Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zaokrąglić krawędzie w kolumnach.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo krótkie pytanie. Chciałbym zrobić podobną obudowę.

Jak zaokrąglić krawędzie w obudowach domowym sposobem? Na skosy ma sposób ale nie mam pojęcia jak wykonać zaokrąglenia.

Promieni to mniej więcej 1,5cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są takie frezy do tego rodzaju prac

Ukryta Zawartość

Ale czym tego używać? Wiertarką? I jak prowadzić żeby wyszło prosto? Nie znacie jakiś linków do tego tematu? Ja w googlu nie znalazłem nic ciekawego.

Tanio to nie wyjdzie.Frez 110 złotych. Podejrzewam że frezarka drugie tyle. Obawiam się jednak że jak ma być dobrze to nie może być tanio.

Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Do wszystkich. Macie jakiś patent na robienie otworów pod głośniki i frezowanie wgłębień pod głośnik bez wydawania 20kzł na frezarke cnc ? Ja zaraz oszaleje tak bardzo chce zrobić kolumny i nie mam jak zrobić obudów. Nie chce jezdzić do dziada i płacić za kazdm razem ponieważ zajawke mam tak duża że na jednej prze kolumn nie skoncze...

Bez frezarki raczej się nie obędzie ok 110zł frezy komplet 12szt. ok 50zł i przyrząd do prowadzenia frezarki po zadanym okręgu taki szablon to trzeba dać zrobić gdzieś na forum w wątku o kolumnach była fotka.

A propos zaokrągleń, próbował ktoś (i z jakim efektem) ćwierć wałków?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

>>>Do wszystkich. Macie jakiś patent na robienie otworów pod głośniki i frezowanie wgłębień pod głośnik bez wydawania 20kzł na frezarke cnc ? Ja zaraz oszaleje tak bardzo chce zrobić kolumny i nie mam jak zrobić obudów. Nie chce jezdzić do dziada i płacić za kazdm razem ponieważ zajawke mam tak duża że na jednej prze kolumn nie skoncze...

a ty odpowiadasz zanim zrozumiesz pytanie!

Pytałem jak zrobić to bez frezarki cnc za 20kzł Rozwijając mysl dla pana chodzi mi o to czy te frezareczki reczne za 100-200zł zdaja egzamin czy raczej mozna nimi frezowac... paznokcie?

Zdają egzamin o ile nauczysz się nimi posługiwac. Ja taką frezarką robiłem pogłebienia pod głośniki i nie tylko. Natomiast otwory pod głośniki wycinałem wycinakiem cyrklowym, zwanym też popularnie wariatem, ale do tego potrzebna jest wiertarka stołowa.Na upartego można też to zrobic za pomocą frezarki za jedyne 110 zł.

MarekA,

to jest chyba podstawa w budowaniu kolumn ,jak nie masz o tym pojęcia daj sobie spokój bo będziesz musiał podcierać się lewą ręką :)

...a kto tutaj mówi o OBRABIARCE CNC?....kupujesz taką frezarkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zrobisz nią 90% roboty przy kolumnach.10% zostawiam na jakieś wymyślne rzeczy do których potrzeba pewnie trochę bardziej wyszukanego sprzętu.Tutaj trzeba tylko ruszyć lekko głową i nic więcej...

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedzi

Nie miałem nigdy do czynienia z frezarkami zwłaszcza z tymi małymi ręcznymi. Nie bardzo wiem jak tym się robi kółka. Cóż jestem na informatyce a nie obróbce drewna...

Zastanawiam się nad zakupem takiej małej frezareczki tylko boje się że tym nie wytnę otworu pod głośniki. Nie chce wywalać kaski w błoto.

No nic, poczytam jeszcze...

Przede wszystkim przy mało sztywnym układzie Obrabiarka Narzędzie Przedmiot (OPN) frezarkę przesuwamy w kierunku przeciwnym do kierunku obrotów. Zatrzymywanie frezu podczas obróbki w materiale objawia się jego szybszym stepieniem (freza) gdyż cały czas trze o materiał w którym sa także zanieczyszczenia typu piasek,kwarc, etc-taka szlifierka anty ostrzałka :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Frezarki i zastosowanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja do wpuszczania głośników kupiłem sobie coś takiego. W MDF można tym dowolne wgłębienia wyfrezować. Wchodzi jak w masło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.