Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada z klubowiczów posiada B-2101 C-2101? Jestem akurat za granicą i mogę taki zestaw w stanie b. dobrym kupić za 500Euro. Warte to jest tej ceny?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy ktoś posiada z klubowiczów posiada B-2101 C-2101? Jestem akurat za granicą i mogę taki zestaw w stanie b. dobrym kupić za 500Euro. Warte to jest tej ceny?

Cena jak na warunki zagraniczne jest - z kategorii "normalna".

To czy będziesz zadowolony zależy od Twojego osłuchania i preferencji.

Nie jest to wyszukana konstrukcja, za to z dużą mocą, która może się sprawdzić przy wymagających kolumnach, o niskiej impedancji i efektywności.

Doradzam pojechać na miejsce i posłuchać, chyba że 500eu to dla Ciebie żadne pieniądze ...

Jak nie masz Bóg wie jakich oczekiwań, to może Ci się spodobać.

Gdy nie jesteś początkujący i posiadasz już dobry system, to szału nie będzie.

Wszystko zależy od tego - z czego na co się przesiadasz.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Przesiadam sie z Rotela RSP 1098 i RMB 1075,ale tylko na ok pół roku. Docelowo chce kupić Luxmana. To ma być sprzęt na przetrwanie :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Hej!!!- co to?! - toż to nawet na kołysanke sie nie nadaje :)

TO jest muzyka!!! - ajjj ta gitara od 2:47 !!! - miodzio!

szymek widzę że nie do końca rozumiesz co czytasz - u-cony Rikeny desymetryzator itd to przecież ich rozwiązania - wstawiłem zdjęcia oryginalnych urządzeń - teraz rozumiesz ???

Wstawianie tych części dotyczy niskich modeli na wzór tych które pokazałem na fotkach - teraz jaśniej ? Rozumiesz cel ? Dałem jedynie pomysł na podciągnięcie tańszych modeli do poziomu tych najlepszych ot i cale halo

yhy....- obczajam mniej więcej teraz... :)

?

smax.... jak chcesz cynk na sam C2101 za 200 zł to daj znać na priv

Edytowane przez johnyfazer

Przesiadam sie z Rotela RSP 1098 i RMB 1075,ale tylko na ok pół roku. Docelowo chce kupić Luxmana. To ma być sprzęt na przetrwanie :)

Nie liczyłbym, że znajdziesz kogoś kto słuchał wspomnianych urządzeń i miał okazję skonfrontować w tym samym systemie z C i B 2101.

"Rób swoje, ryzyko jest Twoje". :-)

Pozdrawiam

Pygar

Czy znajdzie się ktoś w klubie kto ma sprawny odtwarzacz Sansui CD-X701i na laserze KSS-152A? Nadal walczymy z moim aby przywrócić jego do działania z głębokiego niebytu. Proszę o kontakt będę bardzo wdzięczny za odzew Miłośników mających jego w posiadaniu.

Zawsze wydawało mi się że 152A to poprezdnik KSS-240A, może znajdzie się jakiś dawca Sony z dobrym napędem?

p.s

Obiecane fotki TU-S9:

Jak widać ktoś coś w nim robił (opaski) ale na szczęście działa super :-)

11qkf7m.jpg

30m5ow8.jpg

2wg6o84.jpg

o5ugid.jpg

Edytowane przez Marek.S

Laser sony KSS 152A kupisz na allegro.

Ten typ lasera jest też w CD Alpha 717 dr

http://allegro.pl/laser-kss-152a-kss152a-kss-152a-nowy-fv-i5058726064.html

Edytowane przez Krzychowicz12
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Nie chodzi mi/ nam o laser, ale inne problemy jakie napotkaliśmy w jego rekonwalescencji. Ogólnie dzięki chłopaki za kontakt i fajne Marcin_75, że jego masz i jest chociaż jeden taki odtwarzacz w klubie. Jeżeli jeszcze ktoś taki posiada to proszę o wzmiankę może uda się stworzyć (mini mapę) ile takich odtwarzaczy Sansui z wyższej półki mamy w klubie.

Mam samą końcówkę i trudno to ocenić. Dźwiękowo myślę, że będzie warty tej ceny jeśli potrzebujesz bardzo mocnego sprzętu o dobrej jakości dźwięku. Jeśli potrzebujesz słabszego sprzętu pod względem mocy, to myślę że za tyle to już lepsze integry będziesz w stanie kupić (niekoniecznie tylko Sansui), z Sansui np seria x700 taniej wyjdzie i pewnie zagra nie gorzej. Cena rynkowa za ten zestaw myślę że jest sporo niższa od 500E, chyba że naprawdę w idealnym stanie wizualnie i technicznie.

