Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD 3800 czy warto do KD i stereo

stempel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam możliwość kupna tego odtwarzacza za przyzwoite pieniądze. Mimo, iż jest to starszy model to trafił mi się leżak magazynowy. Poza kilkoma obtarciami stan techniczny jest właściwie nowy. Od razu mówię, że nie zależy mi na HDMI, scalerach itp. tylko na naprawdę dobrym dźwięku. Z tego co znalazłem w necie a jest tego bardzo mało budowa prawdziwie pancerna. W związku z tym pytanie do osób, które miały styczność z tym lub podobnym modelem co on potrafi ?

Mialem 3800BD przez 2-3 miesiace. Do kina moze byc ale OPPO 83 jest lepszy i tanszy.

Jesli chodzi o stereo to szkoda kasy.

Koniecznie po zakupie musisz tez zrobic upgrade softu bo na fabrycznym obraz i dzwiek mocno rozczarowuje.

witaj jeśli jest w rewelacyjnym stanie i za przyzwoite pieniądze to nie ma co się zastanawiać. Jakość obrazu jest jest bdb a dźwiękowo super. W stereo gra to na poziomie odtwarzaczy za kilka tysięcy zł. Znajdą się pewnie krytycy którzy stwierdzą, że dvd nie zagra w stereo i tutaj mogą się przejechać. ;) Osobiście posiadam denon dvd 5000 który gra rewelacyjnie i używam go jedynie do odsłuchu stereo.

>szwed75

Czy ten DVD 5000 to jest wyższy model od 3800 czy po postu starszy ? Ciężko ze znalezieniem info na temat tych odtwarzaczy więc chyba były mało popularne. Zastanawiam się jaka będzie różnica w stosunku do Denon dvd 2800, który kiedyś posiadałem. P.S. Tego 3800 mogę mieć za 400zł i tak jak wcześniej pisałem poza kilkoma uszczerbkami wizualnymi stan nieużywany :-)

Denon dvd 5000 to model z 99r a jego następcą jest dvd a1. Zbudowany jest jak czołg tak więc i waga jest okazała gdyż jedyne 16kg. ;) Posiadałem już wcześniej dvd 5000 a potem a1 i jednak wróciłem do starszego modelu. Denon vdv 3800 to niższy ale nowszy model i te 400 zł za niego to bdb cena a zagra lepiej przykładowo od Denon dcd 1550.

Posiadam od kilku lat ten model Denona,obecnie gra mi w drugim sustemie.Mogłem go sprzedać za 300-400 zł (kiedyś kosztował ponad 7000 tysiaków)ale stwierdziłem,ze za te pieniądze nie warto i dalej cieszy swoim wyglądem moje oko.Bardzo dobry odtwarzacz DVD Audio,dobry jako CD i bardzo dobry jako DVD.Można wgrać mu nowego softa ale w Hornie chcą za dużo za taki zabieg a niestety nie wiem kto to może jeszcze zrobić, zwróc uwage na laser ,czasami ma problemy z odczytem CDRów w audio,w DVD nigdy nie było problemów z odczytem nagrywanych płyt.Reasumując za te pieniądze bardzo dobry wybór .

Warto bo 400 pln to faktycznie nie wiele,ale napewno nie zgodze sie z tym ze zagra jak CD za kilka tys.Prosze nie pisac takich rzeczy bo to nie poważne.Miałem pare topowych DVD bo teraz faktycznie mozn je kupic za grosze ale do sredniego cd takiego np Marantza 7003,Cambridge Audio 640,Denona DCD 1500,Pioneera 6 czy Yamahy 700 to nie ma porównania,a są to cd w granicach 2000 pln.Takie sredniej klasy Cd ,za te pieniadze sa jeszcze lepsze CD.

Możesz mi wierzyć lub nie ale ma sens porównywać... Denon dvd 3800 jeśli chodzi o dźwięk cd może stawać w konkury z wymienionymi przez Ciebie odtwarzaczami. Przykładowo Denon dcd 1500ae to odpowiednik starszego dcd 1550 który wcale nie jest rewelacyjny a dvd 3800 rozkłada go na łopatki. DVD z nazwy nie ma prawa bytu w światku audiofilskim i jest traktowane po macoszemu. Cóż mnie nie przeszkadza posiadać dobrze grające dvd a zaoszczędzone pieniądz przeznaczyć na inne przyjemności. ;)

Fajnie by było jak by tak dobrze grały te dvd.Ostatni model dvd jaki miałem to był Pioneer z serii 9,i jak porównałem go np z Marantzem 7003 to wypadł naprawde słabo,brakowało mu wielu szczegółów,które normalnie słysze słuchajac odtwarzaczy CD.Odtwarzacze dvd tylko fajnie wyglądaja i waża sporo,nie graja tragicznie ale jednak zdecydowanie odstaja od Cd.Ale za 400 pln mozna kupic naprawde fajnie wygladajace i grajace na poziomie najnizszych modeli cd odtwarzacze DVD.

