Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam alpha 9czy rotel1072

tramal

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co wybrac jako żródło do pieca 985rotela.Rcd1072 jest moim faworytem ze względu na wygląd i na jego temat jest troche w necie.Arcam to nie najładniejszy odtwarzacz ale gdyby miał sie okazac znacznie lepszy .Nie mam możliwości odsłuchu niestety.Muzyka to rock,metal

https://www.audiostereo.pl/topic/62175-arcam-alpha-9czy-rotel1072/

niezależnie od tego ani 7, 7se, 8,se 9 nie grały, jedyny arcam który grał to starszy model 5.

co do wpisu mcgyvera - The DCs RingDAC is a compromise between bitstream type and classic multibit. It is still a sigma-delta but has a few bits of "real" D/A.

czyli gówaiane delata sigma ze elementami przetwarzania potokowego. więć łaskawie mcG nie rób facetowi wody z mózgu

iwanicki, 6 Mar 2010, 21:38

>niezależnie od tego ani 7, 7se, 8,se 9 nie grały, jedyny arcam który grał to starszy model 5.

>co do wpisu mcgyvera - The DCs RingDAC is a compromise between bitstream type and classic multibit.

>It is still a sigma-delta but has a few bits of "real" D/A.

>czyli gówaiane delata sigma ze elementami przetwarzania potokowego. więć łaskawie mcG nie rób

>facetowi wody z mózgu

nie zgodzę sie ze 8se nie grało ! miałem taki model. wcześniej był nad 541i, stelmach 04, marantz 6000 ose. gdybył miał wybrać z tych wszystkich to w kolejności arcam 8se lub stelmach, później dopiero nad 541i lub marantz. arcama 8se owazam za bardzo uniwersalne urządzenie, nie tyle ostre co detaliczne, duzo się dzieje w górnych rejestrach, ale tez i basu nie brakuje, mało tego jest dobrze kontrolowany i zróżnicowany. wady arcama ? hmm ogólnie srednica nie jest tak duża i wypełniona ale w koncu to poziom cenowy ok. 1200 zł. mimo wszystko za te pieniądze polecam. takie jest moje zdanie.

recenzja arcama:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

akurat recenzje z hifi.pl uważam, za bardzo trafne. i dodam jeszcze co do arcama, może na zdjęciu nie wyglądają dobrze ale na żywo robi pozytywne wrażenie. ponadto są to solidnie zbudowane CDeki.

Ukryta Zawartość

Miałem 1070 i mam CD23.

1072 ma trochę inny design (kosmetyka) ale wciąż ten sam dac na pokładzie i oba oparte o napęd sony kss213C więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć,że zabrzmią podobnie.Zresztą były głosy na forum użytkowników obydwu modeli,że różnice,o ile istnieją,są ciężkie do uchwycenia.

FMJ CD23 to praktycznie Alpha9 w zupełnie innej obudowie,ten sam dac,trochę poprawione zasilanie-mówi się,że jak chcesz zaoszczędzić kilka stówek to zamiast 23-jki można brać A9.

Powiem tak,nie znajduję żadnej płaszczyzny do porównania tych odtwarzaczy,Rotel to budżet,solidny ale jednak obarczony wszystkimi wadami budżetówki:brak mikrodynamiki,mało klarowna scena...itp.

Arcam to jeszcze na pewno nie player bezkompromisowy,ale bardzo wyraźnie odcinający się cechami brzmienia od tańszych kolegów.

Co do wspomnianej ostrości w brzmieniu,ja nie stwierdzam,Arcam przełom średnica/góra gdzie najczęściej pojawiają żyletki traktuje w sposób złagodzony,pastelowy,zresztą podobnie jest z resztą pasma,zachowuje przy tym dynamikę w skali mikro jak i makro na wysokim poziomie,ma dobrą rozdzielczość-bez bałaganu,jest równy,nie faworyzuje żadnego zakresu,w cenach w których bywa z drugiej ręki-dla mnie bardzo uczciwy cdek.

l'enfant sauvage

A tu jeszcze garść informacji o przetwornikach dCS,między innymi jest kilka słów o Ring-DAC'u który zastosowano "jednorazowo" w Arcamach Alpha 9 i FMJ CD23.

Jak napomknął @iwanicki to gówniane przetworniki,niemniej jednak za te odchody audio każą sobie w tej chwili słono płacić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.