Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

To mnie zmartwiliście jeśli te 4580D z serii K021A są do dupy. :(

To te z allegro?

Ja kupowałem w North, ale może w ogóle olać te 4580 i od razu dać jakieś inne?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jeszcze moze pare przemyslen - moze sie komus przyda i zmniejszy koszty.

Odpalac na 1 parze tr. mocy. Najlepiej kupic z allegro jakies zblizone (jest ich pelno) bo szkoda popalic oryginaly.

Podlaczyc 2 voltomierze jeden na bias drugi na wyjscie.

Przy wlaczeniu obserwowac obydwa - napiecie duze na wyjsciu wylaczamy np 40V, bias pojedzie powyzej 100mV tez wylaczamy i sprawdzamy co jest grane.

Tranzystory lecą w ciagu paru sekund.

oczywiscie brac pod uwage ze w pierwszej sekundzie dzieja sie różne rzeczy bo mamy stan nieustalony.

Mozna odpalac stosujac autotransformator przed naszym trafem i podnosic napiecie powoli. Ale to mi nie pomoglo odpalic kilku par.

Sam nie wiem czy to dobra metoda w przypadku tego ukladu bo operacyjny ma stany nieustalone przy nizszym napieciu i i tak musimy pojechac do prawie nominalnego zeby zaczal dzialac.

Odpalamy bez radiatora (nic sie nie przegrzeje)

Jezeli wszystko wyglada OK sprawdzamy czy sie bias reguluje. To świadczy ze jestesmy blisko celu :-)

Aha - drivery lutujemy jak mocy od zewnatrz do zworek (radze je zrobic do ostatnich otworów) bo łatwiej je w razie czego podmienic i nie poodpalac sciezek PCB.

Juz pisalem ze sa zamiennki tranzystorów sterujacych na alledrogo: KSA1220/KSC2690. Kosztuja pare zlotych za 4 pary. Taniej na nich odpalac. Mozna tez je zostawic - maja podobne albo lepsze parametry od oryginalnych (sprawiaja wrazenie oryginalnych fairchildów)

Mozna dac na zasilaniu bepieczniki 100-200mA zwloczne. Wtedy raczej nic nie popalimy (oczywiscie pomiedzy PCB a kondensatorami)

To tyle i mam nadzieje ze nie zanudzilem na smierc. Moze Tomek tez cos doda od siebie.

To te z allegro?

Ja kupowałem w North, ale może w ogóle olać te 4580 i od razu dać jakieś inne?

Nie wiem co Ci odpowiedziec. Tomek sprawdzil jedna starsza sztuke 4580 i dziala. Nie wiemy jaka jest przyczyna (sterownik od chinskiej glowicy zamiast op ampa czy moze jakies wzbudzenie) bo nie ma jak tego zmierzyc. Uklad sie pali zanim cos zobaczysz. Jezeli z jednym bedziesz mial jakis problem to np. LM731 - na tym dzialalo.

Polecam jak wspominalem LM833. Tani o podobnych parametrach i niskim offsecie wyjściowym.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Polecam jak wspominalem LM833. Tani o podobnych parametrach i niskim offsecie wyjściowym.

Robertusie - masz do czego wlozyc tego op ampa? Az jestem ciekawy czy tam cokolwiek jest w srodku.

J

To tyle i mam nadzieje ze nie zanudzilem na smierc.

Chłopie, to są takie informacje, że proszę o jeszcze...

Chłopie, to są takie informacje, że proszę o jeszcze...

No to jeszcze jedno przemyslenie.

Mozna testowo zamiast 56pF w sprzężeniu zwrotnym wstawic okolo 10n. Wtedy jest pewnosc ze sie nie wzbudza. Ja go jeszcze nei odpalilem wiec nei wiem czy sie potrafi wzbudzac. Jak odpale mam nadzieje moze w weekend to popatrze czy z kondami foliowymi ma tendencję do wzbudzania czy nie.

Na razie sam jestem szczesliwy ze te opy wredne wykrylismy.

polecam na wszelki wypadek nie instalowac tego typu opa na dzien dobry, zauroczylem Tomka tekstem o sprawdzaniu tych 4580 czy jak im tam i wlasnie sie wqrzyl bo 4 pary poszly z dymem. Ale ma sukces - jeden z calego opakowania chyba działał.

Robertusie - masz do czego wlozyc tego op ampa? Az jestem ciekawy czy tam cokolwiek jest w srodku.

Ale chodzi ci O tego LM833 ? Czy o nieszczęsnego 4580 ? Bo te ostatnie muszę wylutować i własnie podmienić. Dobrze, że jeszcze nie odpalałem układu.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Ale chodzi ci O tego LM833 ? Czy o nieszczęsnego 4580 ? Bo te ostatnie muszę wylutować i własnie podmienić. Dobrze, że jeszcze nie odpalałem układu.