Ja akurat nie mam problemu z tym, że nie jest to (podobno) najwyższych lotów sprzęt Sansui, dla mnie jest wystarczający dobrze. Choć słyszałem z wyższej półki wzmacniacze i różnica pewna była, to nie na tyle żebym mi wymiana siedziała w głowie. Dla mnie zdecydowanie bardziej liczą się kolumny - tu jest prawdziwy przeskok i różnica w porównaniu do żonglerki elektroniką, ale oczywiście każdy ma swoje wyobrażenie o dźwięku i swoje własne doświadczenia ;)

Dobrze że nie odpalałem tego D11.....

Heatpipe dziurawy, pewnie będzie śmierdzieć chemią jak się rozgrzeje.

post-51011-0-80175500-1424645702_thumb.jpg

Edytowane przez Marek.S

No nie ładnie to wygląda na grzejące się rezystory winni założyć rurkę z teflonu a nie tworzywka. Do poprawy/wymiany etc. Trochę skucha.Z drugiej strony klocek ma swoje lata.

Całość do wymiany na nowe.Nie ma lipy. 32 lata to i tak doskonały stan.

Choć nasze krajowe WSxxx też z tamtych lat nadal pracują bezbłędnie może nie ta klasa dźwięku, ale solidność produktów z tamtych lat była bezapelacyjna.

Dawno nie słyszałem tak dobrego dźwięku jak z tych Loganów...wiesz jak jest, nie dość, że Sansui to jeszcze do tego Logan...jak powszechnie wiadomo są głośniki...długo, długo nic no i elektrostaty.... ostatnio słuchałem ich z 10 lat temu Magneplanarów z zestawem Denona DCD-S10II+PMA-S10II na jakimś małym zlocie audiofili. Też pamiętam dźwięk cudo, taki który się słucha na lata zapamiętuje. Jeszcze do tego repertuar był głównie elektroniczny Koto, Jarre, T. Dream, Cocteau T. Kraftwerk. Taka muza wręcz spektakularnie eterycznie wychodzi na tego typu głośnikach. Pamietam, że cena Magnepanów była jakaś zawrotna w porównaniu z kompletem Denona chyba za 13tys zł. Jedno też pamiętam.. PMA-S10 był gorący do bólu i gałka na godzinie kole 12 a poziom dźwięku pupy nie urywał..Sansui u Janka znacznie lepiej sobie z planarami radził, do tego był zwyczajnie lekko ciepły więcej niż letni , ale bez szału. Bardzo dobrą robotę robiły Kimbery PR8. Chyba mam na nie chrapkę.

Jankowi jeszcze raz dziękuję za gościnę i bardzo miłą pogawędkę..okazał się nie tylko audiofilem, ale też kolegą z utrzymania ruchu w dużej firmie jak ja i aż, żal było wyjeżdżać.

Podróż nieco z przygodami a to pojechaliśmy na Katowice...a to ominęliśmy wracając Wrocław i pojechaliśmy prawie na Kłodzko...jakoś idzie powoli ale do przodu:)

Rozładowała mi się komórka i nadopiekuńcza małżonka chciała mnie zabić...na szczęście udobruchałem ją obiecując złotego Sansuja o wadze 35kG:)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Hahahahaaha

Piotrze ! Jak zapewne wiesz 907 XR MOD MOS została dzięki Jankowi naprawiona !!! Teraz w niedługim czasie )(mam nadzieję) usłyszysz najlepszą w moim odczuciu maszynę Sansui. Ten egzemplarz to B2105 MOS limited z jeszcze lepszymi rezystorami na wyjściu !!! Mam fabryczną 907XR i AU-07 właśnie po to by móc porównać i ocenić swój projekt i przekonać się , że udało mi się (lub nie ...) zrobić kolejny krok, którego firma zrobić nie zdążyła .... Ja ją już słyszałem zanim się wyłączył i dźwięk ten dal mi wystarczająco do zrozumienia, ze ten projekt musi być doprowadzony do końca ....

P.s.

Kiedyś zdobędziesz AU-07 musisz w to wierzyć w końcu 470 egzemplarzy gdzieś na tym świecie jest :-) ...

No i tak na dobry początek ...

post-15679-0-50667300-1424715591_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi

O i tego się trzymamy!! Jeden z tych 470 egzemplarzy znajdzie się u mnie . Boże chroń Japonię przed różnymi Fukushimami, tsunami etc!

