Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P360 , P500 lub P700

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Absat klony i diy to są tematy dobre dla pasjonatów, którzy zęby zjedli na danym zagadnieniu. Przeważnie konstruktorzy takich dzieł są głodni doświadczeń i często nie szczędzą grosza na nie. Problem w tym, że często jednak brak odpowiedniego warsztatu, umiejętności i czasu poświęconego na ich dopracowanie, skąd bierze się brak satysfakcji efektem końcowym spowodowany znudzeniem jednym projektem i rozpoczęciem drugiego.

Oczywiście zdarzają się dzieła wybitne jak w każdej dziedzinie. Tylko weź i na nie traf. Skup się na kolumnach i używanym markowym piecu, bo inaczej krótka droga do frustracji.

Rzeźbienie w brązie jest dobre dla prawdziwych artystów a reszta musi zadowolić się plasteliną. Nie ma czegoś takiego jak 100% klon. Tym bardziej nie ma czegoś takiego jak klon lepszy od oryginału.

Absat klony i diy to są tematy dobre dla pasjonatów, którzy zęby zjedli na danym zagadnieniu. Przeważnie konstruktorzy takich dzieł są głodni doświadczeń i często nie szczędzą grosza na nie. Problem w tym, że często jednak brak odpowiedniego warsztatu, umiejętności i czasu poświęconego na ich dopracowanie, skąd bierze się brak satysfakcji efektem końcowym spowodowany znudzeniem jednym projektem i rozpoczęciem drugiego.

Oczywiście zdarzają się dzieła wybitne jak w każdej dziedzinie. Tylko weź i na nie traf. Skup się na kolumnach i używanym markowym piecu, bo inaczej krótka droga do frustracji.

Rzeźbienie w brązie jest dobre dla prawdziwych artystów a reszta musi zadowolić się plasteliną. Nie ma czegoś takiego jak 100% klon. Tym bardziej nie ma czegoś takiego jak klon lepszy od oryginału.

Zapewniam, że to co zmajstrowałem "gra lepiej". Tylko ja mam oryginalne płytki sprowadzone z Japonii.

Inne kondensatory na wejściu i zdecydowanie krótsze kable sygnałowe i zasilania.

No i zasilanie jest lepsze.

Więc nie jest to już klon ;) Nie mniej gratuluję satysfakcji. Oczywiście taki piecyk może grać lepiej. Podzespoły młodsze o kilkanaście lat swoje robią, więc porównanie oryginał 15 lat vs. interpretacja nie pozwala na stwierdzenie czy tak było w przypadku oryginału prosto z pudła.

Trzeba się zrzucić na nówkę accu i sklonować ;)

Więc nie jest to już klon ;) Nie mniej gratuluję satysfakcji. Oczywiście taki piecyk może grać lepiej. Podzespoły młodsze o kilkanaście lat swoje robią, więc porównanie oryginał 15 lat vs. interpretacja nie pozwala na stwierdzenie czy tak było w przypadku oryginału prosto z pudła.

Trzeba się zrzucić na nówkę accu i sklonować ;)

Najlepiej zrobic kilka koncówek i aktywne zasilanie głosników. Wtedy efekt bedzie piorunujący.

Zapewniam, że to co zmajstrowałem "gra lepiej". Tylko ja mam oryginalne płytki sprowadzone z Japonii.

Inne kondensatory na wejściu i zdecydowanie krótsze kable sygnałowe i zasilania.

No i zasilanie jest lepsze.

Teraz masz okazje zasilic glosniki bezpośrednio :P Masz 2 piece. Pobaw się :-)

Witam szanownych kolegów.

Gdyby ktoś był zainteresowany wyszperałem na allegro w uszkodzonych klocek z dużymi wskaźnikami w dość atrakcyjnej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz podać linka? Znajomy ma takiego pentagona 3000, i jestem ciekawy po ile to chodzi.

On jest uszkodzony chyba. Albo przynajmniej jako taki jest sprzedawany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On jest uszkodzony chyba. Albo przynajmniej jako taki jest sprzedawany.

Ukryta Zawartość

dobra okazja ze wzgl. na wycieraczki, mozna wstawic do jakiejs obudowy, az szkoda ze juz swoje zrobilem.

Ukryta Zawartość

No to macie problemy ;)

Widzę,że już chyba wszyscy odpuścili sobie 406(wredna suka) i brną w inne tematy.

Nie miałem ostatnio(od paru miesiecy) czasu i też odpuściłem.

