Skocz do zawartości
IGNORED

Teoria Darwina. No właśnie, teoria czy prawo?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Arek__45, 7 Sie 2010, 20:42

>Zabawne jest to ze niektorym wydaje sie ze sa madrzy...ale nie stac ich na refleksje ze prawdziwe

>jest tylko to im sie jedynie wydaje....

A szczególnie zabawne u tych, którzy rozum traktują jako przedłużeninie penisa ;)

• Redaktorzy

"Nikt jeszcze nie odpowiedział mi na pytanie- jeśli istnieje Stwórca to dlaczego zrobił nas takimi ułomnymi,ograniczonymi,bez wiedzy o sensie bytu, śmiertelnymi?"

Ile razy tuitaj pytałem, dlaczego u diabła (nomen omen) szlak pokarmowy krzyżuje się z oddechowy, natychmiast żądano ode mnie wyliczenia "brakujących ogniw" (to takie pojęcie z XIX-wiecznej prasy). Dziwne, nie? Najwidoczniej powód tego skrzyżowania jest jakść pilnie strzeżoną tajemnicą wiary w mzimu. Oczywiście można by załatwić sprawę jednym pociągnięciem, stwierdzając, że Stwórca (lub mzimu rearta) nie jest wszechmocny. Ale to narusza z kolei jakieś inne tabu, więc tak druzgocący argument nie jest używany.

Arek 45

lubisz widze straszyc albo smiercia albo muzułmanami tylko kogo to rusza na forum internetowym

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

"...dostaniesz odpowiedz szybciej niz myslisz i to niebawem...osobiscie wraz z ostatnim oddechem"

Chyba wstrzymam się od jedzenia na jakieś 60 lat.

>> jozwa maryn, 8 Sie 2010, 11:58

Są nawiedzeni wyznawcy twierdzący że tak można żyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

misiomor, 8 Sie 2010, 12:03

>>> jozwa maryn, 8 Sie 2010, 11:58

>

>Są nawiedzeni wyznawcy twierdzący że tak można żyć:

>

>

Ukryta Zawartość

A może taki jest kierunek ewolucji? ;)

Ukryta Zawartość

mamel, 7 Sie 2010, 10:52

>paul_67, 6 Sie 2010, 22:52

><...Kiepsko nam się wiedzie pod Jego rządami...>

>

>każde rządy egzekwują prawo - nikt chyba nie zakwestionuje sensu zawartego w dekalogu

>stosujemy te zasady? - może byłoby się żyło łatwiej

Fajnie, ale jest dużo rzeczy zupełnie od nas niezależnych jak np.choroby czy kataklizmy.Chwalmy Pana!

>Fajnie, ale jest dużo rzeczy zupełnie od nas niezależnych jak np.choroby czy kataklizmy.Chwalmy

>Pana!

no niekoniecznie niezależnch jeśli zinterpretujemy to prawem karmy

jak widać wszystko można wyjaśnić...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

jozwa maryn, 7 Sie 2010, 21:02

>Ile razy tuitaj pytałem, dlaczego u diabła (nomen omen) szlak pokarmowy krzyżuje się z oddechowy,

>natychmiast żądano ode mnie wyliczenia "brakujących ogniw" (to takie pojęcie z XIX-wiecznej prasy).

>Dziwne, nie? Najwidoczniej powód tego skrzyżowania jest jakść pilnie strzeżoną tajemnicą wiary w

>mzimu.

Liberalni i racjonalnie myślący obywatele USA przyzwyczaili się już, że na poczynania co bardziej pomysłowych religijnych konserwatystów trzeba patrzeć z przymrużeniem oka, ale gdy w 2005 roku w kansaskich szkołach obok naukowej teorii ewolucji zaczęto na równych prawach wykładać teorię boskiego kreacjonizmu, wielu się wściekło.

W liście Bobby Henderson wywodził, że jak najbardziej decyzję Rady o nauczaniu biblijnej teorii stworzenia w szkołach rozumie: każdy powinien wybrać dla siebie taką teorię, jaka mu najbardziej odpowiada. Martwi go tylko, że nieszczęśni uczniowie będą mieli szansę poznać tylko jedną teorię inteligentnego projektu.

