Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy do wzmacniacza

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

seniortelefono, 17 Mar 2010, 20:57

Po prostu bezstratna kompresja.

jesteś pewien? bo trochę się martwię, czy te wszystkie elektrony się pomieszczą... tym bardziej, że podobno latają cały czas w tę i z powrotem

sam już nie wiem...

ale mozemy uporzadkowac.Im grubszy tym lepszy.Wazne sa ostatnie 2m albo pierwsze 24 cm.kolor jest wazny ale licza sie tylko jasne w celu zrównowazenia sytemu.synergia musi byc taka zeby zrównowazyc straty w bezpieczniku i głowie sluchacza.Itd itd.KAZDY audiofil wie organoleptycznie o co chodzi.tyle ze co dwa tygodnie mu sie to zmienia i musi znowu zapytac zony o rade.

Muls - strzel sobie kilka głębszych! Tylko uprzednio spytaj żony czy ci pozwoli:)) Istnieje bowiem kwestia, że bez zapytania nie będziesz mógł organoleptycznie stwierdzić o co chodziło:) I w twojej głowie i w bezpieczniku i w sraczyku:)

Do autora - za 300 to nawet w "Erze" nie dają:) Proponuję dodać drugie tyle i zaopatrzyć się w używanego Shunyatę Diamondbacka. Bardzo uniwersalny, wyrównany i udany kabel- pasi do listwy, wzmaka i cedeka. W porównaniu z ultra drogimi kablami ma oczywiście trochę niedomagań:) Jednak lepszej średnicy i basu za taką kasę nie znajdziesz.

Ja bardzo proszę o nieśmianie się z audofili. Nie można kopać leżącego, tak jak nie można się śmiać z kaleki, to nie fair... bardzo Was proszę.

Poza tym, to jest niebezpieczne, bo zielone ludziki się wkurzą i poblokują :) One też są audiofile :)

a

"to jest zgroza - u mnie w końcówkach mocy są takie szklane z cieniuśkim jak włos druciczkiem wewnątrz

to są jakieś jaja - to po to wywalałem kasę na sieciówki, żeby mi potem muzyka jakimś włosem szła?!"

Bezpiecznik musi być cienki aby w razie awarii wzmaka prąd zwarcia go przepali, jeśli wstawisz druta lub "sprężynę od traktora" jak wspominał przedmówca, to w przypadku awarii wzmaka masz szansę na pożar.

Teoretycznie można by stosować bezpieczniki elektroniczne/elektryczne, ale takie rozwiązania niosły by w parze ze sprzętem audio za sobą większe uszczerbki na jakości niż proste rozwiązanie jak wyzej.

Dekoraja

W prywatnej wiadomości wysłałem ci co posiadam i mogę ci to wysłać na odsłuch ale dopiero w maju.

Ustawiam system Lina (Genki, Wakonda lk 140 Dnaudio Focus 140 okablowanie Linna) już ponad 2 miesiące połowę kabli posiada brat który ustawia Meridiana G51 z 506 24 i Elektrami 926 na kabelkach Nordost Red down i rca Linn silver.

Mój kolega ustawia sprzęt Naima z nowej seri 5i-2 z Dynaudio 52se.

Ja część odsłuchów mogłem zaprzepaścić bo listwę trzymałem bardzo blisko TV i tunera sat.

Ale kilkanaście dni temu dzwoniłem do zaprzyjaźnionego salonu z grubymi klockami, właściciel upewnił mnie że niektóre kable mogą się wzajemnie zakłócać (w poprzedni wpisie napisałem „gryzą się” co dobrze oddaje zjawisko) , zresztą pamiętałem rozmowę z przed ponad roku – Można mieszać kable ale może być z tym różnie i właśnie w moim przypadku tak było. Nie zagrały ze sobą dwa Jps i dwa Kimber Pk14, Pk14 do listwy a drugim mieszałem choć na początku dźwięk był bardzo obiecujący na następny dzień cudowny ale na następny klapa wyższa średnica jak by odfiltrowana góra oderwana prze dziwny dźwięk.

