Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana napędu KSS 213C Sony na KSS 240A

skuter 06

Rekomendowane odpowiedzi

To są całkiem inne lasery, inna budowa, ale jest taka możliwość, tylko po co ?

Te lasery nie różnią się muzykalnie, cenowo, także sensu to nie widzę żadnego.

Pozdrawiam serdecznie.

• 3 tygodnie później...

Dzięki za zainteresowanie. Zgadza się, dostępny jest 213 ale nie ma orginalnego z Sony tylko produkowane na licencji. Jakość już nie ta! Choć wygląd zewnętrzny nie zmienił się wyraźnie. nawet nowy 213 ma kłopoty z płytami. 240 jest lepiej skonstruowany i stabilniejszy w pracy. Z jednym i drugim mam do czynienia, to widzę wyraźną różnicę. 240 jest po prostu mniej kapryśny. No i jest produkowany w porządnych warunkach. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Fakt, oba są zbudowane inaczej i w tym tkwi różnica! 240 jest po prostu pancerny. Nie mam ochoty sprawdzać przez próby przekładania i kombinowania, czy da się zamienić. Stąd pytanie czy bez jakichkolwiek dodatkowych zabiegów da się zamienić. A zamienić warto, bo 240 ma stabilną pracę, nie robi takich ,,numerów" jak niestabilny 213. Płytę zawsze czyta od początku od razu, bez kaprysów i pod koniec też nie ma żadnych trzasków i przeskoków. 240 jest po prostu mniej wrażliwy. a to cenne przy CDR! Pozdrawiam serdecznie!!!

Oczywiście zmiana lasera daje odczuwalną różnicę, choć nie w przypadku tych 2 jednostek. wystarczy posłuchać, jak z odczytem radzą sobie najlepsze, nieprodukowane już napędy PHILIPS. Tu różnice są do pominięcia. Tak mi się wydaje, bo nie miałem możliwości porównać 2 napędów przy współpracy z tym samym przetwornikiem. 240 jest po prostu mniej wrażliwy. Ma zalety napędu CD a działa jak napędy DVD, które czytają jak leci, choć do muzyki są niebardzo. Nie ma kaprysów 213 i stąd warto go stosować. Pozdrawiam

Może jeszcze jakaś informacja o samej zamianie? Nie robiłem tego dla 213 i ciągle nie wiem, czy można zamienić tylko na zasadzie zamiany miejscami. Czyli, czy wymiary montażowe na to pozwalają i czy elektrycznie jest to samo. Nawet wtyczki. A 240 już nie pamiętam, bo dość dawno naprawiałem i wtedy mnie to nie interesowało. 240 mogę mieć za darmo, więc wymiana kusi. Jeszcze raz pozdrawiam i miłego słuchania wszystkim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.