Skocz do zawartości
IGNORED

winylowce - chcemy dzial PHONO !

Vinyl_pl

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie My swiadomi wyboru analogowego chcemy niezaleznosci prawie samorzadnosci itd....chcemy dzial phono!!!

[obrazekLUKASZ-89447_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/6358-winylowce-chcemy-dzial-phono/

Tak, to świetny pomysł. Może to będzie skansen, ale wszyscy i tak będą go chcieli odwiedzać!

Przynajmniej nie będzie się trzeba przekopywać przez stertę postów żeby dotrzeć do sedna sprawy-

postów "winylowych" :-)

Inaczej mówiąc: CHCEMY DZIAŁ PHONO!

mniej wiecej przez ostatnich 18 lat juz prawie na dobre "zapomniałem" o winylach.

jednak rok temu udało mi się "wrócić" i przyznam, że z doskonałym skutkiem.

wróciło to "brzmienie", ten klimat i oczywiście te wspomnienia.

mając ponad 300 pozycji CD, ok. tylko 20-cia jest takze w wersji LP

i te ostatnie słucham już tylko z winylu, CD po prostu przy nich "wysiada".

gdybym miał okazję zamienić pozostałe 280 CD-ków na nowe winyle, zrobiłbym to

bez zastanowienia.

pzdr

Nigdy! Dział phono stał by sie gettem, lub jak kto woli rezerwatem. Gramofon to wciąż najwierniejsze muzyce ( a nie parametrom) żródło dźwieku. Wiekszośc recenzentów audio na całym Świecie wciąż używa gramofonu jako sprzetu referencyjnego. U nas to wciąż fanaberia retro i dziwactwo. Myslę że trzeba kształtowac dobry gust i otwierać uszy niedowiarkom, miast zamykać się w tajnej enklawie do której zajrza tylko nieliczni.

aja dopiero wkraczam w ten swiat i postanowilem kroki stawiac w sprzecie analogowym Zaczalem gromadzic pierwsz czarne krazki i wiem ze tak juz zostanie. Moze moglby mi ktos polecic jakis gramofon za rozsadna kase Obecnie zrodlem jes stary Dual 508 ale chailbym zainwestowac w jakis konkretny sprzet Prosze o porade

->trebor

Nie da się przekonać leniwych "cyfrowych"audiofilów przyzwyczajonych do pilota i odtwarzania płyty bez konieczności

jej odracania do lepszego brzmienia płyt winylowych! Nie przemówi do nich argument , że w procesie

przetwarzania a/c ginie sporo informacji zawartej w przekazie muzycznym, istotniejsza dla nich będzie

zawsze wygoda użycia! Tak było z magnetofonem szpulowym, pojawiła się kaseta magnetofonowa

ze swoją tragiczną jakością, koszmarną dynamiką i wykluczyła z powszechnego użycia szpule-duże niewygodne,

które trzeba odwracać- ale dające fantastyczną dynamikę i... co tu dużo gadać wszystkie studia na szpulowcach

nagrywały materiał muzyczny i do dziś niektóre ich używają, ale nie amatorzy domowego brzmienia - bo niewygodne

to won z domu! Taka cena pozornego rozwoju sprzętu audio, jeżeli jakaś firma opracuje coś łatwiejszego w

użyciu to zostastanie to zaakceptowane wraz z wadami bo jest mniej kłopotliwe, bo nie trzeba czyścić,

odkurzać, odwracać, dbać.

Dlatego nie łudzę się , że komuś uda się "kształtowac dobry gust i otwierać uszy " niejako na siłę, pakując im posty

pomiędzy ich ukochane cd. Lepiej stworzyć taką enklawę, do której zajrzą chętni, zaciekawieni, o elastycznym spojrzeniu i być może Ci się przekonają do winylu, a nie ci , którzy będą sadzili

złośliwe komentarze bo zakłócono im ciągłość czytania o ich ukochanym przetworniku c/a.

Poza tym enklawy i skanseny, czy muzea są częstokroć bardziej oblegane niż wytwory nowoczesnej architektury.

