Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Ruszyłem z kabelkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzisz ... Bo interesuje mnie takie porównanie.

Z drugiej strony mam dużo radochy przy tym montażu. Pewnie więcej niż przy kupnie nowego klocka.......... coś w tym DIY jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po mojej dłuższej nieobecności i od razu z góry serdecznie przepraszam wszystkich czekających na obudowy z ms...Niestety przydarzył mi się wypadek w pracy-dość bolesny uraz kręgosłupa i na prawie 2 tygodnie zostałem"uziemiony" i odcięty od świata w szpitalu.Teraz jest już dobrze-jeszcze tylko tydzień w gorseciku.

Obudowy wysyłam w poniedziałek,dzisiaj już nie zdążyłem-kurierem...Muszę je tylko jeszcze porządnie spakować i powinny już bez problemów dotrzeć do wszystkich.

Jeszcze raz serdecznie przepraszam i uważajcie na siebie-nie warto ryzykować życia dla paru złotówek więcej!

Pozdrawiam.

O jakim przekroju kable stosujecie na zasilanie.

Dzięki Freedi za info.

Powracam do sprawy "pływającej masy".

Trzeba ten problem rozwiązać bez zwierania kondensatora.

Bez tego smieci po masie mogą hulać- psując dzwięk.

kogutaudio- możesz dokladnie przejrzeć połączenia kabelków masy?

Ale co mam jeszcze sprawdzić? ... mierzyłem i są zwarte. Mogę zrobić jeszcze jedno. Ustawić przycisk jako separate i zobaczyć czy przełącznik nie rozwiera wtedy tych mas....

Odłączyłem kabel sygnałowy i sygnał ma zwarcie do masy w drugim kanale to samo ( na kabelku )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale co mam jeszcze sprawdzić? ... mierzyłem i są zwarte. Mogę zrobić jeszcze jedno. Ustawić przycisk jako separate i zobaczyć czy przełącznik nie rozwiera wtedy tych mas....

Odłączyłem kabel sygnałowy i sygnał ma zwarcie do masy w drugim kanale to samo ( na kabelku )

Podejrzewałem, że masa na wejściu końcówki mocy połączona jest oddzielnie porzez preamp.

Po Twoim wpisie nie rozumiem roli kondensatora separującego.

Ktoś wie?

Prawdopodobnie założenia inżynierów z Accu były takie. Robimy z kondensatorem. Jeśli układ będzie zachowywał się niestabilnie zwieramy go do masy i tyle.

To tłumaczy działanie niektórych modułów u Tomka. No chyba, że jestem w błędzie to przepraszam.

Podejrzewałem, że masa na wejściu końcówki mocy połączona jest oddzielnie porzez preamp.

Po Twoim wpisie nie rozumiem roli kondensatora separującego.

Ktoś wie?

To teoretycznie proste. Chodzi o to zeby pętla masy nie była zwarta na płytce wzmacniacza tylko poza nią. Czyli zwierasz gniazda wejsciowe do obudowy, prowadzisz ich masę do PCB końcówki/preampa, reszte mas starasz sie zewrzec w jednym miejscu i modlisz się żeby nie było przydzwięku ;-)

Jezeli przydzwiek wystąpi to myślisz dalej co zrobić z masami.

A tak na poważnie - jakaś ta 406 jest wredna. Mar_70 sobie ni emoze z nią poradzić. Grać gra, ale prąd spoczynkowy się dziwnie zachowuje. Zresztą zapytajcie go o to.

Ja jednak chyba pozostanę przy 305V.

To teoretycznie proste. Chodzi o to zeby pętla masy nie była zwarta na płytce wzmacniacza tylko poza nią. Czyli zwierasz gniazda wejsciowe do obudowy, prowadzisz ich masę do PCB końcówki/preampa, reszte mas starasz sie zewrzec w jednym miejscu i modlisz się żeby nie było przydzwięku ;-)

A tak na poważnie - jakaś ta 406 jest wredna. Mar_70 sobie ni emoze z nią poradzić. Grać gra, ale prąd spoczynkowy się dziwnie zachowuje. Zresztą zapytajcie go o to.

Ja jednak chyba pozostanę przy 305V.

A co się dzieje?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

nie mozna regulowac pradu spoczynkowego - po podlaczeniu pradzik ladnie wzrasta do ok 10mV - po czym spada do zera - najdziwniejsze jest to ze gra :)

pzdr

Jak widzę, nie będzie łatwo:(

A jak gra? I czy przy zerowym prądzie zmiana w brzmieniu jest słyszalna?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak widzę, nie będzie łatwo:(

A jak gra? I czy przy zerowym prądzie zmiana w brzmieniu jest słyszalna?