Nie udało mi się ustawić dźwięku na Russach Andrewach do listwy i końcówkę razem i osobno środek Jps pk 14 różne warianty, dźwięk zrobił się za jasny i jazgotliwy nie zagrał układ Jps listwa drugi jps i rus środek pk 14 końcówka średnica piękna i góra, może troszkę dźwięk był za grzeczny ale przepiękne wokale ale bas to taki muł jakiego nie słyszałem jakiś nienaturalny i jeszcze go było w nadmiarze ….i jeszcze parę wariantów a mam chyba około 20 możliwości. Obecnie słucham w ustawieniu Jps listwa dwa Rus Andrews Clasic i pk 14 końcówka – królik w końcu złapany- nie mogę się nasłuchać . Dźwięk który jest na zwykłych kablach jest namiastką tego co można osiągnąć na dobrze dobranych kablach z resztą próbowałem i wpinać w system zwykłe kable w chwilach zwątpienia a kolega sieciówki które można kupić za kilkadziesiąt złoty robione z przewodów sterujących gdzie oplot jest dawany na masę. – Wszystkim ich odradzam a niedowiarkom mogę wysłać te kabelki i się przekonają jak się zmieni brzmienie zależności od rodzaju oplotu. Pozostało mi jeszcze kilka obiecujących możliwości z kablem Qed do listwy, listwa również jest Qeda. I może się znajdzie miejsce na Shivie Nardosta która dała na odtwarzaczu najlepsze blaszki prawie jak naturalne w tym układzie też jej nie próbowałem

Brat ustawił dwie kombinacje Cardas odtwarzacz pk14 G51 kimber Pk14 Listwa Qłed z jej dedykowanym kabelkiem, Drugi układ różni się listwą zamiana na Rusa dość drogiego i dedykowanym do niej kablem. Pierwszy układ jest miękki mocno nasączony przebogate barwy ale troszeczkę za mało dynamiczny i z słabą głębią. W drugim układzie muzyka zyskała głębi i dynamiki ale jest troszeczkę za jasna i ostra szuka coś po środku może Jps na listwę, jeszcze go nie zakładał. Kolega ustawił Jps na listwe Qeda Jps odtwarzacz i Qed wzmak inne układy grały bardzo cienko ale i ten nie jest chyba idealny (może mu się to dogrzało) Naim stracił trochę motoryki na basie z której słynie jest za wolny góra również mogła być ładniejsza następną zmianę jaką zamierza zrobić to 3 x Jps ja podejrzewam że Rus albo Kimber zrobiły by tam robotę a może oba naraz.

Mi jeszcze pozostał do próby układ z wszystkimi Russami bo jedynie tych posiadam wystarczającą ilość do całkowitego okablowania.

Obserwując zmiany jakie wprowadzają Kable typowałbym do Pana systemu cztery kable które słuchałem.

Po pierwsze aby dociążyć system na listwę powinien być założony raczej ciemny ciepły gęsty kabelek typu Qed lub Jps

Na końcówkę polecałbym Kimbera pk14 grający dynamicznie pełnym basem rozdzielczą i pełną średnicą ale górka wydaje mi się troszeczkę za chłodna i metaliczna.

Bardzo interesujący jest Cardas hexlink 5c (nie jestem na 100% pewny nazwy obecnie jest u brata) prawdopodobnie poprzednik godena, tylko rynek wtórny i zdarzają się podróbki choć przypuszczam że inne Cardasy mogą się zachowywać podobnie.

U mnie w systemie nie znalazłem dla niego miejsca ale u brata na odtwarzaczu zrobił bardzo dobrą robotę posklejał troszkę dźwięki dodał powietrza i przestrzeni (nie nadawał się tam z kolei Kimber który dawał dźwięk za mało płynny i ostry) ale ten kabel jest jaśniejszy od pozostałych. Nie wiem jak by się zachował Rus grający dynamicznie i rozdzielczo.

I nie widzę miejsca na Nordosta który gra dźwiękiem jasnym kontrolowanym krótkim szybkim ale ma dużo powietrza, przestrzeni i przepiękne blaszki. Kable które słuchałem w zależności ad miejsca różnie się zachowywały i nie zawsze muszą mieć cechy jakie przedstawiłem.

Tego królika już mam następnego będę szukał z wyższej pułki takiego co by w sobie miał węża tygrysa baranka i kameleona.

