Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem PCM zasilanego baterią i efekt jest ciekawy. Przede wszystkim nastąpiło uspokojenie i uporządkowanie i znikł nalot na średnicy. Brakuje trochę basu tego wyższego, natomiast poprawił się ten niższy, co niestety u mnie jest słabo słyszalne ze względu na moje słabe Tannoye i niezbyt dobrą akustykę pomieszczenia.

Nieco małe te zmiany. U mnie zmieniło się wszystko i nie chce pisać czy na korzyść czy nie. Jedno jest pewne, PCM zasilany z baterii zachowuje się zupełnie inaczej niż zasilany jakimkolwiek zasilaczem i sporo aspektów jest nie do osiągnięcia gdy zasilamy z zasilaczy.

A zasilanie bateryjne podlaczacie w ktore miejsce? Zaraz za mostkiem prostowniczym?

Panowie potrzebuje dlawik 1mH na mala plytke poza tym generator 24,576 , L2 opisana jako ferrite oraz rezystor 210R. Czy ktos poratuje odplatnie?

A zasilanie bateryjne podlaczacie w ktore miejsce?

Ja wylutowyje R49 0R i podłączam baterie do pada +5V i GND blisko tego rezystora i oczywiście nie podłączam trafa zasilającego zasilacz analogu.

Nieco małe te zmiany. U mnie zmieniło się wszystko i nie chce pisać czy na korzyść czy nie. Jedno jest pewne, PCM zasilany z baterii zachowuje się zupełnie inaczej niż zasilany jakimkolwiek zasilaczem i sporo aspektów jest nie do osiągnięcia gdy zasilamy z zasilaczy.

Nie umiem kwieciście opisywać tego co słyszę niestety. Zmiany nie są małe, wszyscy w domu je usłyszeli, a to znaczy , że nie zdawało mi się, albo coś na granicy percepcji. Różnica jest bardzo wyraźna.

Zrobiłem pakiecik z trzech baterii R20, to co prawda w porywach 4,6V , ale działa. Żadnych stabilizatorów ani kondensatorów nie ma poza tymi w okolicy samej kostki PCM. Bateria wpięta tak jak napisał kol. Henryk Kwinto.

Panowie, jakimi akumulatorami zasilacie PCMkę i które piny po stronie cyfry, czy analogu? Czy równolegle do akumulatora dajecie kondensator a za tym stabilizator? Coś za tym?

Akumulatory, baterie - ja stosuje 4 szt ukumulatorków R6 na 1,2V które i tak w stanie pełnego naładowania mają w sumie około 5,7V. Można również sprawdzać na 3 szt. baterii R6, które dadzą napięcie większe od 5V. Wystarczy zasobnik na baterie i dwa przewody podpięte pod zasilanie analogu. PCM1794 wytrzymuje spokojnie 6,5V ale oczywiście dla bezpieczeństwa PCMa lepiej nie przekraczać 6V.

4 aku na 1,2V wystarczają na parę godzin słuchania i tych parę godzin wystarczy na wyrobienie sobie opinii.

Jeżeli chcesz zastosować stabilizator, czyli stosować baterie, akumulatory na wyższe napięcie w granicach 9-12V najlepiej zastosować prosty układzik ze źródle prądowym na jfecie z Idss na 6-8mA bez żadnych dodatkowych rezystorów, diodzie zenera na 5,6V i tranzystorze w miarę wydajnym prądowo w granicach 1,5-3A czyli BD139, 2SC5171, 2SC3421 bez żadnego elektrolitu czy kondensatora na wejściu czy wyjściu. Zresztą w zasilaniu bateryjnym można się przekonać jak mały, a nawet pomijalny jest wpływ elektrolitów zastosowanych w takim zasilaczu.

Hmmm... ciekawe. Nie odnajdę linka do świetnego artykułu z pomiarami - różne typy akumulatorów vs. lm317. Z tej publikacji wynikało, że w zasadzie tylko ołowiowe akumulatory (ew. coś jeszcze) dają wyraźną przewagę od poprawnej aplikacji lm317. Najgorzej wypadały akumulatory żelowe, których spectrum szumów było sporo wyższe, niż lm317. No ale w sumie na akumulatorkach lub bateriach R6 lub R12 można zrobić test i nausznie się przekonać. Zdaje się, że w tym artykule było coś na ten temat - kondensator obniża szumy własne (może mnie jednak pamięć mylić).

Pamiętam też wrażenia Petera Daniela z zasilania akku PD NOS DAC'a, gdzie dawał na akumulatorze BG N 1000uF.