4580 oczywiscie. Podmien go na wszelki i jedna para mocy koniecznie. Strasznie sie zdziwilem ze leca tr. po 10A kazdy i wszystkie. Wydaje mi sie ze czym gorszy opamp tym bezpieczniejszy (czestotliwosciowo).

Tu nie chodzi chyba o wzbudzenie moim zdaniem, bo częstotliwość pracy tych wzmacniaczy i szybkość jest bardzo niska za sprawą konda 10uF. One reagują na stałe napięcie. Sądze, że pojawia się jakiś spory potencjał na jego wyjściu.

Prostu są one spiepszone. Sprawdzę je z ciekawości w innym układzie.

W E-305 jako DC serwo stosują NJM4588, a nie 4580. Jak się porówna ich parametry, to 4588 jest o wiele wolniejszy, i w sumie pracuje tylko w n.cz. Jest wewnętrznie skompensowany i OLG spada już powyżej 10kHz. Dla 20kHz ma tyle samo co 4580, ale cały czas jest na spadku. Poza tym filtr R23-C9 i tak puszcza tylko sygnały < 1Hz, więc przychylam się do opinii Robertusa. Zastanawiam się jeszcze nad ewentualnym prądem upływu C26. Wtedy na R37 mogłoby się odłożyć jakieś napięcie i serwo może mieć/robić problemy.

System gra dobrze, albo nie....

To chyba jednak też nie to, może jednak za duże/małe wzmocnienie?

Jaki prąd powinien być na rezach R42/R32? Może tam zastosować bezpieczniki (Fuse Resistors - czy to rezy co po prostu się pzrepalą na za dużym prądzie?)? Tak robią w E-210 i E-305, to jednak nieco inne topologie.

Tu nie chodzi chyba o wzbudzenie moim zdaniem, bo częstotliwość pracy tych wzmacniaczy i szybkość jest bardzo niska za sprawą konda 10uF. One reagują na stałe napięcie. Sądze, że pojawia się jakiś spory potencjał na jego wyjściu.

Prostu są one spiepszone. Sprawdzę je z ciekawości w innym układzie.

To że one pracują na stałym napięciu to wiem. W sumie bredzę z tym wzbudzeniem.

On pracuje jako integrator dla DC i tyle. Proste jak konstrukcja cepa wiec tu mozna wsadzic byle jaki operacyjny wzmacniacz. Czyli uA724 tez musi dzialac poprawnie.

Sam juz nie wiem co to za diabeł. Wiem tylko ze w moim jak mierzylem to para wejsciowa byla przegieta w dół do maksymalnego napiecia, a opamp cos dziwnego robil bo na jednej stronie mu nie starczalo napiecia zasilania. Dioda zenera 15V sie nie wyrabiala prądowo tak usilowal w jedna strone cos na wyjsciu robic.

To mój pierwszy uklad z DC serwo i nie spodziewalem sie az takich niespodzianek. Widze ze to dosyc wredne uklady.

Czymoze ktos ze mną to przemyśleć? Ten dziwny uklad podawal na pare duze napiecie. Wtedy para sie przeginała w jedna strone i poprzez drivery odtykala jedną stronę tranzystorów mocy. Ale bez obciążenia do cholery prąd nie poplynąl bo druga strona musial byc zatkana. Czary. Nie rozumiem tego. Mam nadzieje ze tomek nie popalil sobie wczoraj glosników. Bo on zdaje sie testowal te chinskie uklady na podpietym do obciązenia wzmacniaczu a polecialy mu tranzystory mocy. Musial poplynąć staly prad przez głosnik.

Witam ponownie po mojej długiej nieobecności.

Mam dużo do nadrobienia....

Chciałbym się zabrać za składanie jednak jeszcze nie dotarły do mnie części.

Widzę, że niektórzy już prawie finiszują.

To że one pracują na stałym napięciu to wiem. W sumie bredzę z tym wzbudzeniem.

On pracuje jako integrator dla DC i tyle. Proste jak konstrukcja cepa wiec tu mozna wsadzic byle jaki operacyjny wzmacniacz. Czyli uA724 tez musi dzialac poprawnie.

Sam juz nie wiem co to za diabeł. Wiem tylko ze w moim jak mierzylem to para wejsciowa byla przegieta w dół do maksymalnego napiecia, a opamp cos dziwnego robil bo na jednej stronie mu nie starczalo napiecia zasilania. Dioda zenera 15V sie nie wyrabiala prądowo tak usilowal w jedna strone cos na wyjsciu robic.

