Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

chyba najwyższy czas dołączyć do klubu. dzień dobry.

p1192586.jpg

jeszcze trochę rzeczy do zrobienia - powrót gramofonu na platformie, podstawki pod monobloki, trochę dywanu i coś na ściany z tyłu i boku. powoli, powoli....

Dlaczego kolega palton opuszcza "Klub użytkowników ukraińskich lampowców" ?

Nie chce mieć z Wami nic do czynienia. He, he.

pozdr.

• 2 tygodnie później...

W niedzielę był u mnie Stary Audiofil z nowymi zabawkami Abraxas-a. Jakś dzielonka ze sporą ilością lamp. Co to jest musi opisać Piotrek ( ja tylko słucham i jestem lamus z budowy ), ale muszę powiedzieć, że w moim systemie dawał radę. Wzmaczek wrzucony był w nie do końca idealnie dla niego pasujące środowisko, dodatkowo grał kilka godzin po ostatnim dłubanku. Jednak wypadł zdecydowanie lepiej niż Air Tight (jakiś czas temu słuchany prze ze mnie). Co prawda Japończyk był integrą na 300B (8W), a Ukrainiec jest dzielonką (ok. 30 W), ale sądziłem, że od środka w górę kultowa lampa będzie brylować (braki na dole z uwgi na moc nie bolałyby tak bardzo). Tak jednak nie było. Dźwięk zgaszony płaskawy i bez dynamiki. Może to niedopasowanie prądowe, nie wiem. Natomiast klocki SA grały conajmniej dobrze od góry do środka i bardzo dobrze na dole. Pięknie dociążony kolorowy bas był naprawdę wysokiej próby. Prawdopodobnie tasując trochę okablowanie możnaby poprawić kilka aspektów, ale spotkanie miało inny cel, a podłączenia nowej zabawki Piotrka było przystawką.

pozdr. Jacek

Ps. Na opis budowy tego wzmaka pewnie poczekamy bo SA jako ulubieniec moderatorów ma warunkowo dopuszczane wpisy. A On jest poprostu niewinny ( tak mi powiedział w zaufaniu).

Edytowane przez umka

Ciekawe czyje wysmakowane Sylvanie siedzą w tych końcówkach i od kogo ten tajemniczy preamp?

Szkoda, że nie macie zdjęć ze spotkania.

Nie wpadłem jakoś na ten pomysł. Jak słuchałbym sam to pewnie bym zrobił, a w natłoku rozmów jakoś zapomniałem. Jak słuchałem preampów do gramiaka to robiłem. Piotrek zrobi u Siebie i może wrzuci.

pozdr.

Ps. Na opis budowy tego wzmaka pewnie poczekamy bo SA jako ulubieniec moderatorów ma warunkowo dopuszczane wpisy.

Znowu??!!

Któremu tam prawda przeszkadza?!

Przyznać się!!!

A może kujawiaczka w nocy Stary nie chciał odtańczyć:)

Piotrek na wakacjach, to wkleję fotkę opisywanego wzmaka zrobioną w KAIM-e.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lektor IV to własność gospodarza klubu Andrzeja. Bardzo dobry cedek. Nie raz pokazał innym gdzie ich miejsce.

Piotrek od wizyty u mnie zmienił lampki w pre i dźwięk trochę się otworzył. Jak Go znam to nie koniec zabaw z tym klockiem.

pozdr.

Tyle się naczytałem o tym Phastcie, że zdecydowałem się na zakup. Mam trochę lamp 6SN7 i to z wysokiej półki oraz 12AX7. Co waszym zdaniem kupić, integrę czy monobloki. Np. ten zestaw na allegro jest dobry i wart swojej ceny ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy warto kupić coś innego. Sprzęt będzie podłączony do JMlab Point Source. Zastąpi wysłużonego chinczyka Yaqina 100B :). Nie miałem okazji posłuchać Phasta mam nadzieję, że się nie zawiodę. Słucham starego rocka z lat 70 tych, jazzu z ECM-u i klasyki. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To jest od forumowego kolegi Climaxa z Łodzi więc pogadaj z nim to może jeszcze trochę zejdą z ceny. Do rocka bierz diabełki.

Lektor IV to własność gospodarza klubu Andrzeja. Bardzo dobry cedek. Nie raz pokazał innym gdzie ich miejsce.

Piotrek od wizyty u mnie zmienił lampki w pre i dźwięk trochę się otworzył. Jak Go znam to nie koniec zabaw z tym klockiem.

pozdr.

Znając Piotrka to wrzucił Amperexy pope. Świetny zestaw za małe pieniądze. Szkoda, że nie mogłem Wam pożyczyć nowego zbalansowanego pre od Amplifona bo miałem go tylko "w locie". Z tego cudeńka ponad 18kg i dual mono to mozna dopiero wycisnąć. Jak dopadnę kolejny egzemplarz to posłuchamy z 6B4G.

