Skocz do zawartości
IGNORED

Do pokoju 17 m2 to tylko monitory ?

penny

Rekomendowane odpowiedzi

a widzisz i tu się mylisz bo ta kopułka z rs1 jest identyczna jak w br

a seria rx ma kopułkę z serii gold która jest o klasę lepsza! i nic nie rezonuje w paśmie poniżej 20kHz

Focal + Naim

Nie założyłem że każdy ... tylko że jest to CZĘSTO spotykane - czytanie ze zrozumieniem się kłania.

A wracając do serii "gold" ... też coś się tam dzieje ... co prawda w wyższej częstotliwości ale jednak też rezonuje:

Monitor Audio Gold Signature GS10 , pomiary ze stereophile :

źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7234-100001241 1276622995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, 15 Cze 2010, 19:06

>A monitor audio mają często paskudny rezonans powyżej 17 khz (np. jak w modelu RS1 gdzie jest

>kilkunasto-decybelowe podbicie x-P ), na rozdzielczość to pozytywnie nie wpływa ... na komfort

>również (zmęczenie wysokimi tonami).

z tego co napisałeś wynika jedno że każdy monitor audio ma rezonans na wysokich powyżej 17kHz czego przykładem jest rs1,

ale nie do końca przekłada się to jak zakładasz na obniżenie komfortu odsłuchowego i rozdzielczości w każdym monitor audio jak zasugerowałeś,

np seria gold oraz nowa rx ich rezonans jest powyżej granicy słuchu.

Focal + Naim

A czym się różni monitor na kobylastych standach od szczupłej podłogówki?

Przecież od pasa w górę mogą mieć podobne rozmieszczenie głośników. . .

Abstrahujemy od woofer`a.

Często pojemnością skrzynki, strojeniem bas refleksu...często monitor względem podłogówki może mieć "podkreślony" przełom średnich i niskich.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zdecydowanie powinieneś wżiąśc pod uwage kolumny Regi RS-3,lub RS-5 albo pokuśić śie o Dynki Dm 2/7 lub Excite X 16 a na deser mój faworyt Usher V -601.Pozdrawiam i życzę przyjemności w słuchaniu muzy.

Xinwax:

Oczywiście.

Pytam o zewnętrze.

Załóżmy, że wewnątrz średnie i wysokie są oddzielone przegrodą a podział jest niski.

Wówczas w zakresie średnich i góry jest podobnie jak w monitorach.

Zmierzam do tego, że jeżeli standy są solidne to nie musi być większej różnicy pomiędzy monitorami a zgrabnymi podłogówkami.

No, chyba, że monitory wciśniemy w regały. Ale to zazwyczaj zawsze da niedobry efekt.

Penny

Ja mogę podzielić się doświadczeniem z moim monitorami. Mamy chyba dość podobne pokoje i ustawienie sprzętu w pokoju jedynie ja nie mam skosu. Też przesiadłem się z podłogówek, Na początku był zgrzyt zębów i załamanie. Cholerna otwartość. Ostre jak brzytwa wysokie i dół jakiś płaski. Jednak nigdy wcześniej nie miałem monitorów i do tego na początek Focale które słyną z tego że są ostre. Dziś pełen doświadczeń mogę stwierdzić, to był doskonały zakup. Po prostu kolumny wymagały solidnego ustawienia, nowych kabelków oraz dobrania odpowiednich lamp w wzmacniaczu. Bas jest genialny, szybki zwarty ale jak trzeba to piękny i głęboki aż dziw mnie bierze że podłogówki nie potrafiły tak zejść. A jak schodziły to wszystko w pokoju drżało i były takie mulaste. Te kolumny kochają się z lampą. Tak sobie myślę jak świetnie muszą grać Zollery Xinwaxa. Focal zna się na swojej robocie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

recka rx2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Lucky, 15 Cze 2010, 21:29

Bas jest genialny, szybki

>zwarty ale jak trzeba to piękny i głęboki aż dziw mnie bierze że podłogówki nie potrafiły tak zejść.

>A jak schodziły to wszystko w pokoju drżało i były takie mulaste.

Toż pisałem, że wszystko jest kwestią gustu:)

Wg danych producenta - pasmo od 50 Hz i jest głęboki bas?!!!

A to, że drżało - jest przejawem złej adaptacji....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zukzukzuk

Sam byłem mile zaskoczony, tym jak one potrafią zejść. Bas jest wtedy kiedy ma być ale za to pierwszej klasy. Kolega gra na Magnepanach, drugi ma podłogówki B&W 704 i obaj byli zdziwienie skąd ten bas u mnie ma taki power. I tu się kłania ustawienie kolumn oraz akustyka wnętrza, która jest cholernie ważna.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No to gratulacje!

Musi być, że akustyka co nieco pomaga:) A innym przeszkadzała:(

Dlatego właśnie trzeba niekiedy dobrać kolumny, które teoretycznie powinny ogólnie gorzej brzmieć. Możemy się spierać do nieskończoności, co lepsze do 17 metrów...

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jeszcze raz dzięki za wszystkie wpisy i cenne rady . Za miesiąc po odsłuchach dokonam wyboru i sie przekonam jak to gra w 17 m2 . Podzielę się wtedy swoimi spostrzeżeniami na forum .