Dariusz wydaje mi się, że nie wiesz o czym piszesz. Poczytaj sobie o Denon DVD3800 i DVD5000 a najlepiej posłuchaj (porównaj z wymienionymi przez Ciebie odtwarzaczami) i dopiero zabierz głos na temat ich budowy, wagi i dźwieku. ;)

Własnie pisze ze wygladaja swietnie waza tyle co dobry wzmacniacz,wiem ze kosztowały jako nowe po kilkanascie tys ,akurat Denona 5000 nie słuchałem,ale pare innych topowych dvd tak i jakos nie powaliły mnie na kolana.

Chłopaki również miałem kilka topowych odtwarzaczy DVD i muszę wam powiedzieć, że Pioneer to akurat porażka! Nawet te bardzo drogie modele grają dużo dołem bez szczegółów. Jedyny model tej marki, który prawdopodobnie zagra dość dobrze w stereo to DV AX10 jednak jest raczej nieosiągalny. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałem w odsprzedaży. Marantz i Denon to na pewno inna bajka. Już Denon DVD 2800 kładzie Pionki typu DV 717, 737, 747, 757, 898, 989 na łopatki. Ogólnie zdecydowałem, że kupię tego DVD 3800 i sprawdzę co potrafi aby rozwiać wątpliwości. Akurat znajomy ma DCD 1500 więc zrobię małą konfrontację z CD i dam znać w połowie tygodnia :-)

Jak odsłuchasz cd i dvd daj znac.Pozdrawiam.Co do Denonów to tak naprawde nie wiele słuchałem tych dvd,ale Pioneer,Cambridge,Sony,Philips,Marantz ,testowałem sporo i dla mnie lipa,miałem tez Harmana najwyzszy model tez porazka.

Dariusz faktycznie te odtwarzacze to lipa ale istnieje kilka wyjątków jak choćby Marantz DV 9600 czy Denon DVD A1,A11. Tam dźwięk w stereo stoi już na wysokim poziomie. Dzisiaj odbieram ten odtwarzacz i tak jak pisałem opisze wrażenia już nie długo.

dariusz964, 17 Maj 2010, 09:02

>Jak odsłuchasz cd i dvd daj znac.Pozdrawiam.Co do Denonów to tak naprawde nie wiele słuchałem tych

>dvd,ale Pioneer,Cambridge,Sony,Philips ,Marantz ,testowałem sporo i dla mnie lipa,miałem tez Harmana

>najwyzszy model tez porazka.

Nie słuchałem jeszcze bardzo dobrego dźwięku cd z odtwarzaczy dvd Harmana, Cambridge i Pioneera. Philips i Sony swego czasu miały flagowce które świetnie grały w stereo. Odtwarzacze Marantz i Denon o których pisze Stempel to już bardzo wysoka półka gdzie odtwarzanie z cd jest już wysokich lotów. Przykładowo Denon dvd 5000 w 99r w czasopiśmie AUDIO dostał świetne noty za dźwięk stereo a testujący stwierdził iż jest on godny odtwarzaczy kosztujących te same pieniądze co to dvd. A kosztował ten klocek wtedy bagatela około 11 lub 12 tysięcy złotych. Tak więc nie porównywałbym do Denona i Marantza odtwarzaczy które wymieniłeś. ;)

No to Panowie jestem po odsłuchach DVD Denona 3800 i DCD Denona 1500.

>Dariusz964

Miałeś rację mówiąc, ze ten odtwarzacz nie zagra tak jak CD, które wymieniłeś. On gra po prostu lepiej!DVD 3800 w konfrontacji z DCD 1500 Denona pokazuje wyraźnie kto jest górą - głównie za sprawą mniejszej ilości szczegółów, które był w stanie przekazać ten drugi oraz mniej prężnego basu (Nie słyszałem jeszcze takiej jakości niski tonów z odtwarzacza DVD, są sprężyste nic nie muli i do tego wybrzmiewają w różnych sposób a nie monotonnie i tak samo). Trzeba jednak przyznać, że DCD 1500 walczył dzielnie do końca :-) Uważam, że to dość dobry CD.

>Szwed75

No jestem kolego pod ogromnym wrażeniem. Takiego sprzętu chyba już się dziś nie robi. Wnętrze tego odtwarzacza to istna poezja! Każda sekcja oddzielona ekranami, potężny zasilacz, wielkie kondensatory filtrujące no i układy, które dziś znajdziemy w sprzęcie tylko wysokiej klasy.A to bardzo cieszy :-)

Podsumowując nie słyszałem nigdy wcześniej odtwarzacza DVD, który potrafi grać w stereo na takim poziomie. Jak już wcześniej wspominałem miałem kilka modeli różnych firm z wyższej półki żaden nawet nie może się równać z modelem tu opisywanym. Myślę, że kolejnym celem będzie DVD A1,A11 bo jestem ciekaw na ile lepiej się spiszą od DVD 3800.

