Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Zyzio, dzięki za porady i uwagi. Wiadomo, że poradami się nie słucha, i cokolwiek się wybierze będzie niejako w ciemno. Tak jak napisałeś, konkurencja duża, opinii jeszcze więcej. Ale jakąś decyzję trzeba podjąć. Skłaniam się chyba ku Vdac'owi jednak powoli. Nie dlatego, że to najlepszy dac, tylko za stosunek jakość-cena.

Powrót po dłuższej przerwie...

Romekjagoda, Myślę, że kupno MF V-DAC to bezpieczny wybór. Ten DAC świetnie brzmi, a nie kosztuje majątku. Rzeczywiście, urodą nie grzeszy, ale zawsze można go gdzieś "upchnąć" z tyłu sprzętu - o ile komuś bardzo jego wygląd by przeszkadzał. Ponadto, można V-DAC'a łatwo zapgrejdować zewnetrznym zasilaczem - i warto to zrobić.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

zyzio, opinie Elba potraktowalem tak samo jak recenzje w prasie "specjalistyczniej", nie powiem co mi sie przy niej dobrze robilo... :-)

A tak serio serio, jest jedyna osoba ktora skrobnela o nim niezla rozprawke, podziekowania jak najbardziej zasluzone.

Jeżeli będę chciał słuchać muzyki z komputera,a posiadam kartę Audiotrak Prodigy HD2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), to czy będę musiał do V-DAC'a dokupić jeszcze konwerter?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie mam pytanie a jak wypada przy V-DAC'u, rDAC'u crossover Behringer DCX 2496? Mieści się w budżecie no i można go traktować jak DAC bo sygnał z niego wychodzi już analogowy a podawany jest cyfrowy. Ktoś może miał okazje porównać?

Pozdrawiam Arczi

Panowie jakiego Daca polecacie do Sennheiser 598HD?

DAC najlepiej gdyby był zintegrowany ze wzmacniaczem.

Tak jak w temacie ma pracować ze słuchawkami 598HD, jako źródło squezebox i dysk sieciowy.

Ostatnio maiłem w domu Staxy 3050II z Thetą genVa i było bardzo chłodno i analitycznie....męcząco.

Poszukuję raczej "analogowego brzmienia"

Budżet około 1000zł

Myślałem o Matrixie mini ale ściąganie z Chin niesprawdzonego jakoś mi nie leży...najchętniej kupiłbym w Polsce:-)

Czytałem że ten dac ładnie zgrywa się z 598HD

Co do samego daca to każdy ma swoje preferencje. Ja z dystansem traktuje wszystkie orgazmy, którymi dzielą się forumowicze po odsłuchach. Jejśłi ntaomiast mowisz o tym, że sprowadzanie od skośnookich kumpli Tobie nie leży to powiem, że nie dokonując nigdy zakupów z zagranicy założyłem konto na ebay, na paypalu, wybrałem za poradą kogoś kto już kupił za granicą pewnego sprzedawcę i po tygodniu załączyłem matrixa. W dzisiejszych czasach nie ma problemu z zakupem.

Pozdrówka.

Czekam właśnie na słuchawki natomiast pod koniec roku chciałbym nabyć matrixa....może ktoś będzie robił jakieś grupowe zamówienia chętnie bym się podłączył i coś odpalił w zamian:-)

Czekam właśnie na słuchawki natomiast pod koniec roku chciałbym nabyć matrixa....może ktoś będzie robił jakieś grupowe zamówienia chętnie bym się podłączył i coś odpalił w zamian:-)

Nie sądzę aby byli chętni. Większa paczka = większe ryzyko cła.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Musi być połączone coaxialem (squezzebox). Znalazłem takie cuś, może ktoś to słyszał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze ewentualnie Beresford lub ZeroDac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję popatrzeć na tego DAC'a - FULL Wypas :)

Ukryta Zawartość

Przypomina wygładem piętrowy tort weselny :)

Ukryta Zawartość

Proponuję popatrzeć na tego DAC'a - FULL Wypas :)

Ukryta Zawartość

Przypomina wygładem piętrowy tort weselny :)

Przecież TDA1540 to 14-bitowy DAC. Rozumiem że aktualnie panuje moda na vintage, ale to to już jest przesada.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rzeczywiście ten Dac z ebaya wygląda trochę dziwnie :-)

Czy któryś z Forumowiczów miał kontakt z Dr DAC Prime?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co wyważać otwarte drzwi ? Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego :-)

Kup sobie rDACa lub Matrixa, i miej temat z głowy. To rozwiązania sprawdzone przez wiele osób na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem go kilka miesięcy temu , całkiem dobrze sie prawuje z Creative T3 , i z sennheiserami HD 595 , cóż.. ciężko dopatrzeć sie tego Hi-endu w słuchawkach , ale dzięk jest na dobrym poziomie,

Ukryta Zawartość

Pytanie nowego uzytkownika V-daca (Mikolaj przyniosl!!! ;-) : czy wylaczacie go z zasilania (wyjecie wtyczki), czy tez podlaczony jest non-stop?