On sam bowiem, Bobby Henderson, wierzy, że świat, co tam świat: wszechświat cały – stworzony został przez Latającego Potwora Spaghetti. Z tego powodu zwraca się z uprzejmą prośbą, aby – obok chrześcijańskiej i naukowej teorii – polecono uczyć w szkołach również teorii stworzenia świata przez Potwora Spaghetti. Latającego. Jeśli Rada nie raczy do tej kwestii ustosunkować się pozytywnie – grzecznie informuje Bobby Henderson – kościół LPS będzie zmuszony podjąć kroki prawne.

Podobny chwyt stosują „wyznawcy kultu” Jednorożca, który jest jednocześnie i niewidzialny, i różowy. Kult Niewidzialnego Różowego Jednorożca to, podobnie, jak kościół Latającego Potwora Spaghetti, ruch internetowy, zrzeszający racjonalistów, agnostyków i ateistów, pragnących wykazać absurdalność wszystkich religii.

Nie bardzo wiadomo, jak powstał „kult”. Przykład jednorożca, którego nieistnienia nie można udowodnić, bo jest niewidzialny (choć różowy) pojawia się od dawna w internetowych – i nie tylko – dyskusjach, jako argument tych, którzy chcą dowieść absurdalności religijnych założeń. Do jednorożca odnosił się także w książce „Bóg urojony” Richard Dawkins.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Filut, 13 Sie 2010, 00:52

Te niby nierozwiązywalne spory co ma być uczone w szkołach - ewolucja / kreacja (w dowolnej odmianie), religia / ateizm, sekswychów / pruderia - są problemami sztucznymi, gdzie rozwiązanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. O tym co jest uczone w szkole a co nie, decyduje prywaciarz - właściciel szkoły. A rodzice mogą posłać dzieci do innej szkoły jak im się nie podoba. A nie walka o jedyną słuszną prawdę, do totalitarnej implementacji we wszystkich szkołach.

wiki to nie jest najlepsze źródło, poziom tylko dostateczny, ale jest pod ręką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) _Darwina

23031970

>Niemniej okazuje się ,że najlepsze zastosowanie znajduje na przykład w fizyce cząstek elementarnych i astrofizyce -dziedzinach jakże odległych od codziennego życia.<

Po zapoznaniu się z:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej wpisać, mechanika techniczna w wyszukiwarce internetowej.

> Niemniej okazuje się ,że najlepsze zastosowanie znajduje na przykład w fizyce cząstek elementarnych i astrofizyce -dziedzinach jakże odległych od codziennego życia.<

Jak autorowi wpisy strop zwali się na łap w budynku, w którym konstruktor błędnie wykonał obliczenia z mechaniki technicznej to będzie mógł odczuć nie tylko dotknąć matematyki.

Żeby nie było zbędnych dyskusji, wydawnictwo np. turystyczne przy pomocy znaków literowych i grafiki opisuje rzeczywistość, pojedziemy w opisane miejsca poczujemy osobiści klimat, zapachy itp.

 Matematyka …Jest wytworem ludzkiego umysłu.<

A ludzki umysł częściom fizycznego świata, wszechświata, w którym istniejemy i w którym powstaliśmy łącznie z ludzkim mózgiem.

Końcowe, tylko moja uwagi:1. Wiele innych prezentowanych w tym temacie wypowiedzi ma wyraźny podtekst ideologiczny, polityczny praktycznie z każdej strony, tworzone są fałszywa sprzeczności.

2. Możliwe, że pewne treści były omawiane w temacie nie czytałem całości nie mam zamiaru za ca przepraszam, nie dokonam dalszy wpisów w temacie.

