Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, prośba o doradzenie wyboru urządzenia wzmacniacz + CD. Założenie jest aby pochodziły z tej samej "serii" to znaczy wizualnie do siebie pasowały - te same kształty obudowy (kwadratowa lub owalna) oraz kształty przycisków. "Przestudiowałem" forum i zidentyfikowałem dla siebie następujące kombinacje urządzeń (zaznaczam,że odpadają urządzenia srebrne, złote i szampany - nie do końca mi się podobają).

SU-A900MK2 + SL-PS7

SU-VX920 + SL-PS900

SE-A50 + SU-A60 + SL-P990

To są urządzenia z 3 serii produkowanych w różnych okresach. Jestem otwarty na propozycję innego urządzenia dla danej okresu, np zamiast SU-VX920 to SU-V660 lub V670.

Przy tworzeniu tego zestawu kierowałem się też aktualną ich dostępnością na portalach aukcyjnych.

Szukam odpowiedzi na pytanie, który z tych zestawów według waszej subiektywnej oceny grał najlepiej. Chciałbym do tego zestawu dokupić kolumny najlepiej też Technicsa, np. SB-M500M2 bo te widzę,że są na aukcjach. Fajne są też SB-7 lub SB-7a ale tylko na aukcjach w Japonii. Jestem otwarty na propozycję głośników do 1500 PLN.

Z góry dziękuje za wasze opinie

Słaba ocena w whathifi dla modelu SU-C700 :

http://www.whathifi.com/technics/su-c700/review

Dla mnie malo wiarygodna gazeta - promuje tylko angielskich producentów. Dla równowagi z angielskiego HiFi Choice i niemieckiego HiFi test. Seria 700 wypada znakomicie. Zapraszam już wkrótce po więcej testów, informacji i ciekwostek na:

http://www.technics.info.pl/

post-10047-0-77398200-1423145611_thumb.jpg

post-10047-0-45393500-1423145619_thumb.jpg

post-10047-0-98615900-1423145633_thumb.jpg

Edytowane przez pio01

Panowie, prośba o doradzenie wyboru urządzenia wzmacniacz + CD. Założenie jest aby pochodziły z tej samej "serii" to znaczy wizualnie do siebie pasowały - te same kształty obudowy (kwadratowa lub owalna) oraz kształty przycisków. "Przestudiowałem" forum i zidentyfikowałem dla siebie następujące kombinacje urządzeń (zaznaczam,że odpadają urządzenia srebrne, złote i szampany - nie do końca mi się podobają).

SU-A900MK2 + SL-PS7

SU-VX920 + SL-PS900

SE-A50 + SU-A60 + SL-P990

Co do pytania:

SU-A900MK2 + SL-PS7 - wzmacniacz nie, odtwarzacz tak a do niego proponuję poszukac su-c1000+se-a1000

SU-VX920 + SL-PS900 - wzmacniacz nie, ewentualnie odtwarzacz

SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 - brzmienie lat 80 jeżeli ktoś lubi :-)

Edytowane przez pio01

Co do pytania:

SU-A900MK2 + SL-PS7 - wzmacniacz nie, odtwarzacz tak a do niego proponuję poszukac su-c1000+se-a1000

SU-VX920 + SL-PS900 - wzmacniacz nie, ewentualnie odtwarzacz

SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 - brzmienie lat 80 jeżeli ktoś lubi :-)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Lubię brzmienie lat 80-tych. Zakładając,że zdecydowałbym się na SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 to jakie proponowałbyś do tego głośniki?

Witaj , jak się sprawuje A3 z obcym pre ? Tylko nie próbuj zmieniać podłączeń wejściowych końcówki w czasie pracy , moja na to poległa przy zmianie pre z su-a4 na a6 . Ja gram na kaapach 8,2 , a Twoje mają 4 czy 8 ochm .Jestem w trakcie zmiany lokalu , póżniej wrzucę nowe zdjęcia .

Witaj , jak się sprawuje A3 z obcym pre ? Tylko nie próbuj zmieniać podłączeń wejściowych końcówki w czasie pracy , moja na to poległa przy zmianie pre z su-a4 na a6 . Ja gram na kaapach 8,2 , a Twoje mają 4 czy 8 ochm .Jestem w trakcie zmiany lokalu , póżniej wrzucę nowe zdjęcia .

Jestem bardzo mile zaskoczony połączeniem SE-A3 z Yamaha A-S1000 jako przedwzmacniaczem.

Wcześniej połączyłem Yamahe R-S700 z SE-A5 i też grało fajnie (oraz pasowało do siebie designem).

Kolumny jakie zestaw napedza maja impedancje 6 ohm (tak podaje producent).

Co do zmiany/przełączania wejść przy włączonej końcówce - już od kilku osób słyszałem, że właśnie podczas takiej operacji potrafi ją trafić szlag, więc uważam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Lubię brzmienie lat 80-tych. Zakładając,że zdecydowałbym się na SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 to jakie proponowałbyś do tego głośniki?

