Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio S6 -----> Quad 22 L2 czy jest sens?

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko:) Mysle o zmianie kolumn MA s6 na cos innego. Mysle o Quad 22 L2 ale czy to bedzie krok do przodu w stosunku do MA? Ewentualnie mysle o Spendor S5e. Muzyka wszelaka,HH, RnB, rock. Lubie dynamiczne zywe brzmienie. Gralo by to z rotelem Ra-972(bedzie tez do wymiany) i CD rotel rcd-991(ten zostaje). Pokoj ok 18m2. A moze kolumny podstawkowe? np Quad 12 L2 ? :)

Z gory dzieki za info

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Rotel z quadem zagra jak siedem nieszczęść. Quady są mocno analityczne. Neodymowe magnesy w kopułkach wyciągają cały brud na wierch. Potrzebna jest gładka, ciepła, analogowa elektronika. Monitorów nie słuchałem.

Miałem RS8 i quady 21L i te drugie grają zdecydowanie lepiej .Wiadomo ,że bas nie schodzi tak nisko ale to kolumny z jednym niskośrednim i stąd ta róznica.Ty myślisz nad 22-stkami tak więc nie będzie problemu z basem .Rotel gra jasno i zimno a quady są ciepłe i z miękkim basem tak więc super połączenie:)

hmmm

dwie odpowiedzi i dwa rozne zdania nt quad'ow:) To jakie one w koncu sa?:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

lubie brzmienie rotela ale juz bardziej ostro bym nie chcial:)

ludzie różnie słyszą, ale z opinią że Quady grają analitycznie spotykam się pierwszy raz...

miałem maleńkie 11l - świetne monitorki, bardzo muzykalne, ale napewno nie super-analityczne.

pozdr.

Ł.

Witam

Dorzuce swoje 3 grosze. Quada posiadam 12l2 - zeby nie bylo:) Na moje ucho to one nie graja jakos specjalnie cieplo, owszem ladna srednica, bas krotki, zwarty fajnie wygasajacy. Jesli idzie o analitycznosci to TAK ale zeby byla super no coz...

Sam nosze sie z zamiarem podpiecia ich do jakies lampy - moze byc ciekawie

21l2 w 15 metrach w zestawieniu z musicalem.

Srednica jest gładka ale nie ciepła.

Po podpięciu ciepłego pieca mało słychać tych parzystych.

Bas zwarty nie jest specjalnie twardy ani mięki taki pośrodku. Szybkość zadowalająca.

Dla mnie to kiepsko zagrało na górze. Dałem spokój po kilku minutach. Wole dynaudio. Gora była jaka była pewnie dla tego że były to dość nowe jeszcze nie wygrzane dodatkowo pomieszczenie było za małe na te kolumny. 20 m2 to podstawa. A ty chcesz wpakować dwa woofery (22l2) do 18m2 :) i do tego ostrego rotela. 8-| Bedzie bum cyk bum cyk.

u mnie 21l2 grały z audiolabem i było "raczej analitycznie, ale nie chłodno". Przy ciepłej płycie było gorąco.

teraz z luxmanem jest cieplej i wystarczająco szeczgółowo. góra nie jest specjalnie wyeksponowana, ale też nie ma problemu z jej zbytnią nieśmiałością. głośniki potrafią być bardzo przestrzenne, zwłaszcza w szerz robią magię. Kto twierdzi, że one są super detaliczne i z czymkolwiek zagrają ostro chyba ich nie słyszał.

bas potrzebuje (moim zdaniem) dobrego wzmacniacza aby pokazać klasę.

bardzo pięknie te głośniki pokazują barwę, są "kolorowe" :)

ogólnie klasa.

????

Zachęcony pozytywnymi opiniami na temat Quad 22l2 pojechałem na odsłuch do sklepu w mieście znacznie oddalonym ode mnie. Niestety sprzedawca mógł mi podłączyć te kolumny tylko z zestawem CA 640, odtwarzacz i wzmacniacz. Zagrało to według mnie właśnie sucho, chłodno i wręcz sterylnie. Brzmienie pozbawione masy i ciepła, dla mnie nie do przyjęcia. Może to wina akustyki pomieszczenia lub niewygrzania kolumn. Namówiłem sprzedawcę aby podłączył mi Audiolaba 8000S.Zdecydowana poprawa na rzecz złagodzenia góry a dzwięk nabrał masy i plastyczności. Nie kupiłem tych kolumn chociaż bardzo mi się podobały jeśli chodzi o wygląd i wykonanie.

Dzieki za wszelkie info. Wiec chyba jednak zostane przy MA s6 ewentualnie poszukam moze 12 L2 ? Wiem ze 18m2 to nie szal i moze byc jak kolega napisal bum cyk bum... a tego bym nie chcial.

No chyba ze bym trafil uzywki Monitor Audio GR20 w dobrej cenie. Mysle ze poprawa do MA s6 bylaby zdecydowana... chyba:)

aha a sluchal ktos spendor'ow?

pozdr,Artur

21L widziałem ostatnio na allegro w bardzo dobrej cenie i nie wiem czy dla samej zmiany bym się nie pokusił, bo to w sumie całkiem fajne kolumienki i do pomieszczenia poniżej 20m2 w sam raz, bo jak wspomnieli przedmówcy 22L to już trochę może być za dużo dobrego ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.