Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

"- Występowałem do MON od 2006 do 2008 roku z wnioskami o to, żeby samoloty były certyfikowane, piloci i technicy mieli licencje. Odpowiedź była zawsze: "Nie, nie, nie!" - powiedział w "Faktach po Faktach" w TVN 24 były dowódca 36. Pułku Lotnictwa Transportowego, płk Tomasz Pietrzak. - Od 2006 do 2008 r. cyklicznie występowaliśmy do Ministerstwa Obrony Narodowej, by technicy, piloci mieli licencje na loty pasażerskie wydawaną przez Urząd Lotnictwa Cywilnego, ale odpowiedź była jednoznaczna – nie, więc robiliśmy licencje we własnym zakresie – powiedział w "Faktach po Faktach" płk Pietrzak. - Osobiście pisałem wielokrotnie do ministra Klicha, odpowiedź była negatywna, więc w 2008 r. powiedziałem "dziękuję". Dowództwo Sił Powietrznych nie dawało pieniędzy na szkolenia na symulatorach. Szkoliliśmy się na samolocie Tu-154, z trenerami, jak w czasach, kiedy nie było symulatorów – dodał płk Tomasz Pietrzak."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam Lekturę szczególnie polecam Koledze Robertowi. Może przemyśli to co niedawno tu pisał o o co się mnie czepiał.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

obawiam się że niewiele zrozumie jesteśmy omamieni przez zdrowy rozsądek a to zdaje się jest dla niego argument degradujący jakiekolwiek rozważania nad przyczyną katastrofy.

Wladz jeszcze jedna osobista wycieczka i niestety nie bedziesz partnerem do jakiejkolwiek dyskusji z mojej strony.

Jaro ciekawe to i napewno ma wplyw na chociazby jakosc pilotarzu. Nie mniej jednak otwarty jestem narazie na newsy z obu frakcji (ze tak powiem) i mieszam to wszystko. Ktos madrze napisal ze nie ma jednej przyczyny tylko zlepek wielu zbiegow okolicznosci.

Chcialbym bys tez zastanowil sie nad ew. mniej oczywistym elementem w tej ukladance.

Nie zmiena to jednak faktu, że w takich warunkach załoga nie powinna podejmowac próby lądowania. Niezależnie, czy były treningi na symulatorze czy nie. Chyba, że oprócz braków w trenigu, zatrudniano ludzi nieodpowiedzialnych... nie nadających się do tego zawodu.

Ktos madrze napisal ze nie ma jednej przyczyny tylko zlepek wielu zbiegow okolicznosci.

Chcialbym bys tez zastanowil sie nad ew. mniej oczywistym elementem w tej ukladance.

Sam o tym pisałem. Do prawie każdej katastrofy prowadzi cały łańcuch przyczyn i zdarzeń. Wystarczyłoby, żeby jeden z elementów układanki wypadł i nic by się nie stało. Ale czasem jest tak, że ten łańcuch jest prawie gotowy i jedynie kwestią czasu jest te kiedy wszystkie elementy zaskoczą. W przypadku Smoleńska tych elementów było wiele - wystarczyłoby, żeby samolot odleciał zgodnie z planem i mgły by nie było lub po lądowaniu na lotnisku zapasowym delegacja zdążyłaby na uroczystości. Jak pokazały testy na symulatorze nawet w tak trudnych warunkach dobrze przeszkolona załoga mogłaby wylądować. Gdyby poczekali jakieś pół godziny też mogliby wylądować. I tak można długo. Dlatego jak słyszę, że ktoś stwierdza że przyczyna była taka i taka, albo ktoś inny dowolnie żongluje elementami tej układanki to tylko wzruszam ramionami bo widać że nie ma pojęcia o czym mówi.

Jestem Europejczykiem.

No widzisz Jaro generalnie mamy podobne zdanie.

Wkurza mnie jak ktos na 100% obwinia pilotow, a drugi na 100% zamach Putina.

Tak jak napisales jeden klocek z ukladanki i nie bylo by sprawy.