Kilka dni temu był u mnie kolega grający lampą i po odsłuchu mówię – czuje że stoję pod bramami Hi-endu . On na to - ty już nie stoisz ty walisz w bramy pięściami. J nie jest to żadna zbiorowa halucynacja.

Pozdrawiam wszystkich również pogryzionych po uszach.

Protestuję przeciwko przeinaczaniu moich wypowiedzi przez Rambo co na K-2 wszedł! "Sprężyna od traktora" nie może być w roli bezpiecznika! Może być kawołek resora od traktora jak napisałem wyżej. Ale i tak najlepiej sprawdzi się bednarka, bo bednarka jest dobra na wszystko.

las spróbuj zwykly komputerowy z zabezpieczeniem.Wszystkie klopoty przejda jak reka odjał.najprostsze jest najlepsze.Ale z uwagi na magie forum zaczałes od najdrozyszch.Po to to forum jest i wlasciciele gryzacych sie kabli.Ale jaja .Hit sezonu.Dobrze ze jeszce pamietasz jakie były i jakie jeszce beda.Jak przyjedziemy to znajdziemy ci najlepszy.Niegryzacy.

Panowie ja z Wami już dialogu prowadził nie będę na temat kabli sieciowych bo pokazaliście już co macie do powiedzenia.

Przypomnę się tylko z propozycją testu, jeśli jest tu chodź jeden "audiofil" który czuje się na siłach rozpoznać swoją drogą sieciówkę od zwykłego podobnej grubości drutu miedzianego, osoba ta ma okazję zarobić a przy okazji można przeprowadzić w obecności światków z tego fora ciekawy test który będzie przy okazji dowodem lub nie waszej racji.

Forum to uniknie podobnych dialogów w przyszłości, bo to jest temat długi czas drążony, pozostający nadal bez tego typu testu, wiele firm dużo pisze o tym co która sieciówka zmienia w odsłuchu, wy twierdzicie że to słyszycie, elektronicy z was drwią twierdząc że dajecie się robić w konia. Jest szansa aby któryś z was udowodnił swoją rację.

Yul, 18 Mar 2010, 07:23

Bednarka jest ok, ale nic się tak nie sprawdza jak gwoździe. Szczególnie srebrn z serii Transylvanian Audio... nieziemskie wrażenia, można sobie nieźle podbić wysokie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

RamboK2, 18 Mar 2010, 08:26

>Panowie ja z Wami już dialogu prowadził nie będę

I bardzo dobrze. Będzie nam wszystkim lepiej bez ciebie.

Wracaj na Elektrodę, do kolesi dłubiących w STX-ach i STK : )

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 17 Mar 2010, 22:25

>Jakie równoważenie "strat w bezpieczniku" ... przy pomocy kabla zasilającego ?

>... ale bzdury ... heh

no jakżesz - nie wyczuwasz, że coś jest tu nie tak: najpierw potężne kablisko, wtyki jak byki, oploty, ekrany, a w końcu... drucik chudzinka w jakiejś szklanej tubce? toż cały nasz wysiłek zrobienia prądowi dobrze bierze w łeb!

rochu

"..... Wracaj na Elektrodę"

Proponuje dać sobie siana z tego typu tekstami, narzekacie że poziom na tym forum jest coraz niższy, zwróćcie uwagę że kilku z Was z bardzo dużym stażem zamiast dawać przykład sami się do tego przyczyniają.

W wielu kwestiach się z wami zgadzam, spora cześć tego co "słyszycie" w kablach jest również prawdziwe od strony technicznej, głównie w kwestii interkonektów i głośnikowych.

Co do sieciówek to proponuje test, jeśli któryś z Was wie że da radę i jest chętny to niech pisze, możemy coś takiego zorganizować a i przy okazji osoba ta może zarobić 2tyś.

Gość rochu

(Konto usunięte)

kali77, 18 Mar 2010, 09:14

>Czy ktoś się wypowie na temat kabla XLO Reference 2 Type 10A.Wiem że swojego czasu była to dość

>droga sieciówka.

Mam trzy sztuki tego kabla, jakiś czas temu zaopatrzyłem je we wtyki Furutecha ze środka oferty.