Nie wiem co macie na myśli mówiąc o tym brzmieniu, ale SL-P990 brzmi sucho z cofniętym basem. Dla mnie to męczące brzmienie, choć dobrze budował przestrzeń. Końcówki i Pre nie słuchałem nigdy.

Miałem, SL-PS7 z SA-AX6 słuchanym w trybie Bi Amp. Grało to bardzo dobrze z B@W P5, Trilogy Prince czy Castle Clayd (przerobione zwrotnice na Bi Amp)

SL-PS900 też jest ok, ale już mniej neutralny... z tendencją do ostrości, ale ciekawy.

SU-V660/670 nie polecam. Tragedii nie ma, ale można lepiej. Majkel chwalił SU-VX800, ma go do dziś i to może być ciekawy system SU-VX800 + SL-PS900.

Kolumny technicsa nie znam, unikałem zawsze. Te SB-M500 nie za bardzo chwalą, ale też ich nie miałem. SB-7 są raczej chwalone.

Nie wiem co macie na myśli mówiąc o tym brzmieniu, ale SL-P990 brzmi sucho z cofniętym basem. Dla mnie to męczące brzmienie, choć dobrze budował przestrzeń. Końcówki i Pre nie słuchałem nigdy.

Miałem, SL-PS7 z SA-AX6 słuchanym w trybie Bi Amp. Grało to bardzo dobrze z B@W P5, Trilogy Prince czy Castle Clayd (przerobione zwrotnice na Bi Amp)

SL-PS900 też jest ok, ale już mniej neutralny... z tendencją do ostrości, ale ciekawy.

SU-V660/670 nie polecam. Tragedii nie ma, ale można lepiej. Majkel chwalił SU-VX800, ma go do dziś i to może być ciekawy system SU-VX800 + SL-PS900.

Kolumny technicsa nie znam, unikałem zawsze. Te SB-M500 nie za bardzo chwalą, ale też ich nie miałem. SB-7 są raczej chwalone.

Dzięki za odpowiedź, jak na złość tego SU-VX800 nigdzie nie ma jest tylko VX820 lub VX920. Czy ktoś ich słuchał? Szukałem też SU-V900 ale też nigdzie go nie ma :( A co powiecie na SU-V90D?

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

SU-V8, SU-V9, SU-8099 ewentualnie su-8088 (chyba taki numerek miał) Najlepsze z nich to su-8099 i su-v9. Te które ty wymieniasz, ba nawet pre +końcówka se-a60 su-a50 nie maja do nich startu. technics z nielicznymi wyjątkami (baaaaaardzo drogimi) skończył się ok 1983r- było wielokrotnie o tym pisane. z cd tak samo im starsze tym lepsze SL-P8,10- bajka dżwięk. tylko laserów już nie ma więc szkoda sobie tym tyłka zawracać niestety.

tego su-v900 za 500 zł to można kupić za wygląd... pozdrawiam ps. posłuchaj u kogoś tych starszych wzmacniaczy to zrozumiesz o czym mówię. Dynamika, wydajność prądowa itd Pozdrawiam i życzę otrzeźwienia bo wtopisz kase...

Zestaw dla mojej żonki to su-v8 w srebrnym sl-p720 i do tego sb-7 , gra to bardzo przyjemnie polecam sb-7 , ale trzeba na nie uważać aby nie przesadzić z mocą. Do mocniejszego grania to raczej sb-10 , tyle że je dostać .

Witam ma ktoś Technisca 7700 ? i jest z Krakowa ? Można by było tego posłuchać. Jestem na kupnie zestawu, a nie jest łatwo go dostać w fajnym stanie. Chetnie posłuchałbym tez 8080, ale w gre wchodz kupno pierwszego.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

WItam Słuchał ktoś modelu 8080 , 8099 , su v6 ? będzie jakaś róźnica miedzy nimi. Mam 7700 i powiem, że brzmienie mi się podoba sczególnie vocal fajnie brzmi.

• 3 tygodnie później...

Jestem na etapie zakupu sprzętu i chciałbym go oddać do przeglądu. Prośba o polecenie na PM serwisu w Warszawie, który by się tym profesjonalnie zajął. Klocki z lat 80 -> SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 + SB-M500M2

Zapytanie do znawcow technicsa.... http://allegro.pl/technics-su-vx800-class-aa-potezny-870w-i5144127908.html co mozecie powiedziec o tym wzmaku,srednica wysokie bass ogolnie jego cechy i wady?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

• 2 tygodnie później...

Witam.Panowie gdzie dostanę żaroweczki ( chyba XAMR131) do podświetlenia SE-A900 ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Witam.Panowie gdzie dostanę żaroweczki ( chyba XAMR131) do podświetlenia SE-A900 ?