Witam, posiadalem zestaw marantza pm8003/sa8003 gralo to u mnie z minitor audio GS10 wlaśnie w 17m2, dość dobre polączenie tylko troszke ostro, musialem kombinować z kablami.

Teraz stają u mnie Heco Celan xt501 napędzane Technicsem SE-A5mk2 i pre Nakamichi i jest jeszcze lepiej, duży dźwięk z kontrolowanym basem który na niezly wykop, reszta też super. bez buczenia itp. Do muzyki rockowej jak najbardziej.

Kwestia jest też wzmacniacza, Marantz PM8003 mimo dobrego dźwięku nie jest zbyt wydajny prądowo i nie lubi zbyt trudnych glośników. Więc lepiej chyba sobie poradzi z monitorami i też nie każdymi.

Spróbowabym Celany XT301. Monitor Audio z tym Marantzem mają trochę odchudzoną średnicę, jest analitycznie, czasem zbyt analitycznie, trzeba posluchać, może być to troche męczące.

Dotego wzmaka chyba bym szukal kolumn o dość dużej efektywności i raczej nie na przetwornikach metalowych.

No własnie tej ostrosci sie obawiam , bo to co w kolumnach analitycznych z innym wzmakiem nie jest za ostre to z marantzem niestety bywa męczące. Z tą skutecznoscią to też lipa troche , bo wiele monitorów ma ja na poziomie 85-87 db . Zdarzają sie takie co mają 90-91 db , ale to na palcach jednej ręki chyba mogę je policzyć. A więc krąg się zawęża.

Ps , miło widzieć , że ktoś na tym forum napisał , że marantz pm8003 ma dobry dżwięk( bo ma bez dwóch zdań ) , gdyż nie jest to marka tutaj lubiana za bardzo ;)

Ktoś kiedyś napisał, że zestawy na focalach muszą mieć odpowiedniego właściciela bo one wcześniej, czy później pokażą kto jest faktycznie do....

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na twoim miejscu posłuchałbym Heco Celan XT301, mają efektywność 90dB i brew opiniom niektórych osób to bardzo dobre kolumny, lepsze od niektórych wyprodukowanych przez typowo "audiofilskie" firmy. U mnie wyparły właśnie Monitor Audio (choć to też dobre głośniki), B&W 684 tutaj już różnica spora na korzyść Heco. Każdy ma swój gust ale to połączenie Marantz/Heco może być udane.

Na pewno wezmę je pod uwagę, czytałem o tym modelu heco i przynajmniej z recenzji wynikało mi , że może to być własnie dobre dla mnie. Nie wiem tylko gdzie ich mogę posłuchac, przynajmniej w okolicach woj pomorskiego .

Słyszałem 2 dni temu monitory Hecko na najwyższej integrze Marantza z CD i nawet to grało, nie mój gust ale spokojnie dało się tego słuchać.

Obecnie mam na odsłuchu marantza SM-11S1 (z tym co w opisie) no i ja bym tego nie kupił nawet taniej, kiepska głębia, wokal do kitu, jedynie bas ładnie gra i wysokie ok.

Nie mogę się doczekać Brystona 4B SST jako następnego pieca w kolejce do odsłuchu, a to już gra.

Lucky

Ja miałem podobne wrażenia po przeskoku z podłogowych na monitory. Bas uszczuplony, ale w każdym aspekcie brzmieniowym lepszy bo czytelniejszy z większą faktura i zróżnicowaniem. Stepel miał swoją barwę a nie tylko LUP z zagłuszeniem brzmienia. Reszta już tylko lepsza

• Użytkownicy+

Jedź do Sopotu do Top-Hifi i posłuchaj ProAc Studio 100. Kup je z drugiej ręki za ok 3000zł (ortodosyjni CISZA!). Jeśli koniecznie nowe, to :

Ukryta Zawartość

Jedyny problem to brak możliwości odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Podbite są wysokie tony w tych HDMX - Ja bym nie kupił ;). Już lepiej dołożyć do CCM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak możesz posłuchaj stx mx-140 warto się nimi zainteresować , mają doskonalą jakość brzmienia do ceny ( 998pln jako diy) a brzmienie jest poukładane i całkiem kulturalne ,

Focal + Naim

Słuchałem jakiś czas temu w top hifi w Sopocie na dokładnie moim sprzęcie proac studio 100 i elac bs 244 , jedne i drugie to było to o co mi chodzi, grały z marantzem idealnie , ale studio 100 mogłyby byc na dłuższą metę nazbyt pokazujące wady wzmacniacza... elac były troszkę jakby słodsze w brzmieniu, ale tez dokładne i żadnej ostrosci na górze tak jak i w studio 100. Dla ciekawosci z moim marantzem jako trzecie odsłuchałem podłogowe bowersy 683 i zarówno przy studio 100 jak i przy elac bs244, B&W wypadły blado. Tylko , że jedne i drugie to ok 5 tys pln. Ja na to załozyłem sobie do 3500 z podstawkami. Ciekawy jestem na ile gorsze brzmieniowo byłyby takie monitory za ok 3 tys. Bo może warto poczekać i dołożyc jednak...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.