Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MSki napisał:

A czy Polacy powinni wspierać chińską myśl techniczną ?

Polak (tak jak każdy inny konsument każdej innej nacji) niech kupuje co chce i gdzie chce. Są producenci chińscy, szwajcarscy, japońscy, polscy, niemieccy - mamy wybór! I to jest najważniejsze - mieć wybór.

A czym przekonują do siebie Chińczycy? Jest wybór, jest design - czasem wtórny a czasem bardzo ciekawy i oryginalny. No i jest zarąbista cena!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, MSki napisał:

A to w Lidlu i Biedronce też zegarki sprzedają ?

5 godzin temu, MSki napisał:

.jeśli dobrze sobie przypominam, pisałeś, że ludzie mniej zamożni nie powinni kupować tanich, a tym samym badziewnych rzeczy ..jednorazówek, a tak się rzecz ma w przypadku tych podlinkowanych zegarków

Tylko bogatych stac na tanie rzeczy? 🙂

9 godzin temu, MSki napisał:

A czy Polacy powinni wspierać chińską myśl techniczną ?

Jak Urszula Von coś tam dalej będzie u władzy to Europa niedługo będzie trzecim krajem świata. 

?👈

7 godzin temu, MSki napisał:

ludzie mniej zamożni nie powinni kupować tanich, a tym samym badziewnych rzeczy ..jednorazówek, a tak się rzecz ma w przypadku tych podlinkowanych zegarków

Posiadam SKMEI watch i nie jest to jednorazówka. Normalny elektronik.

Ukryta Zawartość

Za zupełnie śmieszny piniądz masz rzecz w pełni użyteczną. I bardzo sympatyczną. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No kurka. Przychodzi jakiś Albańczyk, na łapie Tag Heuer Carrera Chrono a ja bidne Casio.

I jak tu robić za autorytet medyczny? 😄

Muszę kupić jakiegoś TAG-a na daily.

Gdyby autorytet medyczny mozna bylo podreparowac TAG-ami, to mieli bysmy samych doktorow, a posiadacze Rolexow i Patekow sa conajmniej profesorami

Cale szczescie ze mamy dwa przeguby, dzieki temu mozna sie wykazac kilkoma fakultetami

17 minut temu, xajas napisał:

Gdyby autorytet medyczny mozna bylo podreparowac TAG-ami, to mieli bysmy samych doktorow

Ale ja chyba z tym Casio przeginam.

Trzeba jakoś przyzwoiciej.

5 minut temu, MSki napisał:

Może lepiej powiesić w pokoju lekarskim wszystkie dyplomy, świadczące o zdobytej wiedzy,

Ściana Chwały to oczywistość. 😄 

6 godzin temu, xajas napisał:

Gdyby autorytet medyczny mozna bylo podreparowac TAG-ami, to mieli bysmy samych doktorow, a posiadacze Rolexow i Patekow sa conajmniej profesorami

Ukryta Zawartość

Cale szczescie ze mamy dwa przeguby, dzieki temu mozna sie wykazac kilkoma fakultetami

Ja Ciebie proszę, a czymże te "gwiazdy" medycyny w telewizji przekonały lud do przyjęcia preparatu niepotrzebnego i ryzykownego. Argumentami naukowymi?

Przez 3 lata to powtarzałem. "Wypachniony pan doktór w TV powiedział że to, że tamto". "Ważne że piękny i wypachniony - nie ważne co mówi; ważne żeby go słuchać".

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale ja chyba z tym Casio przeginam.

Trzeba jakoś przyzwoiciej.

Mój były rodzinny (znajomy jeszcze rodziców, znający mnie jeszcze z czasów licealnych) parę lat temu wypisywał mi jakieś recepty (choć faktycznie fartuch już zawiesił na kołku z racji wieku, to formalnie jeszcze coś tam przyjmował) w naszym wsiowym ośrodku zdrowia. Ja się patrze, a tam na ręku pam!. Oczywiście zapytałem. Dostałem od córek na okrągłe urodziny i to taki jest, wiesz, bardziej z dalekich wschodnich stron. Ale, że coś mi za dobrze wyglądał, to poprosiłem by mi z bliska pokazał i mówię, że mi na chińską podróbę nie wygląda. Doktorka aż z krzesła poderwało, a potem opadł zrezygnowany i mówi, że przecież i ja znam jego córki (a znam) i to niemożliwe. Mówię, niech dochtór do mnie wpadnie, się otworzy, się zobaczy. I się okazało, że to na 99,9% oryginał, albo chinole podrabiają już nie tylko werki ety, ale i specyficzne niewielkie modyfikacje jakie Panerai wprowadził (czy ściślej ecie polecił wprowadzić) by się nazywało P coś tam, coś tam.