Do Luwru stoi kolejka, to może dział PHONO też będzie tak oblegany.... Może będzie to właśnie dział elitarny ;-)

• Redaktorzy

Gutten, ja ci dam wymrą!

Alexander: wydaje mi sie ze nie masz racji. Temat gramofonów analogowych pojawił się na dobre na forum niezbyt dawno, i idzie jak burza. Biorąc pod uwagę że w Polsce nie było nigdy dostępu do dobrej jakości sprzętu i do porządnych firmowych płyt, trudno oczekiwać więcej. Np. w takich warunkach nie jest łatwo forsować tezę o referencyjnej jakości dźwięku analogowego - bowiem wszyscy którzy zetknęli się za schyłkowego PRL z dźwiękiem gramofonu np. Bernard z wkładką Mf100, będą tu raczej sceptyczni. Tak więc uważam że nie należy kryć się z tematyką analogową w oddzielnym wątku, bowiem nasze szeregi mają szansę rosnąć, dobrego sprzętu jest coraz więcej, zima wasza - wiosna nasza, i w ogóle.

no tak znowu wojna o nic.

stereo

mysle ze stereo jest swietna podstawa pod nowy dzial phono

mysle ze nie stalby sie ani enklawa ani elitarna jednostka dzwiekowa...

nie to mialem na mysli...

stereo i phono sie nie wykluczaja tak jak CD nie wyklucza uzywania LP

mozna ale nie trzeba

mozna

sek w tym ze w coraz dynamiczniej rozwijajacym sie dziale stereo trudno odnalezc watek analogowy....

po 3 dniowej nieobecnosci na forum nie jestem w stanie zobaczyc co tam i kto napisal o LP`s.

to jest pierwszy przyczynek do tego aby powstal dzial phono

glosujemy nad tym pierwszym pktem.

kto jest za? kto jest przeciw? kto sie wstrzymal?

Jako niedawno nawrócony "vinylowiec", dla nadania większej przejrzystości forum oraz w trosce o jego rozwój, jestem za. Pozdrawiam wszystkich, także zdeklarowanych miłośników wyłącznie CD. Z czasem też się nawrócą - to nieuniknione.

Witam.

Zgadzam się, że taki dział powinien istnieć. Od roku mam gramofon, który leżał-stał bo ... nie miałem płyt. Przypadkiem wpadłem na forum i znalazłem tyle informacji, że sprzęt już gra super a ja mam 200 płyt. Osobny dział to dobry pomysł, bo będzie można szybciej znależć to co potrzeba.

Nigdy nie będzie to "ghetto" - ciekawość człowieka już od czasów Adama popychała ludzkość ku odkrywaniu nieznanego.

Reasumując: vinyl jest jak Harley Davidson - jest mnóstwo marek motocykli, ale HD to HD i nikt tu nic na to nie poradzi choćby nie wiem jakie miał przetworniki....

Pozdrawiam Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie widzę powodu aby już wydzielać tematykę gramofonów do oddzielnej zakładki. Równie dobrze moglibyśmy mówić o konieczności widzielenia tematyki wzmacniaczy lampowych, kolumn, kabli, źródeł cyfrowych, wzmacniaczy tranzystorowych itd. Przepraszam, ale aż tylu postów nie ma aby takie zmiany miały uzasadnienie. Dziękuję, ale nie.

Pzdr.

z chęcią :) nie chciałem tylko naduzywać Twojej uprzejmości - w końcu byłem niedawno u Ciebie :) Niestety mam wizytę Brytoli i będe bardziej sam dysponował swoim czasem dopiero od środy. Bedziesz miał wtedy jeszcze MF?

Pzdr.

Popieram chęć szczerą stworzenia osobnego wątku winylowego. Wszak nie wszyscy pałają miłością do modyfikacji ,,wzmaków ,, i innych dupereli, etc. , a nastawili się na czarną płytę. Po mojemu może być to getto winylowe, byleby tylko było.

Lisor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.