Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo plytki jestes skoro przekrecasz mój nick, nie napisałem nigdzie ze sansui to syf, pisalem tylko iz uwazam te klocki za zbyt drogie w stosunku do możliwości, testowalem model 901 i zdaje sobie sprawe ze to średni segment jednak prawie 3 tys trzeba za niego dac co jest sporym wydatkiem w stosunku do sony

Odsluchy innych osob tez potwierdziły kilkukrotnie, ze sa tansze urządzenia ktore graja lepiej od niektórych modeli sansui

Gość czubsi

(Konto usunięte)

zapisz to sobie żebyś nie zapomniał i zakończ ten swój monolog jaki to sansui jest be bo powtarzasz to w kółko jak obłąkany ...

a wszystkich prawdziwych PASJONATÓW zapraszam na nowy wątek o marce Sansui :

http://www.audiostereo.pl/klub-pasjonatow-marki-sansui_123289.html/page__hl__+klub%20+pasjonatów%20+marki%20+sansui

Edytowane przez czubsi

Pasjonatow, juz mimochodem w przeciagu 14 postow jest informacja o au x711 do sprzedania

Oczywiście dla ciebie to na reke aby mowiono tylko dobrze o sansui bo wtedy interes kwitnie

Gość czubsi

(Konto usunięte)

gdybym cię spotkał w realu to może po prostu najlepiej byłoby zdzielić cię po pysku za pomówienia i tyle a tak ciesz się, że jestem daleko i w dodatku mimo wszystko brzydzę się siłowym rozwiązywaniem konfliktów. Pamiętaj jednak, że takie insynuacje są karalne i to, ze kryjesz się pod nickiem nie powoduje, ze jesteś nienamierzalny dlatego radzę zamknąć jadaczkę bo już dwóch cwaniaków przed sądem mnie przepraszało ale jednemu z nich nie odpuściłem ... możesz być następny ... to tyle i nie sil się na odpowiedź ...

Edytowane przez czubsi

Andrzej. Widzę na Twoim profilu że masz 707 DR -ke. Ja właśnie czekam też na nią aż przyślą z JP. W każdym razie dobrze wiedzieć ze ktos blisko ma ten sam model. Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Na początek parę fotek popularnych modeli , które miałem możliwość (lub nadal mam :-)) słuchać - pokazujcie też swoje !!!

jeszcze jedna odsłona 907MR z nowymi boczkami z Jatoby

post-15679-0-62450500-1447013504_thumb.jpg

post-15679-0-09417000-1447013515_thumb.jpg

post-15679-0-91297700-1447013796_thumb.jpg

post-15679-0-19625000-1447013809_thumb.jpg

post-15679-0-07714500-1447013821_thumb.jpg

post-15679-0-03201900-1447013832_thumb.jpg

post-15679-0-30114100-1447013842_thumb.jpg

post-15679-0-43097500-1447013852_thumb.jpg

post-15679-0-77377100-1447013868_thumb.jpg

post-15679-0-37680100-1447014863_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi

Witam wszystkich serdecznie. Przyłączam się do nowego Klubu. Pozdrrr Wszystkich Kiolegów, a szczególnie tych z Łodzi i okolic. ZbyszeK

tak to u mnie wygląda. Szczegóły w info o mnie :-)

post-26440-0-03815400-1447020113_thumb.jpg

Paweł ja też chętnie wkleiłbym parę fotek ale muszę przestać inwestować w audio, a zacząć w sprzęt fotograficzny :-).

Oto dedykowany zasilacz do Sansui AU-Alpha907 LIMITED, który ostatnimi czasy zaprojektowałem i wykonałem w kooperacji z Piotrkiem.

Nadałem mu nazwę Sansui PS-Alpha2007 LIMITED.

Pierwszy i za razem jedyny egzemplarz na całym świecie :-).

Numer seryjny 000000001.

Prawdziwa gratka dla kolekcjonera.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Zdjęcia zrobiono podczas ostatniej wizyty u Czubsi, by mógł posłuchać jak gra Sansui na profesjonalnym zasilaniu.

post-45609-0-98614100-1447021137_thumb.jpg

post-45609-0-49775900-1447021293_thumb.jpg

post-45609-0-36445000-1447021305_thumb.jpg

post-45609-0-37702500-1447021600_thumb.jpg

post-45609-0-86286500-1447021857_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

jaka moc tego monstrum

Prawdziwe 2000VA na zbalansowanym transformatorze, w wykonaniu pod małe studia nagrań. Zupełnie niesłyszalny, doskonale ekranowany, kable wytłumione antywibracyjnie, wewnętrzne okablowanie na miedzi od japońskiej firmy Furukawa.

