Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel 3 żyłowy, ekranowany do wykonania sieciówek ??

SETHH1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Muszę zbudować sobie kilka sieciówek do sprzętu stereo (wzmacniacz, przedwzmacniacz, CD itp)potrzebuję do tego około 10 metrów kabla 3 żyłowego z dobrym ekranowaniem, znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy w podobnej cenie znajdę coś lepszego, czy ten się nada?

Proszę o poradę

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Właśnie jak na sieciówkę to polecał bym własnie ten model przewodu, co do ceny to poszperaj we wcześniejszych wpisach czy nie było ciut taniej gdzieś go dostać - bo dość dużo osób robiło wcześniej sięciówkę na podstawie tego przewodu.

A jak chcesz porządną sieciówkę, to kup porządny przewód. Na przykład z VH-Audio

Zastąpiłem nimi właśnie Lappa i jest różnica na plus.

www.vhaudio.com

Shielded Twisted Pair/Unshielded Twisted Pair/Star Quad

Pierwszy najlepszy do sieciówek do źródeł a dwa ostatnie do wzmacniaczy.

System gra dobrze, albo nie....

Osobiście nie polecam Lappa. To kabel, który fajnie wygląda i nic poza tym. Zrobiłem kiedyś sieciówki na bazie Lappa i sprawdzałem jego wpływ na dźwięk w 3 różnych systemach. We wszystkich przypadkach dźwięk był zamulony na basie z szorstką średnicą i wyciętą górą. Kable komputerowe mniej degradują dźwięk.

to ciekawe, miałem okablowanie wew. robić we wzmaku na lapie

z doświadczenia co polecacie w miarę cenowo rozsądnego, powiedzmy w cenie lapa, do sieciówki i okabl. wew.

Śieciowy dobrze jakby miał dobrą izolację lub ekran nic więcej nie potrzeba. Różnicę dźwięku słyszałem po wymianach IC, głośnikowych, wymianach WO/lampach, kondensatorach itd ale nigdy nie usłyszałem różnicy kabla siecowego czy złotego bespiecznika i innych temu podobnych gadzetom. Proponuję idz do sklepu wypożycz najlepszą sieciówkę jaką tylko będziesz mógł dostać i poproś kogoś kto będzie Ci ją podłączał w nieznajomej dla Ciebie kolejności - to powinno wystarczyć i wyrobisz sobie własne zdanie.

>SETHH1

generalnie najlepiej kupić z 1,5 mb to powinno wystarczyć do tego porządny wtyk np.Bals i zrób kabel.Koszt nie jest wielki ,a jak zdecydujesz się na coś lepszego będziesz miał porównanie.Sam używam również takiego kabla + BALS + NEUTRIK PowerCon i uważam iż za podobną cenę lub nawet wyższą nic wiele lepszego nie dostaniesz.

Wypowiem się nie jako audiofil ale raczej elektryk ;)

Kabelek fajna rzecz ale po co komu 2,5mm2 po stronie napięcia 230V ??? jakie tam są prądy, zwłaszcza w CD? 1,5mm to świat i ludzie i jeszcze spory zapas.

Z hi-endowymi wtyczkami nie ma co przesadzać. Zwłaszcza jeśli się je wtyka w gniazdko ścienne za 10zł. Warto też pamiętać, że hiper ultra czysta miedź w rzeczonym przewodzie nie wpłynie korzystnie na zasilanie aparatury skoro w ścianie idzie dalej 15 m zwykłej miedzi elektrotechnicznej. Mało tego, prąd z mega wypasionego kabla z sześcioma dziewiątkami miedzi trafia do uzwojeń transformatora we wzmaku czy odtwarzaczu a trafo nie jest nawinięty miedzią 99,9999% Cu. Jedyne co w zauważalny sposób może nam cokolwiek poprawić, to ekran, dobra izolacja oraz rozmiar/ułożenie żył który nie spowoduje niepotrzebnego wzrostu pojemności i indukcyjności kabla.

Czy kable głośnikowe np. Klotz, Cordial nadają się do zrobienia sieciówki, czy izolacja wytrzyma napiecie 230V?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie tak. Szczególnie, że najlepsze sieciówki jakie dotychczas słyszałem były zrobione z symetrycznego kabla sygnałowego o przekroju żyły 0,7 mm^2.

Wytrzyma nawet kartka papieru (przez jakiś czas) ale nie wolno takich przewodów stosować do napięcia 230V, chyba że z oznaczeń jasno wynika, że są do tego przystosowane. Tu chodzi o bezpieczeństwo użytkownika i jego bliskich, nie ma co eksperymentować!

Ale i tak wystarczy 3x1mm2 ewentualnie 3x1,5mm2 - czyli tak jak jest zrobiona zwykła sieciówka komputerowa z tym minusem że nie posiada ekranu.

Fajna militarna koszula z ekranem. Wystarczy przewlec przez nią 3x1.5mm energetyczny drut z atestem i będzie przynajmniej bezpiecznie. Wpływ na dźwięk to jak zwykle wielka niewiadoma, sam jestem ciekaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi sieciówkami to jednak trzeba uważać, zdarzają się tak mizerne że głowa boli, żyły wewnętrzne ok 0,7mm2 gruba i owszem ale to po prostu izolacja ;)

Ekran jednak lepiej mieć, chodź jego wpływ na brzmienie kabla sieciowego jest mniejszy niż widok za oknem. Należy pamiętać że kabelek bez ekranu "bardziej sieje" i nic więcej, a ze względu że obok kabelka mogą leżeć przewody sygnałowe, głośnikowe itd. warto taki ekranik mieć.

Komputerowe kable z trzema żyłami mają zwykle zmykle 1mm2 średnicy żyły. Do odtwarzaczy CD, DACów, buforów, przedwzmacniaczy itp. z powodzeniem to wystarczy. Jeśli podłączasz końcówkę mocy, lub wzmacniacz dużej mocy to najlepiej podłączyć przewód o grubości żył 2,5mm2 (lub 1,5mm2 jeśli masz takie same w ścianie - bo zwiększenie średnicy do 2,5mm2 jesli masz w ścianie 1,5mm2 nie ma sensu).

Ważny jest też ekran. Nie wpływa on oczywiście na dźwięk w audiofilskich określeniach głębi, stereofonii, przejrzystości itp. Natomiast dobrze filtruje zakłócenia które mogą być słyszalne jeśli jest gdzieś w pobliżu źródło zakłóceń (kable zasilające, jakies silniki elektryczne itp.)

Zgadzam się z użytkownikiem Rotor, że nie ma sensu stosować super drogich sieciówek skoro podłączasz je do zwykłego gniazdka i pozniej leci w ścianie 20 metrów zwykłego kabla podtynkowego (w najleprzym przypadku 2,5mm2, najczęściej nie jest to skrętka tylko jednożyłowy.

Pamiętać też należy że jakość obwody elektrycznego zasilania jest taka jak jego najsłabszy punkt. Jeśli kupisz najtańsze wtyki sieciowe za 2zł, lub kupisz lepsze lecz niedokładnie je podłączysz to będzie się grzało w tym miejscu i będzie problem z czasem... są na allegro wtyki bals - calkiem porządne i w zupełności wystarczające

A nie da się użyć nieekranowanych żył i zrobić splotu, który zapewni samoekranowanie? Np. splot stosowany przez Kimbera w głośnikowcach jest bardzo prosty do wykonania.

ja zamówiłem i mam

Ukryta Zawartość

mają jeszcze:

wtyk Bals Typ 73 stosowany min. przez Siltech,

IEC SCHURTER stosowany min. przez Cardas

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.