Skocz do zawartości
IGNORED

NOKTURN AUDIO własny projekt!!

NOKTURN

Rekomendowane odpowiedzi

Już od jakiegoś czasu myślałem o zbudowaniu kolumn ciekawych i troszkę innych. Miałem wiele pomysłów łącznie z wykorzystaniem przetworników takich firm jak B&W, ale to na pomyśle się zatrzymało. Postanowiłem wykorzystać przetworniki nieco niższej klasy a właściwie to dużo niższej klasy. Jest to dla mnie pewien eksperyment dlatego więc nie będę poświęcał temu większego nakładu finansowego ale postaram się zdawać relacje z budowy krok po kroku.

https://www.audiostereo.pl/topic/63015-nokturn-audio-w%C5%82asny-projekt/

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23869-100007086 1271430975_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamówiłem to u znajomego całkiem tanio, a nie maiłem zniżek za znajomość :D tu troszkę lepsze foto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to zestaw przetworników, zapewne wielu forumowiczą znane gdyż pochodzą od polskiego producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysokie to STX GDWK-10-200-8-PJ, średnica to zaś STX GDM-10-60-8-PC a niskie STX GDN-14-100-8-SK

Ukryta Zawartość

post-23869-100007046 1271444772_thumb.jpg

post-23869-100007047 1271444772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zapewne widzicie średni nie ma otworów mocujących jakiś czas myślałem jak ten problem rozwiązać, ale w końcu... sprawdzone już plexi. a pro po ten znajomy prowadzi również sprzedaż wysyłkową i zamówienia przez internet więc jakby co to poczta działa :)

Ukryta Zawartość

post-23869-100007042 1271445260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie tylko fakt czemu dales 14tki na bas, ktore dobrze radza sobie na srednicy a wlasnie nie bardzo nadaja sie do 3drog... Troche nie pasuje mi to polaczenie glosnikow.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dokładnie

te STX GDN-14-100-8-SK radzą sobie od 100Hz

jak się bierzesz za "firmowe" konstrukcje to rób to z głową bo będziesz robił szajs

może napisz jakie zwrotnice do tego masz i na jakie częstotliwości masz je zaprojektowane ?

Cholercia, to pleksi jako obręcz też cienko widzę. Jak za mocno dokręcisz śrubki to popęka. Ja tak próbowałem rozwiązać obręcze do moich mite-nie-mite i tak się stało. Stanęło na tym że używam przystosowanych trochę simmering'ów metalowych. Ostrożnie ze śrubokrętem :)

zwrotnice postaram się sam policzyć w najbliższym czasie, nie wiem jeszcze jak te głośniki sobie radzą pierwszy raz stykam się z tą firmą ale przewidziałem to że może być troszkę mało basu dlatego zwrotnica będzie trzy i pół drożna.I mam jedno pytanko jaką kubaturę byście zaproponowali i basreflex?

gościu nie chce być nieprzyjemny ale jak pytasz o takie podstawy to mijasz się z celem

policzenie pojemności obudowy i tunelu bas reflex jest pikusiem w porównaniu z dobraniem zwrotnicy

nie słyszałem o zwrotnicy 3,5dróżnej ale stosując taką nie wydobędziesz z tych głośniczków większego basu, one po prostu się do basu nie nadają, na mas przy zwrotnicy 3-drożnej daje się 20-30cm głośniki a nie 14cm średnio tonowe głośniki

poza tym obliczenie prostej dwu drożnej zwrotnicy pod głośniki jest trudne a 3drożnej analogicznie trudniejsze

kurcze to tak jak ja bym sobie wymyślił logo, dał je do wykonania i pokazał na forum że chce budować statki kosmiczne bo mam logo "Maxdila-Bajkonur-Exklusiv-Kompany"

poczytaj, próbuj, zaciągnij porad, nic pochopnie, nie konstruuje się kolumn od loga, trza mieć trochę nabite wiedzy w głowie na temat

pozdrawiam

Szanowny Kolega jak widzę postanowił rozpocząć swoją przygodę z DIY od najtrudniejszego, najbardziej wymagającego i najbardziej nieprzewidywalnego elementu całego toru. Powodzenia życzę, ale czy bardziej roztropne nie będzie oparcie się na czymś sprawdzonym i dobrze opisanym albo na jakimś kicie (w sensie zestawu a nie ściemy ;-))?