Ale prośba do kolegów:pokażcie "co i jak" dajcie coś dla maluczkich,bo wg szumnych zapowiedzi :jest DUPA!

Tzn:aukład jest na pewno poprawny,bo wszakże to Accu..,Ktoś zrobił zajebistą robotę typu pcb,zbiorowe zamówienia,rozkręcanie oryg..etc...i co dalej???

Jestem dobrej myśli-zagra wcześniej niż stracę słuch!

Ja przez brak doświadczenia i czasu ro***erdoliłem co najmniej jeden kanał 406-teraz dla pewności i dzięki uprzejmości Bendix,Wawrzek i Mar70 postaram sie doprowadzić wszystko do końca!

Pozdrawiam wszystkich!

Osi...a w czym problem?

Już wiem:brzęczy Ci po włożeniu do obudowy?

Mam tak samo przy Uniampie:na desce był HI-END a po włożeniu:do obudowy-słychać u sąsiada...(toroid z INDELA 300 W),i nie wiem dlaczego?...

Na tą chwilę jak podpiąłem trafo do 406(na desce)...nic nie słyszałem(wiem:bo nie było poboru prądu...) ale szczerze mogę polecić Toroidy,(przynajmniej nie kopią!!!).

Trafka sieją i mruczą okrutnie,a już na pewno te najbardziej zachwalane(kupowane)-są wzory i teoria a jednak życie robi swoje...

Walcz dalej Osi!!!

A jakie kolumny robisz?

ja nawet nie wchodzilem w pelna 406stke. mam zrobione z niej tylko pre i barwe. nawet nie wiem czy to zagra bo nastawilem sie ze bedzie to chodzilo pod koncowkami z 550tki. Tomek mowil ze jeszcze fajniejsze dzwiekowo od 406tki. namacalniej , dynamiczniej i czysciej. no i klops. moze podepne samo pre bo i mam vu i obudowe. z zalozenia mialo to zastapic pre w moim nadzie, ale jak patrze jak sie chlopaki meczycie z tymi koncowkami to dochodze do wniosku ze by mi nerw nie starczylo. szkoda tylko ze nie wypalilo mi to 550.

i szczerze mowiac czesci, nerwy, robocizna, to wyjdzie ze 3-4 tysiaki a i tak jak oryginal nie bedzie wygladac i pewnie grac. nie wiadomo jeszcze jak z awaryjnoscia naszych wypocin po jakims czasie. a 406 sprawna w dobrym stanie na bimbaju mozna trafic czasem za 7tys. nie wiem czy lepiej nie dozbierac a tylko ew. potem powymieniac kondy itp.

Ale co jest nie tak z tą 406? U mnie pomijając przebity kondensator co zjarał mi jednego trana, to wszystko zadziałało od kopa. Tylko to wkładanie do obudowy... dzisiaj idę odebrać na pocztę puszke na trafo i zasilacz, w tygodniu skończę też tylny panel i zacznę grać już na stałe. Narazie tylko grałem tylko trochę, bo nie mogę mieć w pokoju porozwalanych kabli i końcówek bez obudowy. Dodam, że dźwiękowo jest zajebista. Więc nie ma co się poddawać bo wszystko jest OK. Trzeba tylko spokoju i opanowania i żmudnego sparwdzenia wszystkiego przed odpaleniem. Ja miałem, też trochę szczęścia, bo jak przypadkiem mierzyłem dla kogoś wartości hfe dla jakiegoś trana na płytce, to znalazłem trefne rezystory. Od teraz przed montowaniem gdzieś czegokolwiek, to wszystko mierzę.

System gra dobrze, albo nie....

Osi...a w czym problem?

Już wiem:brzęczy Ci po włożeniu do obudowy?

Mam tak samo przy Uniampie:na desce był HI-END a po włożeniu:do obudowy-słychać u sąsiada...(toroid z INDELA 300 W),i nie wiem dlaczego?...

Na tą chwilę jak podpiąłem trafo do 406(na desce)...nic nie słyszałem(wiem:bo nie było poboru prądu...) ale szczerze mogę polecić Toroidy,(przynajmniej nie kopią!!!).

Trafka sieją i mruczą okrutnie,a już na pewno te najbardziej zachwalane(kupowane)-są wzory i teoria a jednak życie robi swoje...

Walcz dalej Osi!!!

A jakie kolumny robisz?

Robię coś w rodzaju ILD12 na Illuminatorach.

