Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem,w czym Thiel są podobne do V. Moim zdaniem, grają na dwóch przeciwległych biegunach.

1. Spójność fazowa i czasowa.

2. Zwrotnice pierwszego rzędu.

To są cechy wspólne Thiela i Vandersteena i stąd bierze się ich genialne brzmienie, bo to jest klucz do sukcesu. To było odkrycie obu genialnych konstruktorów. Różnice tkwią w konstrukcjach samych przetworników. Fakt, V są łatwiejsze do napędzenia.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

1. Spójność fazowa i czasowa.

2. Zwrotnice pierwszego rzędu.

To są cechy wspólne Thiela i Vandersteena i stąd bierze się ich genialne brzmienie, bo to jest klucz do sukcesu. To było odkrycie obu genialnych konstruktorów. Różnice tkwią w konstrukcjach samych przetworników. Fakt, V są łatwiejsze do napędzenia.

Ja pisałem o brzmieniu,które radykalnie się różni,Thiel przy gładkich Vandersteenach,moim zdaniem, gra jazgotliwie i ofensywnie. Wspólne cechy,dały kompletnie odmienny efekt,no i te zimne białe przetworniki w Thiel,brrr.

Ja pisałem o brzmieniu,które radykalnie się różni,Thiel przy gładkich Vandersteenach,moim zdaniem, gra jazgotliwie i ofensywnie. Wspólne cechy,dały kompletnie odmienny efekt,no i te zimne białe przetworniki w Thiel,brrr.

Twoje odczucia nie są dla mnie zaskoczeniem. Po prostu jak wielu innych nie słyszałeś dobrze zasilonych Thieli, bo są one kapryśne i wymagające. Wiele osób dlatego się do nich zniechęca i przypina im niesłuszną łatkę krzykliwych, a to nie one krzyczą, tylko elektronika do nich podpięta. Vandersteen wybaczają elektronice znacznie więcej.

Ja używam starych wybitnych kabelków solid core, tych:

http://www.audioreview.com/cat/cables/speaker-cables/eichmann/express-6-speaker-cable/prd_321397_1584crx.aspx

Dziś firma nadal robi kable, ale nowsze wersje tamtego kabla to już nie to samo :-)

http://www.eti-research.com.au

Są te kable na allegro za 750 zł para 3m. Używasz ich z wtykami banan do V?

Są te kable na allegro za 750 zł para 3m. Używasz ich z wtykami banan do V?

Nie, zostałem przy gołych końcówkach, ale można przerobić na widełki pasujące do małych gniazd.

Takie nie zarobione kable się utleniają, i po jakimś czasie trzeba skracać skorodowaną miedź

Nie zauważyłem tego do tej pory na tych kablach, ale istotnie zaleca się np. zacynować końcówki.

Mam gdzieś w pudełku stare, niezakonfekcjonowane nigdy plecionki, czasem doraźnie używam.

Dźwiękowo straszny jazgot, suchy bas, męczące granie.

Wystarczy wpiąć nowe kable w ich miejsce, nawet Jantzena na parenaście złotych, i wszystkie te cechy znikają..

Do niezakonfekcjonowanych PRAWIDŁOWO kabli korozja dostaje się również w głąb osłon, to nie jest tak że obetniemy 20mm końcówek i po problemie.

Takie nie zarobione kable się utleniają, i po jakimś czasie trzeba skracać skorodowaną miedź

Po co skracać jak można przeczyścić z tlenków.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie, wiem, że jest wyszukiwarka na forum ;), ale mam do was pytanie, jako do właścicieli (praktyków) kolumn Vandersteen. Gdy celem jest uzyskanie jak najlepszych barw, stereofonii oraz mikrodynamiki przy niegłośnym słuchaniu to jakie wzmacniacze proponujecie do VC1?

Obecnie pogrywam na Cyrusie 8vs2 z zasilaczem dedykowanym dla przedwzmacniacza (PSX-r) i w nastepnym roku chciałbym zrobić krok do przodu wymieniając wzmacniacz. Zastanawiam się nad używanym Lavardin IS. Czy to dobry kierunek?

• 2 tygodnie później...