Do dziś nie wiem czy odstawił mi komedię w 2 aktach, czy jednak jego córki to nie takie małpy za jakie je ich własny tatuś uważa. Na dobrą sprawę, mógłbym tą starszą spytać, bo po serii biznesowych niebywałych sukcesów w 2 czy 3 kolejnych aptekach które jej tatuś kupił, wylądowała jako najemna kierowniczka sieciowej apteki u mnie na wsi, ale tak jakoś się nie składało. Ale kiedyś zapytam.

Także tylko pam, każdy kto ma nawet tylko mierne pojęcie o zegarkach rozpozna. Może być i dobra podróba, bo przecież nie musisz z bliska pokazywać 🙂

4 minuty temu, Adalbert95 napisał:

Może być i dobra podróba

Nie może. Źle bym się z tym czuł.

17 minut temu, Adalbert95 napisał:

Także tylko pam, każdy kto ma nawet tylko mierne pojęcie o zegarkach rozpozna.

To nie chodzi o to by ktoś rozpoznawał. To chodzi o to, by doktór nie miał o 5 klas mniej prestiżowego sikora na łapie niż pacjent z Albanii, bo to prostu nie wypada. Zauważ, że nie mówię "5 klas gorszego" bo np. jeśli chodzi o dokładność to ja mam synchro z atomowym w tym Casio i żaden mechanik nawet się do tej dokładności nie zbliży. Do tego zegarek mi się przestawia po wylądowaniu w innej strefie czasowej gdy tylko komórka zaloguje się do miejscowej sieci. Także są i plusy.

Poza tym - tylko tak gadam. Zapewne skończy się na tym, że kupię po prostu do Casio nowy bezel za 50 funtów i znów będzie ładnie przez kolejne kilka lat. Kolega mi przyśle z UK kurierem z ceną powiedzmy 7 funtów i tak oto uniknę płacenia cła i VAT. 🙂 Już nawet nie chodzi o te kilka € cła, rzecz w tym, że aby je zapłacić, to muszę jechać do wyznaczonego oddziału pocztowego a to jest zmarnowana godzina. Więc rzeczy z UK zamawiam na mieszkającego tam kolegę, on im nadaje odpowiednio niską wartość w deklaracji celnej, wyciąga faktury i paczka mi przychodzi kurierem bezpośrednio do domu. 🙂

Ukryta Zawartość

Ten G-Shock mi po prostu przyrósł do ręki. 😄

Ukryta Zawartość

5 minut temu, il Dottore napisał:

To nie chodzi o to by ktoś rozpoznawał. To chodzi o to, by doktór nie miał o 5 klas mniej prestiżowego sikora na łapie niż pacjent z Albanii, bo to prostu nie wypada.

Oczywiście, że o to chodzi. Inaczej nie było dyskusji.

Przestań zachowywać się jak 16 letnia panienka co to by bardzo chciała, ale się boi...

10 minut temu, soundchaser napisał:

Ja nie noszę od chyba 30 lat. Po co? Snobem nie jestem, a i nadgarstek się nie męczy.

Ja od 20 z górą lat nie oglądam telewizji. Po co? Idiotą nie jestem a i mózg się nie męczy.

A na poważnie - zegarki w dzisiejszych czasach to odpowiednik winylu w audio - taki uroczy anachronizm a jednak wciąż powszechny i wciąż popularny.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Wy naprawdę w dzisiejszych czasach nosicie jeszcze zegarki?
Ja nie noszę od chyba 30 lat. Po co? Snobem nie jestem, a i nadgarstek się nie męczy.

To wątek dla tych co zegarki noszą. Załóż sobie swój własny np. pt: Czemu nie noszę zegarka, i tam się produkuj do woli i upojenia. Albo pt: Noszenie zegarków - czyj spisek i kto za tym stoi? Tak, ten drugi tytuł zdecydowanie bardziej będzie korespondował z twoim tutejszym emploi...

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Poza tym - tylko tak gadam. Zapewne skończy się na tym, że kupię po prostu do Casio nowy bezel za 50 funtów i znów będzie ładnie przez kolejne kilka lat. Kolega mi przyśle z UK kurierem z ceną powiedzmy 7 funtów i tak oto uniknę płacenia cła i VAT. 🙂 Już nawet nie chodzi o te kilka € cła, rzecz w tym, że aby je zapłacić, to muszę jechać do wyznaczonego oddziału pocztowego a to jest zmarnowana godzina. Więc rzeczy z UK zamawiam na mieszkającego tam kolegę, on im nadaje odpowiednio niską wartość w deklaracji celnej, wyciąga faktury i paczka mi przychodzi kurierem bezpośrednio do domu. 🙂

Coraz to nowe regulacje celne i pocztowe coraz bardziej utrudniają wymianę drobnych towarów pomiędzy kontynentami. Niedługo to chyba tylko wielkie korporacje jak Ali czy Amazon będą w stanie to omijać, a małe firmy będą musiały zrezygnować, bo ilość formalności jest coraz gorsza i coraz bardziej czasochłonna. Liczy się ten kto zaczął, a jest to prawdopodobnie UK. A prawdopodobnie także Londyn ma jakiś dziwny wpływ na działanie poczty międzynarodowo. Ich pasją jest inwigilacja, rejestracja wszystkiego, zapisywanie każdego adresu, czepiają się drobiazgów, są po prostu upierdliwi. UE nie pozostała dłużna. USA w sumie jest wyluzowane i liberalne w stosunku do nich i UE. Tak mi świta że Londyn chce faktycznie być jakimś pomostem w nowej Euroatlantyce. Kto jest mostem, ten pobiera jakieś myto, myślę że to cwaniaki 1 liga.

