Skocz do zawartości
IGNORED

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

23031970, 5 Sie 2010, 22:08

>Może ktoś z ewolucjonistów wyjaśni mi , po co ewolucja wyposażyła nas w sumienie <

poproszę jeszcze, ale w tym stylu, zaczyna mnie ta jazda rajcować

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Sumienie – w niektórych religiach i nurtach etycznych wewnętrzne odczucie pozwalające rozróżniać dobro i zło, a także oceniać postępowanie własne i innych ludzi. Jest to zdolność pozwalająca człowiekowi ujmować swoje czyny pod kątem moralnym i odpowiednio je oceniać. Czynnikiem decydującym w przestrzeganiu tych norm jest poczucie winy występujące w momencie uświadomienia sobie rozbieżności między własnym postępowaniem, a przyjętymi normami. Sumienie kieruje się różnymi kryteriami, zależnymi od sposobu wychowania, miejsca przebywania, otoczenia społecznego, zasad moralnych jakie te wszystkie czynniki w człowieku wytworzyły.

Piotr

23031970, 5 Sie 2010, 22:11

>Jar 1 , skoro nie wierzysz w osobowego Stwórcę wszechrzeczy ,to skąd pomysł o Sądzie Ostatecznym

Przecież napisałem, że to Twój problem. Czy w Biblii jest napisane, że człowiek może cieszyć się ze wzmacniacza?

23031970, 5 Sie 2010, 22:08

>Może ktoś z ewolucjonistów wyjaśni mi , po co ewolucja wyposażyła nas w sumienie <

poproszę jeszcze, ale w tym stylu, zaczyna mnie ta jazda rajcować

Mamel ,proszę o rzeczowe argumenty

Piotr

Pytanie nr 2

Może ktoś z ewolucjonistów wytłumaczy mi po co ewolucja wyposażyła nas w zdolność do kochania i jak to się ma do przetrwania gatunku ,skoro zwyciężają najlepiej przystosowani?????

I też proszę o rzeczowe argumenty ,na bzdury nie będę odpisywać - to mnie obraża

Piotr

23031970, 5 Sie 2010, 22:11

>Jar 1 , skoro nie wierzysz w osobowego Stwórcę wszechrzeczy ,to skąd pomysł o Sądzie Ostatecznym

Przecież napisałem, że to Twój problem. Czy w Biblii jest napisane, że człowiek może cieszyć się ze wzmacniacza?

Jar 1 zaskoczę cię i powiem ci ,że w Biblii jest napisane (w księdze Salomona),że człowiek po to pracuje aby mógł się cieszyć z owoców swojej pracy i to naprawdę nie jest dla mnie żaden problem ,co starasz się mi inputować

Piotr

23031970, 5 Sie 2010, 22:15

>Mamel ,proszę o rzeczowe argumenty

Ja? rzeczowe argumenty? względem czego? Twoich wypowiedzi?

masz mnie za cudotwórcę? mam w bzdurach wartość odnaleźć?

Dobranoc ,idę się oddać "ewolucyjnemu spoczynkowi",swoją drogą zastanawiam się czemu ewolucja nie uporała się ze snem .Dla przetrwania gatunku ,sen jest zbyteczny , naraża nas "buble" na zgubę - ewolucja na to , też nie potrafi odpowiedzieć

Piotr

Ja? rzeczowe argumenty? względem czego? Twoich wypowiedzi?

masz mnie za cudotwórcę? mam w bzdurach wartość odnaleźć?

Względem teorii ewolucji - ma się rozumieć

Piotr

peselek, skoro chce ci się spać to nie rób z tego problemu i po prostu się prześpij ;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

poczytaj sobie o zegarze biologicznym jest w kazdej ksiazce o fizjologi istot zywych

zaczniesz wtedy cos rozumiec a tak jedynie na chłopski rozum

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ten, który nas stworzył ma nas głęboko gdzieś.Co jakiś czas zsyła nam jakiś kataklizm, chorobę czy wojenkę tak dla rozrywki.Cierpienia nigdy nie za wiele.Widocznie dobrze się bawi.To jest rodzaj miłości, której my ludzie nie pojmiemy.Kochajmy go za to!