U mnie chodził zawsze non stop. Zużycie prądu w takim dacu jest pomijalne.

Dobra informacja dla posiadaczy V-DACów - właśnie dostałem info że wyszedł do mnie z Izraela zasilacz TeddyPardo V-DAC PSU.

Wersji dla V-DAC nie ma jeszcze na stronie Teddyego (dostanę pierwszy jaki powstał do V-DACa), ale jest on identyczny z tym, tyle że na 12V:

Ukryta Zawartość

Zobaczymy co wniesie on do dźwięku V-DACa.

Ukryta Zawartość

Tak jak napisałem wyżej, od wczoraj gra w moim systemie V-Dac. Za wcześnie na obiektywną recenzję, popartą porównaniami do gołego CD (CA 640 v.1) i CD z DACiem. Jako rozentuzjazmowany nowoposiadacz mogę powiedzieć tyle, że faktycznie nie chce się przestać słuchać. Wydaje mi się (jestem odrobinę podekscytowany, więc biorę poprawkę na obiektywizm moich opinii), że poprawiło się wszystko: rozmiar instrumentów, ich namacalność i autentyczność brzmienia; scena i lokalizacja instrumentów, a szczególnie poszerzenie sceny i jej plany; wokale: AMJ, Milow brzmią naprawdę autentyczniej; bas: jest go więcej - dziwna sprawa, dopiero dziś po zainstalowaniu daca mogłem zmierzyć płytą testową generowane przez kolumn częstotliwości: mam Castle Harlech'y s1, które nominalnie mają zakres od 40Hz, jednak z płyty testowej generują bas od 30Hz (i to nie tylko lekko zarysowany, ale słyszalny; lekko słyszalny bas zaczyna się od 28Hz - jestem w szoku, bo nie wiem, czy to rzetelność producenta kolumn, że podał 40Hz, czy też zasługa V-Daca?). Słucham dalej. Ale naprawdę jest nieźle: nie wiem czy ktoś ma dostęp do Samplera Naim'a nr. 6, ale polecam posłuchać utworu nr. 3 - wejście gitary basowej jest teraz tak autentyczne, że ktoś, kto pierwszy raz slucha tego utworu, możne zgubić kapcie ;-)

Producent podaje zakres częstotliwości mieszczący się w podanych spadkach głośności, z reguły -3dB, choć -10dB też bywa używane. Nie znaczy to, że poza podanym zakresem częstotliwości już nic nie słychać. Nie mieści się to po prostu w ramach założonego maksymalnego tłumienia, a poza tym przenoszenie basu zależy też od warunków lokalowych, w jakich przyszło kolumnom zagrać. Pomiary producenta odbywają się w warunkach wynikających z norm lub opisanych przez niego ulotce.

Producent podaje zakres częstotliwości mieszczący się w podanych spadkach głośności, z reguły -3dB, choć -10dB też bywa używane. Nie znaczy to, że poza podanym zakresem częstotliwości już nic nie słychać. Nie mieści się to po prostu w ramach założonego maksymalnego tłumienia, a poza tym przenoszenie basu zależy też od warunków lokalowych, w jakich przyszło kolumnom zagrać. Pomiary producenta odbywają się w warunkach wynikających z norm lub opisanych przez niego ulotce.

Michelangelo, wiem, że standardowo podaje się zakres do spadku bodajże -3db. Nie mam ulotki producenta, bo kolumny kupiłem uzywane i sa już nieprodukowane. Być może, to żaden cud, ale trochę się zdziwilem, bo jednak przy tych 31Hz nie usłyszałem spadku natężenia dwukrotnego (w zasadzie, to żadnego). Oznaczałoby to, że jednak jakieś inne czynniki - może faktycznie pokój?

Panowie, gdzie moge kupic V-Dac'a? :-)

jebaj.co.uk

PS.

Jak dla mnie to naprawde znaczacy upgrade systemu. Nie przesadze jesli napisze, ze slucham plyt od nowa.

Panowie, gdzie moge kupic V-Dac'a? :-)

Najprościej chyba u dystrybutora :-)

Wydaje mi się że V-DAC + PSU ma lepszą barwę niż rDAC sote. MF jest jakby cieplejszy i pełniejszy w zakresie średnicy. Arcam bije go natomiast na głowę rozdzielczością, precyzją i mikrodynamiką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.