Z tego co mówił wczoraj Stary Audiofil, te monobloki to parallel push-pull na lampach 2A3 - stąd duża moc. Konstrukcja zbalansowana - wejścia tylko XLR. Grało to dużym i dynamicznym dźwiękiem - takim trochę "estradowym", ale brakowało mi trochę spójności i "czaru". No ale SA słucha głównie rocka... ;-) Zresztą może to tylko kwestia wyregulowania wszystkich prądów itp. i da się stosunkowo łatwo poprawić.

SA ma wiadro lamp w domu i na pewno jeszcze coś wymieni. Na razie pracuje nad tą konstrukcją.

On jest szaleńcem lampowym i dla mnie już profilaktycznie wyhaczył kilka lamp (chociaż nic na razie nie szukam). On ma ADHD na tym punkcie.

Znając Piotrka to wrzucił Amperexy pope. Świetny zestaw za małe pieniądze. Szkoda, że nie mogłem Wam pożyczyć nowego zbalansowanego pre od Amplifona bo miałem go tylko "w locie". Z tego cudeńka ponad 18kg i dual mono to mozna dopiero wycisnąć. Jak dopadnę kolejny egzemplarz to posłuchamy z 6B4G.

Jak będzie na toroidzie i zagra, to Piotrek może dostać ataku serca. He, he.

Tyle się naczytałem o tym Phastcie, że zdecydowałem się na zakup. Mam trochę lamp 6SN7 i to z wysokiej półki oraz 12AX7. Co waszym zdaniem kupić, integrę czy monobloki. Np. ten zestaw na allegro jest dobry i wart swojej ceny ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy warto kupić coś innego. Sprzęt będzie podłączony do JMlab Point Source. Zastąpi wysłużonego chinczyka Yaqina 100B :). Nie miałem okazji posłuchać Phasta mam nadzieję, że się nie zawiodę. Słucham starego rocka z lat 70 tych, jazzu z ECM-u i klasyki. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

bez odsluchu sie nie obedzie . nie wiadomo jak te zestaw lamp kondensatorow zagra z soba . cena nie jest wysoka . mono bloki to ta sama konstrukcja . to juz zalezy od osobistych preferencji .

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

<br />wejścia tylko XLR. Grało to dużym i dynamicznym dźwiękiem - takim trochę "estradowym", ale brakowało mi trochę spójności i "czaru".<br />

a było zagrać bezpośrednio z cd jak to zrobiliśmy u Starego, ja uwag nie miałem, doskonałe końcowki

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Użytkownik twonk dnia 02.02.2013 - 15:28 napisał

wejścia tylko XLR. Grało to dużym i dynamicznym dźwiękiem - takim trochę "estradowym", ale brakowało mi trochę spójności i "czaru".

a było zagrać bezpośrednio z cd jak to zrobiliśmy u Starego, ja uwag nie miałem, doskonałe końcowki

Tak też słuchaliśmy i było lepiej. Jednak nie do wszystkich gatunków muzyki. Dźwięk się wygładzał, ale w ostrzejszym graniu nie pomagało.

Edytowane przez umka

i z pre też nie pomagało, było więcej burdelu i wszystko

trioda to trioda, dla tego na różne okazje zakładamy różne ubranka

Moim zdaniem, plumkanie ( moja muzyka ) zyskiwała po ominięciu pre, a rockowa lepiej brzmiała w komplecie.

dla tego na różne okazje zakładamy różne ubranka

Zgadzam się w pełni z tą teorią. Jednak resztę toru dobierałbym do kompletnego wzmaka. Tutaj Piotrek prezentował możliwości klocka w zastanym zestawieniu. I dobrze, że Mu się chce.

pozdr.

Edytowane przez umka

>mamel

Biorąc pod uwagę cenę tych monobloków, to ja też nie mam zastrzeżeń... ;-) A że sam wolę dźwięk z triody SE, to już kwestia osobistych preferencji.

... piFko! ... i dla tego ja dłubię też tylko SE

Witam .

Niedawno wszedłem w posiadanie Phasta Retro , i mam taki delikatny brumik sieciowy . Zastanawiam się czy to u mnie coś nie tak , czy ten typ tak ma ?

Edytowane przez kocurmarcin

Możliwe, że w sieci coś nie tak. Nie mogłem się pozbyć podobnego zjawiska. Zmniejszyło się po zainstalowaniu transformatora (taki stary ze strychu, produkcja z lat 70). Warto zainteresowania wydaje się być coś innego. Gdy przywiozłem sprzęt na inne mieszkanie, to zjawisko zniknęło całkiem. Po powrocie nadal lekko słychać 50 Hz. Bez transformatora słychać wyraźnie. Może to ci pomoże.

Problem u Ciebie możne być taki ze sieje ci jakieś urządzenie u domu , Ja nigdy nie miałem wcześniej tego problemu , Moj Phast jest second hand , i pewnie trzeba mu zrobić przegląd bacznie przyglądając się prowadzeniu masy , Co zresztą już zasugerował mi jeden kolega z forum. .

• 2 tygodnie później...