Jestem Europejczykiem.

Przygodę z DIY to ja zacząłem już chyba 7 lat temu, wtedy to było ciężko ale teraz już sporo o tym wiem a jeżeli się o coś pytam to chce nakłonić forumowiczów do dyskusji a nie krytyki.

A zwrotnica trzy i pół drożna bo taki mam kaprys, zdarzało się przecież że nawet znani producenci budują kolumny aż 5 drożne a czy ktoś nakłaniał ich żeby tego nie robili.

Projekt tego już mam od dawna, zaplanowałem te kolumny w najdrobniejszych szczegółach, oczywiście mam świadomość że w trakcie budowy może coś wypaś. Lubię przed rozpoczęciem budowy zgromadzić wszystkie elementy by potem na spokojnie wszystko (składać), dlatego wątek zaczynam od logo (to ma być zapowiedz tego co będzie dalej).

Sam nie wiem do końca co z tego będzie, zapewne będę zmuszony modyfikować zwrotnice po odsłuchach a może nić nie pomoże. Lubię się tak bawić i eksperymentować bo o to właśnie w tym chodzi.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

http://chomikuj.pl/branibor

Przeczytaj i wkuj pozycje 4, 5, 6 i 8 i nie zadawaj pytań o objętości i basrefleksy. Potem załatw sobie CLIO albo inny system pomiarowy (bo zwrotnic NIE OBLICZA SIĘ ze wzorów). Inaczej nie masz żadnych szans na choćby poprawne zestrojenie kolumn. To nie robienie na drutach, ze po dwóch dniach nauki dasz radę zrobić pierwszy szalik.

NOKTURN AUDIO własny projekt!!

Jaki on tam własny ? :) Z wpisów widać, że brakuje Ci pewności w projektowaniu zwrotnicy, w ogóle w projektowaniu kolumn.

Bez pomiarów nie zrobisz. Książkowe wyliczanki są do niczego. Nie chodzi tylko o wartości elementów lecz przede wszystkim o podanie odpowiedniej polaryzacji. Teoria mija się z praktyką na kilometry. Kiedyś nie wierzyłem, że aż tak.

gdzie tu projektowanie TLki jak autor nie wie w jaki litraz i z jakim strojeniem w br to wstawic... :/

7lat praktyki, ale widze bardzo kiepsko, skoro nawet nie mozna minimalnie dobrze dobrac przetwornikow. Nie chodzi tu o krytyke, ale o to zebys zrozumial ze to co proponujesz mija sie z celem.. z tej 14tki stxa nie wyciagniesz basu..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Z wyliczeń mi wyszło (pomiarów na komputerze) bo kto w ogóle liczy teraz cokolwiek ze wzorów :D śmieszne naprawdę, 70 litrów. Dlaczego nie więcej? zapewne wam również wychodziło nawet sporo ponad 120 litrów, ale gdzie ja bym taką "szafę" postawił.

Tunel BR średnicy 10 cm a długość wyliczę.... podczas pomiarów, żeby znów mnie ktoś zle nie zrozumiał.

Zwrotnicę będę liczył na bieżąco podczas pomiarów, programy komputerowe są tylko pomocą a jeżeli ktoś tylko nimi się sugeruje...... to jego sprawa. A przesunięcia fazowe, przecież o tym to w każdej szkole uczą o profilu elektronicznym i elektrycznym, a kolego nie uwzględniłeś tego że odległość między głośnikami i wysunięcie względem przedniej ścianki obudowy też silnie na to wpływa zwłaszcza w górze pasma.

POMIARY TO PODSTAWA KOLEDZY!!

A to że wybrałem takie przetworniki a nie inne to moja indywidualna sprawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.