odpowiedzialnosc akurat tutaj zostala nazwana i wystepuje w stenogramach, Po czterech minutach możemy w stenogramie odnaleźć słowa Kazany: "Na razie nie ma decyzji prezydenta, co dalej robić", reszta jest zwyklym biciem piany, a ze wypadek jest zbiegiem kilku niesprzyjajacych okolicznosci to juz wiedza co bystrzejsze dzieci w podstawówce, to nie byl pierwszy tego typu wypadek tego prezydenta , a okolicznosci poprzednich jego decyzji jakos nie sa upubliczniane w takim zakresie jak powinny byc, juz kiedys napisalem , ze wszyscy , ktorzy glosowali na tego chlowieka w wyborach i bezposrednio doprowadzili do jego wybrania maja krew na rekach, krew niewinnych ofiar, nie do pomyslenia byl takze dla mnie wysmienity wynik wyborczy jego brata, co mnie utwierdza w przekonaniu , ze polski naród jest niezmiernie glupi , pozbawiony honoru i po latach komuny powinien byc prowadzony przez 40 lat przez pustynie zeby troche sie ludziom we łbach ponaprawialo....na pomorzu tez ladowali kiedys piloci z kaczynskim na szczura w bardzo zlych warunkach i w tbilisi wiemy tez co bylo ( jesli chodzi o te sprawe sa zeznania pilotow i takze kompromitujace pisma politykow)....historia lubi sie powtarzac i ludzie zaburzeni psychicznie powinni byc odsuwani od wladzy przez wyborcow, u nas jeszcze przez jakis czas jeszcze jednak nie bedziemy miec swiadomych wyborcow

'Nie było żadnych przesłanek, by bać się lądowania w Tbilisi '- odpowiedział prezydent.

- To prawda, że wydał pan wojskowemu pilotowi rządowego samolotu polecenie lotu do Tbilisi? - tak brzmiało kolejne pytanie.

- 'Przez generałów Wojska Polskiego, nawet na piśmie. Odmówił. - odpowiedział Lech Kaczyński.'

jest takie powiedzenie, ze lepiej z madrym stracic niz z glupim zyskac , a jak glupi jest generalem, prezydentem czy premierem to sie moze nawet trup scielic....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Wladz jeszcze jedna osobista wycieczka i niestety nie bedziesz partnerem do jakiejkolwiek dyskusji z mojej strony.

Jaro ciekawe to i napewno ma wplyw na chociazby jakosc pilotarzu. Nie mniej jednak otwarty jestem narazie na newsy z obu frakcji (ze tak powiem) i mieszam to wszystko. Ktos madrze napisal ze nie ma jednej przyczyny tylko zlepek wielu zbiegow okolicznosci.

Cofnij się kilka wpisów wcześniej wspominałem o braku możliwości polemiki w oparciu o twoje wątpliwości rozwiane przez dowody....podobno ktoś na Kamczatce twierdzi że jest polskim prezydentem i domaga się telefonu do brata

twoje wątpliwości rozwiane przez dowody....

Jakie Ty masz dowody? Przypominam Ci ze chociazby w sprawie Olewnika prokuratorzy maja dowody ze 3 samobojstwa glownych bohaterow tej sprawy sa przypadkowe i nie maja zadnego glebszego dna. Tam tez sa dowody. Sa zeznania, pracowala armia ekspertow i fachowcow.

Takich bledow (celowych, czy przypadkowych) sa setki jak nie tysiace.

Narazie mamy wrak samolotu, zadnego swiadka naocznego ktory by widzial dokladnie upadek, sa zeznania kontrolerow lotu.

Najbardziej wiazace sa stenogramy chociaz i tutaj ciezko zrozumiec ostatnie sek lotu i spokoj zalogi...

Jesli ladowali na szczura to robili to kilometr za wczesnie...pytanie dlaczego?

Chce zobaczyc analize parametrow lotu. Da to mniej wiecej jakis obraz co i jak.

A wrak powinien byc caly sprawdzony...glupia srubka czasem balaganiu narobi wielkiego.

Jakie Ty masz dowody? Przypominam Ci ze chociazby w sprawie Olewnika prokuratorzy maja dowody ze 3 samobojstwa glownych bohaterow tej sprawy sa przypadkowe i nie maja zadnego glebszego dna. Tam tez sa dowody. Sa zeznania, pracowala armia ekspertow i fachowcow.

Takich bledow (celowych, czy przypadkowych) sa setki jak nie tysiace.

Narazie mamy wrak samolotu, zadnego swiadka naocznego ktory by widzial dokladnie upadek, sa zeznania kontrolerow lotu.

Najbardziej wiazace sa stenogramy chociaz i tutaj ciezko zrozumiec ostatnie sek lotu i spokoj zalogi...

Jesli ladowali na szczura to robili to kilometr za wczesnie...pytanie dlaczego?

Chce zobaczyc analize parametrow lotu. Da to mniej wiecej jakis obraz co i jak.

A wrak powinien byc caly sprawdzony...glupia srubka czasem balaganiu narobi wielkiego.

więc nadal ktoś dobijał mgłę rozpylał zabił niezależnego dziennikarza po opublikowaniu komórką nagranego filmu z dowodami "ruskiej zbrodni doskonałej" badanej przez Rosjan!!!!!Skandal

to były pierwsze zaserwowane i uparcie bronione tezy z przywoływaniem oddźwięków z telefonicznego filmu.