3. jar1 6sie2010 11:20, nic dodać i nic ująć, pisze tyko o tym wpisie autora. 4.Inne uwagi do dyskusji przemilczę.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A66, 14 Sie 2010, 19:49

<>

już drugi raz w wątku widzę takie stwierdzenie - gdzie o tym uczą,

pytam czysto merytorycznie, bez podtekstu

(tylko z tą "częćciom" jest mi nieswojo)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

23031970, 6 Sie 2010, 05:54

To niestety też już pobożne życzenia...

"Charles H. Lineweaver i Tamara M. Davis Nieporozumienia wokol Wielkiego Wybuchu Swiat Nauki 2005 nr: 5

(...)

jar1 - dowodzisz tym samym że samo wklejanie artykułów NIC nie wnosi do dyskusji. Wkleiłeś kilogram tekstu który jesli dobrze zrozumiałem miał zaprzeczyć zasadzie antropicznej ???

Co twoim zdaniem w tym artykule podważa zasadę antropiczną?

jar1 jak wklejasz tekst - napisz jakie wnioski w związku z tym wyciągasz co do omawianego problemu - inaczej to tylko popularnonaukowy skrót stanu wiedzy o wszechświecie z 2005 roku.

pozdrawiam - reart

Zwykłe łepetynki tego nie mogom zrozumnieć :)

A przyczyna jest prosta: przyzwoite studia kończy kilka procent społeczności natomiat religię zalicza dziewięćdziesiąt kilka.

jozwa maryn, 7 Sie 2010, 21:02

>"Nikt jeszcze nie odpowiedział mi na pytanie- jeśli istnieje Stwórca to dlaczego zrobił nas takimi

>ułomnymi,ograniczonymi,bez wiedzy o sensie bytu, śmiertelnymi?"

>

>

>Ile razy tuitaj pytałem, dlaczego u diabła (nomen omen) szlak pokarmowy krzyżuje się z oddechowy,

>natychmiast żądano ode mnie wyliczenia "brakujących ogniw" (to takie pojęcie z XIX-wiecznej prasy).

>Dziwne, nie? Najwidoczniej powód tego skrzyżowania jest jakść pilnie strzeżoną tajemnicą wiary w

>mzimu. Oczywiście można by załatwić sprawę jednym pociągnięciem, stwierdzając, że Stwórca (lub mzimu

>rearta) nie jest wszechmocny. Ale to narusza z kolei jakieś inne tabu, więc tak druzgocący argument

>nie jest używany.

Redaktorze - ileż to razy próbowałem z Tobą podjąć rozmowę jako że określasz się naukowcem - ale niestety nic takiego nie nastąpiło.

Ileż to razy wyciągałem rękę do uczciwej, na argumenty i rozumowania dyskusji. Bez rezultatu.

Honor naukowca widać nie pozwala ci na wymianę poglądów w tak kluczowej sprawie z takim nikimś jak ja - dałeś to wielekrotnie do zrozumienia wyrażając swoją wyższość.

Niestety nie wykazałes jej w argumentach - DLACZEGO TWOIM ZDANIEM JAKO NAUKOWCA EWOLUCJA DARWINOWSKA JEST PRAWDZIWA?

Honor naukowca pozwala ci jednak na kolejne przytyki kierowane niby w powietrze.

Pytam więc - czy stać cię na dyskusję polegającą na bezpośrednim kierowaniu zarzutów, argumentów, dowodów?

czy tylko wobec osób które nie mają pojęcia o istocie sporu poruszał będziesz jakies odgrzewane argumenty o złym projekcie przewodu pokarmowego???

A co powiedzieć o TYSIĄCACH układów genialnie zsynchronizowanych i zorganizowanych w naszym ciele?

Jak Twoim zdaniem powinien wyglądać układ oddechowy aby BYŁ DOWODEM ZAPROJEKTOWANIA???

Proszę o rzetelne propozycje ...

Ponawiam pytanie postawione wcześniej wiele razy:

Czy fakt iż czyimś zdaniem układ wydechowy który moim zdaniem powiniem iść w przeciwnym kierunku w pełni funkcjonalnym samochodzie DOWODZI ŻE SAMOCHÓD WYJECHAŁ Z TAŚMY PRZYPADKIEM i NIE MIAL PROJEKTANTA???