Wymiary i ciężar zasilacza :

wysokość = 195 mm

szerokość = 330 mm

głębokość = 360 mm

waga = 19,32 kg

Wszystkie gniazda to najwyższe modele z oferty Furutecha (rodowane).

Gniazdo IEC : FI-09(R)

Podwójne gniazdo Japan: GTX-D(R)

Pojedyncze Schuko : FT-SDS(R)

Pozdrawiam

Krzysiek

P.s.

Z takim zasilaniem każdy system "staje na baczność", a wzmacniacz pięknie kontroluje najbardziej wymagające kolumny.

Edytowane przez Pygar
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Fajne urządzenie ino trochę duże ... :-) Można mu jednak wybaczyć bo estetycznie wykonane !

Walory techniczne urządzenia są niezaprzeczalne - w trakcie wielogodzinnych odsłuchów nie zauważyłem najmniejszych objawów jakiegokolwiek problemu , brumień , nadmiernego grzania itp. Urządzenie było stabilne w całej rozciągłości. Myślę jednak, że należałoby (przynajmniej z mojego punktu widzenia) opracować urządzenie zdecydowanie niższe i pasujące wymiarami do reszty urządzeń audio ! Myślę, że jest to możliwe by zrobić zasilacz o tych samych parametrach przy takich założeniach jak wspomniałem :-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie proszę o niezamieszczanie żadnych linków z ofertami sprzedaży kupna itp. ponieważ to sugeruje portal aukcyjny a ten wątek nie jest takowym i takowym nie będzie ! Dziękuję !

P.s.

Rozumiem, że czasami ktoś tam wyłowi ciekawą ofertę w necie ale zainteresowani spokojnie sami do tych ofert dotrą !

Wszelkie ogłoszenia proszę zatem zamieszczać w stosownym miejscu tj dziale ogłoszeń !

Edytowane przez czubsi

Witam.

Pozdrawiam miłośników tej zacnej marki. Też osobiście dopisuję się do wątku.

Przepraszam, że wrócę do poprzedniego. Niestety nie miałem czasu i możliwości wcześniej zareagować a był tam wymieniony mój nick.

Nie było nigdy takiej sytuacji bym na jakichkolwiek odsłuchach miał opad szczęki. Pan manipulant wciska kit i nic więcej. Na żadnym nie

byłem więc jest to jawne oszustwo. Nie pierwsze i z pewnością nie ostatnie tej osoby. Widać tak już mu łatwiej żyć, zakompleksiony taki...

Teraz odnośnie porównania Sansui do Nakamichi. PA7 to końcówka mocy a nie integra. Jeżeli do tego dodać cenę pre CA7 to cena

nie będzie już taka miła. Dalej, Nakamichi to tak naprawdę konstrukcja Nelsona Passa, na początku gra w czystej klasie A i ma jej wszelkie

zalety. Póżniej dopiero gra w klasie AB. Nasz manipulator porównywał więc najwyższy model do średniej półki. Jak już, owszem, proszę

porównywaćdo B2301 lub wyżej.

Udanego słuchania muzyki, bo to najważniejsze i zadowolenia z brzmienia życzę.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Może korzystając z okazji wspomnę jedną ważną kwestię odnośnie Sansui

Jak udało się przez lata obserwacji i doświadczeń wysnuć wzmacniacze Sansui dzielą się na trzy grupy jeśli chodzi o zarysowany charakter brzmienia.

Pierwsza grupa to urządzenia starsze , których profil dźwiękowy jest mocno skierowany w stronę koloru , ciepła i zaokrąglenia konturów. Do tej grupy należą amplitunery , wzmacniacze lampowe oraz starsze integry oraz końcówki mocy - choćby seria CA/BA . Przykładowe integry z tej grupy to chociażby AU-517 , AU-717 , AU-917 czy pilotażowa seria najwyższego modelu w ofercie integr: AU-X1 i jego nowszej- pozbawionej wad natury termicznej odsłony AU-X11.

