Skocz do zawartości
IGNORED

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

>> 23031970, 22 Lip 2010, 19:06

Tak - materia nieożywiona różni się od ożywionej. W fizyce znacznie łatwiej jest dowodzić twierdzenia typu "zawsze" czy "wszystkie" w stopniu graniczącym z pewnością. A takie właśnie twierdzenie wygłosiłeś odnosnie mutacji...

Tak naprawdę nie wiemy czym jest ŻYCIE ,co to jest czas ,energia ,materia - nie znamy po prostu jutra.

A teoria ewolucji Darwina jest tylko teorią ,nie udokumentowanym faktem naukowym.Rozwój nauki jak i zarówno metod badawczych , co raz bardziej podkopuje teorię ewolucji

Piotr

tam gdzie nie ma zmieniajacych sie warunków srodowiska ewolucja postepuje wolno

tam gdzie sa zmiany w warunkach nisze zajmie potomstwo osobnika ktory sie na drodze selekcji przystosował

takim przykładem jest bakteria o ktorej pisze misiomor i ktorej kod genetyczny uległ zmianie na trwałe bo musiała wyprodukowac np nowy enzym

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Rozwój nauki jak na razie to podkopuje naszą wiarę w szybkie wyjaśnienie mechanizmów owej ewolucji. Żyjemy żałośnie krótko w porównaniu z ewolucyjną skalą czasu.

To trochę jak z wyznaczaniem prostej na podstawie dwóch punktów. Powiedzmy że są odległe o 10cm. 1mm błędu skutkuje błędem 10m w odległości kilometra. A przecież są jeszcze parabole czy krzywe wykładnicze...

Przypomnij sobie jak jeszcze sto lat temu zadufani naukowcy myśleli ,że za sprawą ewolucji wbiją ostatni gwóźdź do trumny Pana Boga ,jakież ich dzisiaj musi być rozczarowanie.

Powiem więcej ,w złym tonie było wierzyć w Boga będąc naukowcem -stąd wielu się nie przyznawało do wiary w Boga

Piotr

to przeciez jednokomorkowiec , według ciebie jak ma wygladac nowy gatunek bakterii ma miec rece i oczy ?

Z tego co wiem, większość znanych nam religii uważa ich UDOWODNIENIE naukowe - a więc na podstawie obserwacji tego świata za niemożliwe - bo to uczyniłoby z WIARY - WIEDZĘ.

Tak więc cud może tu i ówdzie się zdarzył - ale nikt nie udowodni takich cudów powszechnie uznanymi metodami statystycznymi. Dlatego mnie przynajmniej ogarnia pusty śmiech jak widzę zapał niektórych wierzących w udowadnianiu że kreacja zaszła na 100%.

Może i Bóg / bogowie / inne siły wyższe - sterowali ewolucją. Jednak robili to tak żeby nie dało się tego z całą pewnością udowodnić. Jedyną szansą dla kreacji są ufoki - a może jednak anioły czy sam Palec Boży. Musi jednak pojawić się pytanie skąd wzięły się ufoki jeżeli nie ma pewności że to Bóg.

Myślę że to było jednym z powodów dla których Kościół Katolicki uznał ewolucję za niesprzeczną z wiarą.

Zastanawiałeś się może ile trzeba spełnić warunków ,czynników aby życie w ogóle mogło powstać???

Teoria Darwina nie tłumaczy skąd wzięła się woda ,tlen ,odpowiednia temperatura (warunki niezbędne do powstania życia)na Ziemi ,skąd wzięły się lewoskrętne białka bez których życie by nie powstało,takich pytań można by mnożyć i mnożyć i na druzgocącą większość z nich teoria Darwina nie potrafi odpowiedzieć

Piotr

Dlatego w teorię ewolucji można wierzyć na zasadzie wiary a nie solidnych podstaw naukowych.