Obecne z przywołaniem wieży zostały kilkakrotnie wytłumaczone przez lotników i ekspertów również kilkakrotnie w tym wątku....

więc komisje i międzynarodowe gremia ekspertów do spraw katastrof lotniczych stanowią powiatowi prokuratorzy i policjanci połączeni nicią wzajemnych finansowych powiązań ?

`tak zrozumiałem wkręt z sprawą Olewnika i co ważniejsze również twoje problemy z zrozumieniem przyczyn....zawsze można gonić króliczka i paść z wycieńczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 4 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wladz - trafiam czasami tam gdzie piszesz i widzę, ze coraz większy bełkot produkujesz żałosny userze

Ano. W branży reklamowej takie zachowanie nazywa się amplyfying.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem w jakim wątku piszę i odnoszę się do Twojego zachowania na forum. Nie ma Twoich wpisów w żadnych innych zakładkach poza bocznicą mimo że jest to forum audio. Dzielnie strzeżesz jedynie słusznej opcji. Należy wyśmiać i zlekceważyć każdą inną wersję poza wersją oficjalną no i zgnoić każdego kto nie jest po linii i na bazie.

"Lądujący awaryjnie na podmoskiewskim lotnisku Domodiedowo Tu-154M wypadł z pasa. Zginęły 2 osoby, 56 zostało rannych. (...) wskutek twardego przyziemienia złamało się przednie podwozie, a później uległy uszkodzeniu skrzydła i usterzenie oraz przełamał kadłub za kabiną załogi."

Coś słabe te bombowce. Może tego też nadpiłowali?

Ukryta Zawartość

post-9051-053977200 1291486422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Każdy liniowiec ma to do siebie że gdy ulega większym siłą nagłym typu wydłużanie plus skręcanie to nie ma bata , pęka , sypie się , rozpada.

Pod tym względem to nawet i bombowiec się rozpieprzy.

Blachy cienkie , nity i kleje trzymają do pewnego momentu itp.

Macierewicza powinni uśpić za głupotę razem z jego wodzem.

Pojęcie mają owszem , ale o wyimaginowanych wiatrakach.

Polscy piloci Tu-154M popełniali błąd za błędem – ustalili po dziennikarskim śledztwie autorzy książki "Ostatni lot".

Część odpowiedzialności za katastrofę ponoszą jednak Rosjanie z wieży kontrolnej. – Jeśli to wszystko opiszecie, będzie skandal – słyszeli autorzy od swoich rosyjskich informatorów. Publikujemy zapis ostatnich sekund lotu widzianych zarówno z wieży kontrolnej lotniska w Smoleńsku, jak i z kabiny pilotów samolotu Tu-154M z prezydentem na pokładzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

slyszalem od lekarza wojskowego , ze ladowali na szczura juz wczesniej z kaczynskim, rodziny pilotow powinny zeznawac, ci co zrezygnowali ze sluzby tez, powinni ich zmuszac do zeznan nawet torturami zeby nigdy cos takiego sie wiecej nie zdarzylo ....oczywiscie wszyscy dowodzacy bajzlem na zielona trawke, cyrk rzadowy rozpedzic i latac czarterem....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Trudno wymagać, jesli duża część naszego społeczeństwa wynosi głupotę na ołtarze. Wybiera debilnych polityków i to na zasadzie kto komu lepiej dopieprzy. Wszędzie naokoło kult chłamu i tandety. Kultura uznana za słabość, brak odpowiedzialności... Media na poziomie rynsztoka.

"Propozycja Antoniego Macierewicza w sprawie debaty na temat śledztwa po katastrofie w Smoleńsku nie zyskała poparcia PE.

Złożony przez europosła Michała Kamińskiego wniosek w tej sprawie przepadł na szczeblu sekretarzy generalnych grup politycznych."

Spisek, spisek, wszędzie spisek!

Jestem Europejczykiem.

* Gazeta Polska: Byli ranni w katastrofie smoleńskiej

* Fotyga: To mógł być zamach, a Polska traci suwerenność

* Wstrząsająca relacja ze Smoleńska: Wszędzie leżały ciała bez głów

* Macierewicz: Mogło być tak, że mordowano tych, którzy przeżyli katastrofę

* Były kapelan 'Solidarności': Pod Smoleńskiem popełniono zbrodnię z zimną krwią

"Kochanowska zapytała Tuska, czy wydał rozkaz zamordowania tych, którzy pytają o Smoleńsk"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.