A Co do 907 wierzę, że się uda. Z dobrze zaaplikowanych mosów pamiętam Sonego TA-F707ES tam był już niezły pułap (wiem po tym wpisie klub ES wystawi swoje maszyny na All... i ceny osiągną też już całkiem kosmiczne pułapy) Sony miał momenty, że dość ładnie już "śpiewał" a moja małżonka razem z nim (świetny analizator jakości i widma akustycznego- jak Basia śpiewa do piosenek wiem, że jest dobrze) Obecnie mi podśpiewuje przy X711 co dobrze mu wróży:)

Denon jak powszechnie wiadomo, firmę lubię, takich cudów na UHC mosach nie osiągnął, ale tam bardziej idzie to w moc.

Mam również nadzieję na rychły odsłuch MOD-MOSa

• Użytkownicy+

najlepszą w moim odczuciu maszynę Sansui. Ten egzemplarz to B2105 MOS limited z jeszcze lepszymi rezystorami na wyjściu !!!

To po co ja się "męczę" z AU-607???

A tak serio, to porównywałem dzisiaj Sansui do ML 23.5 + pre Thule PR 200. Przy spokojnych kawałkach, można mówić o kwestiach w upodobaniu. Sansi potwierdziło wysoką jakość góry pasma. Średnica była też niczego sobie, szybka i dźwięczna. Bas nadal był mniej potężny i mniej rozdzielczy, jednak różnice były znacznie mniejsze niż wcześniej. Największe różnice występowały w prezentowaniu sceny. Czytam o wyjątkowej przestrzeni z urządzeń Sansui, do tej pory tego nie stwierdziłem. Przyznam jednak, że gitary wypadają spektakularnie na tym wzmacniaczu. Owszem, instrument ten jest pokazany z bliższej odległości, jednak namacalność, ataki i wybrzmienia, są bardzo atrakcyjne. Wszystko to brzmi ciekawie, dopóki nie zrobi się gęsto od instrumentów, oraz ich tempa. Z C3 nie ma żartów, tutaj słychać, że wzmacniacz nie wyrabia.

Sprawdzałem też połączenie po XLR, z pre Thule do Sansui. Scena ulega poprawie, ale całość nie dała mi końcowej odpowiedzi. Zrobiło się szczuplej, mniej namacalnie i mniej dźwięcznie.

To tyle na dzisiaj.

Edytowane przez palton
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Jak testować różne firmy, to na całego !!!---Zapraszam z tym ML23.5 ---porównamy go z ,,kundlem" P-7100[klepanym w kuchni]....Jakiś cedek , pre. i głośniczki się znajdą-----to niedaleko[jakieś ok.18000 rzutów ogryzkiem]---Pozdrawiam !!!

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeśli nadal Sansui mierzyło się z C3 to wychodzi na to że 607 powoli się do nich układa i bas zaczyna się pokazywać - nie sądzę jednak by zdołał je ogarnąć bo wyraźnie brakuje mu sily do napędzenia. Jestem bardzo ciekawy konfrontacji na Zollerach ...

Sprawdzałem też połączenie po XLR, z pre Thule do Sansui. Scena ulega poprawie, ale całość nie dała mi końcowej odpowiedzi. Zrobiło się szczuplej, mniej namacalnie i mniej dźwięcznie.

Przyznam Wam, że budowanie sceny "do przodu" to w spektakularny sposób odczułem tylko na materiałach demonstracyjnych (płytka McIntosha) i z analogu np płyta Featuring Norah Jones. Moja 707 zazwyczaj scenę buduje "w głąb i powyżej". Oczywiście na różnych głośnikach z różnym nasileniem. Najwięcej "działo się" na JBL L100. Wnioskuję zatem, że to głośniki zaburzały tę umiejętność. Inna sprawa, że wolę takie odczucie przy słuchaniu niż "wielka twarz wokalisty" w linii przed głośnikami, bo i takie realizacje mi się trafiały.

Natomiast zawsze miałem wrażenie znakomitej separacji i umiejscowienia instrumentów na scenie.

Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Palton, nigdzie nie mogę mogę znaleźć parametrów tego pre.

Jak masz u siebie manuala to proszę sprawdź czy w ogóle jest dopasowany impedancją wyjść do wejść tego Sansui, bo to jest najważniejsze przy dopasowywaniu pre do końcówki mocy.

Tu masz parametry tego modelu.

Wejścia przy sygnale 1kHz mają

czułość = 150mV

impedancja = 20 kohm

Życzę miłego testowania i czekamy na kolejne relacje z odsłuchów.

Serdecznie Pozdrawiam

Pygar

• Użytkownicy+

Koledzy, ogłoszenia proszę umieszczać w odpowiedniej zakładce.

palton levinsona słuchaliście na C3 czy na zollerach ?

C3

Na Zollerach będę słuchał jutro.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.