Skocz do zawartości
IGNORED

Używany amplituner

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Potrzebuje kupić amplituner używany kwota do około 500zl. Natomiast mam w stosunku do niego pewne wymogi. Tzn. musi posiadać multikanałowe wejście audio i wyjście pre out. Może kiedyś dorobię się bluReay wtedy będę zwracał uwagę żeby miał wyjścia analogowe, problem dźwięku HD rozwiązany. Ma to grac w 20m2 wiec szalu być nie musi. I teraz kwestia kolumn. Albo Tannoy F4 na front Magnat Motion 220 na tył i do tego potrzebny mi pre out bo Tannoy'w były by podłączone przez wzmak Nad c326, lub kupie zestaw małych głośniczków, jest tego trochę na allegro zależy czy uda się coś wyrwać w dobrej cenie. I wtedy stereo pozostaje stereo a kino jest swoja droga. I teraz co polecacie, zastanawiałem się nad Marantzem solidne wykonanie i ma to co potrzebuje, ale widzę ze można tez dostać w podobnej cenie Nada nie pamiętam modeli. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, jesli chodzi o zestaw tych głośniczków małych także.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/63658-u%C5%BCywany-amplituner/

Jeśli ci się uda zwiększ budżet do 800-900zł i poszukaj na allegro Pioneera 809/909. Teraz jest tego dużo a to już wysoka klasa! Będziesz mieć super kino i naprawdę dobre stereo na poziomie nowych wzmaków za 2000-3000zł

Hmm akurat z tą firmą nie miałem nigdy do czynienia ale mogę ci polecić Pioneera 908 z allegro i jeśli dostaniesz na niego gwarancję rozruchową i wszystko będzie dobrze to może się okazać strzałem w 10. Uzyskasz naprawdę świetne kino i dobre stereo w jednym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Kyle

Tylko, że w tej cenie (a jest ona bardzo okazyjna) nie dostaniesz odpowiednika Denona lub Yamahy. No chyba, że poszukasz koledze jakąś ofertę. Co do wentylatorów fakt różnie to bywa ale ponieważ mowa o sprzęcie używanym bez gwarancji można zawsze w przyszłości zrobić wymianę na silenta za 30zł i po kłopocie :-)

>Kyle

Posiadałem 2 modele amplitunerów kina Pioneer i w żadnym wentylator się nie załączył podczas oglądania filmów jak i przy słuchania muzyki.Może dopiero się uruchomi przy bardzo dużym obciążeniu np. jesli ktoś będzie chcial nagłośnić impreze.Ale gdy poziom głośności będziesz mial na min 80% to nie ma szans żeby przy tak dużym natężeniu dźwięku byś go usłyszał.Wiele amplitunerów jak YAMAHA,ONKYO itp.też posiadają wentylatory ale nie widoczne z zewnątrz,tak jest w przypadku Pioneer VSX-1015 gdzie jest w środku bez żadnego wylotu w ściance wewnętrznej.

Nie wiem jak w modelach Pioneer które miałeś, ale w modelach 915 , 916 , 917 wentylatory startowały przy mocach odpowiednio 3W, 4W , ~2 waty - to chyba jeszcze nie impreza ;)

Co do wentylatorów w Yamaha - nie spotkałem się .

Chyba wszystkie flagowce Yamahy je mają,na 100% dsp-a1,dsp-ax1,dsp-az1,z-9 nie zdążyłem rozkręcic więc nie wiem ;)W niższych modelach to też się nie wypowiem.

Posiadałem Pioneera VSX-1015 i VSA-07 i w żadnym wentylator się nie zalączył,a jesli nawet to wtedy tak cicho że tego nie zauważyłem.Więc przy wyborze sprzętu bym się nie sugerowal czy jest wiatrak czy też nie.No chyba że najniższe modele mają mocno obciążone słabe końcówki mocy że wymagaja stałego chłodzenia.Też jestem takiego zdania że warto troszke więcej przeznaczyć pieniędzy na cos lepszego,różnica ok 400zł więcej w tej kategorii cenowej da większa poprawę jakości niż dołożenie 1000zł do sprzetu w kategorii 5tys.

Kyle, 25 Maj 2010, 14:47

>Nie wiem jak w modelach Pioneer które miałeś, ale w modelach 915 , 916 , 917 wentylatory startowały

>przy mocach odpowiednio 3W, 4W , ~2 waty - to chyba jeszcze nie impreza ;)

>

>Co do wentylatorów w Yamaha - nie spotkałem się .

Nie porównywałbym tych amplitunerów do vsx 908 czy też vsx 909. To trochę nie na miejscu i może właśnie z tego powodu startowały w nich wentylatory gdyż paliły się ze wstydu. :))

Jak dla mnie to brzmienie było podobne do vsx-1015.W DOLBY DIGITAL i DTS pionek minimalnie tracił na barwie dzwieku i niestety minimalnie musiałem skorygować equalizerem żeby grał jak w "direct"Obydwa mają chyba takie same procesory ProLogic w Pioneerach jest nie do sluchania dzwiek staje sie całkiem płaski pozbawionych tonów wysokich jak i niskich,regulacja EQ mało co daje tak samo działa w nowszych serii LX (w sklepie porównywalem i pro logic w kazdej marce byl inny,niestety Pioneer nic nie poprawił).Tylko z tego powodu przeniosłem się na Yamahe,jedyne co gorsze w Yamaha to wygląd i obsluga plus to dobrze dzialający PROLOGIC a w DD i DTS nie muszę nic korygować equalizerem.W stereo 1015 (DIRECT) porównywałem tylko do Yamahy,Pioneer mial bardziej wyostrzoną górę i mniej basów a w Yamaha dźwiek jest bardziej cieplejszy z nieco większa ilością basów(różnice oczywiście minimalne mało słyszalne).VSA w stereo niestety nie porownywałem bo go miałem krótko i byłem w trakcie wymiany kolumn ale w kinie identycznie jak VSX-1015.Porównań wyższych modeli nie będę tu opisywać bo to temat sprzetu za kilkaset zł.

Dzieki wielkie za wszelkie sugestie, Doszedlem jednak do wniosku ze kino swoja droga a muzyka swoja. wiec wyjscie pre out nie bylo potrzebne. do napedzania malych glosniczkow typu Tannoy Fx Cantn Movie itd zdecydowalem sie na Pioneer'a 418. Dostalem na niego dobra cene :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.