Ze wzmakiem się nie poddam. Po prostu chcę już mieć coś nowego, a kolumny będą szybciej i na nich się skupiłem. Sądzę, że pod koniec czerwca wydadzą pierwsze dźwięki i wrócę do wzmaka

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jeszcze w sprawie wskaźników wysterowania. Na allegro kilka fajnych ciekawostek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wiele innych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

A jak wygląda sprawa z panelem jest go w stanie ktokolwiek zrobić??????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jak narazie odszedłem od wstawiania pre w tą samą obudowę, pewnie dlatego, że będę robić inne pre. Znalazłem kilka miejsc gdzie obrabiają water-jetem, także w 3D. Ale chyba lepiej wyjdzie zwykła obróbka CNC, z frezowaniem. Trzeba by tylko podesłać rysunek i poprosić o wycenę.

Witam . Też zrobiłem te accuphase 406 , fajny wzmacniacz dynamika itp . Troszkę sobie go zmodyfikowałem tylko zastąpiłem żródła na rezystorach . żródłami na tranzystorach stabilizowanymi diodami led .

Mam tylko tylko problem z rozgryzieniem z tych waszych wykazów ,jakie są diody w układzie przesterowania . 1ss81 - i jaki jest na nich spadek - 07 volta (uf) ponieważ nie wydaje mi się że można je zastąpić in4148 .

Po za tym ok .

Drugie rozrysowałem schemat accuphase e 550 ( nie pytajcie jak ) Brakuje mi żeby rozwikłać całość , typów tranzystorów w układzie mcs . i wartości rezystorów które są w emiterach w drugim tranzystorze w tych darlingtonach , oraz wart zenerek które są w kaskodzie . Potem próba złożenia (co i tak uczynię choćby atomy z nieba leciały )

Także wielka prośba , może byc na priv . Schematu nie udostępnię .

Jak to nie będzie moja 406 też już od dawna gra. W ten weekend się zabrałem i pakuje ją do obudowy. Ale w środę będę miał dopiero panel tylny owiercony a we wtorek, taką skrzyneczkę na trafo, kondy i prostownik jak u Ciebie.

Zamówiłem sobie u kolesia co pospawał mi to z nierdzewki i polakierował. Sam sobie chciałem owiercić, ale po kilku otworach i złamanym wiertle dałem sobie luz. A Twoja skrzyneczka z czego jest zrobiona?

Jak to nie będzie moja 406 też już od dawna gra. W ten weekend się zabrałem i pakuje ją do obudowy. Ale w środę będę miał dopiero panel tylny owiercony a we wtorek, taką skrzyneczkę na trafo, kondy i prostownik jak u Ciebie.

Zamówiłem sobie u kolesia co pospawał mi to z nierdzewki i polakierował. Sam sobie chciałem owiercić, ale po kilku otworach i złamanym wiertle dałem sobie luz. A Twoja skrzyneczka z czego jest zrobiona?

5mm Aluminium.

No właśnie, w przyszłości też zostanę przy aluminium. Nierdzewkę trzeba od razu w zakładzie otworować bo później to mordęga.

@boguwoj: nie zamierzam zabierać głosu w tym sporze, bo nic mi do tego.

Ostrzegam Cię jedynie, że właśnie upubliczniłeś czyjeś dane osobowe, co jest karalne.

To raz.

Dwa: publicznie naruszyłeś dobro osobiste użytkownika tomek0104 nazywając go oszustem.

Jeśli nie zapadł w tej sprawie prawomocny wyrok (z tego, co piszesz wynika, że nie), obowiązuje domniemanie niewinności.

Jak na razie, to nie wygląda to najlepiej.

Poproś administrację Forum o usunięcie tego wpisu, bo możesz mieć problemy...

Takie sprawy można załatwić inaczej (administracja forum, Policja, osobista wizyta), a jeśli już piszesz publicznie, to nie używaj zwrotów, które mogą przysporzyć Ci problemów.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

@boguwoj: nie zamierzam zabierać głosu w tym sporze, bo nic mi do tego.

Ostrzegam Cię jedynie, że właśnie upubliczniłeś czyjeś dane osobowe, co jest karalne.

To raz.

Dwa: publicznie naruszyłeś dobro osobiste użytkownika tomek0104 nazywając go oszustem.

Jeśli nie zapadł w tej sprawie prawomocny wyrok (z tego, co piszesz wynika, że nie), obowiązuje domniemanie niewinności.

Jak na razie, to nie wygląda to najlepiej.

