Skocz do zawartości
IGNORED

wysokotonowe kable do bi-wiringu

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

kusi mnie aby skorzystać z bi-wiringu i tak sobie mysle że dobrym rozwiazaniem będzie podłaczenie jakiś fajnych kabelków do sekcji wysokotonowej i tu pytanie do forumowiczów: jaki kabelek (najlepiej w cenie do 50 zł/mb) mozecie polecić - do wyeksponowania wysokich tonów - zależy mi na detaliczności i elegancji chciałbym uniknąć syków (może jakiś kabelek z dodatkiem srebra) czekam na sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/6156-wysokotonowe-kable-do-bi-wiringu/

sprzęt mam taki sobie raczej budżetowy (mysle o zmianie): wzmak onkyo + Cd , głosniki celestion F30 podłogowe (z nich akurat jestam zadowolony - znaczna poprawa w stosunku do posiadanych wcześniej kolumn KODA), kable sygnałowe sonic-link silverpink, głośnikowe XLO (najtańszy model nie pamietam oznaczenia)

>arek 67

no tak sprzęt sprzetem, ale najważniejsza jest muzyka: trochę jazzu (np. davies), acid jazz, żeńskie wokale (c.wilson, n.jones itp.), tom waits, z polskich voo-voo, jopek, sojka itp., czasem rock np. kult lub kazik, lubie też tzw. nowe brzmienia, czasem folk egzotyczny (afryka, ameryka pd), peter gabriel - długo by wymieniać. łatwiej powiedzieć czego nie słucham : dużych składów symfonicznych (muzyki kameralnej czasem słucham np. vivaldi), heavy-metalu, rapu, techno, boysbandów i girlsbandów i innej plastikowej muzyki.

klemens, nie obraź się, ale przy tej klasie sprzętu jest niewielka szansa na usłyszenie poprawy poprzez zabawę kabelkami... moim zdaniem szkoda pieniędzy, ale to Twoje pieniądze :) ... inną sprawą jest stosowanie miedzi pokrytej srebrem, moim (i nie tylko, przyjrzyj dyskusje na forum) zdaniem osiągniesz efekt odwrotny od zamierzonego. Jesli chciałbyś poczytać trochę na ten temat to polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz tam bardziej dokładne uzasadnienie dlaczego nie należy stosować posrebrzanych kabli.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>lolo

pewnie częściowo masz rację ale skoro usłyszałem (i to nie tylko ja) sporą naprawdę różnicę na lepsze po wymianie kabli sonic-link ast-75 na XLO to myslałem że może bi-wire jeszcze bardziej pomóc, dzięki za linka

Tani posrebrzany kabel to Realceble BM Silver, czy jakoś tak. Są rózne grubości - model 250 kosztuje chyba 26zł/m. Wypożyczyłem na parę dni i wysokie tony oraz scena podobały mi się - dużo szczegółow, dźwięki długo brzmią i nie są zbyt ostre. Niższe tony bez rewelacji. Jest jeszcze jakiś tani Monitor, Atmos Silver chyba, ale nie słuchałem.

Czuwaj

Audioquest CV-4 jest droższy niż zadeklarowałeś (kosztuje ok.100zł za mb), ale może być zastosowany do bi-wire jako pojedynczy kabel. Posiada wydzielone przewodniki (typu solid-core) do tonów wysokich i niskich. Jestem w trakcie jego odsłuchów i uważam, że znajdziesz w nim to, czego szukasz.

Zastrzegam jednak, że ja słucham go w konfiguracji bi-ampling, czyli podłączony do jednego wzmacniacza zasila jedynie tweetery. Nie mam więc wyrobionego zdania o jego możliwościach w zakresie średnicy i basu. W "Opiniach" napisano akurat na ten temat pozytywnie, więc zastanów się czy nie sprzedać kabli, które masz, dołożyć do CV-4 i mieć porządny kabel bi-wire do zasilania "całego" głośnika.

Spróbuj Monitor Atmos Air 195 Silver 26zł/mb. (było też o nim w wątku 4660).

Sam go używam do wysokotonowego, a zastąpił on Sonic Linka AST75 - różnica znaczna.

Z drugiej strony nie wiem czy nie będzie za dużo góry, bowiem znając brzmienie wzm. Onkyo, może być za ostro.

Ale sprawdź sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.