Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię DIY a la Well Tempered

oskar20051

Rekomendowane odpowiedzi

ok, ustawiłem na stevensonie i nawet mi to pasuje ze względu na miejsce postawienia ramienia. nadal niestety grado green nie chce na tym ramieniu grać, są duże zniekształcenia. myślę, że to przede wszystkim z powodu zbyt cienkiej rurki (6mm), następne zrobię z ósemki albo dziesiątki.

>dzięki ale ja mam protraktor stevensona, tylko baerwalda mam w lepszym wydaniu<

Nie przypuszczam że za ustawianie ramienia bierzesz się bez niego, tyle że mi w chwilach nudy ze złamaną nogą chciało się wykreślić szablon konkretnie do twojego ramienia dla długości efektywnej 255mm. Minimalną korektę wprowadziłem co do offset'u i overhang'u (21,4* i 16,5mm)

pozdr. gumiś

• 2 tygodnie później...

no czas coś skrobnąć o tym ramieniu, a jest o czym! na początku założyłem tam ortofona vms30, grało ładnie ale nie powalało. grado green okazała się kompletnym nieporozumieniem, więcej było zniekształceń niż czegokolwiek innego. no i na jakiś czas ramię poszło na półkę, bo do niego straciłem serce. jednak ostatnio z nudów założyłem doń goldringa 2200 i.... jak usiadłem tak siedzę. gra NIESAMOWICIE! oba moje ramiona jelco (250 i S) nie mają czego szukać przy tej konstrukcji, nawet nie chce mi się ich podłączać do preampa, żeby przeprowadzić testy porównawcze, bo SŁUCHAM. nie będę opisywał brzmienia bo to trochę bez sensu, napiszę tylko że niesamowita scena, że wielka muzykalność, że słyszę partie instrumentów, o których nie miałem do tej pory pojęcia w dobrze mi znanych utworach. że ogrom basu (choć oczywiście z kontrolą nieco gorzej), nie wiedziałem, że mój sprzęt tak nisko schodzi, że ogólnie przepięknie. docelowo planuję tu założyć G1012 ale na razie trochę się boję bo trudności obsługowe są spore i igłę ukręcić łatwo. będę robił drugą wersję nieco cięższą i może dłuższą (tu 10 cali, rurka 6mm, ciężar efektywny ok 6,5g.) wtedy pomyślę o windzie i ogranicznikach ruchu. no i tak jak pisał oskar, można przy tym ramieniu urządzić dicho a ono ani drgnie (też mam podłogę z desek). oskar dzięki, to był najlepszy tip w moim winylowym życiu ;) dodam jeszcze, że nie dziwię się, że cenią tę konstrukcję na 8 tysi, bo to na tyle co najmniej gra :)))

a mój prototyp wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20076-100000001 1282908051_thumb.jpg

post-20076-100000002 1282908051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jac660 niebywale się cieszę. Fajnie, że ktoś - poza sympatycznym teoretyzowaniem po próżnicy - coś zrobił i to tak fajnie.

Szczególnie cieszy mnie, że to gra na Lenco. Jestem pewien, że każdy z tych dotychczas wymienionych technicznych powodów, dla których, to nie może byc fajne ramię (plus cała góra kolejnych), pojawią się ponownie już za krótki moment.

O.

dzięki oskar, dzięki :) to gra na tyle dobrze, że warto zmajstrować jakąś poważniejszą konstrukcję :) materiały w drodze :P

Ukryta Zawartość

post-20076-100000041 1283194468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

:) fajnie gra :) 12 cali

Ukryta Zawartość

post-20076-025912000 1299424528_thumb.jpg

post-20076-091591400 1299424554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Józefie Święty. Znakomite. Szczególnie kręci mnie ten futurystyczny pojemnik na olej i te wszystkie laboratoryjno-techniczne śrubki i pręciki. Chętnie bym tego posłuchał. Gratulacje.

O.

Józefie Święty. Znakomite. Szczególnie kręci mnie ten futurystyczny pojemnik na olej i te wszystkie laboratoryjno-techniczne śrubki i pręciki. Chętnie bym tego posłuchał. Gratulacje.

O.

Też gratuluję, ale Jacek, Ty lepiej oddaj ten statyw coś go zakosił z pracowni chemicznej :)

Pozdro,

Yul

A te dwa patefony widzieliście? Owszem nie tanie ale mogą posłużyć jako inspiracja niektórych rozwiązań technicznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No tak, ten gramofon WT był inpiracją. Patrzę i patrzę na tę kulę i ... wiem: to jest kula bilardowa? Biała kropka na czubku, wielkość i połysk - to jest chyba kula bilardowa. Jeśli tak już ciekawe, bo ona musi być bardzo ciężka.

