Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest konkrekt dla laika. O co mam pytać w Phascie? Kupię oba wzmaki chyba że annyversary wystarczy?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

I to jest konkrekt dla laika. O co mam pytać w Phascie? Kupię oba wzmaki chyba że annyversary wystarczy?

Umów się najpierw z kimś kto posiada Phasta, weź swoje ulubione płyty i posłuchaj.

Może jeden wystarczy.

Sam mam SE na diabłach ale parę dni stała u mnie integra. Oba grają z klasą.

ok. Teraz zakumałem. Sorki....mała wiedza. Dziekuję za podpowiedzi......i jesli będę miał Phasta to zapraszam na odsłuch ....... bez kłótni a z dobrym nastawieniem i słuchaniem muzyki....... a wnioski..... cóż ...... co pare głów to nie jedna....... ale na moim systemie odsłuch.

A czy Von Zweidorff to jest to samo co Phast? Chcę najpierw posłuchać i być może zakupić monobloki na 6n3p właśnie Von Zweidorff, podobno to niemiecka wersja Phasta, robiona na ich rynek.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Phast Anniversary- może mi ktoś coś więcej o tym napisać? Pisałem do Phast i odpisano mi tak:" My mamy w gluwnym dwie modele wzmacniaczow na lampie 6C33C ( Diabelek) koncowki mocy

i na 6L6 Integra. Nie bede teraz opisywac dane techniczne,ale jezeli

krotko,to pierszy nadaje sie waktycznie do wszystkiego jezeli

sluchac nie bardzo glosno.

Jezeli chodzi o glosny rock,to wtedy liepiej Integra na 6L6." Bardzo proszę o podpowiedzi.

Zależy jakiej muzyki słuchasz, w jak dużym pomieszczeniu i jaką masz resztę toru. Maciek napisał Ci lakonicznie ale sam zmienił głośniki bo diabełki poprzednim nie dawały do końca rady. Ja mając określone głośniki które mi z różnych względów pasowały, po konsultacjach z Wołodją z Phasta zostałem przy integrze na KT66 (6L6) i nie żałuję. Kto inny za życia nie zrezygnuje z SET w klasie A, każdy może sam wybrać.

• Użytkownicy+

Przecież to komplementy som a nie wyzwiska.Od kiedy Sazan czy orzeł to wyzwiska?

Od wtedy, gdy sazan przestał być karpiem i stał się leszczem :)

Nie ma co się sprzeczać, Phast zagra dobrze, lub źle. To zależy od upodobań i konfiguracji, w dobrej może być wybitnie.

Zgłaszam się do klubu z monoblokami SE.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

zdecydowałem się sprzedać Phasta

A to dobry egzemplarz jest bo nie był robiony dla klienta tylko dla własnych potrzeb jednego z właścicieli firmy.

Jakimś cudem udało mi się go kiedyś od nich wyrwać.

Kolego WHITESNAKE39 . Wez pod uwage ze piszac do " Phasta " do Pana Wolodi Piszesz za wschodnia granice a tam jest jezyk Ukrainski a nie Polski wiedz nie miej za złe ze nie łatwo sie dogadac . tak czy inaczej Pan Wolodia potrafi sie dogadac w naszym ojczystym jezyku . Czasem nie latwo ale zawsze idzie sie dogadac o co chodzi ;]

Jeden Wzmacniacz Phasta spokojnie wystarczy ;]

Masz do wyboru Monobloki triode se i pre lub łączona koncowka annyversary i pre

dwie konstrukcje to samo brzmienie . roznice polegaja na tym ze do zestawu z monoblokami potrzebujesz 3x kable zasilajace a do annyversary dwa

za monobloki trzeba 100- 200 usd zaplacic wiecej bo wymagaja wiecej materialow

standardowa wersja na rosyjskich lampach i kondach gra dobrze ale potencial ukazuje po zastosowaniu lepszych lamp i kondensatorow . wtedy zaczyna sie tak naprawde zabawa z Phastem

Jesli Chcesz kupic wzmacniacz ktory kosztuje 5- 8 tys zł to jak ja to mowie . jedz do jednego , drugiego kolegi . napewno z checia ugoszcza . posłuchaj bo ile tez wydasz na paliwo . 100 - 200 , 300 zl ? co to jest przy kwocie kupna wzmacniacza . a Bedziesz Pewny tego co kupujesz i wyrobisz sobie zdanie na temat Phasta i innych urzadzen . Poznasz Kolegow z forum i Napewno nie pozalujesz Takiego Doswiadczenia

Pisanie to jedno a Słuchanie to drugie .

A czy Von Zweidorff to jest to samo co Phast? Chcę najpierw posłuchać i być może zakupić monobloki na 6n3p właśnie Von Zweidorff, podobno to niemiecka wersja Phasta, robiona na ich rynek.

