Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

korekta

>

>Tranzystory z Japonii

>

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)- potwierdzam

>osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

>Le_G > 1kpl (tylko do pre)

>jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

>żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

>kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

witek_z - 2SA1316 (10 sztuk) - potwierdzam

korekta

>

>Tranzystory z Japonii

>

>barmanekm -> 1 kpl.

>freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)- potwierdzam

>osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

>nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

>nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

>Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

>Le_G > 1kpl (tylko do pre)

>jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

>żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

>frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

>kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

korekta

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

freedi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)- potwierdzam

osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

nick30 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

zephyr -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

blomin -> 1 kpl (tylko do pre ) = potwierdzam

nowy18 -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Copper_Lucas -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.)

Mroczny -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

Zigi -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

jjp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

omirp -> 1 kpl (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

Le_G > 1kpl (tylko do pre)

jaco2346 > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

żółwik -> 1 kpl(końcówka mocy + pre.) - potwierdzam

frd__ -> 1kpl (koncowka mocy + pre) - potwierdzam

kw -> 1 kpl (tylko do pre) - potwierdzam

Waldi_06 -> 1kpl (koncówka mocy + pre) - potwierdzam

żółwik, 29 Cze 2010, 16:09

>W czym 2sa1316 zamiennik jet lepszy od orginału w tym, że ma aż po połowe mniejszą prędkość i może

>pracować od połowe mniejszej częstotliwości (50Mhz) niż 2sa970 (100Mhz)?

Możesz wytłumaczyć jaśniej?

Typical gain bandwith dla 2sa1316 to 50MHz (wg datasheeta Toshiby). Więc zamienniki są szybsze. Mi jako zamienniki z pewnego innego Japońskiego sklepu polecono: 2SA817. Większość prametrów jest takich samych, co prawda różni się jeden nieco istotny Hfe. Są jednak podane dla innych warunków. Jest fragment, że się nawet zazębiają ale trzeba by wiedzieć jaka seria 2sa1316 jest w Accu i/lub dokładnie porównać lub zasymulować ch-ki dla tych samuch warunków Vce i Ic. Datasheety często podają parametry dla różnych punktów pracy.

W sumie jak przeglądalem niemal wszystki aktualnie PNP Toshiby to nie ma już tak malutkich tranów z Icmax (100mA) i z 50MHz typical gain bandwith.

Można szukać jeszcze NEC'ach, ktoś inny poradził.

System gra dobrze, albo nie....

Witam, bardzo chętnie. Myślę, że w zamian możemy dołączyć gratisowo ze 2 pary tych mocniejszych, lub więcej innych jakich tam potrzebujesz. Tzn. to jest mój pomysł i mam nadzieję, że koledzy z zamówienia nie będą mieli nic przeciwko.

Fajnie że dałeś taką prozycje ale to zależny tylko od was .

Ze wzmacniaczem doszyłem i to nie była wina accu tylko sonacza zmieniłem kanały na wyjściu preaout z lewego na prawy nic nie charczy .Przydało by się czyszczenie styków w sony ,ale to nie mój problem i tak go sprzedam niech kto inny się martwi.

Accu jest w 100% sprawny wiec możecie śmiało składać tylko uważajcie na trany i ich sposób montażu .Teraz mała prośba przyślijcie mi swoje maile to powysyłam prawidłowe opisy

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!!!

to co w koncu robimy z tymi zamiennikami? tych dwoch oryg. u japoncow brak, 2SA817 za 2sa1316 , ten drugi tez poszukac zamiennik czy polujemy na oryginaly gdzie indziej.

żółwik, jestes biegły w tym to cos doradz czy sprobuj poszukac zamiennikow, bo kazdy pomysł zamiennika torpedujesz, widzisz przecież ze chłopaki się męczą. mozna by sprawe tranów dograc a tak miotamy sie z tymi oryginałami.

Ja już wyraziłem swoje stanowisko. Spokojnie i bierzmy te orginały co są u Japońców.

A inne orginały spróbujemy poszukac gdzie indziej, ja również szukam ostatnio na polskich stronach. Znalezlem jednego dostawce, jednak na moje pytanie w sprawie orginalności i chociaż informacji na temat pochodzenia tych tranzystorów nic nie wie. Mowi, ze tylko maja typ wybity na obudowie, dziwny numer nic więcej.

Takie podróby (dosłownie) tranzystorów odpadają...

