Skocz do zawartości
IGNORED

konwersja z lossless do wav - problem

77nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu kilku niejasności na temat konwertowania i zapisywania na płytach cd-r plików Ape i Flac w formacie audio [wav] przy pomocy komputera.

Gdzieś wyczytałem, że metoda bezpośredniej, automatycznej konwersji w programie Nero jest kiepska, i że najlepiej najpierw przekonwertować pliki flac/ape w komputerze innym programem [np. flac frontend, foobar itp.] do wav a dopiero potem nagrać.

Mam te programy ale dalej nie rozumiem paru kwestii: czy ma znaczenie to, ile bitów ustawię [domyślne dla większości programów to 16, ale np. w foobarze można ustawić więcej - 24 i 32] dla późniejszego odtwarzania na cd playerze. poza tym funkcja "dither" jest dla mnie niezrozumiała, czy w foobarze ustawić na on czy off?. jak 'dither' wpływa na jakość

odtwarzanego potem dźwięku?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/63410-konwersja-z-lossless-do-wav-problem/

Standard red book CD audio definiuje, że dane mają mieć format PCM 16 bit / 44,1 kHz.

Jeżeli masz FLACi w jakości innej niż powyższa musisz je przesamplować na taki format. Zdecydowana większość muzyki w internecie we flac ma standard CD.

Dla takich plików należy wyłączyć wszelkie możliwe opcje resamplowania, ditheringu, normalizacji, DSP itd.

Jeżeli masz FLACi w innej jakości, np 24 bit / 96 kHz to musisz je zamienić na format 16 bit / 44,1 kHz, żeby dało się to nagrać na CD.

Dithering to technika edycji szumu kwantyzacji (zakłócenia powstające podczas konwersji analog/cyfra/analog) tak, aby był niesłyszalny dla człowieka. Szum kwantyzacji występuje zawsze, ale dithering przesuwa go np do częstotliwości około 22 kHz, niesłyszalnych dla ludzi. Dithering robi studio nagraniowe przed przekazaniem materiału do nagrania na CD. Ważne jest, że dithering powinno się robić TYLKO raz, ponowne użycie algorytmu ditheringu na materiale raz poddanym ditheringowi pogarsza jego jakość. Więc normalnie powinno się go wyłączyć, bo trzeba być obeznanym w temacie, żeby ocenić, czy materiał przeszedł dithering, a zazwyczaj studio nagraniowe używa ditheringu.

Dithering warto włączyć podczas resamplowania muzyki, czyli właśnie zmieniając 24 bit / 96 kHz na 16 bit / 44,1 kHz, bo resamplowanie niszczy dithering.

Po więcej odsyłam oczywiście do wikipedii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawiązując do kwestii pogarszania jakości. Jest to prawdziwe, gdy nagrywasz płyty z MP3 lub innego formatu stratnego, wtedy użycie najlepszego dekompresora może dać lepszy efekt. Do MP3 najlepszy jest kodek LAME.

W przypadku formatów bezstratnych nie ma możliwości utraty jakości. Formaty bezstratne należy traktować jak ZIP, czy RAR do muzyki. Jeżeli dekompresor przekręci choć jeden bit, to znaczy, że jest zły i tyle, ale to się nie zdarza. Więc nie ma znaczenia, czy zdekompresujesz w Nero, czy foobarze. Należy zadbać, żeby wyłączyć wszelkie efekty w Nero, normalizację, jakieś equalizery itp.

wielkie dzięki

tak to teraz rozumiem:

1. jeśli nagrywam cd audio z mp3/mpc/ogg - używam najpierw, powiedzmy, EAC do konwersji w format wav. potem nagrywam np. w Nero.

2. jeśli mam prawidłowy plik lossless [flac/ape] mogę go bez problemu bez dodatkowych kombinacji i straty jakości wypalić na CD w Nero 7?

3. dodatkowe pytanie - polecacie program Burrrn?

poozdrawiam

Nie wiem jak jest w konkretnych programach, nie używam zupełnie odtwarzacza CD, nie mam nawet nagrywarki CD w domu ;)

Ogólnie jeżeli nie mamy konkretnego celu i nie spodziewamy się konkretnego efektu lepiej dithering wyłączyć.

Do konwertowania MP3 do wave wygodny jest foobar, tylko trzeba wybrać, żeby korzystał z kodeka LAME.

-> jozuehyt, 9 Maj 2010, 22:46

>a jak to jest z ditheringiem w BURRRN?

>domyślnie jest ustawiony ale wypalając pliki wav to chyba nie ma żadnego wpływu?

-----------------

Ma!

Dithering stosowany jest na ostatnim etapie podczas masteringu. Używa się go tylko raz. Jakiekolwiek ponowne stosowanie ditheringu jest błedem.

Poza tym dithering stosuje się TYLKO podczas konwersji bitowej w dół - przykładowo z 24 bitów do 16 bitów.

Algorytmy ditheringowe wysokiej klasy (Apogee UV22, MBit+, K2, SBM, POW-r) są stosowane w oprogramowaniu pro i kazdy z nich brzmi inaczej.

W oprogramowaniu Burrn algorytm ditheringowy z pewnością nie jest wysokich lotów.

Wypalając jakąkolwiek płytę nie stosujemy żadnych 'polepszaczy' i innych 'ulepszeń' ingerujących w sygnał. Jakakolwiek obróbka wypalanego pliku powoduje, że nie będzie ów plik zgodny bitowo z plikiem źródłowym.

