Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  184 członków

Xavian Klub
IGNORED

Klub Xaviana

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie mogę się wyleczyć z Unico (2002r) :)

@Adam 38 widziałem Twój temat o średnicy na hwdfa. Patrz zdanie wyżej. :) Jest pełna, barwa, duża. Unison S6, ani Unico 90 takiej nie miały. O czystych tranzystorach nie wspominając.

Edytowane przez J4Z

.

• 6 miesięcy później...
52 minuty temu, xymoxx napisał:

Może ktoś będzie zainteresowany...😎

To nie są moje...

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosnikowe-xavian-stella-okazja-CID99-ID13OryX.html

Ładniusie tylko dziwię się że były zasilane taką słabą Jamaszką 🥴

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

13 minut temu, Ataszek napisał:

Ładniusie tylko dziwię się że były zasilane taką słabą Jamaszką 🥴

Dokładnie, gościu nie usłyszał ich 100% możliwości 🤭

Edytowane przez xymoxx
  • 2 miesiące później...

Oficjalnie wracam do tego szanownego klubu jak ten syn marnotrawny 🙂 

Z moimi ukochanymi Xavian Ambra Esclusiva z zakupu których jestem jak do tej pory najbardziej zadowolony.

Piękne brzmienie dla melomana 😃 

ATk3UpG.jpeg

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Tal napisał:

Z moimi ukochanymi Xavian Ambra Esclusiva z zakupu których jestem jak do tej pory najbardziej zadowolony.

ATk3UpG.jpeg

Piekne brzmienie i piekny wygląd.. Fantastyczne podstawkowe kolumny 🙂

@Tal gratki. Gdy już się osłuchasz i przyzwyczaisz do nowego brzmienia, mógłbyś napisać porównanie względem Dynaudio i Proac? Głównie mnie ciekawi efekt przestrzenności dźwięku 😀

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

1 minutę temu, soberowy napisał:

@Tal gratki. Gdy już się osłuchasz i przyzwyczaisz do nowego brzmienia, mógłbyś napisać porównanie względem Dynaudio i Proac? Głównie mnie ciekawi efekt przestrzenności dźwięku 😀

Dzięki 😉 ok, skrobnę co nieco za jakiś czas 👍

Świetne kolumny!! Gratulacje! Wybacz, że będę może brutalny, ale są lepsze od wzmacniacza. Chyba powinieneś podumać nad jakimś wzmakiem, który im dorówna.

"Tynk pożera dźwięk" 747

3 minuty temu, EmilioE napisał:

Świetne kolumny!! Gratulacje! Wybacz, że będę może brutalny, ale są lepsze od wzmacniacza. Chyba powinieneś podumać nad jakimś wzmakiem, który im dorówna.

Co musi mieć wzmacniacz, żeby dorównać kolumnom? 

1 minutę temu, EmilioE napisał:

Dzięki 👍 tego się trochę obawiałem, że ten Naim to "za mało" do tych monitorów i chętnie bym zmienił jednak na tą chwilę to niemożliwe, bo wpierw muszę się odkuć finansowo, ale w przyszłości nie wykluczam zmiany wzmacniacza.

18 godzin temu, Tal napisał:

ATk3UpG.jpeg

Ty masz chłopie jakieś ADHD jeśli chodzi o zmianę kolumn😅😁

12 godzin temu, EmilioE napisał:

Z jakim piecem słuchałeś tych kolumn? Co byś rekomendował?

Ja mam z kolei xaviany xn 360 napędzane leema tucana II. Jest bardzo ok ale mam cały czas wrażenie pewnego niedosytu. Uważam,  że z innym piecem kolumny pokazałyby chyba jeszcze więcej...

1 minutę temu, aryman napisał:

Ty masz chłopie jakieś ADHD jeśli chodzi o zmianę kolumn😅😁

Cóż poradzić... 😂 takie hobby 😉 ale te Ambry to już na dłużej kupiłem 🙂

Teraz, izapat napisał:

🙂 Też tak mówię przy zakupie kolejnej pary.

Te deklaracje są rzeczywiście trochę śmieszne, ale tak to wygląda przynajmniej na tą chwilę 😉 

13 godzin temu, soberowy napisał:

Możliwe, że jeszcze odkryję cechy własne Ambry z czasem jednak już teraz mogę pokusić się o małe wnioski i porównanie o jakie prosiłeś 😉 zaznaczyć chciałbym, że ze względu na rozmieszczenie w moim pokoju nie jestem w stanie zapewnić jakimkolwiek zestawom głośnikowym optymalnych warunków odsłuchowych, więc moja opinia jest mocno subiektywna choć myślę, że pewne ogólne wnioski mimo wszystko można wyciągnąć.

