Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca - zmiany dźwięku związane z miejscem wpięcia kabli zasilających

a_las

Rekomendowane odpowiedzi

Bzdury koledzy pisza. Ja mam dosc kiepska listwe i zamiana kolejnosci wpiecia daje wyraznie slyszalne efekty. Te dobre listwy nie maja badziewnych kabelkow w srodku tylko szyny z miedzi i tam taki efekt nie powinien wytepowac. Oczywiscie ze kable i sieciowki slychac. Koledzy albo maja zbyt kiepski sprzet, albo sa glusi, albo chca sie popisac negatwynie (polskie pieniactwo i negatywizm) i wyladowac frustracje.

W instalacji elektrycznej nie posiadam uziemienia, zero ochronne zrobiłem z zera roboczego łącząc je w gniazdku może to jest przyczyną tych zjawisk jutro wybieram się do kolegi, który ma poprawną instalacje elektryczną potrzymam u niego sprzęt parę dni i może się wszystko wyjaśni. Spotkałem się z końcówkami mocy Rotela 1072 i chyba 1080 a może, 1075 które w wtyku nie posiadały bolca uziemiającego wszystkie punkty masy musiały być podpięte wewnątrz do zera robaczego jak budżetowe klocki, z których wychodzi przewód z wtyczką z dwoma bolcami.

Polaryzację przerabiałem już bardzo dawno i się jej nie tykam (jest prawidłowa), ale spotkałem się z płytą, na której odwracając polaryzacje na CD zagrała dużo lepiej.

Morven, 12 Maj 2010, 20:26

DZIĘKI CI ZA TEN WPIS!!!

POPIERAM

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

absinth3, 11 Maj 2010, 05:38

>

>zwróć uwagę na polaryzację - próbuj odwracać wtyczki, zacznij może od konfiguracji

To jest bardzo istotny trop. Trzeba wykluczyć odwróconą polaryzację (zamienione L i N), która może coś mieszać. Później szukać innych przyczyn.

Dodam tylko, że wszystkie urządzenia powinny być koniecznie zasilane z tej samej fazy.

a_las, 12 Maj 2010, 21:28

>W instalacji elektrycznej nie posiadam uziemienia, zero ochronne zrobiłem z zera roboczego łącząc

>je w gniazdku może to jest przyczyną tych zjawisk

To jakość i skuteczność tego zerowania może być różna. Zero robocze wcale nie musi mieć potencjału 0V względem ziemii.

>Spotkałem się

>z końcówkami mocy Rotela 1072 i chyba 1080 a może, 1075 które w wtyku nie posiadały bolca

>uziemiającego wszystkie punkty masy musiały być podpięte wewnątrz do zera robaczego jak budżetowe

Na pewno nie. Tego zera tam nie było z jedego powodu - urządzenia w II klasie ochronności, a więc z separującym transformatorem sieciowym tego nie potrzebują - to nie jest sprzęt AGD! Połączenia jakie zasugerowałeś nie wolno wykonywać!! To grozi śmiercią!!

> ale spotkałem się z

>płytą, na której odwracając polaryzacje na CD zagrała dużo lepiej.

A to jest niemożliwe.

Zmiany w brzmieniu można zaobserwować nie tylko przy zmianie kolejności wpięcia sieciówki do listwy, ale także w które gniazdo konkretna sieciówka jest wpięta (licząc od gniazda, które jest najbliżej przewodu zasilającego listwę). Ponadto, im więcej urządzeń podłączonych jest do tej samej listwy tym większy jest wzajemny i negatywny wpływ tych urządzeń na siebie, co łatwo usłyszeć jako pogorszenie brzmienia. A właściwa polaryzacja podłączonych urządzeń to podstawa.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

W takim razie jak Waszym zdaniem najlepiej wpinać, też robiłem próby, ale tego akurat nie słyszę specjalnie jakoś :D

Pierwsze gniazdko które dostaje prąd - CD - potem preamp - potem wzmak ?, a dlaczego nie odwrotnie, przecież to wzmak jest najbardziej prądożerny:) Mam bardzo dobrą listwę Furutecha, więc chyba wszystkie gniazdka powinny być identyczne ? ;)