Druga grupa to tzw modele przejściowe, których profil brzmienia oprócz lekkiego podkolorowania charakteryzuje się zdecydowanie większą precyzją i bardziej nakreślonymi konturami. Wzmacniacze te są bardziej energetyczne od urządzeń z grupy pierwszej choć nie wszystkie. Przedstawicielami tej grupy są np AU-X111MOS Vintage , AU-X901 , AU-X701 , AU-G99X itp

Trzecią grupę stanowią konstrukcje serii alpha znane z ponadprzeciętnej precyzji brzmienia. Seria ta jednak zawiera parę modeli (z pierwszego wypustu) - które wchodzą w skład urządzeń grupy drugiej np AU-X901) Grupa ta nie jest jednak jednolita jeśli chodzi o charakter brzmienia i prawdą jest, że każdy model z innej serii nieco się od kolejnego różni .

Przedstawicielami tej rodziny są :

AU alpha 607 (odpowiednik eksportowy to AU-X701) , AU alpha 707 (odpowiednik eksportowy AU-X901) , AU-alpha 907

AU alpha 707i , AU alpha 907i (jej wersje na tranzystorach MOS czyli 907iMOS limited chociażby czy końcówka mocy B2102MOS Vintage)

AU alpha 607 extra (wersja exportowa nosi nazwę AU-X711, wersja japońska z dodatkowym DAC-em to AU alpha 777DG której wersja exportowa otrzymała oznaczenie AU-X911DG), AU alpha 707extra (japońska wersja z dodatkowym DAC-em to AU alpha 999DG) , AU alpha 907extra

AU alpha 607 L extra , AU alpha 707 L extra , AU alpha 907L extra

AU alpha 607DR (powstała wersja MOS o nazwie 607 MOS premium) , AU alpha 707DR , AU alpha 907DR (powstał odpowiednik końcówki mocy oparty o ten schemat o nazwie B2103 MOS Vintage)

AU alpha 607KX , AU alpha707KX , AU alpha 907KX

AU alpha 607XR , AU alpha 707XR , AU alpha 907XR (powstała limitowana wersja MOS o nazwie 907 LIMITED)

AU alpha 607MR (powstała wersja limitowana na tranzystorach MOS czyli 607 MOS LIMITED) , AU alpha 707MR , AU alpha 907MR (powstała wersja specjalna jubileuszowa AU07 oraz końcówka mocy MOS oparta o ten schemat o nazwie B2105 MOS Vintage).

AU alpha 607 NRA (powstała poprawiona wersja 607NRAII) , AU alpha 707NRA , AU alpha 907NRA

Nieco odmienny pion stanowią modele : AU-X1111 MOS Vintage (który pod wieloma względami łączy cechy modelu 907i MOS limited oraz B2102MOS Vintage) oraz końcówki mocy :

B-2201 , B2301 oraz najbardziej zasłużoną i najlepszą w historii jeśli chodzi o końcówki mocy na tradycyjnych tranzystorach czyli B2302

Edytowane przez czubsi

Nie mialem na celu promowania portalu aukcyjnego. To chyba jasne ,zostalo to wykozystane przez tego polglowka.

Moj blad...

Czyli integry na mosfeetach byly produkowane w roznych okresach jako ciekawostka, opcja dla lubiacych takie brzmienie?

A zauwazylem jeszcze takie modele integr z koncowka av. Jak sie domyslam mialy cos wspolnego z budowaniem systemow audio-video?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

dobrze myślisz odnośnie mosfetów natomiast wzmacniacze AV nie miały zbyt wiele wspólnego (poza wyglądem) z linią główną integr. Ich schemat ideowy mocno odbiega od zamysłu alpha x balanced.

p.s.

ja wiem, że nie miałeś złych intencji ale każde potknięcie będzie naświetlone i wykorzystane przeciwko zatem dla spokojności omijajmy tego typu informacje.