To by trzeba bylo obejzec na oscyloskopie. Ale to ze sie nie da go ustawic jest dla mnie nie do pojęcia. Układ jest jak by to powiedziec klasyczny....

Ale tam nie ma pętli masy. Wszystkie masy łączą się w jedym punkcie w zasilaczu. Na mierniku oczywiście pokaże, że są zwarte, ale to nie jest pętla masy tylko układ gwiazdy. Dodatkowo pomiędzy wyjście pre i wejściem końcówki masa ta jest zwarta do uziemienia obudowy E-406 ma na pewno takie samo rozwiązanie jak E-305. Chyba, że coś źle patrzę. Dzięki bendix101 za płytkę do zabezpieczenia. Dzisiaj postaram się ją zlutować i na początku tygodnia odpalić Accu.

System gra dobrze, albo nie....

Ale tam nie ma pętli masy. Wszystkie masy łączą się w jedym punkcie w zasilaczu. Na mierniku oczywiście pokaże, że są zwarte, ale to nie jest pętla masy tylko układ gwiazdy. Dodatkowo pomiędzy wyjście pre i wejściem końcówki masa ta jest zwarta do uziemienia obudowy E-406 ma na pewno takie samo rozwiązanie jak E-305. Chyba, że coś źle patrzę. Dzięki bendix101 za płytkę do zabezpieczenia. Dzisiaj postaram się ją zlutować i na początku tygodnia odpalić Accu.

Odpal na początku same końcówki. Jak zaczniesz od wkladania tego w obudowe to bedzie trudniej.

Po 2 sztuki się znajdą - daj na PW namiary - mogę jutro wysłać (chyba że jesteś z WRO?) .. tyle że 2SA970 i 2SC2240 (polecane przez któregoś z kolegów zamienniki) ..

dzieki za odzew - potrzbuje jednak tylko i wylacznie orginalow czyli 2sa1376 i 2sc3478 !

pzdr

Rzecz jest niebywała i niezrozumiała be posiadania sztuki z takimi objawami. U Mar_70 na zamiennikach sie dzieją dziwne rzeczy. Para się przegina w jedną strone i jest za małe napięcie zeby wysterowac resztę. Po wymianie na oryginały wszystko działa. Niestety Mar_70 ma to w obudowie i cieżko coś pomierzyć i przesądzić - zwłąszcza zdalnie. Ale taki efekt występuje. Kolejne dziwactwo. Zwykla para różnicowa, ukłąd jak z książki. Jakaś porażka.

Rzecz jest niebywała i niezrozumiała be posiadania sztuki z takimi objawami. U Mar_70 na zamiennikach sie dzieją dziwne rzeczy. Para się przegina w jedną strone i jest za małe napięcie zeby wysterowac resztę. Po wymianie na oryginały wszystko działa. Niestety Mar_70 ma to w obudowie i cieżko coś pomierzyć i przesądzić - zwłąszcza zdalnie. Ale taki efekt występuje. Kolejne dziwactwo. Zwykla para różnicowa, ukłąd jak z książki. Jakaś porażka.

U mnie preamp hula bez problemów na zamiennikach.

Nie miałem żadnych kłopotów z uruchomieniem.

Może po prostu zwalone trany.

hehe - wyprobowalem chyba z 30 szt tych zamiennikow 2sa970/2sc2240- i PIPA !!! - takze do pierwszego uruchomienia nie stosujcie zamiennikow a jedynie orginalne tranzystory wejsciowe !!!

bardzo wazne jest aby potencjometr ustawic na ok 35 ohm - wtedy prad mamy ustawiony na ok 5mV - po pol godz mozna dokonac korekty !

dzisiaj po poludniu zrobie moze jeszcze jedno podejscie - mam pewien pomysl :)

pzdr

U mnie preamp hula bez problemów na zamiennikach.

Nie miałem żadnych kłopotów z uruchomieniem.

Tzn. preamp (E-406) i końcówka (E-210).

Ale chętnie wsadziłbym oryginały.

Jakby jakieś zamówienie to jestem chętny.

Tzn. preamp (E-406) i końcówka (E-210).

Ale chętnie wsadziłbym oryginały.

Jakby jakieś zamówienie to jestem chętny.

Nie chodzi o preamp tylko o pare wejsciową końcówki E406.

Nie chodzi o preamp tylko o pare wejsciową końcówki E406.

210 i 406 mają bardzo podobne stopnie wejściowe.

W każdym razie jestem zainteresowany zbiorowym zamówieniem tranzystorów.

Pytał mnie mar_70 o zwarcie sygnału do masy.

Nie wiem co tu więcej precyzować. Odłączyłem kabelek sygnałowy, który biegnie do PCB i miernik wskazywał zwarcie na złączu (buzer i led ).

Drugi kanał to samo .

To tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.