Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV-400xi, Krell S-300i

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

Ciesze sie, ze nie wywieszono mnie na latarni. :)

Mysle, ze naprawde to jest kwestia gustu i takze nie mowie, ze jakis z tych biegunow jest lepszy. Naprawde, kazdy szuka czegos co mu odpowiada. Krell jest moim zdaniem nie po srodku, to wszystko.

Kiedys slyszalem Classé z B&W 802. Podobno 'synergia'. Moim zdaniem (Classé jest znacznie drozszy od Krella 400 czy 300) bylo to bardzo meczace zastawienie a gora pasma wrecz ciela po uszach. Pan w pokazowni jak na zlosc dawal czadu z poziomem i to juz byla katastrofa. Ale pewnie sa ludzie, ktorzy to kupuja. No skoro ta synergia..

pzdrw

soso

tez slyszalem(wiele razy Classe,tyle z 803 - grało zajebiscie(dla kuturalnych ą,ę - nieziemsko,bajecznie)- rewelka dla mnie i nie meczyło a sluchalismy godzinami(kable MIT)Zgadzam sie ze sa jednak zwolennicy zmulonego dzwieku(sorry- muzykalnego)ktorym taka neutralnosc nie przypasi

A ja zgadzam sie z Soso KRELLE zwłaszcza 400xi to sheet -zabaweczka dla chłopczyków podniecajacych sie recenzjami .Ja z tego etapu już dawno wyrosłem i efekciarskie na początku wzmacniacze to maszynki np. dla captainspaudling -prawie do sieczki typu Depeche Mode.

tranzystorek, 21 Lut 2010, 13:55

> Ja z tego etapu już dawno wyrosłem i efekciarskie na początku wzmacniacze to

>maszynki np. dla captainspaudling -prawie do sieczki typu Depeche Mode.

proszę captain... nie karm, nie odpisuj... słowo krell w odbiorze pozytywnym tutaj wywołuje ataki furii i każdy tego typu wątek kończy się podobną nagonką.

MIT muli? nastepny głuchy.Masz racje MrS. wiecej nie odpisuje.Chłopaki z miejscowosci Głuchoazy słyszą lepiej.The End.

P.S te foto to dla antykrelowcow,tak na dobre samopoczucie hehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Lucid NVA amp a major league player

NVA AP80

Amplifier

For Excellent full sound with lots of musical detail

Against Nothing

Verdict A deceptively ordinary-looking amp, the NVA rivals more pricey designs with its superb musicianship

This is one excellent amplifier. Solid looking and well-specified - picking it up confirms the weight of multiple power supplies hidden inside its slim brushed-aluminum casework - the AP80 majors on drive and clarity. A good way to describe the sound of the 80W per channel NVA is that it has a valve-like lucidity and speed, yet with the battleship-sized weight and control that you get from better transistor designs. It tools along at normal listening levels with infinite ease.

With Mighty Sam McLain's I'm Tired of These Blues disc it tosses out the sound of the kick drum, creating a pulse within the room, and excels at sorting instrument separation, giving each both space and definition within a soundstage that conveys the ambiance of a recording situation.

Bandwidth is exemplary - the amp providing excellent explosive bass from our Reference disk of Stravinsky's Firebird Suite played by the Minnesota Orchestra. It's dynamically coherent way up into the audio spectrum, with high hats or triangle sounding bright and resonant, and decaying naturally.

As for inputs, the AP80 offers five at line level, plus a tape loop. The speaker outputs require four millimeter plugs - there are no binding posts on the back of the amp - and controls are the bare minimum: you get a source select switch and a volume knob.

For those skilled at soldering, this amp comes in kit. But the pre-built model is worth every penny.

....zasilacz 4x 160 VA.....2x80 W...

post-15075-100001609 1266771639_thumb.jpeg

captainspaulding, 21 Lut 2010, 13:04>>>

Zgadzam sie ze sa jednak zwolennicy zmulonego dzwieku(sorry- muzykalnego)ktorym taka neutralnosc nie przypasi>>>>

Kapitanie,muzykalny nie koniecznie musi oznaczać zmulony.Ale o tym trzeba się przekonać na własne uszy;)

Co do tzw.technicznego brzmienia to przez kilka latek jechałem na b&w 805matrix,w międzyczasie przewinęły się m.in. audiomatusy,takie zestawienie wcale nie było złe,choć ktoś mógłby powiedzieć,że tylko szaleniec łączyłby klasę D z bowersami.Grało,dało się słuchać muzyki.Choć z tamtego czasu tęsknię jedynie chyba za rozdzielczością i dynamiką w dole pasma.Tego nie da żadna lampa,może być dobrze,bardzo dobrze ale to wciąż daleko do poziomu audiomatus/b&w.