Edytowane przez czubsi

Witam, stoje przed wyborem nowego wzmacniacza, w gre wchodzi Sansui AU X711 który stoi obecnie na OLX, Yamaha AX-900 oraz Sony TA-F730ES

Kolumny to Jamo Classic 10, muzyka hardstyle i pop, który wzmacniacz lepiej się sprawdzi, ewentualnie jeśli 711 jest zbyt niskim modelem to co polecacie? może ktoś ma cos lepszego na sprzedanie

Pytanie jest tendencyjne ;)

Po pierwsze co mogą polecać członkowie klubu Sansui, hmmm.... Sansui oczywiście :)

Po drugie czy w klubie Sansui polecamy coś lepszego od 711, hmmm... serię alpha oczywiście ;)

Tak na poważnie, to doinformuj nas skąd jesteś, może ktoś w pobliżu ma 711, lub ma wszystkie trzy do porównania!

Zawsze lepiej posłuchać samemu a już najwygodniej na swoim systemie u siebie w domu/

PS.

Stawiam śmiałą tezę: jeśli nasycimy nasz rynek wyższymi modelami Sansui... to ceny samoistnie spadną :)

Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Gość czubsi

(Konto usunięte)

w sumie każdy z tych wzmacniaczy gra inaczej ... Trudno coś Ci poradzić skoro nie wiadomo jaki dźwięk preferujesz i z jakim systemem to ma grać. Najbardziej energetyczna z całej 3-ki jest Yamaha ale z kolei 730ES ma trochę efekciarskie brzmienie i może się to spodobać bo robi to w zakresie akceptowalnym. 711-ka to precyzyjny tranzystorowy "lampowiec" bo właśnie takie wrażenie może powodować. Jest słodki i kolorowy brakuje mu jednak nieco twardości i zdecydowania w brzmieniu co na dłuższą metę może okazać się nużące. Zestawienie 711-ki z ostrzej grającym CD oraz podobnymi kolumnami może przynieść dobry skutek. Myślę jednak, że powinieneś gdzieś spróbować skonfrontować swoje oczekiwania z realem bo naprawdę wszystkie 3 mogą wtrafić w Twój gust. 911-ka byłaby o ten mocny krok ponad tą trójką bo to wzmacniacz najbardziej wyrównany z tych podstawowych modeli Sansui. 901-ka także wyraźnie podniosłaby poprzeczkę !

Edytowane przez czubsi

Jestem z okolic Wroclawia, szukam czegoś co gra żywo, muszą ożywić mi trochę kolumny, nie będę miał możliwości wpaść do kogos z kolumnami,wiec wchodzi w gre tylko odsłuch na jego kolumnach, czy 901 będzie poziomem dużo poniżej 911?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

901 będzie nietylko nie niżej ale i wg mnie wyżej niż 911-ka tyle, że one grają troszkę inaczej . 901 lekko koloruje a 911-ka jest neutralna.

Wproś się do Pygara na odsłuch - on ma 911-kę i 711-kę więc będziesz wiedział wszystko o ich różnicach.

Edytowane przez czubsi
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Korzystając z okazji przedstawię to o czym czasem wspominaliśmy czyli widoczne różnice w modelach japońskich i exportowych. Nie jest tajemnicą, że te drugie to brzydko mówiąc egzemplarze zubożone. Najlepiej widać to na przykładzie 907MRX oraz 907MR. Pozwoliłem sobie użyć fotki zamieszczonej przez luckygulivera celem prezentacji ! pierwsza fotka to 907MRX a druga 907MR. widać, że w 907MRX zastosowano inną filtrację główną - nie dość, że z modelu DR to do tego z 707 !!!! ...

Jak się zapewne domyślacie to nie jedyne różnice ...

post-15679-0-40791600-1447101226_thumb.jpg

post-15679-0-22472100-1447101242_thumb.jpg

Nowy12 , nie chce tu napędzać żadnego biznesu czy cuś, ale Sony 730ES to bym zwyczajnie odpuścił. Znam serię "30" i z całej linii ES omijałbym ja z daleka i to nie jako audiofil, lecz jako elektronik.

AX 900 owszem czemu nie, znam i lubię basior Yamahy.

To i ja się zgłaszam - spuśćmy wodę dolnopłukiem po trollach, bo na koniec było tak, że moja krytyczna ocena takiego stanu forum została usunięta, a te no .... wpisy trolli tkwią nadal.

No nic - tutaj też to będzie tylko kwestia czasu - mam taką małą teorię. To forum zdecydowanie psuje dile sprzedawaczom audiofilskiego powietrza.

Obym się mylił :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.