JuG - wcześniej wspominałeś, że ukraiński wzmacniacz wręcz bije na głowę barwą i nasycenie na średnicy ASR Emitter I. Czy był to wzmacniacz wyprodukowany po roku 2003? Jak wielkie to były różnice bo ASR Emitter I do tanich nie należy a i dosyć pochlebne miał recenzje.

Nie porównywałem obu wzmaków bezpośrednio u siebie, ale grałem na Emitterze I dwa lata. Śledząc różne wątki gdzie przewija się niemiecki wzmacniacz dostając po dupie od takich wynalazków jak ( lampowce ukraińskie czy inne zagy ), zauważam, że te Emittery są w wieku 10-15 lat. Obecne modele to inny świat konstrukcyjny. Tłumaczyłem i wklejałem fotki różnic między pokoleniowych Emittera lecz owi właściciele opisując swoje wrażenia nie raczą zaznaczyć, że posiadają "dziadka" obecnych produktów. Oczywiście nic nie mam przeciwko wymienionym przykładowym klockom, ale 10-15 lat w elektronice to naprawdę szmat czasu. Dodatkowo podłączają do przypadkowo posiadanych kolumn i później takie, a nie inne opisy świecą na forum.

W dobrze zestawionych systemach, Emitter to ciepły, barwny z mocnym gęstym basem wzmacniacz. Tylko musi to być najnowsza konstrukcja. Jest tu na forum kilka fotek z czym grał u mnie. Od Hrabethów SHL5 przez klony ART-ót po Isophony Berlina 7. Wszystkie zestawy pokazywały klasę tego wzmaka.

pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

JuG - wcześniej wspominałeś, że ukraiński wzmacniacz wręcz bije na głowę barwą i nasycenie na średnicy ASR Emitter I. Czy był to wzmacniacz wyprodukowany po roku 2003? Jak wielkie to były różnice bo ASR Emitter I do tanich nie należy a i dosyć pochlebne miał recenzje.

Mój "dziadek" jest z roku 2001. Długo wybierałem wzmacniacz do SF EA II i padło na ASR. Grał najbardziej ciepłym i gładkim dźwiękiem pośród tranzystorowców, których udało mi się wtedy posłuchać. Nadal uważam, że jest to bardzo dobry wzmacniacz. Gra z lekkością, swobodą, równo w całym paśmie, melodyjnie, przyjemnie. Słuchałem go z przyjemnością przez lata, ale choroba audiofilska wróciła i zachciało mi się zmian... Zacząłem od kabelków. Harmonix'em trochę wypełniłem średnicę, ale z basem, który na monitorach i tak nie jest za duży, stało gorzej... Zacząłem myśleć o zmianie wzmacniacza. Przypadkowo trafiłem na bardzo pozytywne opinie o Phast'ach. Akurat na allegro był nowy Retro, no to go kupiłem. Gra inaczej. Bardziej mi taki dźwięk odpowiada. Dokupiłem pre Phasta - stało jeszcze lepiej. Alternatywy do 10.000 za nowy wzmak- nie znam. Dodatkowo w odróżnieniu od tranzystorowego lampowy wzmacniacz można mocno tuningować (lampy, kondensatory, okablowanie wewnętrzne, ...).

Możliwe, że po roku 2003 ASR-y bardzo się zmieniły. Nowych niestety nie miałem okazji posłuchać.

Edytowane przez JuG

Żebyś nie zrozumiał mnie źle. Nie przeczę, że lampa gra bardzo dobrze i dodatkowo można łatwo bawić się w zmianę brzmienia. Sam tego doświadczyłem w tym tygodniu w KAIM-ie, kiedy Stary Audiofil żonglował nimi w przyniesionym wzmaku na diabełkach. Tylko zwracam uwagę na lekko krzywdzące opinie na temat ASR-a.

W zeszłym tygodniu pierwszy raz usłyszałem przyzwoity dźwięk z Thieli 3.7 właśnie z lampą Abraxasa. Wcześniejsze doświadczenia z tranzystorem "Maca" nie zostawiały tak pozytywnych wrażeń.

pozdr.

mnie też odpowiada dźwięk lampy ale magnepany maja małą efektywność i lepiej poszukać tranzystor o podobnym brzmieniu. Wiem też, że ASR produkowany po 2003 roku dokonał wiele zmian i te należy brać po uwagę. Fakt faktem tranzystor ma tą naleciałość ala mechaniczną.

Gość

(Konto usunięte)

Tylko zwracam uwagę na lekko krzywdzące opinie na temat ASR-a.

Jak bym mógł krzywdzić swoja pierwszą miłość - ASR Emitter I? :-) To bardzo dobry wzmacniacz! Porządnie zbudowany, muzykalny, ciepły, mocny.Tylko że teraz diabelski Phast mi bardziej odpowiada.

magnepany maja małą efektywność

Moje Sonusy są średnio trudne. Efektywność 88 dB, minimalna impedancja 6 Ohm. Phast w 95% daje rady. Tylko na niektórych cichszych nagraniach przydałoby się jeszcze kilka watów.

Planuję w najbliższej przyszłości posłuchać Phasta z bardzo efektywnymi szerokopasmowcami Bodnar Audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi