Skocz do zawartości
IGNORED

Kto chce układzik TENOR TE7022L?

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedź na drugą część pytania znajdziesz w nocie katalogowej tych Linearów, tam napisali dlaczego i jakie elementy muszą być stosowane, aby ta kostka mogłabyć nazywana Ultra Low Noise.

Ważne aby nie stosować większych pojemności.

Na pierwszą część pytania nie odpowiem, bo nie stosowałem. moje upodobania co do tych regulatorów są znane.

W TME można kupić pin zgodne scalaki, pod innymi nazwami, ale ani Ultra Low Noise, zakres napięć wejściowych mniejszy, BRAK zabezpieczeń na nieco większe napięcie wejściowe, a w skrajnym przypadku - nie startują :-(

Nazw nie podam.

Ale kto w ogóle mówi o Ultra Low Noise? Czy Ty piszesz o LT1763?

Moim zdaniem dość kontrowersyjne jest nazywanie tego układu Low Noise. Szum wyjściowy RMS jest tego samego rzędu co w regulatorach typu 78XX, a sporo większy jak dla przykładowo LM317. Nie mówiąc już o tym, że sam robiłem dyskretne zasilacze o kilka rzędów mniejszym napięciu szumów, tylko nie były one ani LDO, ani low power.

Oczywiście jest to regulator typu LDO, low power, może dla nich takie parametry to jakiś szczyt...

Tak, doczytałem już, że z tantalami będą stabilne.

Ponawiam pytanie, u kogo znajdują się moje układy TE7022?

Ale kto w ogóle mówi o Ultra Low Noise? Czy Ty piszesz o LT1763?

Moim zdaniem dość kontrowersyjne jest nazywanie tego układu Low Noise. Szum wyjściowy RMS jest tego samego rzędu co w regulatorach typu 78XX, a sporo większy jak dla przykładowo LM317.

Poczekaj, dla LT1763 nota katalogowa podaje szum na wyjściu 20µV RMS, dla LM317 National podaje 0,003% co daje przy napięciu wyjściowym 3,3V 99µV RMS, a przy napięciu wyjściowym 1,8V 54µV RMS.

Dla LT317 będzie to 0,001% napięcia wyjściowego czyli odpowiednio 33µV i 18µV RMS, ale jak wiesz LT są sporo droższe od LM.

Dla LM7833 UTC (taką notkę znalazłem) podaje 40µV przy napięciu wejściowym 9,7V i 55µV przy nap. wej. 5,8V. LM78xx na 1,8V chyba nie istnieje (może się mylę?).

Z tym LM317 to chyba jedno 0 mi się uwidziało, ale wszystkie regulowane są trochę gorsze pod tym względem.

Chodziło mi o to, że ten LT posiada napięcie szumu o tym samym rzędzie wielkości, co dla zwykłych regulatorów.

@Muzg na pewno są u pingwing. Wszystkie nie rozesłane Tenory są u niego. Mój też. Zaoferował się kiedyś nawet, ż e może załatwić ich wlutowanie w płytki. Osobiście nie miałbym nic przeciw temu.

System gra dobrze, albo nie....

@Waldi

Cieszę się :)

A tak offtopowo to zauważyłem ostatnio że mamy co najmniej jeszcze jedno wspólne zainteresowanie, widzę że jesteś zarejestrowany na Boinc@Poland. Ale dobra koniec OT.

A tak z innej strony, zmontował ktoś? Ja tak wakacyjnie mam brak czasu co najmniej do końca przyszłego weekendu. Prototyp co prawda działa u mnie cały czas, ale nie wiem jak z docelowymi płytkami.

@Waldi

A tak offtopowo to zauważyłem ostatnio że mamy co najmniej jeszcze jedno wspólne zainteresowanie, widzę że jesteś zarejestrowany na Boinc@Poland. Ale dobra koniec OT.

Ha!!!

Taki świat mały i inny nick tam mam !

podeślij swojego nicka na B&P

ciekawy jestem co i na czym liczysz.

A ja dla odmiany nicka mam takiego samego ;)

admmin projektu , który liczysz jest nerwowy i odcina liczydłowych liczących więcej niż jeden raz na rdzeń, nalezy użyć sztuczki, ale z takim dorobkiem to pewnie już wiesz o tym.

admmin projektu , który liczysz jest nerwowy i odcina liczydłowych liczących więcej niż jeden raz na rdzeń, nalezy użyć sztuczki, ale z takim dorobkiem to pewnie już wiesz o tym.