Może jak kiedyś zwiększy mi się metraż przestrzeni życiowej to pokuszę o drugi system z mocnym tranzystorem i detalicznymi kolumnami;)Póki co,u mnie rządzi trioda:)

l'enfant sauvage

"...zmulonego dzwieku(sorry- muzykalnego)..."

?!?

Od kiedy muzykalność w reprodukcji dźwięku równoznaczne jest z muleniem, to jakieś kompletne nieporozumienie albo zwykłe dyletanctwo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 21 Lut 2010, 19:13

>"...zmulonego dzwieku(sorry- muzykalnego)..."

>

>

>?!?

>Od kiedy muzykalność w reprodukcji dźwięku równoznaczne jest z muleniem, to jakieś kompletne

>nieporozumienie albo zwykłe dyletanctwo.

Zgadzam sie z Toba. Ludzie tego nie rozumieja bo nie slyszeli lub sa z Glucholazow ;)

Takze nie wiem co sadzic o wpise, ze lampa nie daje dynamiki. Krzywa wzmocnienia lampy jest bardziej stroma niz tranzystora co daje wlasnie lepsza dynamike przy takim samym sygnale z CDP. Ciekawe, ze wzmacniacze gitary Claptona czy Prince'a graja na lampach ;)

pzdrw

zozo

Vacuum Tubes and Transistors Compared

Adapted from IEEE & Eric Barbour

Vacuum Tubes: Advantages

- Superior sound quality.

- Highly linear without negative feedback, especially small-signal types.

- Smooth clipping is widely considered more musical than transistors.

- Tolerant of large overloads and voltage spikes.

- Characteristics highly independent of temperature, greatly simplifying biasing.

- Wider dynamic range than transistors circuits, due to higher operating voltages and overload tolerance.

- Device capacitances vary only slightly with signal voltages (Miller effect).

- Capacitive coupling can be done with small, high-quality film capacitors, due to inherently high-impedances of tube ciruits.

- Circuit designs tend to be simpler than transistorized equivalents, which are greatly complicated by the need to linearize intrinsically non-linear transistors.

- Operation is usually in Class A or Class AB, minimizing crossover notch distortion.

- Output transformer in power amp protects speaker from DC voltage due to malfunction and protects tubes from shorts and blunts back-emf spikes from speaker.

- Tubes can be relatively easily replaced by user.

Vacuum Tubes: Disadvantages

- Bulky, hence less suitable for portable products. Milbert mobile tube equipment is portable and battery powered. It's not particularly small but not particularly bulky: the TC crossovers put tubes in the dashboard, and the BaM-235ab is a 60watt shoebox sized amp that delivers the best sound you've ever heard.

- Higher operating voltages generally required.

- High power consumption; needs heater supply that generates waste heat and yields lower efficiency, notably for small-signal circuits.

- Glass tubes are fragile, compared to metal transistors.

- Sometimes more prone to microphonics than transistors, depending upon circuit and device. (Does not apply to patented Milbert BaM-235ab, impervious to audible microphonics.)

- Cathode electron-emitting materials are used up in operation.

- High-impedance devices that need impedance matching transformer for low-impedance loads, like speakers

- Sometimes higher cost than equivalently powered transistors.

Transistors: Advantages

- Usually lower cost and smaller than tubes, especially in small-signal circuits.

- Can be combined in the millions on one cheap die to make an integrated circuit, whereas tubes are limited to at most three functional units per glass bulb.

- Lower power consumption, less waste heat, and high efficiency than equivalent tubes, especially in small-signal circuits.

- Can operate on lower-voltage supplies for greater safety, lower costs, tighter clearances.

- Matching transformers not required for low-impedance loads.

- Usually more physical ruggedness than tubes (depends upon construction).

Transistors: Disadvantages

- Tendency toward higher distortion than equivalent tubed circuits.

- Complex circuits and considerable negative feedback required for low distortion.

- Sharp clipping, in a manner widely considered non-musical, due to considerable negative feedback commonly used. Does not gracefully roll-off or gently compress; instead, cuts off sharply, suddenly and abruptly with extremely hard edge.

- Device capacitances tend to vary wildly with applied voltages (Miller effect).

- Large unit-to-unit manufacturing tolerances and unreliable variations in key parameters, such as gain and threshold voltage.

- Stored-charge effects add signal delay, which complicates high-frequency and feedback design.

- Device parameters vary considerably with temperature, complicating biasing and increasing likelihood of thermal runaway, hotspots and unreproducible behavior.

- Cooling is less efficient than with tubes, because lower operating temperature is required for reliability. Tubes prefer hot; transistors do not. Massive, expensive and unwieldy heat sinks are always required for power transistors, yet they are not always effective (power output transistors still blow up; whereas, tubes fade down gracefully over time with warning and usually without catatrophic results).