Jedynym wyjsciem by sie tego dowiedziec jest Napisanie z pytaniem do producenta

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Jedynym wyjsciem by sie tego dowiedziec jest Napisanie z pytaniem do producenta

+

0

Napisałem po angielsku a dostałem odpowiedź w łamanym polskim :) Tak, to w 100% ich wyrób.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jeden Wzmacniacz Phasta spokojnie wystarczy ;]

Masz do wyboru Monobloki triode se i pre lub łączona koncowka annyversary i pre

Z wcześniejszych postów wynika że wybór jest nie między monoblokami se a końcówką stereo se (anniversary) tylko między monoblokami se a integrą pp. A producent poleca do głośnego słuchania muzyki rockowej integrę pp na lampach 6L6.

Pewnie wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, efektywności głośników i właśnie od preferencji dot. repertuaru.

Moim zdaniem całkiem fajne urządzenia (oba wzmacniacze) i mam nadzieję że będę miał okazje ich posłuchać.

anniversary czy monobloki triode se na dobrych lampach i kondach z dobrze zgranym systemem - kolumny , dac , cd zagra kazda muzyke

• Użytkownicy+

Bo są niepotrzebnie dwa kluby i dwa razy o tym samym się pisze.

Wydaje mi się, że należy je połączyć.

Tematy zostały połączone, całość przyjęła nazwę starszego.

Kolego WHITESNAKE39 .

Jesli Chcesz kupic wzmacniacz ktory kosztuje 5- 8 tys zł to jak ja to mowie . jedz do jednego , drugiego kolegi . napewno z checia ugoszcza . posłuchaj bo ile tez wydasz na paliwo . 100 - 200 , 300 zl ? co to jest przy kwocie kupna wzmacniacza . a Bedziesz Pewny tego co kupujesz i wyrobisz sobie zdanie na temat Phasta i innych urzadzen . Poznasz Kolegow z forum i Napewno nie pozalujesz Takiego Doswiadczenia

Pisanie to jedno a Słuchanie to drugie .

Popieram i zapraszam jednocześnie kolegów. Mogę zapewnić nocleg.

Edytowane przez palton

Po mojemu okazja .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marsza . Jak tam wrazenia po zastosowaniu tych bezpiecznikow Furutech ? to sa gold bezpieczniki ?

jakie zauważyłeś roznice ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DJ_Achmed

• 2 tygodnie później...

sam gram na Jan 6SL7 GT VT-229 jak i w koncowce tak i w pre i jestem zadowolony . Odpowiada mi to Miękkie granie

Wszystko ma swoje wady i zalety

Jak tam Panowie idize wygrzewanie tych Jantzen Silver Gold Z-cap ?

U Mnie z czasem dzwiek sie ładnie uklada i brak wyostrzen ktorych bylo troche na samym poczatku . jestem z nich coraz bardziej zadowolony bo nabieraja harakteru na srednicy ;]

A te twoje na Alledrogo jus poszły?

jeszcze nie

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Czy ja wiem...

RCA VT229 to akurat najlepsze lampy do preampa i tu pełna zgoda, co nie zmienia faktu, że preamp w tej wersji [6SL7].... delikatnie mówiąc - nie jest najlepszy :)

A jeżeli czerwony Jantzen to kondensator PREMIUM.. to co powiedzieć o Jantzen Silver Oil, Jensenie albo Audio Note? :)

Warto sprobowac mullardy w pre, przelozylem ostatnio do pre po tym jak mi sylvanie padly i wiem juz, ze tam zostana a niedlugo druga para zawita do koncowki bo obecne philipsy 6sn7 ktore wsadzilem awaryjnie zamulaja. Jest to pierwszy przypadek gdy moj system muli troche...Do pre polecam jak najdynamiczniejsze lampy i zadnego zamulenia nie powinno byc.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie . pifko prosze od kazdego za tego linka;]

BARDZO OBFITA recenzja PHASTA i to po POLSKU ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obfita, ale bez wrazen odsluchowych:)

Moge postawic bezalkocholowe;pp

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ale nie wiem czy zauważyłeś są sesje rozbierane ;]

tak czy siak mozna sobie zobaczyc w jaki sposob sa wykonane te klocki i z jakich komponentow

Ja na przykład dowiedzialem sie wkoncu gdzie mono bloki maja prostowniki bo caly czas mi nie pasowala ilosc lamp w koncowce stereofonicznej a w monoblokach i dziwilem sie bo Wolodia pisal ze mono bloki a koncowka stereofoniczna to ta sama budowa a gdzies mi umknely dwie lampy prostowniki jak sie okazuje sa zdziumane kolo traf ;]

Witam - a tak z ciekawości to ma ktoś schemat tych monobloków?