Nie mam wielkiego doświadczenia w temacie kabli sieciowych w moim systemie, ale mogę rzec, że klocki podpięte tym kablem grają pełnym, nasyconym dźwiękiem, po tej bardziej ciemnej stronie.

W porównaniu ze wcześniej używanym Furutechem 314 Ag, jest nieco mniej powietrza w dźwięku i mniej jest zaznaczony szczegół, jednakże przy wpiętym XLO dźwięk jest bardziej zwarty i muskularny.

Gość

(Konto usunięte)

no, no, rochu! sama poezja! :-)

po tej bardziej ciemnej stronie

jest nieco mniej powietrza

mniej jest zaznaczony szczegół

dźwięk jest bardziej zwarty i muskularny

toż to wiersz współczesny!

Rambo-alpinista

Tego swiatka do testow kabla sieciowego to z jakiego chcesz wziac swiatka???,bo jestem ciekaw??/

Ze swiatka audiofilow,czy inaczej slyszacych??,a moze tesciarzy??

Wez mulsa-on by 2 tys przytulil-bo on i tesciarz,i swiadek,i gawedziarz,i kosmopolita.

stary audiofil

"Tego swiatka do testow kabla sieciowego to z jakiego chcesz wziac swiatka???,bo jestem ciekaw??/

Ze swiatka audiofilow,czy inaczej slyszacych??,a moze tesciarzy??"

Zdecydowanie kogoś z Waszego grona audiofilów, może znajdzie się kilku chętnych w śród Was ??

Świadek bynajmniej nie będzie tu potrzebny do słuchania tylko do potwierdzenia wyniku testu, czyli czy po kilku próbach rzeczywiście audiofil rozpoznał swój kabel sieciowy na własnym dobrze mu znanym sprzęcie względem taniego kabla miedzianego o podobnej grubości żyły przewodzącej.

Od strony technicznej jest to nie możliwe, waszym zdaniem natomiast jest słyszalna różnica.

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 18 Mar 2010, 11:09

>a,

>nie wiem co ale rozumiem, że coś Ci nie pasuje.

>Jak kiedyś wpadniesz na kurczaka w Kryspinowie, może to obgadamy?

nie pasuje? no coś Ty! zachwyca mnie możliwość oddania różnic między, bądź co bądź, drutami, w tak wyszukany sposób :-) jestem koneserem poezji

co zaś się tyczy kurczaka, to pomysł przedni, tym bardziej, że moja latorośl uwielbia słynną "lewą nogę" z tej budy przy drodze, wiesz gdzie?

RamboK2 - pomogę ci się dowartościować ale na moich warunkach

stawka 1:10 moje 2tyś. twoje 20tyś. - kasa leży na stole; 2-ch świadków słyszących i dwóch oportunistów; miejsce - u mnie w W-wie, system mój, kable 3 - twój, mój i przypadkowy od świadków

pasi? - nie pękaj, przecież wygrasz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel

"....stawka 1:10 moje 2tyś. twoje 20tyś"

a może w drugą stronę, twoje 20 tyś a moje 2 => bez sensu, nie uciekajmy w tego typu polemikę, jeśli jest ktoś zainteresowany na uczciwych warunkach 50:50 to chętnie się zgłoszę na taki test, wyniki przedłożymy tu na forum, jeśli nie mam racji to stracę 2 tyś, pieniądze na dojazd, ale przynajmniej będzie jasne że nie jest to bujda i mimo że strona techniczna mówi coś innego, audiofil rzeczywiście odczuwa różnicę na kablu SIECIOWYM.

Jeszcze raz przypominam że w przypadku interkonektów oraz kabli głośnikowych występują pewne zależności mające wpływa na akustykę, oczywiście często jest to wyolbrzymiane w stosunku tego co naprawdę słuchać, ale one występują i dobry audiofil jest w stanie usłyszeć detale w niewielkich różnicach pomiędzy różnymi kablami.

>Jeszcze raz przypominam że w przypadku interkonektów oraz kabli głośnikowych występują pewne

>zależności mające wpływa na akustykę,

Kable mogą ci wpłynać na AKUSTYKĘ jak powiesisz ich sobie z kilomtr na scianach. Trochę pseudonaukowy ten bełkot...

Nie lepiej posłuchać, niz popisywać wiedzą o marnych podstawach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.