Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt gramofonowy DIY - PROEL HPC 305

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie interkonekty wg przepisu autora wątku, na kablu Schulz DK4 i wtykach Neutrik Profi. W porównaniu z interkonektami Melodiki których używałem dotychczas różnica jest wyraźna. Poprawiła się przede wszystkim głębia sceny i precyzja źródeł. Dzięki Ahaja za podpowiedzi i cierpliwość. Stosunkowo niewielkim kosztem można sobie zrobić fajne kabelki. Polecam eksperymentować.

Bez pomiaru pojemności kabla to zabawa w ciuciubabkę , strata kasy i w pewnym sensie głupota. Wystarczy wiedzieć jaka jest pojemność na wejściu pre , posiadać tani miernik , nożyczki , lutownicę i umiejętności. Dobrać długość kabla do zaleceń producenta wkładki i cieszyć się muzyką.

miernik może być taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub taki

Ukryta Zawartość

dokładność wystarczająca ,sam taki mam i używam , przydaje się nie tylko do kabli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha! Rejestry kontrfagotu też mierzysz jak słuchasz? :-)

Myślisz że producenci profesjonalnego okablowania podają parametry swoich kabli z wyobraźni?

Myślisz że producenci profesjonalnego okablowania podają parametry swoich kabli z wyobraźni?

Może nie z wyobraźni , a z krainy " science-fiction marketingowego bełkotu ". Serio to można mierzyć jedną żyłę i pomiar niby będzie prawdziwy , zaś sposób ułożenia ich i kilka innych rzeczy wpływa na pojemność kabla . Poza tym wolę sprawdzić , niż mieć nadzieje , że ten akurat producent jest rzetelny i uczciwie podał paramenty. Zresztą o czym tu gadać , kto chce mierzyć to zmierzy , a komu zbywa kasy niech kupuje,

Ha! Rejestry kontrfagotu też mierzysz jak słuchasz? :-)

Tak linijką :P

No w każdym razie ja zrobiłem interkonekty na kablu Schulz'a bez pomiarów i mi pasują. Kupiłem też kabelek Van Damme i chyba też go potestuję:-)

Van Damme Lo Cap 55 ma 55pF/m.

55cm kabel na kanał da pojemność 30,25pF. Plus kilka pF na wtyczki rca + okablowanie ramienia (15-25pF).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 8 miesięcy później...
W dniu 5.03.2014 o 01:20, ahaja napisał:

Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum. 

Śledzę je od momentu rozpoczęcia zabawy z gramofonem i bardzo doceniam wiedzę którą szanowni forumowicze dzielicie się z takimi jak ja - nowymi członkami gramofonowego świata :)

Właśnie skończyłem renowację mojego Thorensa 318 - zgodnie z przepisem #ahaja  - za który to przepis jestem bardzo wdzięczny - efekt zewnętrzny super, efekt audio jeszcze lepszy (wymiana kabli w ramieniu, wyprowadzenie złącz). 

Mam kłopot z podpięciem gramiaka do wzmacniacza - odległość ze względu na umiejscowienie jednego i drugiego około 2,5m - w narożniku pokoju. Kabel interkonektora niestety idzie za kolumną głośnikową i w okolicy kabli elektrycznych , co za tym idzie sieje niemiłosiernie.. Sam gramofon jest cichy i nie ma żadnych problemów.. wszystkie brudy biorą się z kabelka (od razu napiszę - kabel kupiłem zwykły - budżetowy).

Moje pytanie to pytanie czy ktoś może polecić kabel z dobrym ekranowanie - w cenie powiedzmy 200-300 zł max? 

Pewnie wypróbuje patent z niniejszego posta z Proel H PC3 05, ale może ktoś może polecić jakiś fajny kabelek który ma naprawdę dobre ekranowanie? Albo jak takie ekranowanie zrobić dla kabli np Van Damme ? 

ic gramofonu musi być ekranowany ,  choć czasem i to nie pomaga . Możesz ic wsadzić w peszel metalowy i podpiąć jedną stronę do uziemienia w pre lub wzmacniaczu. Jak nie pomaga taki sam trik możesz wykonać dla kabli elektrycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.12.2018 o 13:44, loup napisał:

Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum. 

Śledzę je od momentu rozpoczęcia zabawy z gramofonem i bardzo doceniam wiedzę którą szanowni forumowicze dzielicie się z takimi jak ja - nowymi członkami gramofonowego świata :)

Właśnie skończyłem renowację mojego Thorensa 318 - zgodnie z przepisem #ahaja  - za który to przepis jestem bardzo wdzięczny - efekt zewnętrzny super, efekt audio jeszcze lepszy (wymiana kabli w ramieniu, wyprowadzenie złącz). 

Mam kłopot z podpięciem gramiaka do wzmacniacza - odległość ze względu na umiejscowienie jednego i drugiego około 2,5m - w narożniku pokoju. Kabel interkonektora niestety idzie za kolumną głośnikową i w okolicy kabli elektrycznych , co za tym idzie sieje niemiłosiernie.. Sam gramofon jest cichy i nie ma żadnych problemów.. wszystkie brudy biorą się z kabelka (od razu napiszę - kabel kupiłem zwykły - budżetowy).