Sama idea była "superlekka", to raz, a dwa że przy zawieszeniu linek powyżej "równika" tej kulki, ruchy ramienia w płaszczyźnie pionowej wychylają kulę poza jej rzut w stanie spoczynku. Nie wiem, czy dobrze to objaśniam, ale kula w tej sytuacji wychylenia zmienia odległość igły od pivota bardziej niż przy normalnym zawieszeniu, a że jest ciężka nie wiem, czy to dobrze.

Jeśli wyrażam się zbyt laicko wybaczenia proszę.

dzięki. właśnie założyłem g 1012. rozpłynąć się można :) i ta bilardowa ósemeczka też robi różnicę. pojemnik na olej to podstawka pod świeczkę z ikei. stelaż jest od "trzeciej ręki", olej silikonowy uniwersalny. można się czepiać różnych rzeczy w brzmieniu, ale całość jest wciągająca jak paris hilton przed imprezką ;).

właśnie założeniem było, żeby kula była ciężka, żeby dać stabilniejszą podstawę dźwięku. co do wychylania się i zmiany położenia pivota to w praktyce nie ma to znaczenia o tyle, że ramię pracuje praktycznie cały czas w tym samym położeniu. za to robi się z tego tego niezły docisk, bo igła nie ma szans odkleić się od płyty, przeciwdziała temu ciężar i umocowanie bili. zniekształceń niet. można tańczyć przy tym na dechach, nic.

aha, oskar, jakbyś był w pobliżu wawa praga, to oczywiście wpadaj :)

a przy tym ramię jest cały czas lekkie, goldring 1012 nie grał mi na niczym tak jak na tym, przy g2200 rezonans wypadał pomiędzy 7-9hz, na g1012 poziomy 8-11, pionowy... trudny do wychwycenia, wydaje mi się, że ok 9hz.

• 2 lata później...

Witam.

Piszę w temacie tego ramienia, bo przeczytałem Toje wpisy, zbudowałeś ciekawe urządzenie, a przy okazji jesteś ziomkiem z Pragi. Zainteresowała mnie ta konstrukcje i myślę o zbudowania czegoś podobnego, ale przed rozpoczęciem, żeby nie popełniać błędów, chętnie bym skorzystał z kilku dobrych rad. Niestety wcześniej zbudowałem gramofon według projektu Andrzeja Analogowego, a tu niedawno trafiłem na Twoją konstrukcję i zastanawiam czy nie zagra lepiej, człowiek to poszukująca istota.

Pozdrowienia z Pragi.

Marek

• 2 lata później...

Dojechał olej silikonowy W90. Zmieniłem samochodowy na ten nowy. Wszystko właściwie gra lepiej, znacznie. Żeby nie ględzic jak nawiedzony: gra po prostu znacznie lepiej, świetny otwarty dźwięk.

Dla tych, którzy myśleli o oleju samochodowym - zapomnijcie. Silikon gra fanstastycznie.

Gdzie kupiłeś ten olej jeśli mozna?

Dojechał olej silikonowy W90. Zmieniłem samochodowy na ten nowy. Wszystko właściwie gra lepiej, znacznie. Żeby nie ględzic jak nawiedzony: gra po prostu znacznie lepiej, świetny otwarty dźwięk.

Dla tych, którzy myśleli o oleju samochodowym - zapomnijcie. Silikon gra fanstastycznie.

Pytanko,

gdzie kupiłeś olej W90 ?

chyba będę próbował je zrobić a ty masz już?

Nie mam, ale po próbach robienia innego rodzaju ramion doszedłem do wniosku, że może to być całkiem sensowne rozwiązanie. Może poza antyskatingiem którego rozwiązanie i regulacja wygląda okropnie. Ale antyskatig i tak nie da się nawet w najlepszych i najdroższych ramionach ustawić w sensowny sposób, a mimo to gramfony jakoś fajnie grają.

Więc do dzieła !!!! trzeba to zrobić. Tym nie mniej liczyłem na jakieś praktyczne uwagi tych co to zrobili i być może wciąż używają;

• 1 miesiąc później...

Już od jakiegoś czasu przeglądam informacje na temat tego ramienia i powoli kompletu części do jego wykonania. Chcę zrobić ramię 12''. Na stronie vinylengine znalazłem kalkulator do obliczenia parametrów.

Mam nadzieję że te wyniki z tej strony będą optymalne. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i przemyślenia z tym ramieniem?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i przemyślenia z tym ramieniem?

W zasadzie mam komplet elementów do wykonania, ale jakoś brakuje mi energii i chęci.

Jedyne moje przemyślenie jest takie, że chciałbym zrobić je jak wędkę teleskopową z 3 rurek węglowych różnej średnicy: 5-3mm, 7-5mm, 9-7mm tak by złamać nieco rezonanse. A długość też 12".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.