Jeszcze nikt nie udowodnił ,że Bóg nie istnieje i że życie powstało w wyniku ślepego trafu sprzyjających mu przypadków

Piotr

>> "Teoria Darwina nie tłumaczy skąd wzięła się woda"

ależ pełno jej w Kosmosie - komety i inne asteroidy

>> "tlen"

Istnieje życie które wolnego tlenu wręcz nie znosi - i jest on dla takiego życia bardzo szkodliwy

Co do owych rzeczy niby niezbędnych dla POWSTANIA życia - my nie wiemy jeszcze co jest potrzebne dla prymitywnego replikatora. Być może znakomicie obejdzie się bez białek.

ja juz pisałem koledzy ukonczcie jakas biologie bo nic nie łapiecie

według waszej nomenklatury nowym gatunkiem u bakterii bedzie bakteria ktora potrafi łaczyc sie z kumplami i specjalizowac w zadaniach ?/jesli rozumiesz o czym pisze /to jak nazwiesz to cos ? nadal bakteria? a takie cos powstaje na ziemi własnie jako odpowiedz na zmiane warunków srodowiska

Gatunek :pies

rasa :owczarek niemiecki ,podhalański ,dog,mastif,bernardyn ........

Gatunek :wielbłąd

rasa :dromader ,baktrian

Gatunek :człowiek

rasa:biały ,żółty ,czarny

Nie mylić gatunku z rasą

Człowiek się przystosował do różnych warunków klimatycznych np.:eskimosi są mali aby nie tracić tak dużo ciepła,nie chorują na reumatyzm(współczesna medycyna nie wie dlaczego) mimo ,iż warunki temu sprzyjają-przystosowali się ale nadal są ludźmi a nie niedźwiedziami ,które znacznie lepiej sobie radzą w klimacie polarnym.

Podajcie mi jeden dowód ,przykład jak z jednego gatunku powstał następny ,nie interesują mnie spekulacje i teorie.Żądam dowodu na potwierdzenie teorii ewolucji

Piotr

>> 23031970, 22 Lip 2010, 20:11

"Żądam dowodu na potwierdzenie teorii ewolucji"

Daj mi tylko parę wysp i kilka milionów lat, zaraz będzie dowód.

>> 23031970, 22 Lip 2010, 20:17

Z pokazywaniem kreacjonistom ogniw pośrednich jest jeden problem na który zwraca uwagę Dawkins - znalezienie jednego ogniwa pośredniego wywołuje zapotrzebowanie na dwa nowe.

23031970

Piszesz ile to warunkow musi byc spelnionych do powstania i podtrzymania zycia.Ja mysle ze jest dokladnie odwrotnie,zycie po prostu przystosowuje sie do warunkow jakie zastanie.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

wszyscy chcą dowodów na to i na tamto a zamysł życia powstał w umyśle/(ach) o znacznie wyższym poziomie świadomości/wiedzy niż ludzki

a może i te dowody są oczywiste, ale nie dla ludzkiego poziomu świadomości/wiedzy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

niestety ale to jest wersja ewolucji dla dzieci

na czy polega połaczenie bakterii i stworzenie organizmu wielokomorkowego tez widze ze nie rozumiesz

stoimy w miejscu w temacie

Grzegorzu! Sam jesteś najlepszym dowodem na istnienie oraz nieistnienie Czegokolwiek ;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

hmm... przeprowadzać doświadczenia na sobie.. osobliwe, a nawet intrygujące!

;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Grzegorz7, 22 Lip 2010, 22:32

>23031970:

>>Żądam dowodów na istnienie Boga!

a sięgnij 3 linijki wyżej, może zrozumiesz dla czego pojąć/dostrzec nie potrafisz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

"Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem." C.G.Jung

Grzegorz7, 22 Lip 2010, 22:32

>23031970:

>>Żądam dowodów na istnienie Boga!

a sięgnij 3 linijki wyżej, może zrozumiesz dla czego pojąć/dostrzec nie potrafisz

Panie Mamel ja nie potrzebuję dowodów na istnienie Boga ,ja wierzę w Boga oraz w to , że cały Wszechświat wraz z człowiekiem jest skutkiem Praprzyczyny(BOGA)

We wszystkim , we Wszechświecie jest tyle geniuszu ,piękna ,celowości ,iż nie w sposób jest logicznie myśląc przyjąć ,że to wszystko samo powstało przez ślepy przypadek a nie w wyniku absolutnej mądrości i mocy.Nawet prosty obiad sam się nie zrobi ,nie ugotuje ,ktoś musi to zrobić.

NAM LUDZIOM ,ISTOTOM INTELIGENTNYM JAK DUŻO CZASU I WYSIŁKU ZAJĘŁO ABY POZNAĆ RĄBEK TAJEMNICY JAKIM JEST WSZECHŚWIAT I RZĄDZĄCE W NIM PRAWA.

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.