Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Może po prostu kwestia dokładności poparowania i/lub właściwie dobranegozakresu Hfe? Możecie sparwdzić z jakiej grupy są te, które działają? Myślę, że grupa wystarczy, bo zauważyłem, że w Accu projektują tak, aby na zgrubnym parowaniu wszystko chodziło. To raczej stabilne układy ale grupę tranów wejściowych bym sprawdził.

Ta końcówka osiąga maksymalne wysterowanie przy 1.47V RMS sygnału wejściowego. Więc do wszystkich źródeł wystarczy pre pasywny/bufor lub ew. regulowane źródło.

Jak komuś za mało wzmocnienia to można je w prosty sposób podnieść. Wystarczy zmniejszyć rezystor 160ohm w sprzężeniu.

Jakie macie napięcia zasilania bez obciążenia?

Miałem wreszcie dzisiaj odpalić końcówki i skleciłem na szybko zasilacz-toroid 2x52V 2x60V 1x12V mostek 35A 600V i 2x15000uF/80V Nichicon KG ,bocznikowane 100nF(planuje zasilanie oddzielne dla każdego kanału)...i dzieją się jakieś dziwne rzeczy z napięciem na wyjściu...

Jakie macie napięcia zasilania bez obciążenia?

Miałem wreszcie dzisiaj odpalić końcówki i skleciłem na szybko zasilacz-toroid 2x52V 2x60V 1x12V mostek 35A 600V i 2x15000uF/80V Nichicon KG ,bocznikowane 100nF(planuje zasilanie oddzielne dla każdego kanału)...i dzieją się jakieś dziwne rzeczy z napięciem na wyjściu...

Nie wiem co Ci się dzieje, ale bez obciążenia na pewno będziesz miał dużo wyższe

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Hmmm...to u mnie jakiś matrix ! nie wiem co się stało ale miałem 6 V !!!

Teoretycznie wszystko sprawne i nowe a zwariowało,teraz jest poprawnie(podejrzewam,że to wina słabego styku konektorków,bo na razie nie chciałem lutować).

I spostrzeżenie na zasilaniu z mostkiem no name za 5zł mam 69,1V a na chińskim Vishayu-u za 15€- 112 V czyli raczej za dużo ...i bądź tu mądry człowieku.

Ok.odpalam końcówkę-to może być długa noc.

Hmmm...to u mnie jakiś matrix ! nie wiem co się stało ale miałem 6 V !!!

Teoretycznie wszystko sprawne i nowe a zwariowało,teraz jest poprawnie(podejrzewam,że to wina słabego styku konektorków,bo na razie nie chciałem lutować).

I spostrzeżenie na zasilaniu z mostkiem no name za 5zł mam 69,1V a na chińskim Vishayu-u za 15€- 112 V czyli raczej za dużo ...i bądź tu mądry człowieku.

Ok.odpalam końcówkę-to może być długa noc.

Chyba mamy te same mostki:)

Powodzenia!

Ale babola walnąłem-wszystko wina miernika-wylała się bateria-ktoś mądry wsadził tam zwykłą.

Mam nadzieję ,że będzie działał,i myślę że ten Vishay jest ok.

Dzięki Osi ! Relacja z krzemowego pożaru niebawem:)

Ale babola walnąłem-wszystko wina miernika-wylała się bateria-ktoś mądry wsadził tam zwykłą.

Mam nadzieję ,że będzie działał,i myślę że ten Vishay jest ok.

Dzięki Osi ! Relacja z krzemowego pożaru niebawem:)

E tam... od razu pożar.

Uda się i popłynie muzyka!

Pożaru wprawdzie nie było tylko małe pioruny:)

Spaliłem D1 i D2(to te od Robertusa BAV21) mały błysk przy próbie podłączenia zas(na kondensatorach ok.40V) i po zawodach,nie zdążyłem nawet skręcić peerkiem.

Co może być przyczyną?Zasugerujcie coś-jutro sprawdzę wartości rezów i inne podejrzane elementy.

Napięcia zasilające,bez obciążenia:79V wyprostowanego na stopień mocy i 66V na wtórnym(nie zdążyłem zmierzyć wypr.)na operacyjny...nie za dużo? w domu w gniazdkach mam 252V...Zasilałem(próbowałem) przez rezy 10W 45R na + na jednej parze Sankenów.

sprawdz moze jeszcze raz miernik ! - najpierw musisz uzyskac prawidlowe nap. zasilania tj ok 72-73V dla tranow mocy i ok 84V dla sterujacych ( mowa tutaj o trafie z nap. wtornymi takimi jak w orginale 406 )- bez tego nawet nie probuj uruchamiac koncowek bo narobisz jeszcze wiecej szkod !!!

powodzenia !