Stempel cieszę się, że zaryzykowałeś i za dobre pieniądze kupiłeś bardzo dobry odtwarzacz. Ja to wiem i teraz Ty, że Starsze modele dvd Denona grają świetnie na płytach CD. Jeśli masz zamiar zmienić za jakiś czas tego playera to polecam z czystym sumieniem dvd 5000 którego osobiście posiadam i jestem bardziej niż zadowolony. Gra on lepiej od dvd a1 którego notabene też posiadałem. Jest jeden minus chociaż nie dla mnie a mianowicie nie czyta on CDR ;) Na forum zamieszczałem fotki od środka tak więc jak znajdę to wkleję linka. Pozdr.

3800 to klon Panasonica za kilka złotych - dołożono jedynie drogą obudowę i jedną płytkę DAC-a .

To niestety kibel i dziwię się recenzentom, że tak pieją z zachwytu - marketing górą !!!

BoDeX, 22 Maj 2010, 19:10

>3800 to klon Panasonica za kilka złotych - dołożono jedynie drogą obudowę i jedną płytkę DAC-a .

>To niestety kibel i dziwię się recenzentom, że tak pieją z zachwytu - marketing górą !!!

Czyli w sumie nie jest klonem. ;) Podaj namiary na tego panasa to porównamy.

>Szwed75

Śmiać mi się chce z tych wypowiedzi. Pamiętasz post w którym Jorkers próbował właśnie udowodnić, że Denon 3800BD to klon jakiegoś Panasonica. Przekonywał wszystkich do bólu, aż tu nagle ktoś mądry wkleił fotki i co ? Jedyne co łączyło te odtwarzacze to kilka układów. Nie wspomnę o zgoła odmiennej sekcji analogowej, która ma tak ogromne znaczenie. Bo po co komu tak drogi odtwarzacz jeśli zamierza korzystać z wyjść cyfrowych takich jak HDMI.

• 2 tygodnie później...

no wlasnie jest problem gdyz tez "jeszcze" mam denon dvd2800 i wg audio on ma cd-ka klasy III - tak przegladalem jak cenowo stoja takie cd no i okazalo sie ze nowki srednio okolo 2500-3000 zl... a uzywki tez niezadko przekraczaja 1000zl ja za dvd dalem 400zl no i dopiero kupno cd powyzej 1000zl (uzywany) moze wniesc dzwiek na wyzszy poziom :((

a jak chcialem za 500-600 kupic cd-ka i myslalem ze moge cos lepszego miec :(( niestety nic z tego

• 1 miesiąc później...

szwed75 - tez mialem kiedys denona 2800 i uzywalem go do odsluchu stereo i powiem ze gral naprawde dobrze.... tylko tak mi sie wydawalo do czasu az podlaczylem cd o podobnej wartosci co to dvd pod wzmacniacz, porownania sprowadzily mnie na ziemie, denon odpadl,

jakie roznice: cd vs. dvd denon w cenie okolo 5000 (w koncu tyle kosztowal 2800 jako nowka)

- cd mial wieksza rozdzielczosc cos co sprawialo ze dokladnie mozna bylo okreslac instrumenty i je rozrozniac (oczywiscie na poziomie jaki moze zaoferowac cd za ok 5kzl) denon zlewal instrumenty,

- cd mial bardziej naturalny dzwiek, dvd byl bardziej elektroniczny mial dodane tzw syczenie - przy muzyce rozrywkowej jest to na plus przyjemnie sie slucha ale tego nie ma w muzyce, wiem ze denon 1500ae wzmacniacz ma rowniez to dodane McGyver mi to pisal jak i na forum mozna znalezc informacje na ten temat wiec ogolnie jest to element firmowy

- cd mial wiecej szczegolow byly one dokladniejsze bardziej naturalne jesli te szczegoly byly wynikiem instrumentow a nie elektronicznosci nagrania,

- ale denon mial wieksza dynamike i zywosc dzwieku tylko co z tego jak im lepiej nagrana plyta i im wiecej naturalnych instrumentow w muzyce tym wieksza roznice na niekorzysc dvd mozna zauwazyc, po kilkugodzinnym posluchaniu takiego cd zdajemy sobie sprawe ze to dvd to jednak nie ta polka,

oczywiosce na plus jest cena uzywanych sprzetow dvd denon taki 2800 od 400zl wiec jesli chcemy wydac ok 500-600zl za sprzet to sie oplaca ale jesli wiecej to juz niekoniecznie gdyz mozna znalezc lepszy cd od dvd

chwilowy brak działalności w audio.

Ponadto dvd 5000 jest już wiekowym modelem. Ma HDCD ale nie ma HDMI. Więc teraz bardziej jest to bardzo dobry CD z dodatkową możliwością odtwarzania filmów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.