Skocz do zawartości
IGNORED

Niechcący dotknąłem kopułki tweetera w Dynaudio MSP 100

tomsoul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy dotknięcie (niechcacy) kopułki tweetera( ale również woofera) może je uszkodzić? Moje kolumny to Dynaudio MSP 100.

Dodaje zdjęcie kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Apetyczny

Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju jest to dotknięcie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

tak,na sto procent sa juz uszkodzone,nie wolno dotykac glosnikow w koumnie bo jak dotkniesz to juz zarazki przeskoczyly i adidas gwarantowany,takze poki graja szukaj zyda na nie

Caleb66:

Zarazki powiadasz.

Te kilka tysięcy (do obliczeń przyjąłem 10000) zarazek na membranie to około 17pg (pikogramów). To oznacza wpływ podobny do jitter`a o wartości 10ps. A to już wyraźnie słychać!

Przeprowadź ślepy test porównawczy kolumn. Na jednym i tym samym kanale posłuchaj najpierw tej dziewiczej, a potem tej dotkniętej. Jeśli dotknięta zagra gorzej, oddaj ją do serwisu. Jeśli lepiej, dotknij też tej drugiej.

A tak w ogóle; ten wątek to prowokacja!

Po pierwsze: nie widzę na fotce żadnej kopułki.

Po drugie: Autor twierdzi, że jednocześnie dotknął membrany woofera. Prawdopodobieństwo takiego przypadkowego zdarzenia wynosi jak 1:67 milionów.

Proponuję grac w totolotka.

jak zaczniesz rozmawiac z kablem glosnikowym, daj znac...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 31 Maj 2010, 21:40>jak zaczniesz rozmawiac z kablem glosnikowym, daj znac...

A co ? Masz już jakieś osiągnięcia na tym polu i chcesz pomóc koledze?

Pamiętam jak w czasach komuny, gdy „kolumny” (tylko polskiej produkcji) mieli nieliczni, na wagary szło się do Józka. Miał „dzianych” Starych, niezły sprzęt i dużą kolekcję czarnych płyt. Co ja piszę, wszyscy mieli czarne płyty; niczego innego nie było!

No i po kupieniu żytniej (14zł) siedzimy u Józka. Ktoś wepchnął mu kopułkę do „środka”. Tragedia!

Inny gigant, Mireczek; ten zawsze miał na wszystko odpowiedź, zaproponował abyśmy wyprostowali membranę rurą od odkurzacza.

Po chwili, głośnik został bez membrany i cewki. . .

A Józek chciał z sobą skończyć. . .

Legenda:

Żytnia – popularna wódka.

Odkurzacz oczywiście zasysał.

Jak Tomsoul będziesz po następnych dotknięciach chciał metodą Mireczka prostować kopułki, odkurzacz musi być włączony nim zbliżysz rurę do membrany.

Więc - w nawiązaniu do wczesniejszych wypowiedzi - ja nieraz odkurzaczem kopułkę w Dynaudio pogiętą odsysam i za każdym razem podziwiam producenta. Ale za którymś razem to puści:)

No słusznie Grzegorz mówi, trzeba to robić przez ułamek sekundy i pod odpowiednim...dużo by mówić, po pijaku to nawet nie takie rzeczy jak kopułka łatwo popsuć

Ten temat to żadna prowokacja. Zresztą po co ja w ogóle zaczynałem ten temat? Powinienem z góry przewidzieć że nie zostawicie "po mnie suchej nitki". Widać początkujący audiofile na tym forum są bardzo niemile widziani.

Bardzo dobrze że postawiłeś to pytanie Tomsoul. To ten brak empatii częsty wśród wytrawnych miłosników techniki spowodował, że niektórzy nie uznali tematu za prawdziwy.

Nie, po prostu zapytales o cos strasznie oczywistego :-)

Dodam ze patent z odkurzaczem zdaje egzamin, ale przy tekstylnych / papierowych kopulkach z innymi juz jest ciezko.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

tomsoul

Nie przejmuj się tymi gruboskórnymi żartami.

To przecież banda łobuzów z jednego podwórka.

PS. Jakby z tą kopułką było coś nie teges to odsysaj ją USTAMI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.