U mnie jest tak, CD podłączone fadelem do pierwszego gniazdka listwy (do ostatniego podłączony jest TV), zasilanie pre podłączone valhalla bezpośrednio do pierwszego gniazdka w ścianie no i zasilanie końcówki podłączone shunyata bezpośrednio do drugiego, na innej fazie gniazdka w ścianie. Z wielu kombinacji taka konfiguracja podoba mi się najbardziej. Kiedy wszystkie kable zasilające wpinałem do listwy to ograniczenia dawały się we znaki, szczególnie na dynamice, precyzji i stereofonii.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

W Furutechu są dwa rzędy gniazdek - 2 razy po trzy, a nie np. 6 po kolei, nie słyszę specjalnie różnicy - jedna końcówka jest bezpośrednio w ścianie, druga w listwie, akurat CD jest przypadkiem jako pierwszy :)

>>Wypracowany schemat podłączeń to (od pierwszego gniazdka które dostaje prąd):

>>- źródła (cyfrowe lub phono-stage)

>>- przedwzmacniacz

>>- wzmacniacz mocy

>>- zasilacz dla gramofonu (lub inne zasilacze)

>

>

>cholera, gdzie ja teraz podepne zasilacz do Nokii....

Witaj kolego jesteś przedstawicielem wyrafinowanego smaku w dowcipie. Aż mnie brzuch rozbolał. Ja rozumiem wszystko, kable głośnikowe, IC, ale takie cudowanie to objaw... no nie wiem, zmień elektrownie na wiatrową. Może to poprawi dźwięk. A tak swoją drogą to np. Herbie Hancock w latach 70 nagrywał swoje płyty ze specjalnym okablowaniem zasilającym. Wiem, to były studia nagraniowe...ok. Może faktycznie to ma wpływ na wypływ.

Pozdrawiam

>zyzio

>jedna końcówka jest bezpośrednio w ścianie, druga w listwie[..]

To przecież tak jakbyś jeden z kanałów (L albo P) podłączył pre z końcówką innym IC ;-)

>>Wypracowany schemat podłączeń to (od pierwszego gniazdka które dostaje prąd):

>>- źródła (cyfrowe lub phono-stage)

>>- przedwzmacniacz

>>- wzmacniacz mocy

>>- zasilacz dla gramofonu (lub inne zasilacze)

Ten schemat nie jest zły, ale czy lepszy niż inne ? :) Musze posłuchać parę dni :)

No to po sieciówkach mamy wyższy poziom kablowego maniactwa - słyszelnie kolejności wpiętych urządzeń. Niczym nie poparty. Czy są jakieś granice absurdu? Na razie nie widać.

Moli:

Nie ma co się śmiać!

Ja miałem taką listwę, że nie mogłem w ogóle wpinać kabli do jednego gniazda; wówczas wszystko przestawało grać!

Samo odłączenie kabli może "spuszczać" z nich ładunki elektrostatyczne, a one mają wpływ na sygnał płynący kablem....a więc da się wytłumaczyć :)

moim zdaniem wpływ na dźwięk mogą mieć dwa czynniki:

- jakość napięcia zasilającego w sieci tzn. zawartość harmonicznych pochodzących od innych urządzeń podpiętych do sieci zwłaszcza przemysłowych układów przekształtnikowych dużych mocy

- zakłócenia pochodzące od odbiorników domowych zwłaszcza posiadających zasilacze impulsowe i podpięte do tej samej listwy lub gniazdka

Może dobrym sposobem na pozbycie się tych zakłóceń byłoby zasilenie każdego urządzenia w torze audio z osobnej listwy zasilającej (niekoniecznie drogiej) ale wyposażonej w filtr sieciowy

„Nie ma co się śmiać!

Ja miałem taką listwę, że nie mogłem w ogóle wpinać kabli do jednego gniazda; wówczas wszystko przestawało grać!”

Czas rozwikłać tajemnicę.

Po wetknięciu w to gniazdo wtyczki następowało bum i brak prądu. . .

Na odwrocie widać lichą konstrukcję; wypchnięty bolec zwierał akurat w tym przypadku przewodu fazowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21293-100004164 1273953290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Kolejne audiofilskie voodoo rozwiązane ;)

Subtelne zmiany :-) wkładasz do gniazdka i masz czarne tło, to już hiend.

Przecież to jest połączenie równoległe (z tego co na pierwszy rzut oka widzę), jak kolejność może mieć znaczenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.