Skocz do zawartości
IGNORED

NOKTURN AUDIO własny projekt!!

NOKTURN

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe czy ktoś was nauczył tego że jeżeli w kolumnie znajdują się takie same przetworniki i pracują na tej samej częstotliwości to ich powierzchnia czynna się dodaje!!

Dawno wiedziałem że kultura na tum forum bardzo spadła ale nie myślałem że już sięga dna!!

NOKTURN, "o mnie":

...dowiem się czegoś od Was, a kiedyś jeszcze więcej Wy ode mnie.

-------------------------------------------------------------------------

"jeszcze więcej Wy ode mnie" - NOKTURN, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś egoistą i narcyzem?

Ten nick, pisany dużymi literami tylko to potwierdza.

Od razu Cię tak odebrałem, pewnie inni też i stąd takie a nie inne wpisy w Twoim wątku.

Spróbuj to zmienić i zobaczysz - będzie lepiej.

Chciałem przedstawić coś własnego ale każdy kolejny zbędny komentarz coraz bardziej mnie zniechęca.

Rozumiem że zasady jakie czasem stosuję odbiegają od tych dawno już przyjętych ale tak zostałem nauczony, że nie zawsze trzeba trzymać się tych ścisłych reguł.

Jeżeli będę dostawał normalne wpisy to z chęcią je przeczytam.

I przyznam się że już od dawna czytam to forum, wiele się właśnie z niego nauczyłem i na pewno większość z was wie wiele więcej ode mnie, tylko dlaczego ton wielu wypowiedzi jest wykpiwczy i wcale nie mam na myśli moich tematów.

a dlaczego miałem taki wpis w "o mnie" dobra było to trochę nie fair ale jest to lepsze od:

..............................

.............................

..........................

.....................

czegoś takiego na przykład,

Kupiłeś osiem midwooferów, i po cztery średnio i wysokotonowe.

Czy to znaczy, że zamierzasz wstawić po cztery midwoofery i po 2 średnio i wysokotonowe w każdą kolumnę?

Jeśli chcesz rzeczowych komentarzy pisz sam konkretnie.

Obliczyłeś jakieś 70 litrów, ale ja osobiście z całego tematu nie jestem w stanie wywnioskować do ilu tych 14'stek ta pojemność, a może to pojemność razem z odgrodą dla pozastałych przetworników.

Napisz zwyczajnie detale tego " w najdrobniejszych szczegółach przemyślanego" projektu, to będzie można coś rzeczowego napisać.

NOKTURN a ja tan chętnie zobaczę skończony projekt.

A na forum to same pijawki ostatnio i wyśmiewacze. ale nikt niczym się pochwalić nie chce, tylko krytykować potrafią zamiast pomóc.

Do symulacji obudowy polecam LSPcad bardziej wiarygodny jak winISD.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

najciekawsze kondrax jest to, ze jak ktos przedstawia cos w przedziale er18rnx i 27tbfc/g to nie ma prawa grac jak Twoj zestaw. A teraz na sile probujesz pokazac ze jestes ciekaw projektu, a wszyscy dobrze wiemy ze zauwazalna tu "kpina" powstala tylko ze wzgledu na bardzo nietrafny dobor przetwornikow- glownie w sekcji niskotonowej na 14tkach, ktore srednio sobie radzo w tym pasmie...

Jesli chodzi o autora. Przedstawiles swoj projekt- ok szacun ze sie zabierasz za cos od podstaw. Jednak Twoje pisanie o pomiarach, parametrach jakie to one sa niezbedne kloca sie calkiem z doborem Twojego calego dolu na 14tkach... I o to glownie chodzi... Zamiast 4 srednich na basie w 3drogach stxach mozna bylo zakupic jeden lepszy niskotonowiec... No chyba ze ilosc przetwornikow ma przykuć uwage na ten projekt...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

O ile pamiętam z lektury forum to obj. "budy" czyli obuodwy należy istotnie zmniejszyć wzgl. tego co wynika z ysmulacji, by uzyskać praktycznie akceptowalną objętość. 14cm głośniki w układzie trójdrożnym to nieporozumienie - tego nie da się logicznie wytłumaczyć.

Jesli odpowiednio zszyje te glosniki to ma szanse zagrac. Pytanie tylko czy konstruktor sobie z tym poradzi. Nie wiem natomiast dlaczego 14cm w ukladzie 3 droznym to nieporozumienie? Ketsusy Eryka S maja przeciez 14-15cm woofery, a konstrukcja w testach uwazana jest za kolumny bardzo dobre.

jak tam bym poszedł w jakość a nie ilość przetworników, poza tym więcej przetworników = trudniejszy projekt = trudniejsza i bardziej skomplikowana zwrotnica = małe szanse na jakikolwiek pozytywny efekt (z całym szacunkiem do twojej wiedzy ;-))

Zamiast "dwóch wiader lichych głośniczków z bazaru" kupiłbym jakąś sprawdzoną parę midwoofer + wysokotonówkę, zrobił prostą zwrotnicę dbając o najwyższą jakość komponentów. Te pieniądze, które utopiłeś można by lepiej spożytkować. I nie dziw się, że chłopakami trzepie.

Najbardziej dziwaczne wydają mi się te dwa wysoko-tonowe na jedną kolumnę.

Za tyle głośników można było kupić naprawdę coś lepszego ale w mniejszej ilości. Moje przypuszczenie jest takie że kolega NOKTURN dostał te głośniki za darmo. Jedyny ratunek dla tego projektu to dokupić prawdziwe niskotonowe i robić cztery drogi. Oczywiście nie ze wszystkich głośników. Z reszty można by jakieś małe monitorki wystrugać. Ale jak patrzę na wybór głośników i podejście do tematu kolegi NOKTURNA to wydaję mi się że kolega na czterech drogach po prostu polegnie.

Ale z ciekawością będę obserwował temat.

P.S. Logo mi się nie podoba.

Dobra muszę przyznać wam racje, te głośniki to porażka i cały projekt pewnie by taki był.

A co byście mogli zaproponować żeby cała konstrukcja zmieściła się w 2 tyś. do pokoju 5,5m x 6m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sam jestem ciekaw jak to może zagrać

Ukryta Zawartość

podobno seria discovery warta swej ceny.

Ukryta Zawartość

Za dwa tysiące można zrobic bardzo fajny zestaw - na przykład na papierowych Seasach lub Usherach 8935A . Same głosnki około 1400 PLN do tego elementy zwrotnicy za około 100 i samodzielnie wykonana obudowa z MDF w okleinie naturalnej za około 400 PLN . Stówka zostaje na piwo ;p Można tez kupic uzywany zestaw ,, fabryczny " na allegro i poddac go modyfikacji - na przykład Dali 104

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które w oryginale grają znośnie a po modyfikacji jak Living Voice , które są oparte na koncepcji i przetwornikach tych Dali .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.