Moje pytanie to pytanie czy ktoś może polecić kabel z dobrym ekranowanie - w cenie powiedzmy 200-300 zł max? 

Pewnie wypróbuje patent z niniejszego posta z Proel H PC3 05, ale może ktoś może polecić jakiś fajny kabelek który ma naprawdę dobre ekranowanie? Albo jak takie ekranowanie zrobić dla kabli np Van Damme ? 

podłącz przedwzmacniacz gramofonowy przy samym gramofonie , a dopiero z przedwzmacniacza ekranowanym porządnym kablem do wzmacniacza.( jeśli masz pre wbudowane we wzmacniacz to ... pomyśl na zewnętrznym pre )

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 2 tygodnie później...

W dniu 21.12.2018 o 15:36, bolo_senor napisał:

ic gramofonu musi być ekranowany ,  choć czasem i to nie pomaga . Możesz ic wsadzić w peszel metalowy i podpiąć jedną stronę do uziemienia w pre lub wzmacniaczu. Jak nie pomaga taki sam trik możesz wykonać dla kabli elektrycznych.

Ukryta Zawartość

Dziękuję. 

Wystarczyło zmienić kable na IC z dobrym ekranem. 

Po przerobieniu Thorensa wg. przepisu Ahaji - i zmainie kabla na ten z tego wpisu - mimo ze IC ma 2m długości (taka konieczność) - po rozkręceniu wzmacniacza przy podniesionym ramieniu - w głośnikach cudowna cisza :) 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

I jeszcze jeden przypadek - może się komuś przyda. 

Gramofon kolegi - baaardzo oddalony od wzmacniacza.. 8m... Wzmacniacz NAD. 

Kabel zwykły marketowy - masakra... jeden wielki brum.

Kabelek z tego postu - dużo lepiej ale po rozkręceniu wzmacniacza nieznośny brum.

Kolejny eksperyment - Auda Prestige. Cenowo bardzo przystępnie - 60 zł.. nie spodziewałem się cudów... Nie będę się wypowiadał na temat zmiany charakterystyki brzmienia itp - bo tego nie zauważyłem. Ale po podpięciu gramofonu bezpośrednio do preampa (preamp za wzmacniaczem) i z preampa do wzmacniacza.. idealna cisza... Nawet po podkręceniu głośności na max.

Z wrażenia u siebie też wymieniłem :)  Chyba warto polecać. Świetnie ekranowany.. nic złego się przez kabel nie przenosi.

Tyle chciałem napisać :) 

• 1 rok później...

Dzień dobry , zrobiłem jak w tytule i było pięknie przez....chwilę. Gramofon CEC BD7000 , brumi cosik , wzbudza się , może te cienkie przewody z ramienia  są już zmęczone .Objawy jak opisywane problemy z masą. Lutowałem  to już trzy razy i nie mam już pomysłu....

3 godziny temu, ecc83 napisał:

Dzień dobry , zrobiłem jak w tytule i było pięknie przez....chwilę. Gramofon CEC BD7000 , brumi cosik , wzbudza się , może te cienkie przewody z ramienia  są już zmęczone .Objawy jak opisywane problemy z masą. Lutowałem  to już trzy razy i nie mam już pomysłu....

Jest progres....zwierają się te cienkie druciki w ramieniu . Nie chcę tego ruszać i wymieniać okablowania ramienia. Może jest inny  sposób , np. cienkie izolacje elastyczne ???

Przewody w ramieniu muszą być na tyle giętkie, by nie przeszkadzały w ruchu ramienia. Żadna dodatkowa izolacja, tylko wymiana "zmęczonych" na nowe, przeznaczone do tego zastosowania.

Dobrze pisze @porlick , nie ma sensu naprawianie przewodów w ramieniu - tylko wymiana. Lecz nie ma się co załamywać, to nie jest jakaś bardzo trudna operacja. Do tego jeszcze zrobisz mały upgrade. Powodzenia!

Możliwości różnych połączeń audio - może się komuś przydać:

https://www.audiolite.pl/content/25-polaczenia-kabli-audio

Z przewodów do RCA polecam Canare GS-6. Z wtykami Amphenola ACPR pasuje idealnie. Wtyki lutuje się bardzo przyjemnie.

Dziekuję za odpowiedzi , szukam już odpowiednich kabelków . Najbardziej przemawia zastosowanie licy w bawełnie tylko nie potrafię znależć wątku z opisem i zdjęciami

2 godziny temu, ecc83 napisał:

Najbardziej przemawia zastosowanie licy w bawełnie

A do mnie przemawia niska pojemność. Jaką ma "Twoja" lica w bawełnie?

4 godziny temu, porlick napisał:

A do mnie przemawia niska pojemność. Jaką ma "Twoja" lica w bawełnie?

tylko lica w oplocie szybko się brudzi i kiepsko się lutuje. 

Kilka razy stosowałem licę , o wiele lepsze brzmienie mają gotowe kabelki od pj-ta. Droższa opcja to cardas 

• 10 miesięcy później...

Trochę odkopię temat.

Czy ktoś miał okazję zapoznać się z tym kablem: SOMMER CABLE SC-SINUS CONTROL ?

Może konstrukcja kabla odbiega trochę od pomysłu na wykorzystanie ekranu jako uziemienia ale wątek mocno ewoluował.

• Pokaż nowe odpowiedzi