Skocz do zawartości
IGNORED

Temat Dla Słuchaczy Muzyki Elektronicznej ^^

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :D , stworzyłem ten temat po to aby wymienić się z wami poglądami na temat wszelkiej muzyki elektoronicznej , dlaczego jej słuchacie , za co ją cenicie , od kiedy słuchacie itd

napiszę coś od siebie później bo teraz muszę spadać na trening

pozdrawiam , bass ^^

szukam sam nie wiem czego :P

Bardzo lubię Vangelisa, do tego stopnia, że posiadam już jego 10 płyt, w tym dwie z Jonem Andersonem, totalna poezja. Nawet nie myślę o tym, aby zaprzestać kolekcjonowania jego płyt. Podobają mi się jego starsze płyty jak i te nowsze (lata dziewięćdziesiąte).

Drugim po Vangelisie jest dla mnie Mike Oldfield, ale tutaj dopiero się wtajemniczam. Bardzo podoba mi się The song of diestant Earth i Tubullar bells 2003.

Do czołówki dodał bym też Kitaro, jak na razie mam jedną płytę: Dream, wokalu użycza także Jon Anderson, można się wzruszyć.

Jak widać raczej gustuje w Klasyce muzyki elektronicznej.

Ciężko tak jednoznacznie powiedzieć, ale chyba to będzie Voices. Potem 1492 counquest of paradise. Jest jedna płyta, której nie trawie: beaubourg, choć Spiral i Albedo 0,39 z tego okresu jest ok.

W najbliższym czasie chcę kupić El Greco i wreszcie Oceanic (tą płytę mam gdzieś tylko na mp3).

Tak przy okazji spytam, czy nie ma ktoś do odsprzedaży płyty Jon Vangelis - Page of life?

Szczupak to dobrze że nie słyszałeś Sex Power, załamałbyś się :) Chyba to jest pierwsza płyta solowa Vangelisa. Polecam Heaven and Hell z 75r. Short Stories z 80r, The Friends of Mr Cairo. Ciekawa też jest Odes nagrana z Irene Papas.

Jedyna płyta Vangelisa, którą lubię, to muzyka z Łowcy Androidów. Mam takie jakieś w miarę nowe, trzypłytowe wydanie. Ostatni z trzech krążków, to muzyka inspirowana filmem R. Scotta. Co ciekawe, jest na nim min. utwór "Spotkanie z matką" (10)- wiersz K.I. Gałczyńskiego recytuje R. Polański. Ale polecam przede wszystkim pierwszy krążek, no i oczywiście sam film, który, mimo upływu czasu, smakuje coraz lepiej, i lepiej... i lepiej. :)

Muzyka z Bladerunnera jest świetna. Jak pierwszy raz słuchałem, to myślałem że mam coś gorzej z głową bo albo mi się wydaje albo tam ktoś szepcze po Polsku ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z kilku płyt Vangelisa najczęściej powracam do "Voices" i do "Antarctica" (tą szczególnie lubie puszczać kiedy za oknem połyskuje snieg w promieniach słońca). Ze starszych uwielbiam "Albedo 0.39" i tytułowe nagranie.

Do dziś pamiętam jak dawno dawno temu, po przetłumaczeniu sobie recytowanego tekstu (przez Vangelisa?) w tym utworze, odkryłem że chodzi o ... ;-)

A teraz jak to piszę leci "Georg Trakl"(X) Klausa Schulze.

szczupak90, 1 Maj 2010, 08:24

>Short stories już mam, The Friends of Mr Cairo mam w planach. Odes nawet nie słyszałem.

>

>Dziś jeszcze raz spróbuje przekonać się do Beaubourg

Nic na siłę. Trzeba miec nastrój do tej płyty ;)

No, miasto się na prawdę czuję, choć mam wrażenie, że akcja dzieje się w nocy, może dlatego, że słucham jej z zamkniętymi oczami.

Co powiecie o płycie China? Chciałem ją nabyć, ale po odsłuchaniu kilku piosenek na yt mnie zniechęciło.

Lubię Vangelisa ale obecnie rzadko go słucham. Obecnie "mam fazę" na Klausa Schulze. Płyty z serii Contemporary Works : Vanity of Sounds, Crime of Suspense. Staram się też na bieżąco być w temacie Tangerine Dream (ale tu wolę koncerty DVD jakich mnóstwo grupa wydaje ostatnio) oraz Neue Berliner Schule : Keller i Schonwalder, Arcane, Rainbow Serpent, Redshift (fajna EPka koncertowa ZOOM ostatnio).

Jeśli chodzi o Klausa to nie bardzo podobają mi się jego produkcje z Lisą Gerard. Chyba przesadził, jedna płyta by wystarczyła.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Lord Rayden

Jeśli chodzi o Klausa to nie bardzo podobają mi się jego produkcje z Lisą Gerard. Chyba przesadził,

>jedna płyta by wystarczyła.

Farscape - z tego duetu jak dla mnie - rewelacja

A czy ktoś mógłby polecić coś z nurtu bieguna niż Vangelis i Klausa S., coś bez nadmiaru mydła, jak np Nine Inch Nails "things falling apart"? W ogóle nie siedzę w muzyce elektronicznej, więc nie bójcie się rzucać najbardziej oczywistych tytułów. Może byc nawet technowato, o ile nadaje się do słuczania, a nie tylko do skakania.