Do kolumn Xaviana mam ogromny sentyment więc tym bardziej mogę być nie obiektywny ale postaram się nakreślić różnicę brzmienia monitorów jakie miałem okazję posiadać na przestrzeni kilku miesięcy, a były to ProAc Response DB1, Dynaudio DM 2/7 oraz ATC SCM7 poza tym wcześniej jeszcze posiadałem System Audio Pandion 2 oraz KEF Reference 201/2.

Wszystkie wymienione wyróżniały się czymś szczególnym i mniej lub bardziej się podobały, ale nie będzie raczej zaskoczeniem, że moje obecne Ambry „pozamiatały” całe to towarzystwo. Najważniejsze cechy jakie zaobserwowałem u Xaviana to przede wszystkim gładkość brzmienia następnie przestrzenność wraz z selektywnością oraz pewnego rodzaju żywość i radość grania. Te 4 atrybuty brzmienia są moim zdaniem na pierwszym planie charakteru Ambry. W dalszej ocenie filozofii Xaviana na podstawie tych monitorów usłyszeć można plastyczność, dynamikę i spójność i to wystarczy, aby Ambry zdobyły moje serce zwłaszcza w muzyce jazzowej, czy wokalnej, ale i rock im nie straszny.

Jeśli chodzi o porównanie Ambry z ProAc DB1 to z tego co zapamiętałem te drugie są na pewno bardziej wymagające w ustawieniu przez co efekty przestrzenne ProAców nie były tak precyzyjne i selektywne, owszem miałem jakąś scenę i stereo, ale jak pisałem nie było to na 100% możliwości tych monitorów. Ambry pod tym względem są łatwiejsze w ustawieniu oraz lepiej zogniskowane w budowaniu sceny i przestrzeni. Xaviany u mnie tworzą lepszą głębię oraz separacje, instrumenty są wyraźniej osadzone w przestrzeni i lepiej odseparowane czego z DB1 nie osiągnąłem w takim stopniu. Wiem, że u ProAca przestrzenność stoi również na wysokim poziomie jednak w moich warunkach Ambry lepiej ją prezentują. Myślę, że DB1 potrzebują po prostu lepszych warunków. Z kolei Dynaudio DM 2/7 choć najtańsze to przestrzeń tworzyły dość precyzyjną z wyraźnie osadzonymi instrumentami oraz fajną głębią. Miałem je najkrócej, więc najmniej o nich napiszę jednak jak na swoją cenę to grały ponadprzeciętnie.

Moje zmiany i roszady kolumn na przestrzeni tych kilku miesięcy podyktowane były głównie z powodu pewnego rodzaju braku "życia" w muzyce, owszem wszystkie ją odtwarzały, ale brakowało wiecie tej "muzyki w muzyce" co w końcu pojawiło się u Xaviana z czego jestem bardzo zadowolony ponieważ wreszcie muzyka żyje 🙂 

7 godzin temu, izapat napisał:

🙂 Też tak mówię przy zakupie kolejnej pary.

Najlepiej kupić docelowe paczki. Ja swoje mam już 13 lat i nie chcę zmieniać.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

10 godzin temu, Tal napisał:

Jeśli chodzi o porównanie Ambry z ProAc DB1 to z tego co zapamiętałem te drugie są na pewno bardziej wymagające w ustawieniu przez co efekty przestrzenne ProAców nie były tak precyzyjne i selektywne, owszem miałem jakąś scenę i stereo, ale jak pisałem nie było to na 100% możliwości tych monitorów.

Wiem, że u ProAca przestrzenność stoi również na wysokim poziomie

Dobrze, że to napisałeś i dostrzegasz. Pamiętam jak w innym wątku skorzystałeś z rady co do ustawienia DB1 i przekonałeś się na własnej skórze ile można zyskać w lepszym ustawieniu ProAców.

Niestety, te kolumny często gęsto są ustawiane na pałę, co niestety szkodzi ich ocenie, zresztą nie tylko na tym forum "testerzy" wykazali się brakiem pochylenia się nad poprawnym ustawieniem ProAców.

Myślę, że DB1 potrzebują po prostu lepszych warunków.

Raczej większej uwagi i precyzji w ustawieniu niestety.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.