Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Vandersteen 3A

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś może słyszał jak graja podłogówki Vandersteen The Model 3A Signature? Jaką w ogóle szkołę grania reprezentuje Vandersteen - będzie jasno/ciemno/neutralnie, co ze spójnością, jak z mikro dynamiką, jak wychodzi budowanie sceny? Warto próbować posłuchać tych kolumienek z McIntoshem?

https://www.audiostereo.pl/topic/63904-kolumny-vandersteen-3a/

Ecamelu!

Widzę, że nikt nie był łaskaw Ci choć odrobinę rozwiać wątpliwości.

Ja też wiele nie pomogę, ale przynajmniej spróbuję...

W naszym gronie, co prawda słuchaliśmy modelu mniejszego 1c, i to o nim możemy podyskutować, ale podobnież wszystkie inne grają w tej samej manierze, tylko lepiej.

Opis jest zawarty w wątku "Lubuskie odsłuchy" w relacji z 23 lutego 2010 r., więc powtarzać się nie ma sensu.

Vanderszafy grają na tyle fascynująco, że kolega Lucmaster nabył model większy 2 Ce signature. O wrażenia pytaj jego - pomoże!

Czy warto? Spróbować warto z pewnością bo to nietuzinkowe konstrukcje! I mam nadzieję, że z McIntoshem też się polubią!

Pozdrawiam

D4ncer, 1 Cze 2010, 16:43

>ecamel, B&W na sprzedaz? :)

Zwolnij trochę ;)

Jak będziesz w Polsce, wpadnij, pogadamy.

berberys, 1 Cze 2010, 17:02

>Gdybyś wyraził jakąkolwiek ochotę na odsłuchy Vanderszaf - serdecznie zapraszam w imieniu swoim i

>kolegów!

Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Na posłuchanie Vandersteenów namawiał mnie już pan Kamil z firmy Koris (mają kolumny w swojej ofercie) a jako, że to w moim mieście, chyba na początek przejadę się właśnie tam.

Jestem zwolennikiem tych kolumn i wogóle Vandersteena. Coś do poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny są dokładnie opisane w HI-FI i muzyka nr 4/10. Wyszła kategoria Hi-End! Polecam lekturze.

Ukryta Zawartość

Apetyczny, 1 Cze 2010, 18:48

>Jestem zwolennikiem tych kolumn i wogóle Vandersteena.

Domyślam się wiec, że zestawienie gra fajnie. Jaki charakter ma Twoja elektronika? Do jakiego repertuaru, Twoim zdaniem kolumienki nadają się najlepiej?

>Coś do poczytania:

Dzięki, ale staram się omijać opisy producentów czy dystrybutorów.

Jak najbardziej Cię rozumiem. Na ostatnim Audio Szoł puszczali muzykę na dwójkach i było rewelacyjnie. Piękna scena, muzyka wychodziła przed kolumny. Sama radość. Pewnie się nie zawiedziesz! Powodzenia.

ja mam vandersteen 1c od około pół roku. tez kupiłem w korisie w poznaniu. graja z Yamaha s1000. i powiem Ci, że to sa swietne głosniki. pamietam byłem na odsłuchu ww plus MA RX2 i po przełożeniu kabli z MA na Vandersteen to było cos niesamowitego; dźwięk otwarty, przestrzeń cudowna, kawał świetnego basu. u mnie graja z regulacja tweetera o pół decybela. w 20 metrah w tej chwili troche sie duszą, ale mam nadzieje na przeprowadzke na 33 metry i wtedy będzie super. teraz troszke sie duszą, a i tak bas daje rade, nie wzbudza się itd. kupuj, bo to świetne głośniki. Nie wiem z czym będą u Ciebie grały, ale są łatwe do wysterowania. Brak totalnej kompresji przy wysokich poziomach dźwięku. Ważne żeby wzmak miał dobrą kontrole basu i był dynamiczny.

lelek01, 1 Cze 2010, 22:45

>w 20 metrah w tej chwili troche sie duszą, ale mam nadzieje na przeprowadzke na 33 metry i wtedy będzie super.

