Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do PASS ZEN? (do 2kzł)

kosz_ostry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Szukam jakiś głośników do tego wzmacniacza. Trudno określić metraż pokoju odsłuchowego (ok.12m2), ponieważ będzie wydzielony z przestrzeni otwartej mieszkania, odległość stanowiska odsłuchu od kolumn wynosi 2-3 metry. Zestaw ma zaspokajać wieczorny głód muzyki,także BARDZO MILE WIDZIANE jest wierne odtwarzanie dźwięku również przy niskich głośnościach. Muzyka głównie jazz, chill out, lounge. Rozumiem, że głośniki muszą być wysoko-efektywne? Słuchałem teraz wzmaka na pożyczonych B&W DM 602, jest spoko ale czy nie może być lepiej?

Chętnie podjąłbym się samodzielnej budowy kolumn, będzie to mój debiut, nie potrafię jeszcze obliczać obudów zwrotnic itd., szukam w miarę gotowego projektu, może dla prostoty jakieś klony?

Myślałem o klonach TOTEM MITE, nie są za mało efektywne?

Budżet preferowany 1000 PLN, maksymalny 2000 PLN.

Zapraszam do dyskusji.

Z Mietkami zmieścił byś się w 500pln ;)

A do 2kpln zobacz to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo:

Ukryta Zawartość

Mimira prawie nikt tu nie słuchał, a z tego co piszą w wątku o Seas ER18RNX + 27TBFC/G to całkiem udany projekt jest. W polinku można kupić wszytko ja mimiry wyliczyłem na jakieś 1400pln. Sam się zastanawiam nad czymś podobnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zen nie lubi kolumn czteroomowych, Totemy to może nie być najlepszy wybór. Raczej jakieś Fostexy czy Lowthery, generalnie to co pasuje do triody single-ended.

Radziłbym poszukać dobrych głośników, a później dobrać do nich wzmacniacz. Zen to nie jest szczytowe osiągnięcie.

Zenek Mietków nie pociągnie :) (sprawdzałem).

Jeśli masz już Zena, to B200 będzie super.

Jeżeli Zenek jest jeszcze w planach- miej świadomość, że to jest droga w budowie i użytkowaniu grzałka.

Zen już jest. Obudowa daje dużo ciepła, dźwięk też. Na razie koncepcja głośnika szerokopasmowego kojarzy mi się z radiem za 50 zł:>. Macie pomysł gdzie mogę posłuchać czegoś w stylu B200 w Warszawie?

Miałem i słuchałem Zen i szerokopasmowych fostexów Fe 126. Jeśli piszesz ,że szerokopasmowce kojarzą ci się z latami pięćdziesiątymi, to znaczy ,ze nie masz niestety pojęcia o tych sprawach.Trzeba dużo słuchać, dużo słuchać, dużo czytać.Zadawanie pytań też wymaga wiedzy.

Wiem też ,gdzie stoją monitory na tych Visatonach B200 i można je wziąć do odsłuchu. Nie pasują do Zena. Tu Fostex Fe 126 i antykable . Wyjdzie więcej niż 50 zł.

Faktycznie, więcej niż 50 zł ale znośnie jeszcze. Decydując się na Fostexa FE 126 chciałbym wiedzieć w jakiej konfiguracji będzie pasował do zena? Ile litrów, jak cięty? Mogę prosić o ukierunkowanie moich poszukiwań?

Na stronie Fostexa jest fabryczny projekt. Nie trzeba niczego kombinować. Może troszkę rurą b.r. ale też niekoniecznie. Właśnie takie same grały u mnie z Zenem 1 i pasywką. Jest zrobiony przedwzmacniacz na lampie ale obecny właściciel jeszcze nie podłączył.Monitory "załączone" bezpośrednio z kabla.To zestaw wrażliwy na okablowanie. U mnie było bardzo ładnie z antykablami.Fostexy trzeba sprowadzać z USA , gdyż europejski dystrybutor z Niemiec jest drogi.Jednak w przypadku Fe 123 cena jest do wytrzymania. Głośnik musi się trochu wygrzać.

Mam pytanie do Ciebie bonaventura, które pewnie zadecyduje o użyciu tego fostexa.

Czemu zdecydowałeś się na sprzedaż tego zestawu? Czego brakowało (skraju pasma)? Polecisz ładowanie się w taki zestaw, czy iść krok wyżej albo w kilka przetworników bo taki dźwięk się nudzi po 2 tygodniach?

Dać sobie z tym spokój i zostać przy gainclonach, symasymach, mietkach, stx'ach itd?

Najpierw kupiłem te monitory wraz ze wzmacniaczem lampowym p-p. Wzmacniacz mam do dziś.Na zestawie z tymi Fe 126 grałem ponad rok. Najlepiej było z daciem Stelmacha. Ale trafiły się fostexy 120 a ( 500dol para) kupiłem je. Ale monitorków na fe 126 było żal. Kolega miał Zena na zbyciu i tak wyszedł fajny zestaw. Został w rodzinie - u szwagra. Zen to tranzystorowe SE. Szerokopasmowe słuchanie to inna niedroga ale świetna szkoła słuchania . Stx i inne nie warte zachodu.Szkoda czasu. Natrudzisz się i nie będzie takiego efektu. Zen jest dobry (lampowo brzmi) i można spróbować. Ale nie zamieniaj Fostexów na inne "zamienniki". Jak Cię wciągnie to ... nie będziesz chciał niczego słuchać innego. Dopiero bardzo drogiego sprzętu. Zalety to: niesamowita bezpośredniość, detale i urzekającej urody wokale. Zależy jaki ten Zen , mój na wojskowych tranach Toshiby. Lecz zawsze takie monitory zagrają dobrze z lampą nawet bardzo tanią i prostą.Najlepiej SE.Dobre żródło np. shigaclone i jakiś dac i gra muzyka!

U mnie grały Totemy mite (orginały) z zen i nie było tak źle, aczkolwiek czuło się ograniczenie dynamiki, Bonaventura obecnie sprzedaje kolumny, które świetnie grały z zenkami. Podpytaj, pozdr

strumieniowiec, lampy i tuby

Chodzi Ci o otwartą obudowę do tego 207E? Rożnica jest 100E, jeżeli będę miał te głośniki jakiś czas to można dopłacić ale nie wiem czy warto... Może złożyć sobie coś na tym fe 126, a potem pomyśleć czy się lubi fullrange?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.