2 godziny temu, Piotr_1 napisał:

UE nie pozostała dłużna.

Poczta IRL ma specjalny oddział gdzie gromadzone są paczki wyłącznie z UK (KAŻDA!) i każda jest tam dokładnie trzepana. Jak nie masz firmowej faktury na poparcie deklaracji to odsyłają do UK. Nawet nie proponują zapłaty cła wg ich widzimisię. Nic z tych rzeczy. Odsyłają i już.

Już to trenowałem i teraz UK-IRL tylko kurier. Tu przechodzi bez problemu. Nigdy poczta!

Nowość Tag Heuer - reedycja plastikowych zegarków F1 z 1986. Tym razem obudowy stalowe i cena absolutnie niedorzeczna. F1 z 1986 były taniutkie gdyż miały konkurować ze Swatchem.

IMO brzydki design i rozmiar dla dziewczyn - 35mm. Jestem na nie.

Ukryta Zawartość

TAG-Heuer-Kith-Formula-1-1500x1500.jpg

KithxTAG_F1-1021216.jpg?ixlib=rails-1.1.

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, il Dottore napisał:

To chodzi o to, by doktór nie miał o 5 klas mniej prestiżowego sikora na łapie niż pacjent z Albanii, bo to prostu nie wypada.

a dlaczego?

1 minutę temu, kostropaty napisał:

a dlaczego?

No bo jak sikor słaby to zły doktor. I poziom zaufania pacjenta spada momentalnie. Ty masz mieć gajerek, krawacik, wszystkie zęby,  ty masz wyglądać. To się nazywa: zawód zaufania społecznego. Nie w każdym kraju to tak działa ale w krajach gdzie bardzo wysokie zarobki w zawodach medycznych są oczywistością tak właśnie jest.

4 minuty temu, kostropaty napisał:

musisz więc zainwestować

Bronię się na razie, bo drogi zegarek jest ładny i piękny jak się go kupi. A po kilku latach na daily się porysuje, poobtłukuje i serce będzie bolało. Wyjściem jest Luminox Pacific Diver. Kosztuje grosze, ma karbonowy bezel (więc się nie porysuje a jeśli porysuje to nie będzie widać) i... jest kopią Tag Heuera F1. 🙂  No ale nuras do pracy???

product59821-7756_cropped.jpg.thumb_FFFC

TAGHEUER_WAZ1110.FT8023-1_1280x.jpg?v=16

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Poczta IRL ma specjalny oddział gdzie gromadzone są paczki wyłącznie z UK (KAŻDA!) i każda jest tam dokładnie trzepana. Jak nie masz firmowej faktury na poparcie deklaracji to odsyłają do UK. Nawet nie proponują zapłaty cła wg ich widzimisię. Nic z tych rzeczy. Odsyłają i już.

Już to trenowałem i teraz UK-IRL tylko kurier. Tu przechodzi bez problemu. Nigdy poczta!

To prawdopodobnie forma rewanżu za urzędniczą "skrupulatność" gryzipiórków w UK. Polecam program Farma Clarksona na Amazon Prime. Tam o rolnictwie - to samo. Tona formalności, regulacji, zakazów, którą mało który rolnik umie przejść, a jest tego coraz więcej i więcej. Czasowo i psychicznie jest to już dawno nieopłacalnie. Bez wielkich dotacji w sumie już też dla małego rolnika. Dlatego drobne rolnictwo wycofa się, podda się i zostaną tylko wielkie korporacje produkujące żywność. Podobnie jest z małymi firmami z innych sektorów właśnie. To jest gra na zamęczenie psychiczne po prostu, takie odnoszę wrażenie, dlatego popieram strajk przedsiębiorców i rolników. Jeżeli ludzie nie zrozumieją że obecne podwyżki do jest jeszcze "małe miki" i że interes małych producentów jest także ich interesem, to ceny pójdą w górę tak, że zostanie tylko płacz. A naprawdę to myślę że te wszystkie upierdliwe prawa i zamordyzm jest lobbowany przez duże korporacje, a władza to właśnie podpisuje. Chyba że to totalna głupota tych władz. A daleko szukać dowodów? Nestle, Mars, Coca Cola, Mcd, Heinz pierwsze wprowadziły astronomiczne podwyżki cen żywności zanim nawet jeszcze była inflacja. Zrobili tak, bo już myśleli że mogli, że mają taki monopol, że ludzie to łykną jako konieczność.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.