To mój pierwszy uklad z DC serwo i nie spodziewalem sie az takich niespodzianek. Widze ze to dosyc wredne uklady.

Czymoze ktos ze mną to przemyśleć? Ten dziwny uklad podawal na pare duze napiecie. Wtedy para sie przeginała w jedna strone i poprzez drivery odtykala jedną stronę tranzystorów mocy. Ale bez obciążenia do cholery prąd nie poplynąl bo druga strona musial byc zatkana. Czary. Nie rozumiem tego. Mam nadzieje ze tomek nie popalil sobie wczoraj glosników. Bo on zdaje sie testowal te chinskie uklady na podpietym do obciązenia wzmacniaczu a polecialy mu tranzystory mocy. Musial poplynąć staly prad przez głosnik.

Patrzyłem na schemat i na zdjęcie oryginalnej płytki. Może warto raz jeszcze posprawdzać wartości rezystorów. Popatrzę jutro, ale wstępnie miałem takie wnioski. Nic niestety nie napiszę teraz bo jestem dopiero po nartach w domu i nie pamiętam co tam wysnułem.

Trochę myślałem o tej sytuacji.

Przyjąłem, że wartości części mamy takie same jak w oryginale. WO jest chyba ten sam, bo chyba taki był podany jako występujący w oryginale. Ponoć poza Tomkiem wzmacniacz odpalił mar_70. Z problemami, ale niewielkimi (kondy spolaryzowane, zamiast bipolarne).

Na mój chłopski rozum, jeżeli potwierdza się to co napisałem, to są tylko dwie możliwości:

1. WO są spieprzone, albo jednak powinny być inne

2. Jedyną rzeczą nie wspólną to kondensatory o wartościach nF i pF. Może tutaj to ma znaczenie, czy jest ceramiczny, czy MKP. Może tutaj jest przyczyna, że się wzbudza.

Aczkolwiek czy może się aż tak wzbudzić, żeby leciały wszystkie trany?

Trochę myślałem o tej sytuacji.

Przyjąłem, że wartości części mamy takie same jak w oryginale. WO jest chyba ten sam, bo chyba taki był podany jako występujący w oryginale. Ponoć poza Tomkiem wzmacniacz odpalił mar_70. Z problemami, ale niewielkimi (kondy spolaryzowane, zamiast bipolarne).

Na mój chłopski rozum, jeżeli potwierdza się to co napisałem, to są tylko dwie możliwości:

1. WO są spieprzone, albo jednak powinny być inne

2. Jedyną rzeczą nie wspólną to kondensatory o wartościach nF i pF. Może tutaj to ma znaczenie, czy jest ceramiczny, czy MKP. Może tutaj jest przyczyna, że się wzbudza.

Aczkolwiek czy może się aż tak wzbudzić, żeby leciały wszystkie trany?

Uklad bywa trudny do uruchomienia.

Mnie się nie udalo.

Tomkowi gra.

Uklad bywa trudny do uruchomienia.

Mnie się nie udalo.

Tomkowi gra.

a próbowałeś dzisiaj, czy pasujesz?

Próbowalem z Markiem - ale chyba za dużo Żywca. Iskry się sypią jak w nowy rok ;-)

No to zaczynają się jaja:(

Trochę kasy zostało wpakowane.

Panowie. Nie jest łatwo. Albo dziala od kopa albo są problemy. Ja na takie natrafilem.

Nikt nie mówił,że będzie łatwo...Ale troche mnie to stresuje,bo faktycznie kasy poszło nie mało(osobiście zostało mi gratów na co najmniej jeszcze 2 komplety),tylko w czym tkwi przyczyna nieodpalenia układu?błąd na pewno nie jest poważny,typu wadliwe PCB,źle dobrane wartości elementów itp.

Czytając wpisy dużo bardziej doświadczonych kolegów(jestem co prawda od 17 lat elektronikiem z wykształcenia;) ale do "lutownicy"wróciłem parę miesięcy temu)-spodziewam się u siebie niezłych fajerwerków!ale będę walczył do końca!mogłem uważać na pracowniach.

Dzięki wszystkim przecierającym szlaki za spostrzeżenia i porady-dla mnie są bezcenne!

I przy okazji-dla czekających na zamówienie z modushop.

Jak wspominałem parę wpisów wcześniej-po 2 tyg dostałem zwrot kasy z niby ich konta ponieważ była niezgodność nr. konta z nazwą odbiorcy(dokładnie chodzi o nr.BIC-miałem z nim problem już przy pierwszej próbie przelewu do nich z mbanku).Przy tejże operacji i przeliczniku walutowym jestem w plecy ok 50 euro,ale to już mój problem.

