Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB zwolenników systemów AKTYWNYCH

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał możliwości osłuchu i porównania Geneleca M040 i Dynaudio BM5 mkIII ?Zastanawiam się nad kolumnami aktywnymi w budżecie do 4kzł i te dwa modele w pierwszej kolejności zwróciły moją uwagę.

Sprzęt ma służyć do słuchania muzyki.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czy ktoś z Was miał możliwości osłuchu i porównania Geneleca M040 i Dynaudio BM5 mkIII ?Zastanawiam się nad kolumnami aktywnymi w budżecie do 4kzł i te dwa modele w pierwszej kolejności zwróciły moją uwagę.

Sprzęt ma służyć do słuchania muzyki.

MO40 nie słuchałem mam u siebie BM5A mk2 od mk3 różnią się większą detalicznością tych pierwszych i ceną. Mk2 jeśli są gdzieś dostępne to cena jest naprawdę atrakcyjna polecam je wziąć pod uwagę bo przez wiele osób są lepiej oceniane niż mk3. Bm5 mam u siebie od 3 miesięcy i jestem z nich naprawdę zadowolony grają bardzo przejrzyście ale nie męczą przy tym. Mają podział zwrotnicy na 1500 Hz z czego wynika penie ich detaliczność bas jest odrobinę mniej rozciągnięty niż w mk3 ale za to ma bardziej detaliczną średnicę. U siebie dół wspomagam subem ale i bez niego nie słychać wielkich braków w basie w porównaniu do innych monitorów z podobną wielkością pretworników.

BM5A mają zwrotnicę aktywną? Może głupie pytanie w przypadku takich systemów, ale nigdzie nie jest to jasno napisane.

Mk3 i MO40 mają jedną funkcję która bardzo mi odpowiada, mianowicie wyłączają się po jakimś czasie kiedy nie dociera do nich sygnał.

mk2 stoi na alle, cena faktycznie dobra :)

BM5A mają zwrotnicę aktywną? Może głupie pytanie w przypadku takich systemów, ale nigdzie nie jest to jasno napisane.

Mk3 i MO40 mają jedną funkcję która bardzo mi odpowiada, mianowicie wyłączają się po jakimś czasie kiedy nie dociera do nich sygnał.

mk2 stoi na alle, cena faktycznie dobra :)

Oczywiście że zwrotnica aktywna. Na allegro raczej nie brał bym monitorów studyjnych ze względu na potencjalnie dużo większy przebieg niż głośniki których używa się w domu. Tak naprawdę to chyba będzie problem z kupieniem nowych BM5a Mk2 w cenie 2500 za parę to była naprawdę okazja.

Na allegro raczej nie brał bym monitorów studyjnych ze względu na potencjalnie dużo większy przebieg niż głośniki których używa się w domu. Tak naprawdę to chyba będzie problem z kupieniem nowych BM5a Mk2 w cenie 2500 za parę to była naprawdę okazja.

Nówki to są :)

a ja jako ze zaciekawily mnie systemy aktywne, mam mozliwosc kupic dynki bm6a mkii, raczej nie mam mozliwosci (na razie) posluchac, ale moze ktos mial/sluchal i wypowie sie na ich temat. w paru miejscach slyszalem ,ze to faktycznie wersja aktywna dynek 1.3se. z drugiej strony moglbym dozbierac do np event opal , ale poniewaz rowniez nie udalo mi sie do tej pory ich posluchac, jest czas doczytac i potem oczywiscie doslluchac i eventualnie kupic.

moze ktos mial mozliwosc w domowych warunkach ktorys z tych wymienionych glosnikow (lub obu) posluchac i sie wypowie.

zaznaczam, ze bezwzglednie wybiore sie na odsluchy, a nawet kupie obie a potem jedne oddam, ale moze nie bedzie potrzeby, bo ktores wyeliminuje na starcie???

charakter dynek znam, bo przeciez mialem sporo monitorow, ale aktywnych niestety nie.

pozdrawiam

rs

drugiej strony moglbym dozbierac do np event opal

Ponoć Event Opal są doskonałe. Pewnie czytałeś opinie. Ja bym brał gdyby były w moim zasięgu finansowym :))

• 2 miesiące później...

Dołączam do Klubu!!

Wybór padł w trochę inną stronę gdyż kupiłem ostatecznie Yamahy MSP7.

Pożegnałem kolumny Sonus Faber i wzmacniacz, i nie żałuję. A raczej żałuję, że tak późno wpadłem na pomysł słuchania muzyki na kolumnach aktywnych. Oszczędziłbym masę kasy :)

Dołączam do Klubu!!

Pożegnałem kolumny Sonus Faber i wzmacniacz, i nie żałuję. A raczej żałuję, że tak późno wpadłem na pomysł słuchania muzyki na kolumnach aktywnych. Oszczędziłbym masę kasy :)

Jakie to były Sonusy, jaki wzmacniacz?