Poproś administrację Forum o usunięcie tego wpisu, bo możesz mieć problemy...

Takie sprawy można załatwić inaczej (administracja forum, Policja, osobista wizyta), a jeśli już piszesz publicznie, to nie używaj zwrotów, które mogą przysporzyć Ci problemów.

...Skoro juz zabrales glos to może przeanalizuj daty i forme postów a zobaczysz ze ludzie czekaja na obiecane gruszki na wierzbie nie tydzien dwa, a dlugie dlugie miesiace ...

Postaw sie w butach kogoś, kto wtopił kase i czeka miesiacami na re w sprawie zamówienia i czuje się oszukany ...

Nie pozwalajmy na forum do takich zachowań ...

Nie bójmy nazywac sie rzeczy po imieniu ...

Skoro ktoś podaje czyjes dane powinien byc świadom swoich czynów a to jest juz tematem na odrebna dyskusje i ani Tobie ani mnie nic do tego ...

Meritum sprawy to naduzycie zaufania jakim zostal ktos obdarzony i transakcja która jest wynikiem ów zaufania, która w świetle prawa jest umową...

Pomęcze żonke o ten scenariusz, zna kodeks na wylot :-)

Pozdrwiam

kogut-audio . dzięki już to rozgryzłem gdzie która miała być .

Jeszcze mam taką drobna sprawę rozrysowałem e406V i nie tylko .

mam wątpliwości co do elementów na tym skrawku schematu i do rezystorów w sprzężeniu prądowym - żeby były takie jak oryginalne . można o potwierdzenie lub poprawkę . chciałbym sobie przerobić te moje wzmaki . Ten pdf jest złej jakości .Nie wiem dlaczego macie takie problemy z uruchomieniem przecież ten wzmacniacz jest bardzo prosty w uruchomieniu na

2sa970 itp wystarczy tylko nieco zmienić rezystory które odpowiadają za polaryzację tranzystora od kompensacji termicznej , warto także zmienić pojemności niektórych kondensatorków , tych które zapobiegają oscylacji i wzbudzeniu się wzmacniacza . no ale .

Nie wiem dlaczego macie takie problemy z uruchomieniem przecież ten wzmacniacz jest bardzo prosty w uruchomieniu na

2sa970 itp wystarczy tylko nieco zmienić rezystory które odpowiadają za polaryzację tranzystora od kompensacji termicznej , warto także zmienić pojemności niektórych kondensatorków , tych które zapobiegają oscylacji i wzbudzeniu się wzmacniacza . no ale .

Ja też tego nie wiem ale koledze mar_70 nie chciał działać na 2SA970 (choć to nienormalne). Wisielismy na skypie pol dnia i się zastanawialismy o co chodzi. Para różnicowa na wejsciu była zatkana (przechylona w jedna strone). Po podaniu sygnalu wejsciowego zaczynał działać, ale bez był zatkany w zwiazku z czym nie można było ustawić biasu. Rzecz dziwna ale bez posiadania tego na stole, a zdalnie nie byliśmy w stanie ustalić przyczyny pomimo konsultacji ze specjalistą z tej dziedziny.

Po wymianie na oryginalne tranzystory ruszył z kopa. Tomek twierdzi że mu działało wiele sztuk na 970-tkach. Czary.

Co do schematu - to kondensator w sprzężeniu zwrotnym powinien być 56p a nie 560p (ale to i tak ma małe znaczenie)

Pozdrawiam

Mi też ruszył od kopa, ale na oryginałach - aż się zdziwiłem - trochę tylko regulacja biasu wydawała mi się zbyt czuła, ale okazało się, że tak ma być.

Od jakiegoś czasu, w końcu pakuje go nawet do budy z modushopa. Zostało mi tylko jeszcze przymocować puche, na której mam trafo i zasilacz i okablowanie (coś jak kogutaudio) do podstawy obudowy, ale czekam na odpowiednie kątowniki.

@jaskiniowiec - wspominałeś coś o diodach i jak patrzyłem w datashetach, to przy prądach na jakich pracują spadki napięc są niemal identyczne. Możesz coś więcej napisać?

kogutaudio - a jak przytwierdziłeś radiatory do "podłogi" pogwintowałeś je od jednej strony pod M4, czy używając jakiś koątowników?

Mi też ruszył od kopa, ale na oryginałach - aż się zdziwiłem - trochę tylko regulacja biasu wydawała mi się zbyt czuła, ale okazało się, że tak ma być.