cir, 5 Sie 2010, 22:54

>no tak to pesel przecież :)

jak to pesel to rocznik 23 - dłuuuga linia życia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

licząc _Średnio_

150 ooo ooo par zasad w chromosomie

razy 46 chromosomów (dla człowieka)

mamy

6.900.ooo.ooo

6 miliardów 900 milionów - załóżmy, że co roku

jedna para zasad IDEALNIE układa w chromosomie...

to dla ewolucji człowieka trochę zabraknie czasu,,,

dla mnie z matematyki wynika, że ewolucja to ślepy zaułek,

i choć jest ona możliwa - to jednak ktoś maczał palce

w powstaniu życia rozumnego życia...

bez tego ewolucja po prostu nie zdążyłaby do dziś...

dla przeciwników wyliczanki -

proszę zastosować w rozumowaniu zasadę entropii -

która dotyczy wszystkiego pozostawionego samoistnie:

np. jedna para chromosomów się układa idealnie -

ale jedna MUSI się w tym czasie rozlecieć!!!

i co mamy? - chaos a nie uporządkowanie ciała...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

>> mily, 5 Sie 2010, 23:15

Jakoś cząsteczki wody nie mają problemów żeby zupełnie samorzutnie układać się we wzory kiedy tworzą szron na szybie. Albo kryształy - niektóre osiągają w naturze ogromne rozmiary.

Nici DNA czy RNA mają własność samo-replikacji. A potem to już poszło z górki - konkurencja kto lepiej się zreplikuje.

mily, 5 Sie 2010, 23:15

>dla przeciwników wyliczanki -

>proszę zastosować w rozumowaniu zasadę entropii -

>która dotyczy wszystkiego pozostawionego samoistnie:

>np. jedna para chromosomów się układa idealnie -

>ale jedna MUSI się w tym czasie rozlecieć!!!

>i co mamy? - chaos a nie uporządkowanie ciała...

Zauważ, że zasada spadku entropii dotyczy układów zamknietych - a tego chyba nie za bardzo da się powiedzieć o Wszechświecie.

Poza ty, są jeszcze czarne dziury...

cir - specjalnie dla Ciebie - wykład profesora Giertycha - dlaczego nie uznaje ewolucji:

Ukryta Zawartość

potem możesz podzielić się swoimi argumentami - jak fachowiec z fachowcem. Dobranoc.

Ukryta Zawartość

misiomor, 5 Sie 2010, 23:54

>>> mily, 5 Sie 2010, 23:15

>

>Jakoś cząsteczki wody nie mają problemów żeby zupełnie samorzutnie układać się we wzory kiedy tworzą

>szron na szybie. Albo kryształy - niektóre osiągają w naturze ogromne rozmiary.

>

>Nici DNA czy RNA mają własność samo-replikacji. A potem to już poszło z górki - konkurencja kto

>lepiej się zreplikuje.

misimor - i tyle wysiłku poszło w błoto - długo próbowałeś udawać że cos wiesz nt ewolucji a tutaj taka wpadka. Profesjonalista by sobie na to nie pozwolił ;-)

Powiem tak - twoje wyobrażenia nt biogenezy można zaliczyć do kategorii "jak mały Kaziu wyobraża sobie powstanie życia" - wybacz sarkazm ale chyba sam nie zdajesz sobie sprawy jak naiwne są twoje wyobrażenia w tej kwestii. Ale żeby tak od razu się z nimi obnosić i wygłupiać? Mogłeś jednak się pohamować bo wyszła na jaw twoja całkowita ignorancja w tej kwestii. Czeka cię sporo lektur aby mieć chocby ogólne pojęcie o stopniu komplikacji makromolekuł i żywej komórki. Choć tak naprawdę reprezentujesz przeciętny poziom publikacji ewolucjonistycznych w tym zakresie - konkluza się zgadza i dokładnie na poziomie merytorycznym National Geographic! ;-)

genialne porównanie kryształy i komórka - Boguś Linda by cie zapytał "A co ty misimorze wiesz o komórce" i miałby rację niestety. Opuśćmy zasłonę miłosierdzia gdyż nie wiesz co czynisz i nie wiesz co mówisz. Opowiedz sobie tą bajkę na dobranoc i spróbuj jednak zasnąć - na dzisiaj sensacji JAK POWSTAŁO ŻYCIE wystarczy.

pozdrawiam - reart

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.