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Concertino Home i mocno modyfikowany Sure z pre na AD747. Grało bardzo fajnie ;)

Jakie to były Sonusy, jaki wzmacniacz?

Połączone antykablami.

Dołączam do Klubu!!

Jak byś porównał cywilny zestaw do tego który podobno nie nadaję się do słuchania w domu ;)

Jak byś porównał cywilny zestaw do tego który podobno nie nadaję się do słuchania w domu ;)

Jeśli to było pytanie, nie zauważyłem "przypadłości" sprzętu studyjnego względem cywilnego, tj jakiejś suchości dźwięku, kliniczności brzmienia, "połykania" wybrzmień, "bezduszność itp itd Nie wiem skąd się wzięły takie opinie ;)

Mam zgoła inne zdanie o dźwiękach, które wydobywa mój obecny zestaw.

Mam już jakiś czas te opale, i są to na prawdę fajne monitory.

muszą stać jednak dość daleko od ściany(ok 1m), i dość szeroko( u mnie to jest dwa metry).

Ale wtedy jest wszystko na najwyższym poziomie.

Już to pisałem gdzieś na forum, że dzwięki słychać bardzo dobrze przed i za kolumnami, czyli scena jest rozciągnięta we wszystkich kierunkach.

I jeszcze jeden b ważny warunek, czyli maksymalnie poprawić akustykę, przy tych kolumnach to na prawdę słychać.

pozdro

rs

Jeśli to było pytanie, nie zauważyłem "przypadłości" sprzętu studyjnego względem cywilnego, tj jakiejś suchości dźwięku, kliniczności brzmienia, "połykania" wybrzmień, "bezduszność itp itd Nie wiem skąd się wzięły takie opinie ;)

Mam zgoła inne zdanie o dźwiękach, które wydobywa mój obecny zestaw.

Moje prośba o porównanie ze sprzętem studyjnym jako tym który wg niektórych nie nadaje się do słuchania w domu była prowokacją a nie potwierdzeniem stereotypu. Ja sam u siebie słucham na monitorach studyjnych i chwalę to sobie bardzo. Dlatego cieszy mnie każda osoba, która wbrew obiegowej opinii wypróbuje u siebie podobny przepis na system do domu. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla wszystkich bo nie wszystkim odpowiada dźwięk bez podbarwień i do bólu obnażający błędy przy realizacji nagrań ale posłuchać warto choćby po to by wiedzieć co się krytykuje.

Już to pisałem gdzieś na forum, że dzwięki słychać bardzo dobrze przed i za kolumnami, czyli scena jest rozciągnięta we wszystkich kierunkach.

I jeszcze jeden b ważny warunek, czyli maksymalnie poprawić akustykę, przy tych kolumnach to na prawdę słychać.

Akustyka to podstawowa sprawa przy każdym systemie. Przy monitorach studyjnych jak i przy wszystkich bardziej rozdzielczych systemach trzeba trochę popracować z ustawieniem by zagrały tak jak potrafią.

Pozdrowienia dla wszystkich którzy nie uwierzyli w stereotypy ;)

Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla wszystkich bo nie wszystkim odpowiada dźwięk bez podbarwień

To prawda, kwestia gustu. Jednak ma mam inny plan w związku z systemu, odchodzący od audiofilskiej czarów-marów. Źródło założenia jest takie, że sprzęt pro z różnych względów zawsze będzie do przodu względem cywilnego, więc i z tego źródła należy szukać dźwięku hi-fi czyli wysokiej wierności.

To prawda, kwestia gustu. Jednak ma mam inny plan w związku z systemu, odchodzący od audiofilskiej czarów-marów. Źródło założenia jest takie, że sprzęt pro z różnych względów zawsze będzie do przodu względem cywilnego, więc i z tego źródła należy szukać dźwięku hi-fi czyli wysokiej wierności.

Myślę podobnie. Też jakoś nie tęsknie do ciągłej żonglerki klockami ;)

A słuchał ktoś Focal Trio6 Be (ok. 20 000 zł./para). Naprawdę takie dobre (patrząc na cenę)?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

do J@rek: nie sugerowałbym się ceną, bo przy wysokiej klasy sprzęcie niestety te różnice nie są tak duże lub po prostu kolumny różnią się od siebie grając inaczej(ani lepiej ani gorzej)

czytałem na gearslutz.com pare wątków o opalach,zanim je kupiłem, i były porównywane do dużo droższych atc, i faktycznie były różnice, ale bardzo małe(to nie moja opinia!).

Na pewno w pewnych aspektach są lepsze, w innych gorsze, więc jeśli ktoś lubi więcej dołu lub środka, to wybierze te ,które mu bardziej odpowiadają, to akurat dotyczy wszystkich kolumn czy to aktywnych czy pasywnych.

rs

A słuchał ktoś Focal Trio6 Be (ok. 20 000 zł./para). Naprawdę takie dobre (patrząc na cenę)?

