Skocz do zawartości
IGNORED

Wtórnik Katodowy dla początkującego

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubię "opowieści z mchu i paproci".

Takie voodoo podzespoły ratują tylko gorsze rozwiązania.

Te znakomite bronią się nawet śmietnikowymi.

Nie lubię "opowieści z mchu i paproci".

Takie voodoo podzespoły ratują tylko gorsze rozwiązania.

Te znakomite bronią się nawet śmietnikowymi.

Bzdura. Gorszych rozwiązań nie ratuje kompletnie nic. Dlatego też kluczowy jest dobry, dopracowany projekt. Natomiast tym najlepszym rozwiązaniom wysokiej jakości podzespoły jeszcze dodatkowo dodają skrzydeł. A opowieści o tym, że nie ma różnicy snują zwykle ludzie, którzy tych dobrych (i drogich) podzespołów na oczy nie widzieli i używają wyłącznie takich śmietnikowych.

Obyś nie był zdziwiony.

A zazwyczaj takie prawdy objawione artykułują ludzie kręcący się tylko we własnym ogródku.

Masz pozdrowienia od starego beja :)

Widzisz, ja nie mam żadnych powodów żeby się czemuś takiemu dziwić, bo kondensatorów Jensena i Audio Note używam w moim systemie, więc ja po prostu wiem co one dają. Nie gdybam, nie snuję domysłów, tylko WIEM.

Ja podzielam pogląd swojego mentora, skoro konstrukcja gra wyśmienicie na "śmietnikowych" podzespołach to bez sensu jest inwestowanie w te drogie.

Można nawet domniemywać że, jak napisałem wcześniej, te drogie podzespoły wyciągają pewne niedociągnięcia konstrukcyjne i aplikacyjne słabo zaprojektowanych.

Sposób montażu, układ prowadzenia ścieżek i masy etc. to tylko wejście w świat zrozumienia projektu.

I jaki by on nie był zawsze można dorzucić swoją wiedzę, aby osiągnął maksimum swoich możliwości .

Ja nie podzielam poglądów żadnych "mentorów", tylko sam sprawdzam. A jak już sprawdzę, tonie muszę domniemywać, bo po prostu wiem. Sprawdziwszy kondensatory Audio Note, Jensen, Amp-Ohm, Clarity, Obbligato, Jupiter,  oraz wiele, wiele innych wiem że różnice są wyraźne.Nie domniemywam, tylko WIEM.

McGyver > "Dlatego też kluczowy jest dobry, dopracowany projekt. Natomiast tym najlepszym rozwiązaniom wysokiej jakości podzespoły jeszcze dodatkowo dodają skrzydeł."

i to powinno być 1 przykazanie każdego DIYowca :)

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

Te Dżenseny som lepsiejsze od ruskich pio?

Niestety ale miedziane Jenseny i Audio Note są znacząco lepsze od sowieckich PIO. Robiliśmy z kolegami testy odsłuchowe które prowadziły do takich właśnie wniosków. Dlatego też lubię je stosować. Z tańszych kondów porównywalne są jedynie Obbligato. A powszechnie chwalone woskowe Jupitery mi się nie podobają, bo piękna barwa i przestrzeń okupione w nich są dotkliwymi brakami w dynamice. Kompromis jak dla mnie nieakceptowalny.

Sprawdziłem poniższy układ z diodą

WA_z_dioda.gif

Kilka dni temu zmontowałem identyczny układ z diodą

U mnie C1 – 0,1uf C2 – 0,5uf

R1 – 470k R2 – 220k

Potwierdzam, układ ma kapitalne brzmienie ale nie do końca, właśnie u siebie również zauważyłem niedosyt niższych rejestrów.

Składał jeszcze ktoś ten układ ?

lampki których użyłem to ecc88

Kilka dni temu zmontowałem identyczny układ z diodą

U mnie C1 – 0,1uf C2 – 0,5uf

R1 – 470k R2 – 220k

Potwierdzam, układ ma kapitalne brzmienie ale nie do końca, właśnie u siebie również zauważyłem niedosyt niższych rejestrów.

Składał jeszcze ktoś ten układ ?

lampki których użyłem to ecc88

Najpierw zrób pomiary siatka katoda górnej lampy .

Pz.

EF86 jest strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza jak pentoda szerokopasmowa pracuje w układzie triody, jak na powyższym schemacie.

EF86 to świetna lampka, ale chyba "czuje" się znacznie lepiej na wyższych napięciach ( > 250v ). Ostatnio jednak odkryłem pentodę c3o, to dopiero jest lampa. Niestety potwornie mikrofonuje i wymaga różnych cudów przy montażu.

• 3 miesiące później...

Panowie, proszę podajcie mi wartości kondensatorów i rezystorów do zasilacza tylko do anodowego, którego widok płytki załączam. Transformator mam na 200V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Nie mam pojęcia.Żarzeniem się jeszcze nie zajmowałem. W poprzedniej lampucerze jest wcale nie prostowane i nie ma żadnego przydźwięku, czy brumienia. Teraz walczę z anodowym. Koledzy pomóżcie.

C2 47n 250V

C1 C2 C3 220μ 200V

R1 R2 na pewno nie mają 1W, tylko mniej. Mają nawet paski ale ja nie jestem dobry w kolorach.To wszystko działa, ale pewnie można lepiej. Dziękuję przedmówcy za info.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 8 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

jak precyzyjnie policzyć impedancję wyjsciowa wtórnika [uklad z pierwszej strony watku].

Rwy=1/S

czyli impedancja wyjscia = 1 / 12.5ma/V = ok 80ohm

??

Tak, a do tego równolegle to co masz od katody do masy i ewentualnie plusa, więc jeszcze trochę mniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.