Zapewne masz na myśli FreeHALa? Wiem o sztuczkach ale nie używałem, jakoś ostatni odpuściłem FH, zresztą ze wszystkimi projektami strasznie poleciałem. Trzeba znowu ruszyć do boju :)

A tak z innej strony, zmontował ktoś? Ja tak wakacyjnie mam brak czasu co najmniej do końca przyszłego weekendu. Prototyp co prawda działa u mnie cały czas, ale nie wiem jak z docelowymi płytkami.

Tak!

Po małych problemach (zwarcie na nóżkach jednego lt -_- oraz zimny lut na nodze drugiego lt) interfejs jest wykrywany przez komputer i wszystko wydaje się działać. Nie moge niestety w tym momencie sprawdzić czy dźwięk jest podawany na wyjście spdif ;-)

Tutaj mały log:

[47904.247985] input: Tenor Electronics DigiHug USB Audio as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.1/2-1.1:1.0/input/input9

[47904.248192] generic-usb 0003:1852:7022.0001: input,hidraw0: USB HID v1.00 Device [Tenor Electronics DigiHug USB Audio] on usb-0000:00:1d.0-1.1/input0

[47904.248233] usbcore: registered new interface driver usbhid

[47904.248237] usbhid: USB HID core driver

A tu więcej informacji z lsusb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. jakby ktoś dostawał informacje w stylu:

[46087.814690] hub 1-1:1.0: over-current change on port 1

oraz tenor by grzał się za bardzo to może znaczyć że stabilizator 1.8 nie działa prawidłowo :)

Ukryta Zawartość

Cieszę się że interfejsy zaczynają ożywać :)

Widzę że Kolega też używa pingwiniastego systemu.

Montaż niestety jest troszkę upierdliwy, elementy małe i dość upakowane, ale jak się trochę przyłoży to da radę to zmontować bez większych problemów.

Rozumiem że zasilanie z USB i bez izolacji na ADUMie? Bo inaczej informacja o przeciążeniu by się nie pojawiła (z USB zasilana jest wtedy tylko "strona pierwotna" ADUMa.

Widzę że Kolega też używa pingwiniastego systemu.

Tak tak :)

Rozumiem że zasilanie z USB i bez izolacji na ADUMie? Bo inaczej informacja o przeciążeniu by się nie pojawiła (z USB zasilana jest wtedy tylko "strona pierwotna" ADUMa.

Włąsnie to mnie zaskoczyło bo adum jest. Dlatego też na początku zwaliłem wszystko na złe przylutowanie aduma.

Pytanie czy bez aduma też by tak się skończyło czy by zadziałało zabezpieczenie w laptopie.

Włąsnie to mnie zaskoczyło bo adum jest. Dlatego też na początku zwaliłem wszystko na złe przylutowanie aduma.

Pytanie czy bez aduma też by tak się skończyło czy by zadziałało zabezpieczenie w laptopie.

Myślę że właśnie tak się stało, komunikat:

[46087.814690] hub 1-1:1.0: over-current change on port 1

pochodzi właśnie z huba usb umieszczonego w laptopie, ale i tak to zastanawiające że przeszło to przez ADUMa. Aż obejrzę jeszcze raz dokumentację, czy może coś jest na ten temat.

PS. AS zafundowało nam kolejne "ułatwienie życia". Zaznaczcie i skopiujcie jakiś fragment tekstu ze strony i zobaczcie co na końcu zostanie dołączone. Bardzo przydatna rzecz, szczególnie jak kopiuje się 3 czy 4 słowa a wywalić trzeba 10

niezłe :D

gaballus

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

No ja korzystam z Firefoxa i tak mnie to wqrwia, że można książkę o tym napisać. Pierwszy raz takim językiem się tutaj wypowiadam. Ale zachodzi to o lekka paranoję. Najlepiej gdy kopiuję czyjegoś nicka by odpowiedzieć to dostaję jeszcze 2 linijki gratis. To jest naprawdę chore.

Prawdopodobnie ten co wprowadza te ulepszenie nie korzysta z tego forum. Bo wiedział by na ile to jest upierdliwe...