Prawda jest niestety taka że aby w pełni docenić takie konstrukcję trzeba dobrej adaptacji wnętrza bez tego pewnego pułapu nie da się przekroczyć tym bardziej gdy słuchamy w średnim polu.

Co nie zmienia faktu że to za co płacimy w produktach pro dostajemy przy produktach audiofilskich nie zawsze jestem tego pewny ;)

Oto dystrybutor linii pro Focala:

http://mbspro.pl/kontakt

Na obrazkach mają Solo 6 Be.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Ciekawe jak sie maja do aktywnych ATC, PMC nie wspominajac o innych markach np. Meridian ktory stosuje zaawansowane DSP w swoich aktywnych kolumnach.

Do kazdej kolumny akustyka robi roznice, bez wzgledu na cene.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kolumny te były wystawione na tegorocznym AES w Warszawie i o ile dobrze pamiętam nie były podłączone. Natomiast po rozmowie z wystawcą dowiedziałem się, że nie są sporo lepsze od Twin 6 Be, które z kolei ma mój znajomy. Uważam, że te akurat grają dobrze. Może w niedalekiej przyszłości odwiedzę go i zrobimy małe porównanie moich atc scm 19 i focali alpha 65 z jego twinami. Sam po przygodach z pasywnymi atc (wcześniej 11, aktualnie 19) chciałbym spróbować podłogówek lub czegoś aktywnego. Tylko ceny (w szczególności nowych) są mało zachęcające do takich eksperymentów, a dostępność używanych niewielka.

Na targach wystawione były nowe pomniejszone wersje sveda dapo. Te kolumny są również ciekawymi brzmieniowo zestawami w obudowie zamkniętej.

https://pl-pl.facebook.com/SvedaAudio

Zaraz sie podniesie szum, ze jak to mozliwe ze stosuja i namawiaja na takie drogie kable.

Jakie to przerworniki?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 miesiące później...

Gdyby ktoś szukał informacji o podłączeniu, zwrotnicach zewnętrznych, to można odszukać użytkowników o nicku "pmcomp" oraz "elektroboy".

Te osoby korzystają z rozwiązań, które nie polegają na zaszyciu w kolumnie wzmacniaczy, lecz sprowadzają się do rozbudowania amplifikacji do kilku wzmacniaczy i do tego w konfiguracji lampowy z tranzystorowym. Kopalnia wiedzy i doświadczeń. Polecam.

Gdyby ktoś szukał informacji o podłączeniu, zwrotnicach zewnętrznych, to można odszukać użytkowników o nicku "pmcomp" oraz "elektroboy".

Te osoby korzystają z rozwiązań, które nie polegają na zaszyciu w kolumnie wzmacniaczy, lecz sprowadzają się do rozbudowania amplifikacji do kilku wzmacniaczy i do tego w konfiguracji lampowy z tranzystorowym. Kopalnia wiedzy i doświadczeń. Polecam.

ten watek w zamiast "KLUB zwolenników systemów AKTYWNYCH" powinien się raczej nazywać "KLUB zwolenników AKTYWNYCH STUDYJNYCH MONITORÓW".

Ani jeden z wpisów za ostatnie lata nie dotyczy pełnego aktywnego systemu.

ŻRÓDŁO > PREAMP > AKTYWNA ZWROTNICA > KOŃCÓWKI MOCY DLA KAŻDEGO PASMA ODDZIELNE > POJEDYNCZE GŁOŚNIKI KOLUMN NAPĘDZANE BEZPOŚREDNIO Z KOŃCÓWEK

To jest to, co się nazywa aktywny system!

Dokładnie tak jak widać w schemacie (pełny aktywny multiamping)

configuration3.gif

lub w przynajmniej w uproszczonej wersji (aktywny biamping 3 pasmowych kolumn)

biamp-f1.gif

Edytowane przez elektroboy

Rzadko komu chce się zgromadzić aż tyle klamotów, żeby popłynęła muzyka, a gotowych rozwiązań w znośnej cenie brak na rynku. Chyba największą kolumną zintegrowaną ze wzmacniaczami zrobił p. Waszczyszyn - i to ze wzmacniaczami lampowymi (!) w środku.

Aktywność na schematach podobna, ale ta niezintegrowana w założeniu ma pozwolić czysto zagrać na wysokich poziomach głośności (kolumna pełnopasmowa lub wsparta subwooferem) i/lub również połączyć (jeśli komuś zależy) atuty wzmacniacza lampowego i tranzystorowego przy jednym zestawie głośnikowym.

To może i ode mnie schemat...

post-19223-0-04190000-1439319634_thumb.jpg

Edytowane przez Wuelem
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.