Jeszcze raz:

A czy ktoś mógłby polecić coś z nurtu INNEGO niż Vangelis i Klausa S., coś bez nadmiaru mydła, jak

np Nine Inch Nails "things falling apart"? W ogóle nie siedzę w muzyce elektronicznej, więc nie

bójcie się rzucać najbardziej oczywistych tytułów. Może byc nawet technowato, o ile nadaje się do

słuczania, a nie tylko do skakania.

Udało się, zdołałem przesłuchać Beaubourg Vangelisa do końca. Ogólnie muzyka mocno elektroniczna, nie pojawiają się tu inne instrumenty niż syntezator. Ogólnie płyta wygląda tak, jakby Vangelis chciał się pochwalić nowym sprzętem wydając płytę z próbkami sampli, ale w paru momentach pojawia się uśmiech na twarzy. Fajna płyta do pokazania sceny dźwiękowej. Mimo wszystko na dzień dzisiejszy płyta i tak zostanie uznana jako "najgorsza" z pośród mojej kolekcji, ale nie oznacza to, że pójdzie do kosza.

Wzbogacając temat, chciałbym polecić muzykę z gry Machinarium. Sama gra jest mocno logiczno - przygodowa. Polecam ją nie tylko fanom gier, do kupienia za ok. 45 zł.

Nadmiar mydła ? Załóż wątek o techno i tego typu... Myślałem,że podyskutujemy tu o dobrej, klasycznej Elektronice :( .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Lord Rayden, 2 Maj 2010, 09:50

>Nadmiar mydła ? Załóż wątek o techno i tego typu... Myślałem,że podyskutujemy tu o dobrej,

>klasycznej Elektronice :(

Przepraszam jeśli uraziłem. Nie jestem żadnym fanem techno i nie mam nic do Vangelisa ani Mika Oldfielda. Sam pisałem wcześniej jak bardzo lubię Łowcę Androidów. Ale jednak wg mnie mydła jest tam sporo. Chciałbym znależć coś co byłoby mniej taneczną wersją np. Chemical Brothers. Albo niezwokalizowaną (co za słowo!) wersją Depeche Mode. Albo kreatywniejszą wersją Benny Benassi. Albo mniej chilloutową wersją "Music for airports" B. Eno. Albo coś jak to:

Ukryta Zawartość

Właśnie, coś jak mój myspecowy friend Inferious, tylko dostępnego na płycie! Hę???

Ukryta Zawartość

user, 30 Kwi 2010, 18:25

>Czy ktoś pamięta polską grupę Omni?

Ja pamiętam. Mam analog pod tytułem, bodajże, Omni. Bardzo dobra muzyka i ciekawe pomysły.

Z zagranicznych nikt jeszcze nie wymienił Kraftwerk. Niedawno kupiłem ich koncertówkę Mimum-Maximum. Polecam, bo na prawdę jest czego posłuchać.

stumm, 2 Maj 2010, 09:42

>drapichrust.Poszukaj jakiejś płyty Leaether Strip albo Wumpscut.Psyche także niezłe.Z polskich

>polecam np.Agressiva 69,albo najnowsza płyta Fading Colours.

Dzieki stumm, ale zupelnie nie w moim typie! Chyba zostalem zle zrozumiany :/ Nie szukam żadnych turbodiabłów (moja wina, po pisałem o NIN;), ale czegoś, hmm, nie wiem jak to nazwac... awangardowego? Wlasnie takiego jak Inferious, o ktorym przypomnialem sobie przed chwila.

drapichrust, 2 Maj 2010, 13:57

Internet mam zły i tylko kawałeczek słyszałem tego Inferious.

Sprawdź Eluvium i Dispartition. Najładniejszy album Dispartition da się w wersji MP3 ściągnąć za darmo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do tego jeszcze jest Boards of Canada jeżeli jakimś cudem nie znasz.

Lord Rayden, 2 Maj 2010, 09:50

>Nadmiar mydła ? Załóż wątek o techno i tego typu... Myślałem,że podyskutujemy tu o dobrej,

>klasycznej Elektronice :( .

A techno się nie może do dobrej muzyki elektronicznej zaliczać? Dlaczego? Nic w tytule o klasycznej elektronice nie ma napisanego.

Trochę szkoda, że prawie każdy temat o muzyce elektronicznej to głównie Vangelis, Kraftwerk, Klaus Schulze i podobne. Przydałyby się jakieś ciekawe propozycje z industrialu, EBMu i pokrewnych.

Ukryta Zawartość

Saginata, 2 Maj 2010, 19:14

>drapichrust, 2 Maj 2010, 13:57

>

>Internet mam zły i tylko kawałeczek słyszałem tego Inferious.

>

>Sprawdź Eluvium i Dispartition. Najładniejszy album Dispartition da się w wersji MP3 ściągnąć za

>darmo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do tego jeszcze jest Boards of Canada jeżeli

>jakimś cudem nie znasz.

Niezłe, niezłe... Nienajgorsze.

Ukryta Zawartość

w sumie to miał być wątek o trance itd ale co tam :P

ja polecam od siebie z trance-owych kawałków Markus Schulz Feat Anita Kelsey - First Time

i Jose Amnesia Feat. Jennifer Rene - Invincible (Sied van Riel Remix)
CUDO

szukam sam nie wiem czego :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.