Od jakiegoś czasu, w końcu pakuje go nawet do budy z modushopa. Zostało mi tylko jeszcze przymocować puche, na której mam trafo i zasilacz i okablowanie (coś jak kogutaudio) do podstawy obudowy, ale czekam na odpowiednie kątowniki.

@jaskiniowiec - wspominałeś coś o diodach i jak patrzyłem w datashetach, to przy prądach na jakich pracują spadki napięc są niemal identyczne. Możesz coś więcej napisać?

kogutaudio - a jak przytwierdziłeś radiatory do "podłogi" pogwintowałeś je od jednej strony pod M4, czy używając jakiś koątowników?

Dokładnie. Gwint od jednej strony. Trzyma dobrze.

Po pierwsze pary róznicowe musza mieć identyczne hfe wszystkie cztery tranzystory , pozostałe tranzystory parami tak samo do stopnia końcowego . wystarczy miernik . w stopniu końcowym wszystkie cztery tranzystory musza mieć identyczne charakterystyki wzmocnienia - prawie . Inaczej ten o największym wzmocnieniu doprowadzi do katastrofy .

Tranzystor od kompensacji termicznej , ten od ustawiania prądu spoczynkowego - prosto mówiąc czym na nim jest większy spadek mierzony pomiędzy c-e tym większy prąd spoczynkowy . należy do płynnej regulacji ten obwód troszkę zmodyfikować.

Oryginalnie zamiast żródeł prądowych są rezystory co prowadzi do tego że prąd spoczynkowy zależy od napięcia zasilania

Ja sobie zastosowałem żródła stabilizowane ledami - standard . Także prąd spoczynkowy nie lata w zależności od zasilania . No i niewielka korygacja potencjometrem który jest wpięty jako bocznik rezystora emiterowego . tym samym wyelminowałem serwo także działa bez serwa - jak sobie włożę serwo to będzie z serwem . he . Ten kondesator w sprzężeniu tez wydawał mi sie - za wielka pojemność . Powoli juz to dopieściłem . najlepiej uruchamiac przez żarówki na napięcie 42 volt o mocy 60 wat . Sa takie dostępne tylko należy zapytać hurtowniach . w pełni bezpieczne . Jak ktoś się bawi w rezystory to niech się bawi .

schemat 406 v jest niesprawdzony wszystkiego się nie odczytać z tych zabazgranych pdf , musze go wpierw zbudować . z reszta sami go posiadacie .

Po pierwsze pary róznicowe musza mieć identyczne hfe wszystkie cztery tranzystory , pozostałe tranzystory parami tak samo do stopnia końcowego . wystarczy miernik . w stopniu końcowym wszystkie cztery tranzystory musza mieć identyczne charakterystyki wzmocnienia - prawie . Inaczej ten o największym wzmocnieniu doprowadzi do katastrofy .

Tranzystor od kompensacji termicznej , ten od ustawiania prądu spoczynkowego - prosto mówiąc czym na nim jest większy spadek mierzony pomiędzy c-e tym większy prąd spoczynkowy . należy do płynnej regulacji ten obwód troszkę zmodyfikować.

Oryginalnie zamiast żródeł prądowych są rezystory co prowadzi do tego że prąd spoczynkowy zależy od napięcia zasilania

Ja sobie zastosowałem żródła stabilizowane ledami - standard . Także prąd spoczynkowy nie lata w zależności od zasilania . No i niewielka korygacja potencjometrem który jest wpięty jako bocznik rezystora emiterowego . tym samym wyelminowałem serwo także działa bez serwa - jak sobie włożę serwo to będzie z serwem . he . Ten kondesator w sprzężeniu tez wydawał mi sie - za wielka pojemność . Powoli juz to dopieściłem . najlepiej uruchamiac przez żarówki na napięcie 42 volt o mocy 60 wat . Sa takie dostępne tylko należy zapytać hurtowniach . w pełni bezpieczne . Jak ktoś się bawi w rezystory to niech się bawi .

schemat 406 v jest niesprawdzony wszystkiego się nie odczytać z tych zabazgranych pdf , musze go wpierw zbudować . z reszta sami go posiadacie .

Co do tranzystorów w parach to ciekawe jak znajdziesz identyczne PNP i NPN :-) Życzę powodzenia :-)

Co do zasilania ze źródeł prądowych to zgoda - ale taki był projekt PCB to robimy tak jak jest czyli klon.

PS. Co za rezystory dales w emiterach w swoje konstrukcji? Wyglądają na zwykłe drutowe - czy się mylę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.