Jeżeli już naprawde nie bedzie możliowśći (po co wszystko byle szybko, byle by było) no to porównyamy szczegółowo wiele typów i na jakiś kompromis pójdziemy w sprawie zamiennika.

>Ja już wyraziłem swoje stanowisko. Spokojnie i bierzmy te orginały co są u Japońców.

No to wiadomo. Ale wiadomo, że nie ma niektórych. Trzeba szukać. Ale albo pewne (droższe źródła, "renomowane"), albo szukamy zamienników.

PS.

Ponoć jakieś diody są też specyficzne co mogą być u Japończyków, może ktoś napisać które?

W czym siędzą te 2SA1316, preamp czy końcówka mocy ? Ważne !

Jeśli on pracuje poniżej 50V i orginał zastosowano ze współczynnikiem wzmocnienia poniżej 400 to może 2SA1038 ?

Trochę się pomęczyłem, badałem u kumpla kilkanaście dostępnych pod reką tranów z serii 2SA, 2N jednak ten 2SA1038 miał najbardziej podobne charakterystyki do 2SA1316.

I do kupienia teanio w... polsce.

Tranzystory z Japonii

barmanekm -> 1 kpl.

osimar -> 1 kpl (koncowka mocy + pre bez SA1186 i C2837) - potwierdzam + drugi komplet na całość

Le_G > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

żółwik, 1 Lip 2010, 23:15

>W czym siędzą te 2SA1316, preamp czy końcówka mocy ? Ważne !

>Jeśli on pracuje poniżej 50V i orginał zastosowano ze współczynnikiem wzmocnienia poniżej 400 to

>może 2SA1038 ?

>

>Trochę się pomęczyłem, badałem u kumpla kilkanaście dostępnych pod reką tranów z serii 2SA, 2N

>jednak ten 2SA1038 miał najbardziej podobne charakterystyki do 2SA1316.

>I do kupienia teanio w... polsce.

To jest spis tranów do końcówki. Ostatni zrobiony przez tomka. Nie w nim 2SA1316, więc jest do pre.

Q10,Q11,Q15 2SC3902 3

Q9,Q12,Q14 2SA1507 3

Q13 2SC3420 1

Q16 2SA1145 1

Q17,2SC2705 2

Q18 ,Q19 2SC3478 2

Q20,Q21 2SA1376 2

Q22 2SC3668 1

Q23 2SA1428 1

Q1-Q4 2SC2837 4

Q5-Q8 2SA1186 4

Nie w nim 2SA1316, więc jest do pre.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

tak to do pre

ze spisu

2sa1316 tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

żółwik , moze byc ten? tylko ktory 2SA1316BL czy 2SA1316L ?

2sc3329 ten jest tu

Ukryta Zawartość

napisalem zapytanie o producenta. czekam na odpowiedz.

moze jak cos to zrobic grupowe zamowienie, Tomek by mogl je poparowac. Bo te do pre chyba tez trza? jest ich po 4szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie Poltronic odpowiedzial ze "2SC3329 mamy Toshibę" ale tylko 17szt. jak cos to moge je wziąć, jesli Tomek by sie zgodzil, adres do wysylki podam na Tomka by je poparowal mozliwie najlepiej. a potem pelne komplety roześle jak japonce przyślą resztę. ew. koszt tych 2SC3329, chętni przeleją na moje konto. jest tych tranów jeszcze oprocz mnie dla 3 osób. czekam na odpowiedz Tomka i chętnych.

barmanekm -> 1 kpl. (końcówka mocy + pre) - potwierdzam

Le_G > 1kpl (tylko do pre) - potwierdzam

Potwierdzam i ZAMYKAM ZAMÓWIENIE. Do niezdecydowanych poszły maile i PW. Mam już odpowiedzi od niektórych. Dzisiaj będzie lista w Excelu, i do jutra podejmiemy decyzję co do zamienników, bo moze też coś znajdziemy u Japońcczyków. W Niedziele wyśle im zamówienie. A po wycenie dane do wpłat.

Pozdrawiam

Witam .Jeżeli chodzi o parowanie to poparuje przy takiej ilości tranów jest z czego wybierać wiec nie ma problemu .A co do wzmacniacza z czym go tu porównać ?