Nie odpowiedzieliście na pytanie, które napięcia Vcc, czy Vdd?

Informacyjnie zaglądam z "analogicznego" wątku DACa na AD1865 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - kości inne, ale prądówki mają jakieś cechy zbieżne (przynajmniej w graniu) ;-). Ale lampucerę "bis" na PCMce 1798 przemaglowałem bardzo ostro, więc jakieś nawiązanie i pojęcie do PCMek mam ;-). Nie wyrzucicie?

Jeżeli chcesz zastosować stabilizator, czyli stosować baterie, akumulatory na wyższe napięcie w granicach 9-12V najlepiej zastosować prosty układzik ze źródle prądowym na jfecie z Idss na 6-8mA bez żadnych dodatkowych rezystorów, diodzie zenera na 5,6V i tranzystorze w miarę wydajnym prądowo w granicach 1,5-3A czyli BD139, 2SC5171, 2SC3421 bez żadnego elektrolitu czy kondensatora na wejściu czy wyjściu. Zresztą w zasilaniu bateryjnym można się przekonać jak mały, a nawet pomijalny jest wpływ elektrolitów zastosowanych w takim zasilaczu.

Henryku, czy masz gdzieś schemat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmm... ciekawe. Nie odnajdę linka do świetnego artykułu z pomiarami - różne typy akumulatorów vs. lm317. Z tej publikacji wynikało, że

Znam ten artykuł. Myślę, że odizolowanie się od wpływy i przenikania zakłóceń z sieci ma tak zbawienny wpływ na to co słychać, a nie szumy czy inne parametry. Zresztą najlepiej samemu sprawdzić i się przekonać.

Daleki też jestem od posądzania Petera o wprowadzanie w błąd ale powoli mam dość czytania o bajecznym wpływie tych najdroższych elektrolitów jak BG N, i jeszcze tak duża pojemność. Sprawdź i się przekonaj czy i jaki wpływ ma elektrolit dodany do baterii.

.... Nie wyrzucicie?

Henryku, czy masz gdzieś schemat?

A tego przyznam się nie rozumiem, a zwłaszcza "Nie wyrzucicie?" (pisałem to gdy jeszcze nie był wklejony mój cytat o stabilizatorze ale dalej nie rozumiem "Nie wyrzucicie?")

Roboczy schemat gdy sklecałem układzik na płytce uniwersalnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam ten artykuł. Myślę, że odizolowanie się od wpływy i przenikania zakłóceń z sieci ma tak zbawienny wpływ na to co słychać, a nie szumy czy inne parametry. Zresztą najlepiej samemu sprawdzić i się przekonać.

Prawdopodobnie włąśnie to. Po zobaczeniu jednak spectrum szumowego :szkiełko: zakwestionowało zasadność ścieżki.

Daleki też jestem od posądzania Petera o wprowadzanie w błąd ale powoli mam dość czytania o bajecznym wpływie tych najdroższych elektrolitów jak BG N, i jeszcze tak duża pojemność. Sprawdź i się przekonaj czy i jaki wpływ ma elektrolit dodany do baterii.

BGN to już niemal gatunek na wymarciu. Zdecydowanie należy sprawdzić ścieżkę.

Zasilacie Vcc, czy Vdd?

A tego przyznam się nie rozumiem, a zwłaszcza "Nie wyrzucicie?" (pisałem to gdy jeszcze nie był wklejony mój cytat o stabilizatorze ale dalej nie rozumiem "Nie wyrzucicie?")

Żart, wcinam się w wątek o konkretnym DACu na konkretnej płytce i drążę temat ;-).

Roboczy schemat gdy sklecałem układzik na płytce uniwersalnej.

Dzięki. Jaki prąd ustala się na fecie bez rezystora? Ile da rady?

Zasilacie Vcc, czy Vdd?

Już pisałem dwa razy, że zasilanie analogu czyli Vcc, a jak chcesz być dokładny w opisach to Vcc1, Vcc2L, Vcc2R doprowadzone do kondensatorów przy tych zasilaniach, czyli w datasheet 5V bo Vdd ma 3,3V

Jaki prąd ustala się na fecie bez rezystora? Ile da rady?

Idss to prąd jaki ten jfet poda na diodę zenera. Powinien być większy od 5mA bo od tego prądu diody zenera pracują poprawnie ale nie za wiele więcej aby oszczędzać baterię. Ja stosuje 2sk246 o Idss 6-7mA i tyle też płynie przez diodę zenera.

Vcc - kłania się zmęczenie, nie zauważyłem.

Idss -> czyli FET z grupy GR.