Witam Wszystkich,

Czy ktoś podjął by się wykonania Wzmacniacza Accuphase , jak wyglądało by to cenowo? Na jaki efekt mozna liczyć- porównanie z oryginałem.

Poszukuje osoby która wykonała by i uruchomiła wzmacniacz bez obudowy.

P

mar-chyba mnie nie zrozumiałeś (albo ja Ciebie) trafo ma dokładnie takie same napięcia jak w oryginale czyli 2x52V i 2x60V ale poprzez wysokie napięcie w sieci(blisko stacja trafo) mam po wyprostowaniu(bez obciążenia) dla stopnia mocy ok 79V i na wtórnym jałowo dla operacyjnego 66V co da zapewne po wyprostowaniu ok 93V.

Sankeny wytrzymują znacznie wyższe napięcia ale nie wiem co z resztą.

Prąd w sieci mieści się w normie 230V +10% = 252V. Dlatego większość kondów itp itd. jest dobierana z nadmiarem. W E-406 też tak chyba jest, więc nie powinno być problemu. Inaczej będziesz musiał coś popodmieniać...

System gra dobrze, albo nie....

mar-chyba mnie nie zrozumiałeś (albo ja Ciebie) trafo ma dokładnie takie same napięcia jak w oryginale czyli 2x52V i 2x60V ale poprzez wysokie napięcie w sieci(blisko stacja trafo) mam po wyprostowaniu(bez obciążenia) dla stopnia mocy ok 79V i na wtórnym jałowo dla operacyjnego 66V co da zapewne po wyprostowaniu ok 93V.

Sankeny wytrzymują znacznie wyższe napięcia ale nie wiem co z resztą.

Każde trafo bez obciążenia pokaże więcej, aniżeli nominalnie. Fakt, Tobie trochę za dużo, ale też nie tragicznie za dużo. Przy 24V mi pokazywało 25,5 - 26V (chodzi o gc i obecny tripath)

Do zasilania WO, masz stabilizację na Q15. Można zamieszać rezystorami przy tym tranie. W ostateczności zwiększyć R25 i R29.

Dzięki Panowie za chęć pomocy.

Też myślę,że napięcie zas nie jest tutaj problemem,tym bardziej jak zauważył barmanekm mieści się w normie.

Uruchomiłem już na nim parę zabawek i działają do dzisiaj,także przyczyna jest inna(pewnie tkwi między lutownicą a krzesłem)Zaraz namierzę winowajcę,choćbym musiał zarwać dwie noce !

fakt - nie zrozumialem Cie @fredi z tymi napieciami :), ale masz je rzeczywiscie nieco wyzsze niz powinno byc .

pzdr

Bateria siada w mierniku.

Dla próby zmierz jakiś punkt odniesienia.

Spokojnie, dzisiaj kupiłem nowy i już sprawdzony, jest ok.

Sprawdziłem drivery,diody i inne pierdoły...i teoretycznie są w porządku.

Teoretycznie,bo nie mogę ustawić bias-u,brak reakcji,diody tym razem ocalały,napięcie na wyj.ok 300mV(jakie jest dopuszczalne?) ...może wyrzucić te rezy 45R ograniczające prąd na + 52V ?

mysle, ze wejsciowe masz orginal nie jakies zamienniki ?

uruchamiasz na jedenej parze tr. mocy ?

te rez. 45R moga zostac do uruchamaiania

300mV - za duzo - powinno byc ok "0" - u mnie jest 1-2mV

mysle , ze odpalasz to na radiatorze ?!

pzdr

Wszystkie trany są z zamówienia forum-raczej oryginalne.

Uruchamiam bez radiatora(nigdy tego nie praktykowałem)-tak radził ktoś w naszym temacie.

Wczoraj dałem sobie spokój ok 1-ej ,bo za pięć godzin trza wstawać do roboty...

I z tego co sprawdziłem trany mocy(jedna para),drivery i inne nieuszkodzone,diody również,brak napięcia na Q13 2sc3420,na C16 i niektórych 1n4148...dokładnie pomierzę i może wtedy znajdę przyczynę.

Chroniczny brak czasu i pomysłu.

Tranzystory na 99% sprawne i faktycznie sterujące dość mocno i szybko się grzeją,w sobotę zamocuje na radiatorze,ale najpierw sprawdzę dosłownie wszystko po kolei-to musi działać!

Ja mam na razie jakiegoś badziewnego elektrolita,ale jak odpalę to wstawię coś innego.

1-BG N

2-Ruskie olejowe K75-10

3-SCR-MKP

4-ERO MKP

5-PPMEX for Audio

6-Elna Takie jak w oryginale.

Na razie mam wlutowane takie jak w oryginale, ale chciałem włożyć BG N:) Czyli trzeba szukać czegoś innego, albo włożyć takie ja Ty masz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.