Do tej chwili wysłałem bodajże z 12 maili z prośbą o przesłanie prawidłowych danych-bez odpowiedzi.Ponowiłem nasze zamówienie standardowo ze strony sklepu-standardowo odpowiedział automat,z tym że ceny są wyższe o ok 50 euro od pierwszego zamówienia,ale to jest pierwsza odpowiedź ,bez upustu.

Z tym,że znów dane bankowe są identyczne jak przy pierwszej próbie-czyli ZŁE!!!A te koniojady nie odpowiadają na moje pytania i to nawet w ich prostackim narzeczu !!!

Ok.poczekam jeszcze powiedzmy do wtorku(ogranicza mnie czas,bo pracę mam specyficzną)i podejmijmy wspólną decyzję,bo już k**wa głupi jestem.

Zaznaczam,że jeśli zakup dojdzie do skutku-koszty wszystkich z listy pozostają bez zmian(plus przesyłki do WAS,bo to ciut waży) i są to ceny bez Vat.

Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość i cierpliwość.

Przu uruchamianiu mozna wstawic w zasilanie rezystory 100-200 ohmów 0.125W. Pomiedzy kondensatory a PCB. Zadzialaja jak bezpieczniki.

Panowie! A może by tak zastosować przy pierwszym uruchomieniu rezystory zabezpieczające na kolektorach tranzystorów końcowych? Bo trochę ich szkoda.

Wystarczy ze kupisz z allegro inne sankeny po 9,50 za pare.

Obudowy z modushop-historii ciąg dalszy.

Dzisiaj dostałem fakturę"pro forma"(chyba?),a przy pierwszym zamówieniu jednak jej nie dostałem i ogólna kwota różni się nieco od pierwotnej ale widać już konkretne ceny i rabaty na konkretne pozycje(in plus dla nich) i jednak koszt wysyłki (który wcześniej był nie brany pod uwagę)-100 euro!...ale przy wadze naszej paczuszki 80kg to raczej zrozumiałe.Nie są to duże różnice i ostateczne kwoty podam przed wysyłką do ludzi-i tak mieliśmy nadpłatę,bo nie uwzględniłem upustów.

Problem jest jednak znów w przelaniu kasy.Byłem przekonany,że podali mi zły BIC-sprawdziłem i okazało się,że jest prawidłowy,to bank w Bolonii czyli blisko siedziby modu i jest ok.Tylko ciągle wywala mi błąd podczas wielokrotnych prób transferu z mojego konta w mbanku.A wielogodzinne próby pomocy dziewuszek z ich infolinii doprowadziły mnie dzisiaj do rozstroju nerwowego i rozpierdolenia słuchawki...

Jutro osobiscie się zawijam do ich placówki i nie wychodzę aż do skutku.Będzie dobrze,chyba że nie wytrzymam i wtedy ktoś zginie!

Pozdro dla Wszystkich Cierpliwych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej, spróbuj z BIC'em 8 cyfrowym: UNCRITB1 (to oznacza Unicredit), dane placówki i tak są zawarte w IBAN. Ja tak robiłem z Kashinoki i przeszło. Poza tym informacje o placówce mogłem wpisać ręcznie. Ale w Pekao S.A. od razu miałem weryfikacje online, czy rozpoznaje bank i jaki to jest bank. Wcześniej sprawdzałem też na SWIFT.com

Dzięki Michał za pomoc ale na dzisiaj mam już dość.I nie chcę żeby kasa gdzieś tam poszła i znowu wróciła,bo było by już nieciekawie.

Też sprawdzałem na swift.com i bank(oddział) faktycznie jest pod konkretnym adresem,tylko wg.własnej logiki i "pomocy "konsultantek za cholery przelew nie przechodzi-co chwilę wywala inne błędy...magia albo tylko Polska,wiesz-tu sie nie myśli...

Jutro bedę u nich osobiście(pracuję obok) i załatwiam temat.

dzięki i pozdrówka

Dzięki Michał za pomoc ale na dzisiaj mam już dość.I nie chcę żeby kasa gdzieś tam poszła i znowu wróciła,bo było by już nieciekawie.

Też sprawdzałem na swift.com i bank(oddział) faktycznie jest pod konkretnym adresem,tylko wg.własnej logiki i "pomocy "konsultantek za cholery przelew nie przechodzi-co chwilę wywala inne błędy...magia albo tylko Polska,wiesz-tu sie nie myśli...

Jutro bedę u nich osobiście(pracuję obok) i załatwiam temat.

dzięki i pozdrówka

Czy wpisujesz IBAN razem z tą literką A? Bo raczej nie powinieneś. Kurcze też chciałem dokonać u nich zakupu, ale poczekam na rozstrzygnięcie Twoich problemów. Mam nadzieję że podzielisz się wiedzą ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.