Ale nie wiem czy zauważyłeś są sesje rozbierane ;]

tak czy siak mozna sobie zobaczyc w jaki sposob sa wykonane te klocki i z jakich komponentow

Ja na przykład dowiedzialem sie wkoncu gdzie mono bloki maja prostowniki bo caly czas mi nie pasowala ilosc lamp w koncowce stereofonicznej a w monoblokach i dziwilem sie bo Wolodia pisal ze mono bloki a koncowka stereofoniczna to ta sama budowa a gdzies mi umknely dwie lampy prostowniki jak sie okazuje sa zdziumane kolo traf ;]

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Dziś cały dzień siedziałem nad Moim Phastem i sprawdzałem rożne prądy .

jako ze na forum jest jeden sposób mieżenia i ustawiania biasu na 6s33s to chchaielm podzielić się druga która zaleca sam konstruktor Phasta no i rozwinoć trochę temat by na przyszlość nikt nie musiał szukać w wielu miejscach i pytać się kilk osób co i jak no i zauważmy tez ze nie wszystkie phasty maja analogowy miernik biasu i trzeba to robić recznie ale na szczescie raz na pół roku wystarczy

na poniższym zdjęciu widzimy przykladową końcowke stereofoniczna .

w miejscu " tutaj regulujemy bias " mamy plynną regulacje napięcia biasu i regulujemy tym mA jak i bias mieżac go tymi dwoma sposobami

wyregulowanie napiecia biasu mozna zrobić na dwa sposoby a najlepiej obiema technikami

Konstruktor zaleca wpiać szeregowo w mijesce bezpiecznika " 1A " miernik ( oczywiscie bezpiecznik wyciągnąć ) miernik ustawić na minimum 500 mA DC

po 15 minutach od nagrzania się wzmacniacza z wlaczonym miernikiem oczywiscie ustawic od 270 do 370 mA

konstruktor zaleca 350 mA ale ksiazkowo ponoc lepiej dać troche nizsza wartość . tak czy siak można smiało ustawić 350 mA czy tez 270 mA

wyłączamy wzmacniacz . Wpinamy z powrotem bezpiecznik i robimy to samo z drugą strona

UWAGA PODCZAS GDY MAMY WPIETY MIERNIK SZEREGOWO W MIEJSCU BEZPIECZNIKA NIE DOTYKAC MIERNIKIEM POD ZADNYM POZOREM MASY OBUDOWY I UPEWNIC SIE BY ELEKTRODY MIERNIKA NIE WYLECIALY Z MIEJSCA BEZPIECZNIKA BO MOZNA ZROBIC BURDEL

po ten czynności gdy ustawimy na obu stronach to samo napięcie

ustawiamy bias drugim sposobem by wszystko grało równo na obu kanałach

ujemna elektrode miernika tym razem dotykamy do obudowy a dodatnia elektroda dotykamy pinu " S "

miernik ustawiamy na DC do max 200 v

tutaj bias powinien być w okolicach 40-45 v DC

ustawiamy na obu 6S33S takie samo napięcie by oba kanaly graly równo

po tej czynności bias mamy ustawiony

oczywiscie biasem mozemy manipulować kształtując tym samym brzmienie ale oczywiście wszystko w granicach rozsadku gdyz skrajne napiecia skracaja zycie naszym ukochanym 6S33S

pafig06.jpg

5cf5abf52535b7ba.jpg

jesli ktos ma jeszcze wyzsze ambicje by jeszcze dokladniej ustawic bias to mozna wyregulowac tak bias by miedy dwoma 6s33s roznica biasu byla w granicach 0.00 - 0.15 v DC

przydatny sposob jesli ktos ma wachania napiecia AC jak np ja ( mam wachania 220 - 230 v AC )

u mnie gdy mam 230 ac w gniazdku to mam bias o wartosci 43 v dc

wystarczy wpiac miernik miedzy 6s33s dotykajac dodatnia i ujemna elektroda ten sam pin obu 6s33s ( tam gdzie miezymy bias ) pin " s " i ustawic go na pomiar napiecia DC

tak jak widac to na zdjeciach . ten sposob ustawienia daje najprecezyjniesze ustawienie diabelkow miedzy soba . jesli dojdziemy do 0.00 oznacza to ze obie lampy maja identyczny bias w dziesiatnych V i prad nie przeplywa miedzy nimi a jak wiadomo miernik pokazuje roznice wartosci

ponizej zdjecia

moze komus sie to przyda gdy bedzie chcial ustawic u siebie bias na lampie 6s33s

pafig06.jpg

efcb930716a92395.jpg

e2fda0250992e837.jpg

Edytowane przez DJ_Achmed

Mam pytanie.Czy lampa 6s33s w Phstach poradzi sobie z wysterowaniem ariesów? Ktos na nich gra lub grał? Szczególnie podobają mi się monobloki;))

ankos44 . Phast na 6s33s poradzi sobie z ariesami . Malo tego , Phast swietnie sie komponuje z tymi kolumnami . obie konstrukcje pozwalaja na wzajemne pokazanie swych mozliwosci .

Phast zagra dobrze z Mimo . Minasami i Ariesami . Sam docelowo celuje w Ariesy reference a teraz gram przejsciowo na " Mimo ".Odsluchiwalem i Polecam

co do Phasta to Dawno nie widzialem Monoblokow z rynku wtórnego . Bedziesz musial prawdopodobnie nowki kupic a te sa na rosyjskich lampeczkach . dobrze to gra ale mozliwosci pokaze dopiero po zaaplikowaniu dobrych Amerykańskich lamp

• Pokaż nowe odpowiedzi