Kurcze, a ja myślałem aby w swoje ~34m2 wsadzić model 3A. Trochę teraz zwątpiłem, że mogą być za duże. No nic, trzeba posłuchać i tyle.

Dzięki za opinię.

Na pewno nie będą za duże.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Elbetoth ma rację.

Jedyny znany mi przypadek za dużych kolumn to taki, że nie mieszczą się fizycznie do pomieszczenia. ( są od niego większe).

Kolumny mogą być tylko za małe ale nie za duże.

Jeśli jakaś kolumna gra w małym pokoju źle to albo jest do kitu albo jest zła akustyka pomieszczenia.

Do 34m2 można wstawić wszystko pod warunkiem, że się zmieści.

'Kolumny mogą być tylko za małe ale nie za duże.

Jeśli jakaś kolumna gra w małym pokoju źle to albo jest do kitu albo jest zła akustyka pomieszczenia.'

to jaka duża kolumna zagra w pokoju 14m2,gdzie baza jakies 2m miedzy kolumnami i mamy słuchac muzyki z 2,5m? Najmniejszy Vandersteen sie nie udusi??

wg mnie "udusi" to znaczy że:

w 18-20 metrach duża kolumna typu ww 3A lub np. Harpia New Doberman nie będzie raczej odpowiednio kreślić zjawisk przestrzennych oraz może byc zaburzona stereofonia. w 18 metrach w bloku ciężko jest wystawić kolumny na 1,5 metra od ścian na przykład. ja u siebie mam kolumny wystawione około 70 cm od tylnej ściany i 55cm od bocznych i uważam, że jest to za mało, ale warunki lokalowe nie pozwalają na więcej. na 33 metrach odstawię je około 1,2m i 1 metr od ścian. sądzę, że stereo i przestrzeń kreślona przez kolumny będzie o wiele lepsza - tak sobie gdybam. jak to ładnie piszą w recenzjach będzie "dużo powietrza" ;-)

u mnie Model 2 Vandersteenów grał w 15 metrach kwadratowych. nic się nie dusił. była przestrzeń, w głąb i na szerokość. bas nie dudnił. grało.

w 30 metrów kwadratowych to można wsadziać wszystko :)

pozdr.

Ł.

tak to wyglądało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:) wyglada na więcej niz 15m...

Kolega mnie juz uprzedził z objaśnieniem co znaczy 'udusi'... ;) dodam,że w dużej kolumnie obawiałbym sie również o bas,który w takim pomieszczeniu moze zacząć buczeć i dominować inne zakresy.. Sam bardzo chętnie kupiłbym kolumny z niskim zejściem na basie,podłogowe,ale mam jednak obawy o sens...

berberys, 1 Cze 2010, 18:10

>Koniecznie napisz o swoich poodsłuchowych odczuciach!

Właśnie dostałem informację, że w tym miesiącu będzie ciężko z dostępnością Vandersteenów w Poznaniu. Trudno, kolumny nie zając ;)

lucmaster, 2 Cze 2010, 14:36

>tak to wyglądało.

Przestań, bo zaczyna mi ślina lecieć ;)

Swoją drogą, myślałem o Magnepanach, o czymś ze stajni Martin Logan, o dipolach, chwilę później urodziły się jeszcze Audiostatici i Infinity ze wstęgą oraz Vandersteeny. Chyba muszę trochę wyhamować ;)

areczek, 2 Cze 2010, 15:53

>Ja rozleję jeszcze trochę oliwy...,ecamelu''cebulki''jes zcze masz do wyboru.Jak wpadłes juz w

>poślizg?,hamuj,hamuj bo się rozbijesz.

>;-)

Taaak, kolumny za ponad 65000 złociszy to faktycznie wystarczający hamulec, przynajmniej dla mnie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.