Panowie, wiem, że jest wyszukiwarka na forum ;), ale mam do was pytanie, jako do właścicieli (praktyków) kolumn Vandersteen. Gdy celem jest uzyskanie jak najlepszych barw, stereofonii oraz mikrodynamiki przy niegłośnym słuchaniu to jakie wzmacniacze proponujecie do VC1?

Obecnie pogrywam na Cyrusie 8vs2 z zasilaczem dedykowanym dla przedwzmacniacza (PSX-r) i w nastepnym roku chciałbym zrobić krok do przodu wymieniając wzmacniacz. Zastanawiam się nad używanym Lavardin IS. Czy to dobry kierunek?

Vincent 237

Edytowane przez EPA
  • 2 tygodnie później...

Co do kabelków i ich utleniania miałem teraz taki przypadek. Dźwięk po utlenianiu stał się płaski, bez analityczności. Powstał dosłownie szum dźwiękowy. Na początku myślałem, że to wina wzmacniacza, ale okazało się, że źle zarobione były końcówki kabli przez producenta.

Z czystej ciekawosci spytam czy wersja 3 ma jakies odmiany typu A ... signature ,czy one sa po prostu stemplowane jako model 3 bez zadnych dodatkowych zonaczen a w rzeczywistosci sa modelem znanym jako 3A signature

np te

http://www.ebay.com/itm/191769642692?rmvSB=true

?

Ok ale np w przypadku modelu 2, plakietki mialy oznakowania 2, 2b , 2ci a w przypadku modelu 3 nie znalazlem zadnego zdjecia pokazujacego zroznicowanie tego modelu ,wiec jak laik ma rozpoznac jaka to wersja modelu?

Na tabliczce są oznaczenia jak i zmieniał się też kolor śrub.

No i numer seryjny oczywiście

moglbys podeslac jakies przykladowe zdjecia/linki? wszystkie wygooglowane modele 3 - tabliczki wygladaja tak samo:/

no np jak ma sie podstawowy model 3 do modeli nizszych ale tych nowszych... np 2ce ,czy jest w nim tylko wiekszy woofer czy sa jakies udoskonalenia rowniez?

Edytowane przez Mikolaj Zmyslony

W dwójkach, oprócz informacji o modelu bezpośrednio na tabliczce, litera/litery były wybijane też za numerem seryjnym, czyli np. 795647Ce. W 3 pewnie było tak samo. Signature poznasz łatwo po podpisie Ryśka na tabliczce. Łatwo poznasz też model, który został apgrejdowany np. z 3a do 3aSig - po odręcznym podpisie Ryśka. Nie wiem, czy na forum jest ktoś, kto porównywał wszystkie rodzaje trójek i dwójek, bo tych kolumn jest u nas stosunkowo niewiele.

Dwójek jest o wiele więcej wersji.

Z mojego rozeznania to tak jak kolega wyżej wymienił. Były w sumie 3 wersje trójek. 3 3A i 3A signature. Te ostatnie tak jak ostatnie 2ce sign 2 mają midrange i tweeter od modelu 5.

Dwójek naliczylem 6 wersji i wzorem jak się to odbywa w autach były jeszcze lifty w ramach danej generacji.

Natomiast o ile w modelu 2, była zmiana obudowy na większą od modelu 2ce w górę, to trójki od początku są takie same, tj mają oddzielne skrzynie dla głośników basowych, tej samej pojemnosci.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

<p>Panowie, jaki wzmacniacz polecacie do 2ce sigII, chcialbym aby byl dynamiczny, nie koloryzowal. zakres sluchanej muzyki mam dosc duzy. Pokoj 28m^2. Myslalem o czyms od : BAT-a, Hegla co jeszcze proponujecie w cenach 5-8k zl. Konkretne modele z czym mieliscie przyjemnosc sluchac dwojek, odczucia, co zagralo "lepiej", co "gorzej" z jaka muzyka.

Panowie, jaki wzmacniacz polecacie do 2ce sigII, chcialbym aby byl dynamiczny, nie koloryzowal. zakres sluchanej muzyki mam dosc duzy. Pokoj 28m^2. Myslalem o czyms od : BAT-a, Hegla co jeszcze proponujecie w cenach 5-8k zl. Konkretne modele z czym mieliscie przyjemnosc sluchac dwojek, odczucia, co zagralo "lepiej", co "gorzej" z jaka muzyka.

Edytowane przez Damian Matuszczyk
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.