Ok, już nieaktualne

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Witam,

jestem od kilkunastu lat w posiadaniu przeznaczonego na USA modelu SA-GX490 od razu dokupiłem do niego korektor SH-GE70 żeby jakoś grał.... Puszczałem go wtedy na Altusach. Bez korektora dźwięku było dość słabo. Teraz do odkurzyłem z szafy po 10 latach i dokupiłem kolumny Canton GLE476 i dźwięk nabrał jakości jak nigdy wcześniej. Pojawiły się zróżnicowane tony i dźwięki których wcześniej nie było. Dźwięk jest naprawdę przyzwoity. Z pewnością jest to też w dużej mierze zasługa kolumn. Może po prostu fanie się dogrywają z tym ampkiem. Jednak pytanie: czy ktoś miał kiedyś do czynienia z z tym modelem amplitunera? Jak wygląda on w porównaniu z innymi modelami i czy warto myśleć o zamianie na jakiś dobry zmak Technicsa z wyższej pułki?

Nie słyszałem tego Twojego amplitunera, ale te Technicsa, które słyszałem, a było ich sporo grają delikatnie mówiąc niezbyt. Ciekawy był SA-AX6, szczególnie w trybie Bi Amp.

Może faktycznie warto poszukać czegoś ciekawszego do tych kolumn?

Na Allegro jest nawet kilka ciekawych modeli Technicsa. Jest SU-V7 i SU-V9 Różnica w cenie między nimi to nawet 900-1000zł. Czy jest sens dopłacać aż tyle do wyższego modelu? Czy różnica w brzmieniu jest tu wyraźnie zauważalna?

Ponieważ nikt mi na to pytanie nie odpowiedział a zaraz po tym ktoś sprzątnął mi sprzed nosa SU-V7 dlatego zainteresowałem się nieco droższą ale już po wymianie kondensatorów Yamahą A-700. Nie wiem czy uzyskałbym podobną jakość w wymienionym Techniaku bo naprawdę jestem pod wrażeniem jego jasności i oddania rzeczywistych dźwięków. Bas taki jak powinien być choć zdarzają się opinie, że ten model potrafi go gubić. Jeszcze tego nie zauważyłem.

Gdyby coś mam na zbyciu Aplituner SA-GX490 wraz z SH-GE70 - sam aplituner brzmi jasno i ma rewelacyjne stereo a z procesorem można wydobyć z niego ładny i soczysty bas. W każdym razie porównywałem go do modelu Sa-ex120 który okazał się zdecydowanie gorszy w każdym przedziale częstotliwości.

Ja z kolei zdecydowałem się na SE-A50 + SU-A60 + SL-P990 + głośniki Pylon Pearl 25. Oczywiście poza fajnym wyglądem oraz ciepłym brzmieniem sprzętu z końca lat 80-tych udało się przy pomocy wzmacniacza zrównoważyć wycofany bas SL-P990.

Witam ktoś coś mi powie na temat tego wynalazku czy warto inwestowac w te magnetofony cyfrowe ?

https://www.youtube.com/watch?v=HPVrBDg5MBA

Edytowane przez polska9999
  • 2 tygodnie później...

Ja swojego kupiłem w latach 90 nie jest to 1szy system ale sentyment mi został RS-AZ6, SU-C800UM2 + SEA800SM2 ,ST-GT650 . Ostatnio zmieniłem CD bo stara 750 zaczęła siadać żeby zostać w tej stylistyce dokupiłem SL-PS840

Korci mnie lepszy wzmacniacz .

Fajnie że jest klub :)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ma ktoś namiary na części do SU-C1000 potrzebuję potencjometr głosu

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Witam serdecznie

Potrzebuję drodzy klubowicze namiaru na jakiegoś specjalistę od Technicsa.

Poproszę na namiary na kogoś kto by zerknął i ewentualnie poprawił mojego 23 letniego A2000 i C2000.

Sprzęt gra, ale po tylu latach przydałby mu się porządny przegląd, czyszczenie i pewnie jakaś regulacja.

Pozdrawiam

Wybiera się ktoś na prezentację?

post-18352-0-66307000-1430845951_thumb.jpg

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 2 tygodnie później...

Eh widzialem tego nowego Technicsa na zywo. 55 tys zloty sama koncowka ale 1 raz w zyciu poczulem sie jak pewexowy onanista :D pewexy to nie moje czasy serio jak go obejrzalem poczylem taka moc szczescia . Ta marke mozna kochac szanowac lub nienawidzic lecz mam do dla mnie to jest cos nie samowitego od tej marki zaczolem przygodze z audio i widzac po latach nowego wyprodukowanego w sklepie Technicsa w moich czasach nie nie z alegro z drugiej reki tylko nowy to jest takie uczucie eh trzeba przezyc zeby to opisac. Pozdrawiam wszystkich fanow firmy Technics :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.