Tak więc dither zawsze ma być wyłączony - nie mam pojęcia po co twórcy programu Burrn umieścili tę funkcję.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

ściągnąłem dwa pliki (ta sama piosenka) z różnych źródeł w formacie FLAC.

Pierwszy miał ustawiony ReplayGain na 89dB a drugi tego nie miał.

Pierwszy plik brzmi ciszej, co jest zrozumiałe. Przekonwertowałem pliki do WAV foobarem w różnych opcjach z ReplainGain i bez.

Otóż plik już jako WAV z ReplayGain także brzmi ciszej niz ten z wyłączoną opcją ReplayGain, co jest pewnie normalne, ale ja byłem zaskoczony. ;)

Czy dither w BURRRN daje ten sanm efekt?

Po jego zastosowanie będzie "ciszej"? Domyślnie jest ustawiony na -6 decybeli,

Opcja ReplayGain zawiera tylko informacje o glośności odtwarzania, i zasadniczo po konwersji do wave powinna być juz normalna głośność (plik wave konwertowany z pliku flac lub ape lossless bez ReplayGain, i taki sam plik konwertowany z flac lub ape lossless z replaygain mają te samą głośność). Ja używam foobara na standardowych ustawieniach, aplikację FLAC Frontend oraz winampa i pliki po konwersji do wave maja taka samą głośność.

Co do dither w BURRRN, domyslnie może i jest ustawiony na -6db - ale jest w domysłe wyłączony. Jesli chce się go włączyć (nie polecam) to jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dither chyba dodatkowo przetwarza dźwięk....

polecam temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dither nie ma nic wspólnego ze ściszaniem. Dither to inaczej szum maskujący. Jest on (ów szum) dodawany by zamaskować niedoskonałości konwersji bitowej w dół (np z 24 bitów do 16 bitów) - ogólnikowo mówiąc.

Wyraźnie działanie dithera słychać przy konwersji przykładowo 24 bit do 8 bit - w zależności od zastosowanego algorytmu dithera szum jest słyszalny bardziej lub mniej. Bez dithera podczas konwersji bitowej w dół, sygnał o niskich poziomach będzie słyszany jako szarpany. Po zaaplikowaniu dithera, szum owe szarpanie będzie maskował, co daje wrażenie gładszego dźwięku.

Nie ma absolutnie żadnego uzasadnienia stosowanie dithera podczas wypalania CD z materiału źródłowego 16bit. Stosując dither na taki materiał pogarszamy jedynie jego jakość. Poza tym zapisana płyta po zaaplikowaniu dithera nie będzie zgodna z materiałem źródłowym. Będzie po prostu brzmiała inaczej!

Poza tym dither już był zastosowany podczas masteringu materiału jaki wypalamy na CD - jest to bowiem ostatni etap tego procesu. Natomiast żelazna zasada masteringu mówi, że dither stosujemy TYLKO raz!

Podsumowując - wszystkie pierdoły i 'polepszacze' podczas wypalania płyty powinny być wyłączone. Zaznaczenie jakiejkolwiek opcji powoduje ingerencję w sygnał i jego obróbkę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość

(Konto usunięte)

>Nie ma absolutnie żadnego uzasadnienia stosowanie dithera podczas wypalania CD z materiału

>źródłowego 16bit. Stosując dither na taki materiał pogarszamy jedynie jego jakość. Poza tym zapisana

>płyta po zaaplikowaniu dithera nie będzie zgodna z materiałem źródłowym. Będzie po prostu brzmiała

>inaczej!

>Poza tym dither już był zastosowany podczas masteringu materiału jaki wypalamy na CD - jest to

>bowiem ostatni etap tego procesu. Natomiast żelazna zasada masteringu mówi, że dither stosujemy

>TYLKO raz!

>

>Podsumowując - wszystkie pierdoły i 'polepszacze' podczas wypalania płyty powinny być wyłączone.

>Zaznaczenie jakiejkolwiek opcji powoduje ingerencję w sygnał i jego obróbkę.

zgadzam się,

dzięki za info

yayacek, 9 Maj 2010, 23:01

>Algorytmy ditheringowe wysokiej klasy (Apogee UV22, MBit+, K2, SBM, POW-r) są stosowane w

>oprogramowaniu pro i kazdy z nich brzmi inaczej.

Yayacku,

czy spotkałeś może płytę demo, gdzie na tym samym materiale zastosowano różne rodzaje ditheringu, aby móc się przekonać nausznie jak się różnią? Podejrzewam, że zdobycie takiego materiału nie jest proste, bo każdy z algorytmów przynależy do innej firmy, a wiadomo, każda sroka... :-)

-> Edward, 19 Maj 2010, 22:41

>czy spotkałeś może płytę demo, gdzie na tym samym materiale zastosowano różne rodzaje ditheringu,

---------

Płyty takiej nigdy nie widziałem ale może zainteresują Cię materiały i malutkie pliki porównawcze dostępne na stronie Alexey'a Lukina, programisty odpowiedzialnego za algorytm MegaBitMax wykorzystywany swego czasu przez TC Works (TC Electronic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w ich edytorze Spark.

Lukin maczał też palce przy konstrukcji algorytmu MBit+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz ciekawy materiał w PDF plus pliki odsłuchowe:

Ukryta Zawartość

Było też sporo postów z plikami porównawczymi na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wpisać dither w wyszukiwarkę.

Swego czasu widziałem w sieci dither test online ale jakoś nie potrafię namierzyć teraz tej strony.

Sam także mógłbym przygotować takie porównanie z wykorzystaniem algorytmów Apogee, Mbit+, POW-r, IDR o ile byłoby zapotrzebowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.