Czy na odsprzęganiu zasilania przy samej PCMce pozostawione są kondensatory, czy też tranzystor BD zasila już bezpośrednio Vcc (doczytałem, na wyjści ui wejściu BD nie ma kondensatorów)?

Górny zakres GR lub początkowy zakres BL.

Nie stosuję kondensatora na wyjściu tranzystora, a czy przy PCMie mają być? Na 100% muszą być kondy od Vcom i małe odsprzęgajace 100nF SMD. Różne są gusta w tym względzie. Na początek zostaw te jakie masz, a stabilizator umieść jak najbliżej kondensatora C45 i podłącz się z zasilaniem pod jego piny. Jak się spodoba, to będziemy drążyć temat dalej.

HK - zupełnie zgadzam się z twoimi przemyśleniami dotyczącymi zasilania bateryjnego vs sieć. Czy porównywałeś Salasa do baterii? Myślę, a nawet jestem pewien, że można zrobić jeszcze lepszy zasilacz sieciowy ale wiem też, że nie jest to taka zupełnie prosta sprawa, bo obserwowałem ile trudu wkładał w taki projekt Jocko Homo (publicznie nie zamieścił całego schematu - to info dla poszukujących - są jedynie zdjęcia i parametry oraz zasada działania; efekt - rozwiązanie proste i genialne).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Każdy przetwornik reaguje inaczej brzmieniowo na zmianę zasilania, jak i innych elementów.

czyli nie można napisać "na innych było tak, to tutaj też tego oczekuję".

Testy przeprowadzałem na PCM1794A, AK4399, PCM1704K

HK - zupełnie zgadzam się z twoimi przemyśleniami dotyczącymi zasilania bateryjnego vs sieć. Czy porównywałeś Salasa do baterii? Myślę, a nawet jestem pewien, że można zrobić jeszcze lepszy zasilacz sieciowy ale wiem też, że nie jest to taka zupełnie prosta sprawa, bo obserwowałem ile trudu wkładał w taki projekt Jocko Homo (publicznie nie zamieścił całego schematu - to info dla poszukujących - są jedynie zdjęcia i parametry oraz zasada działania; efekt - rozwiązanie proste i genialne).

@Rambo - jakieś linki (wiem, można znaleźć, ale czasami są te lepsze i na skróty, a dość mocno mrugasz okiem, co można z tym zrobić ;-)).

@Waldi_06 - jednym słowem nie ma drogi na skróty, za to jest zabawa ;-)

@Henryk - dzięki za informacje!

Każdy przetwornik reaguje inaczej brzmieniowo na zmianę zasilania, jak i innych elementów.

czyli nie można napisać "na innych było tak, to tutaj też tego oczekuję".

Testy przeprowadzałem na PCM1794A, AK4399, PCM1704K

Mam nieco odmienne zdanie ale nie chcę polemizować, a jedynie podaje luźne przemyślenia.

Nie twierdzę, że każdy przetwornik reaguje tak samo ale jest dużo cech wspólnych, a z racji tego, że nie da się różnych przetworników odsłuchać na identycznych stopniach analogowych z racji różnych wyjść danych przetworników, więc nie do końca jestem w stanie stwierdzić czy różnice wynikają bardziej z różnych stopni analogowych, czy przetworniki reagują różnie na identyczne zasilanie.

@Rambo - jakieś linki (wiem, można znaleźć, ale czasami są te lepsze i na skróty, a dość mocno mrugasz okiem, co można z tym zrobić ;-)).

@Waldi_06 - jednym słowem nie ma drogi na skróty, za to jest zabawa ;-)

@Henryk - dzięki za informacje!

Naprawdę nie chciałem nic mrugać okiem. Jocko Homo na na diyhifi.org projektował swój zasilacz i dzielił się ile jest przy tym problemów :

Ukryta Zawartość

Jeden z kolegów z naszego forum nawet samodzielnie doszedł do rozwikłania tej konstrukcji, więc i to jest możliwe. Uzyskane parametry są genialne. Jeśli ktoś rozwikła schemat, to podpowiem mu jaki jest najlepszy do niego WO.

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Panowie, jakimi akumulatorami zasilacie PCMkę i które piny po stronie cyfry, czy analogu? Czy równolegle do akumulatora dajecie kondensator a za tym stabilizator? Coś za tym?