- Power MOSFETs have high input capacitances that vary with voltage, complicating driver circuitry.

- Class B totem-pole circuits are common, which cause severe crossover distortion, or else necessitate huge amounts of negative feedback to correct. This "measures well" for steady-state signals, but it completely "sucks the life out of" dynamic and transient signals such as music.

- Less tolerant of overloads and voltage spikes than tubes. Except for their robust and forgiving heater filaments, it is very difficult, bordering on impossible, to blow out a tube with overvoltage; whereas, most transistors can be destroyed with as little as six volts, and every transistor can be destroyed by some voltage. Tubes are much harder to "zap."

- Nearly all transistor power amps have directly-coupled outputs that can damage speakers, even with active protection.

- Capacitive coupling usually requires high-value electrolytic capacitors, which give audibly and measurably inferior performance at audio frequency extremes.

- Greater tendency to pick up radio frequency interference and self-oscillate to the point of self-destruction, due to rectification by low-voltage diode junctions or slew-rate effects.

- Maintenance more difficult; devices are not easily replaced by user.

- Biasing more difficult, as temperature effects and device variations complicate circuitry and degrade performance.

- Older transistors and ICs often become unavailable after only 20 years, and sometimes much less, making replacement difficult or impossible. Tubes have a staying power, proven over many decades.

- Hardly scientific or objective, but whereas transistors operate on an invisibly microscopic, quantum scale, tubes exist and operate on an intuitive, human scale. You can see the heaters light up, you can sometimes see a glowing plasma, and you can feel and hear the warmth. Everything about tubes exists in a more human realm than hard, cold transistors. Measure away, but it's the sound that matters.

pzdrw

soso

soso, 21 Lut 2010, 19:46>>>

>Takze nie wiem co sadzic o wpise, ze lampa nie daje dynamiki. Krzywa wzmocnienia lampy jest bardziej

>stroma niz tranzystora co daje wlasnie lepsza dynamike przy takim samym sygnale z CDP.>>>

soso,nie przekręcaj,przecież napisałem,że dynamicznie może być nawet bardzo dobrze.

Tylko,że ja mam punkt odniesienia AM250/b&w805 z Bonasus'em/b&w805,wtedy to b.dobrze zamienia się w "może być".Takiego szybkiego narastania/wyciszania,basowego drive'u,niuansów,konturu na basie to nie jest poziom zarezerwowany dla lampy.

l'enfant sauvage

Boże, czy tak naprawdę Wam trudno wyłowić to, co część osób stara się tutaj przekazać? Że ciężko trafić na brzmienie, które będzie złotym środkiem między detalicznością, prawdą a muzykalnością? Że co płyta to inaczej nagrana? Że ja jednym sprzęcie zagra lepiej ale to ten drugi, gorzej z nia grający, będzie lepszy? Że muzykalność kojarzy się z MIT czy Fadel, bo wielu osobom lepiej się słucha słodkiego, wygładzonego, pozbawionego ostrości dźwięku? A wsadź w taki system rockową czy metalową płytę i będzie za miękko. A słuchaj na lampie System of a Down czy Toola, powodzenia... Nie ma systemu do wszystkiego, a jeśli jest, to 99% osób na tym forum na niego nie stać. Nawet gdyby, to 98% osób taka prezentacja się nie spodoba bo ich płyta zagra nie tak, jak im się podoba. Czym jest naturalność? Tym co daje powiedzmy DCS. Czym jest muzykalność? Tym co daje lampa czy winyl. Złoty środek? Nie istnieje jak dla mnie.

octavarium, 21 Lut 2010, 20:20

>soso,nie przekręcaj,przecież napisałem,że dynamicznie może być nawet bardzo dobrze.

Nie 'moze byc' ale jest.

>Tylko,że ja mam punkt odniesienia AM250/b&w805 z Bonasus'em/b&w805,wtedy to b.dobrze zamienia się w

>"może być".Takiego szybkiego narastania/wyciszania,basowego drive'u,niuansów,konturu na basie to nie

>jest poziom zarezerwowany dla lampy.

Byles na koncercie? Jaki jest tam bas? Konturowy? Skompresuje dowolne nagranie z ladnym basem do formatu mp3 - nagle bas zacznie popierdywac, konturowo ;)

Jezeli siadasz przed systemem by ekscytowac sie detalem to Twoja milosc, nie moja. Ja wole dobra dynamike, ladne giecie melodii i przyjemnosci plynaca z muzyki, nawet kosztem utraty pewnych detali. System musi spiewac a nie sypac piaskiem, nawet jezeli jest diamentowy.