Pozdrawiam Arczi

To jeszcze tylko fotka ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze tylko fotka ;-)

Ukryta Zawartość

48kHz... a daj 96kHz

Ukryta Zawartość

Mi interfejsik ruszył, ale nie od razu bo zrobiłem mały błąd przy lutowaniu, ale działa.Wykonałem wersję full z Adumem , pamięcią i stabem 1,8. Na razie próbuję na zwykłym flacu ,przyjdzie czas na "gęsty". Wrażenia pozytywne po prostu gra muzyka. Co do tego jak gra... od razu rzuciła się w uszy przestrzeń jest dobrze może nawet bardzo. Ciekawa sprawa, przy PCM 2707 mikser systemowy nie działa, a tu działa można wyciszyć muzykę pomimo włączonego Wasapi.

Ukryta Zawartość

post-9598-0-77439100-1310996263_thumb.jpg

post-9598-0-44389200-1310996286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i pojawił się problem. Nijak nie mogę zmusić kompa do pracy z wasapi przy "gęstym" flacu. Foobar nie chce tego odtworzyć informując mnie ,że nie obsługiwany format. Działa tylko do 48khz/16bit- wyżej nie. Macie jakieś sugestie?

Kolejny uruchomiony interfejs. Działa bez problemu od wczoraj.

Złożyłem wersję z ADUM i wszystkimi stabilizatorami, bez zasilania sieciowego, bez zewnętrznego EEPROM.

Testuję na razie na SPDIF, potem może przyjdzie kolej na I2S. Jako stabilizatory dałem AS1117 SOT-223, w odpowiednich wersjach napięciowych.

Trzeba nieco przyciąć wyprowadzenia (środkową nogę usunąć, wyjście jest brane z blaszki radiatora) i dołożyć zworki 0R 0805.

Najlepiej najpierw zmontować elementy zasilania i sprawdzić napięcia na wyjściach, a dopiero później lutować Tenora i ADUMa. Ze względu na słaba dostępność tego pierwszego, lepiej dmuchać na zimne...

Reszta szczegółów na zdjęciu niżej.

Ukryta Zawartość

Foobar obsługuje format 24/96 bez problemu (Windows XP Home, sterownik instaluje się automatycznie). Dźwięk jest szczegółowy, wyczuwa się przestrzeń i detale, szczególnie w gęstych formatach (w porównaniu z SPDIF+ASIO z Creative X-Fi używanego na codzień wydaje się być lepiej, chociaż nie powalająco ;) ).

Reszta toru odsłuchowego to DAC na WM8742 i SOHA2(z EH6922 gold)+HD650. Koncert Alison Krauss & Union Station z 2002r - mniammm... kolejna zarwana nocka, trudno się oderwać :)

post-27284-0-40207200-1311121170_thumb.jpg post-27284-0-60542700-1311121203_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foobar obsługuje format 24/96 bez problemu

To że możesz ustawić 24 bity nie znaczy że na wyjściu masz 96kHz.

Sprawdź na zewnętrznym urządzeniu np. VolcanO jaki sygnał rzeczywiście idzie.

Foobar pokazuje częstotliwość próbkowania w lini statusu, w głównym oknie (na screenshocie widać odpowiedni fragment, na dole po lewej stronie).

Nie wyświetla natomiast rozdzielczości bitowej, dlatego pokazałem dodatkowo ustawienia.

Jedyną możliwością sprawdzenia, co rzeczywiście pojawia się na wyjściu, jest dla mnie w tej chwili podgląd SPDIF na oscyloskopie.

Po przełączeniu na 24/96 częstotliwość przebiegu wyraźnie wzrasta :)

Krzych2 << wieczorem zainstaluję wasapi i sprawdzę

Foobar pokazuje częstotliwość próbkowania w lini statusu, w głównym oknie (na screenshocie widać odpowiedni fragment, na dole po lewej stronie).

Nie wyświetla natomiast rozdzielczości bitowej, dlatego pokazałem dodatkowo ustawienia.

Jedyną możliwością sprawdzenia, co rzeczywiście pojawia się na wyjściu, jest dla mnie w tej chwili podgląd SPDIF na oscyloskopie.

Po przełączeniu na 24/96 częstotliwość przebiegu wyraźnie wzrasta :)

Krzych2 << wieczorem zainstaluję wasapi i sprawdzę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.