Ja posiadam troche inna wersje tego DACa(oryginalny projekt Spencera), oraz mam troche inaczej rozwiazane zasilanie, poniewaz stabilizator dla cyfry bierze napiecie od stabilizatora dla analogu, ale podzele sie uwagami. Stabilizator jest podobny do tego ktory opisal Henryk Kwinto, aczkolwiek u mnie na wyjsciu jest darlington. Na wyjsciu nie ma zadnych kondesatorow ktore znajduja sie dopiero przy samym PCMie. Z kondesatorami jest o tyle ciekawie, ze o ile przy zasilaniu ze stabilizatora 7805 poprzedzonego trafem, slyszalem doglebnie wplyw roznych kondesatorow, wlacznie z ich pojemnoscia(im mniejsza tym bylo lepiej), to przy zasilaniu z akumulatora ktory ma pozniej dodatkowo dyskretny stabilizator, wplyw kondesatorow diametralnie sie zmniejszyl. Wieksze pojemnosci przestaly zmulac dzwiek, ale jednak kazdy dolozony kondesator w zasilaniu analogu, zabieral cos z muzyki, aczkolwiek ciezko to bylo wylapac. Dopiero uzycie tantali o pojemnosci 100uF(wczesniej Rubycon ZA 4,7uF), nie zabralo a nawet dodalo troche dynamiki do dzwieku. Dodatkowo stabilizator na cyfre jest poprzedzony tantalem 100uF a na jego wyjsciu znajduje sie tantal 330uF(wczesniej Sanyo WG).

Akumulator jaki uzywam to Li-Poly 11.1V 5200mAh oraz dedykowana do niego ladowarka.

Zauważyliście Panowie szczególną wrażliwość analogówki na to co jest za nią? O korzyściach ze stosowania pre jestem przekonany, choć jak do tej pory gram na samym potencjometrze. Eksperymentowałem z połączeniem potka w tryb shunt i... szczerze odradzam taki eksperyment, bo akurat ze Spencerem to się nie sprawdza, gdyby oczywiście komuś wpadł taki pomysł do głowy. Grało to twardo i nieprzyjemnie.

Naprawdę nie chciałem nic mrugać okiem. Jocko Homo na na diyhifi.org projektował swój zasilacz i dzielił się ile jest przy tym problemów :

Ukryta Zawartość

Jeden z kolegów z naszego forum nawet samodzielnie doszedł do rozwikłania tej konstrukcji, więc i to jest możliwe. Uzyskane parametry są genialne. Jeśli ktoś rozwikła schemat, to podpowiem mu jaki jest najlepszy do niego WO.

Rambo, ze 2-3 lata temu na starej mini lampucerze trenowałeś kilka zasilań, z tego, co pamiętam, to jakiś wtedy wyraźnie Ci się wyróżnił, to był właśnie ten projekt?

Ukryta Zawartość

madly - jak testowałem minilampucerę, to chyba ten zasilacz jeszcze nie istniał. Po zrobieniu tego zasilacza przez Jocko Homo, inny znany konstruktor John Swenson również doszedł słuchowo do podobnej konstrukcji, w szczególności aplikacji WO, która jest odmienna od spotykanych. Można też zwrócić uwagę, że nie bez przyczyny zastosowano kondensatory panasonic FM ... które powinny być lepsze od tantali - chodzi o upływność, która przekłada się na współczynnik 1/f.

• 2 tygodnie później...

Mogę w analogu zastosować tranzystory zamiast serii BL serię GR?

Jeśli chodzi Ci o te 2sc2240/2sa970 to może być BL albo GR. Ja Mam GR i układ gra- sam szukałem i nie znalazłem .

2sk30A też mogą być GR

Dlaczego nie ebay? U użytkownika wonderco_buy kupisz raczej nie podrabiane 2SA1358 i 2SC3421 , aukcje dotyczą różnych ilości , ale i tak trzeba podobierać pary. Z 40sztuk na przykład udało się wybrać 8 par z tym , że super precyzyjne były może 2- to dotyczy 2SA1358. 2SC3421 nie muszą być tak dokładnie dobierane i wystarczy miernikiem. .Próbowałem kupować w kraju i była kicha z oryginalnością bo dwa razy się naciąłem. 2SK30A są lub bywają na allegro.

Znalazłem u siebie BD139/140-16 mogę zastosować zamiast tych toshib?

Waldek zrobił na nich Spencera, ale nie był zadowolony. Od biedy można , ale raczej optimum to nie będzie. Tym bardziej , że BD w miarę dobre są trudne do zdobycia, te w sklepach to z reguły chłam. Uderz do Waldka to powie Ci więcej na ten temat. Spencer nie przez przypadek zastosował takie i nie przez przypadek takie , a nie inne kondensatory wokół . Zresztą i tak żeby uzyskać dźwięk pod siebie- musisz eksperymentować.

Mi to akurat pasuje , bo to fajna zabawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.