Brzmieniowo na pewno do sony ta-f 707es tylko ma zdecydowanie bardziej słyszalną średnice ,Bas podobny lecz bardziej kulturalny .Mogę go również porównać do lepszych modeli których słuchałem ale dokładnie nie pamiętam jak brzmiały np.Luxmana l-509 i Accuphase e-405 i marantz PM-11S1 .Ale to porównanie niema znaczenia .Wszystko jak to zagra zależny od cd ,płyt kabli i kolumn no i oczywiście od waszego gustu muzycznego Nasz accu bardzo dobrze radzi sobie z rockiem jak i techno.Al najlepiej mi lubię słuchać spokojnych pioseneczek typu Alexandra Burke itp.Bardzo fajny wokal. Wiec musicie poskłada i podłączyc do istniejącego systemu i posłuchać .

Wzmacniacz ma już na koncie ponad 100godzin pracy i jest ok ,Praktycznie jak wszystko jest dobrze polutowane to nie ma co się w nim popsuć .

Panowie, oczywiscie nie daje 100% ze te 2sc3329 to oryg. cos mi sie zdaje ze mogą byc podroby.

cyt. korespondecje ze sklepem. żólwik doradz ciągniemy te trany czy olać i szukamy najlepszego zamiennika w japonii. w sumie japonce oni tez u siebie nie podają producenta.jaka gwarancja ze nie ciągną ich z chin.

12:31:38 blomin (4065477)

mam jeszcze pytanie ws. tranow 2sc3329. sa oznaczone napisem toshiba czy "gole" tylko z symbolem?

12:33:57 (1048276)

na tranzystorze nie ma loga Toshiba

12:34:50 blomin (4065477)

to skąd Państwo wiedzą że to Toshiby?

12:35:45 (1048276)

taką informację otrzymałem od Logistyki

blomin, 2 Lip 2010, 11:57

>mam pytanie jak rozpoznac oryg. trazystora,rozumiem ze ma logo lu pelną nazwe?

Zerknij na linki które wcześniej podałem (oryginały vs. podróbki). Wychodzi na to, że trzeba go wyciągnąć z plastiku i/lub pewnie młotkować. Logo też nie jest gwarantem, bo np. w tranach mocy potrafią dać obudowe plastikową z logiem i numerami a w środku totalny szajs.

Pozdr.

Przykłady

Ukryta Zawartość

tam wcześniej podawałem tego więcej.

Ukryta Zawartość

Chyba tylko słowną no i wysokość cen. Z drugiej strony nie mieli by też limitowanej ilości, że się niktóre pokończyły lub kończą, bo po prostu domówili by więcej podróbek. Razem z wysyłką zamówienia do oferty sprzedaży, spróbuję ich jakoś przycisnąć w tym temacie. Poza tym kiedys na DIYAudio lub DIYHifi org pisal ktoś, że jest to pewne źródło bo zawsze trafiał na oryginały. Ja oczywiście gwarancji nie daję.

Akurat Japońcom ja wierze co do orginalności i ich cen. Zwłaszcza, że mają zamówienia na cały świat i na forach zagranicznych też nie psioczom na nich.

Co do orginalności tranzystorów, to panowie niemal zawsze są podane przykłady na tranzystorach średniej i zwłaszcza dużej mocy. Nie wiem jak poznać takie tranki w obudowie typu TO-92.

Każdy jest w plastiku i z malutką strukturą.

Nawet nie sądze, żeby je podrabiano. No chyba, że są ciężko dostępne, a bardzo rozsławione, lub o wyjatkowych parametrach i tym samym dużej cenie, wtedy tylko opłaca się w to bawić.

A logo nic nie mówi o orginalności, bo podróbki zgapiają identyczne logo z elementu, producenta.

Często przekonując nas, że to przecież logo znanej firmy.

Czasem z ciekawość lubie sobie poogladać dobrej jakości fotki, czy to z recenzji sprzętów, czy tak poprostu znanych marek. Tam widać jakie zastosowano elementy, przynajmniej wiem że napewno podobne, identycznie wyglądające podzespoły będą orginalne.

no to dobra zamowie te 2sc3329 z poltroniku

lista po 4szt.

blomin

żółwik

jeszcze 2 osoby mogą sie dopisac.

Tomek, bede mogl podac Twoj adres do wysylki wg. schematu z mojego wpisu toche wczesniej?

jeszcze jedno

drugi tran polecany a brakujący 2sa1316 z north. 2SA1316BL. zapytam sie o producenta. moze zrobic rowniez grupowe tak jak z 2sc3329. ktos by sie ew. podjął? tak do 5-6 osob moge zrobic, wiecej nie dam rady finansowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.