Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop a dobry dźwięk

jamroh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Namiętnie czytam dział stereo i nagle naszedł mnie pomysł wykorzystania laptopa jako źródła dźwięku (jako, że jest to wygodne, a przy ograniczeniach budżetu nieco ułatwia). Jako, że jestem kompletnie zielony to mam dwa pytania natury ogólnej:

1) Czy trzeba mieć dobrą kartę dźwiękową, aby zakup DAC był sensowny? Czy może on jakoś przetwarza dźwięk z pominięciem karty dźwiękowej?

2) Przy standardowej karcie zintegrowanej (Intel HD ???) ile trzeba wydać na DACa, by odczuć różnicę w dźwięku między Dac a taką kartą?

Dziękuję osobom które zechcą sprawić, bym troszkę mądrzejszy był w tej kwestii. Nawet jeśli pytania sprawią wrażenie niemądrych ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/60918-laptop-a-dobry-d%C5%BAwi%C4%99k/

1. Karty dźwiękowe też mają przecież przetworniki D/A. Oczywiście, zewnętrzny DAC może służyć jako zewnętrzna karta dźwiękowa. A ominąć ten kodek pominiesz, jeśli DAC ma wbudowany port USB. Wtedy podłączasz kablem i wio. Łącząc DAC przez USB rolę transportu będzie wtedy pełnił odbiornik USB w DACu. Ale z kolei i tutaj jest spora poprawa dźwięku. A i można zastanowić się nad lepszym transportem typu modyfikowany PCLink by GRADO_FAN.

2. Ostatnio zrobiłem taki eksperyment - podłączyłem moje HD580 do dziurki laptopa, i włączam muzykę. Wole nie pisać o tym, jak słuchawki zjadły laptopa. Po podłączeniu do DACa (u mnie przygrywa Zero na standardowych opampach - jutro może dojadą do mnie lepsze wzmacniacze operacyjne (LT1364 + LM4562), które powinny jeszcze bardziej poprawić jakość dźwięku. Wiele tu zależy od słuchawek także.

Jaki budżet?

Już odpowiadam :) Pytam z myślą podpięcia pod wzmacniacz (obecnie Yamaha ax-550) i kolumny (na razie będą w moim zasięgu chyba Tannoy M2 - obecnie mam trzydrożną konstrukcję w zamkniętej obudowie Onkyo SC-601). Co do budżetu pytanie było bardziej teoretyczne, bo potrzeb tysiące a kasy mało. Oczywiście zawsze można dozbierać coś, ale lepiej możliwie tanio, aczkolwiek by odczuć różnicę.

Kilkaset zł, a na pewno nie tysiąc lub więcej.

Ps słyszałem, że jest taka konstrukcja jak "lampucera" ale nie wiem czy tam jest możliwość podpięcia przez USB (?)

W lapku możesz mieć wyprowadzony S/PDIF poprzez gniazdo 3,5mm słuchawkowe ,trzeba sprawdzić w instrukcji - tym napędzisz lampucere, możesz dać przejściówkę USB/SPDIF na PCM2704/06 koszt ok.50zł, lub DAC na USB na PCM2702

• Redaktorzy

Można pominąć kartę dźwiękową a nawet fizyczne (kabelkiem) podpięcie pod Hi-Fi. Wystarczy mieć WiFi na pokładzie i za 350 zł kupić AirportExpressa, którego podepniemy pod DACa kablem optycznym (lub na początek nawet analogowo do wzmaka). Wszystko jest opisane w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) U mnie takie rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przy ograniczonym budżecie kierowałbym się raczej ku przyzwoitej zewnętrznej karcie muzycznej, podłączonej analogowo do wzmacniacza. Konkretnych modeli nie podpowiem, ale bardziej obyci w temacie pewno coś podrzucą, ewentualnie pozostaje google.

Zewnętrzny DAC jest rozwiązaniem bardziej uniwersalnym (nadaje się do wykorzystania bez komputera), ale i droższym. Między bajki włożyłbym relacje o super dźwięku z lampucery za 200 zł - lampucera "soute" gra po prostu nędznie. Mam takie coś, w dodatku przegrzebane przez osobę znającą się na rzeczy, uczucia mam mieszane. Po przeróbkach jest dużo lepiej, ale wciąż gra toto tak sobie. Być może da się z tego wynalazku osiągnąć dźwięk dobry, ale będzie to kosztować. Szukałbym gdzie indziej. Ludzie chwalą CA Dacmagic, zapewne nie zaszkodzi wypróbować Beresforda.

Apple Airport Express to wynalazek świetny, acz niekonieczny. Daje możliwość przesyłania muzyki z PC do DAC z pominięciem kabli, pytanie jednak czy przy ograniczonym budżecie bajer ten wart jest ponad 400 zł? Sam Airport kosztuje 350, na obsługujący go program Airfoil wyłożyć należy USD 25 + VAT (użytkownikom iTunes Airfoil będzie zbędny).

Cóż, bezprzewodowo to można sobie przesyłać za pomocą urządzenia firmy Creative:

Ukryta Zawartość

Chociaż nie jestem przekonany co do jakości dźwięku bez kabli...

Natomiast co do zewnętrznych kart muzycznych, to co koledzy by polecali?

Ukryta Zawartość

jamroh:

>Cóż, bezprzewodowo to można sobie przesyłać za pomocą urządzenia firmy Creative:

>

Ukryta Zawartość

To rozwiązanie nie ma startu do Airporta. Po pierwsze, nie ma wyjścia cyfrowego (a to oznacza dyskwalifikację na starcie). Po drugie, wymaga nadajnika (np. współpracującej karty) po stronie komputera.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wiem ze to trochę nie na temat, ale ja pod laptopa z kiepska karta dźwiękowa podlaczylem sobie kolumny 2.1 z wbudowana karta. Kolumny są podlaczane przez port USB. Grają naprawdę super, tez chciałem kombinować, kupować DACa, ale cieszę się ze wybór padł na Bose Companion5, które z czystym sumieniem polecam. Urzywane można dostać już za1000, albo mniej. Lepiej grających kolumn pod kompa nie słyszałem.

Wiem ze to trochę nie na temat, ale ja pod laptopa z kiepska karta dźwiękowa podlaczylem sobie kolumny 2.1 z wbudowana karta. Kolumny są podlaczane przez port USB. Grają naprawdę super, tez chciałem kombinować, kupować DACa, ale cieszę się ze wybór padł na Bose Companion5, które z czystym sumieniem polecam. Urzywane można dostać już za1000, albo mniej. Lepiej grających kolumn pod kompa nie słyszałem.

Co do tematu "laptop a dobry dźwięk" mogę napisać na swoim przykładzie.

Do nieco budżetowego wzmacniacza SONY Ta-f270 miałem cały czas podpięty laptop hp ze zintegrowaną kartą muzyczną (Intel Hd, lub coś w tym stylu). Pewnego dnia kupiłem na allegro z ciekawości za grosze odtwarzacz CD Sony cdp-590 (niecałe 40zł wraz z przesyłką :) ) i porównałem dźwięk z obu źródeł...

Różnica była taka jakbym słuchał muzyki za ścianą - i wszedł do pomieszczenia (na korzyść odtwarzacza cd). W związku z tym myślę że niewielki jest sens bawienia się standarowymi kartami muzycznymi (tzw. zintegrowanymi).

Prawdopodobnie w przypadku podpięcia innej, lepszej karty muzycznej byłoby inaczej - ale w tym wypadku trzeba wydać o wiele więcej niż za używany odtwarzacz cd który i tak zagra świetnie (a może nawet lepiej niż zewnętrzna karta dźwiękowa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.