Muzyka jest nieco podobna do obrazu, do zdjecia. Chce widziec ladny las, w ladnych kolorach, odcieniach, wlasciwiej temperaturze barw a nie liczyc igielki na sosenkach - to mnie nie interesuje. System to nie lupa czy mikroskop. Jezeli tak to ktos kogos nabiera ;)

Kiedys takze rwalem sie za coraz to bardziej detalicznym system az w koncu wpadlem na tranzystor - Audio Analogue Puccini SE. Nie jest to ani mistrz detalu ale przyjemnosc sluchania muzyki byla wieksza niz na innych wzmacniaczach za wieksza kase i z lepszym drazeniem detali. Ja po prostu tak mam i nic na to nie poradze. Jezeli jest za duzo szczegolow to mi to przeszkadza w sluchaniu. Na szczecie duza dynamika takze oddala przeszkadzajki na dalszy plan i eksponuje to co nagrywajacy wlozyl na przod. To czyscie muzyke z pobocznych watkow, ktore sa znacznie cichsze niz na sprzecie z mala dynamika (nie mylic z glosnoscia bo ta mozna zawsze rozkrecac ponad potrzeba, nawet na slabej lampie). Skompresowana muzyka ze slaba dynamika wpycha do ucha wszystko co jest nagrane z prawie takim samym poziomem i to jest koszmar. Niestety, taka kompresja dzieje sie czesto juz w studio nagran, gdzie wiekszosc muzyki jest dopasowywana chyba do sluchania w samochodzie ;)

pzdrw

soso

Jak się dobrze pokombinuje to można uzyskać szczegóły i barwę w jednym.. Ja np mam połączenie Krell'a 300iL (uchodzi za szczególowy /taki jest/, z wykopem /ma/, i Tempo 2 (uchodzą za muzykalne z ciekawą barwą /tak/). Problem pojawia się gdy połączysz detaliczną elektronikę z kolumnami.. Ot co..

Pozdrawiam

elvis

elvis512, 21 Lut 2010, 21:16

>Jak się dobrze pokombinuje to można uzyskać szczegóły i barwę w jednym. (...)

Pod tym stwierdzeniem podpisuję się oburącz, na trzeźwo i po pijaku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja właśnie jak Soso. Muzykę odbieram całościowo i sprawdzianem jest końcowe odczucie syntetyczne - albo było MI przyjemnie albo nie. Nie analiza poszczególnych składowych - punkt po punkcie, parę tych punktów zresztą tylko mają jakoś mało - neutralność, dynamika itd. jak w recenzji w piśmie ("może się nie podobac byle dobrze grało"? - niedawno czytałem zdumiewającą recenzję - "sprzęt (był to akurat odtwarzacz cd w cenie ok. 5,5) grał bardzo przyjemnie ale niestety w niedzisiejszy sposób, producent nie nadąża z rozdzielczością, mało szczegółów". Wydaje mi się że na koncercie nie ma tak wiele szczegółów jak z wysoce rozdzielczych analitycznych stystemów stereo w domu, a mnie za dużo szczegółów przeszkadza.

czodaboy, 21 Lut 2010, 21:27

>ostatnio na giełdzie hifi poszedl Krell 400xi za 3500zł i tyle maksymalnie mozna zaplacic za ten

>sprzet...

Heh.. Myślę, że sprzedał to człowiek, który raczej nie liczy pieniędzy, a chciał się pozbyć "kolejnego klocka" /ja np swojego kupiłem od takiego Pana/.. Ciekawe też, że w takiej cenie zrobił spore zamieszanie i wielkie zainteresowanie.. chyba ci wszyscy ludzie nie porywali się na okazję?!

@soso,chyba się nie zrozumieliśmy...ja już to samo napisałem w tym wątku...no może nieco mniej obrazowo;)

Z tą szczegółowością to jest tak,że lepiej niech ona będzie,nie należy zamazywać obrazu.Jednak niech detale znają swoje miejsce w szeregu.Ja nie odnoszę wrażenia że słyszę mniej szczegółów,nie istnieje dźwięk na płycie który nie zostałby odtworzony,podane są jedynie mniej nachalnie.

Co nie zmienia faktu,że najchętniej przeszczepiłbym do set-a bas z audiomatusa,tak już mam,nic na to nie poradzę.

l'enfant sauvage

triode,

generalnie autor wątku chciał się dowiedzieć czy swój wzmak warto zamienić na Krell'a, a jeśli tak to to ktorego z wymienionych.

Więc daj sobie spokój z kablami, podkładkami pod kable itp. bo wątek zamienia się w jarmark

elvis512, 21 Lut 2010, 21:26

>Mc,

>

>Wyczuwam lekką nutkę sarkazmu:)

To przestań czytać między wierszami, a samo przejdzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.