Co do powracającego tematu ogniw pośrednich czy brakujących - NADAL - jak długo można uważać że jest to pojęcie z XIXw. ? Niestety próbujesz Redaktorze zupełnie wbrew faktom odwrócic kota ogonem od dowodowego MANKA ewolucjonizmu. Manka które mozna liczyć w miliony a nie kilka zaledwie rzekomych ogniw które są pełnymi, sprawnymi organizmami.

Jeśli ewolucja jest prawdą, to teraz miałaby działać. Powinniśmy obserwować wokół siebie miliony organizmów przekształcających się na naszych oczach, pośrednich miedzy tymi wcześniejszymi, a tymi, które dopiero pojawią się kiedyś w przyszłości.

Niczego takiego NIE OBSERWUJEMY. Półki w instytutach i muzeach powinny uginać sie od wszelkiego rodzaju form pośrednich. Populacje liczone w miliardach egzemplarzy nie zawierają w sobie ani jednego egzemplarza "pozytywnego mutanta", który posiadałby nowe cechy przyszłych gatunków, które MUSZĄ nastapic po dzisiejszych zgodnie z teorią Darwina

Co się stało????

Zwierzaki ZAPOMNIAŁY ze mają ciąge ewoluować????

Jakaś zbiorowa AMNEZJA w świecie zwierzat na skalę miliardów osobników???

A może nie zostały wystarczająco poinformowane o paradygamcie Darwina?

Edukacja zwierząt to podstawa - a została tak fatalnie zaniedbana...

Proszę tylko pamiętać aby nie wspominać o wynikach mutacji wśród muszek Goldsmitcha - może to osłabiuć ich zaangażowanie.

Najlepiej wyłączyć muszki owocowe z tej kampanii edukacyjnej - wiadomo jak plotkarskie jest to środowisko a ponadto plenne ;-)

Tego jakoś nie chcecie panowie widzieć, wiedzieć, wymyslacie gierki słowne, nabijając się ze mnie że postuluję XIX wieczne, stetryczałe idee. Nic bardziej błędnego - to tylko zasłona dymna aby ukryć manko w magazynie.

Cały otaczający świat żywy - KRZYCZY - zero ewoluowania - STWORZONE!!!

Tymczasem macie w swoim MAGAZYNIE MANKO liczone w miliony. Kontrola już wchodzi na zakład i nic nie pomogą zapewnienia że napewno gdzieś tutaj są brakujące ogniwa - muszą być bo my tak uważamy.

pomijacie, osmieszacie, zupełnie lekceważycie podstawowe pytania skierowane do was wyznawców teorii ewolucji. Pewnie jest to jakaś metoda ale jak długo można oszukiwać samego siebie?

Wolicie epitety, mzumbwy itp folkrorystyczne okreslenia ABY TYLKO UNIKNĄĆ POWIEDZENIA COŚ OD SIEBIE

- co zbadałem?

- co mnie przekonało do TE?

- jakie fakty, rozumowania jej dowodzą?

unikacie tego jak ognia - ale na pośmiewisko z osób wierzących w Projetanta i Stworzyciela wszechrzeczy nigdy nie brak czasu i sił...

zachodzi więc podejrzenie że zupełnie bezrefleksyjnie zawierzyliście autorytetom - bo ten pan nazywa się Dawkins i pisze że to bzdura jest a wszyscy koledzy uważajacy się za kogoś z elit wierzą w ewolucję - więc wypada - co będę sie wychylał? Czyżby oportunizm? Brak własnego zdania i refleksji? Odpowiedzcie sobie sami uczciwie wewnątrz - nie oczekuje tu na forum -

DLACZEGO wierzę w ewolucję?

proponuję więc - dyskutujmy o ewolucji, faktach, stosujmy ROZUMOWANIA które doprowadziły Was do przyjecia ewolucji za fakt. Tylko tak mozna dojść do jakichś konkluzji - inaczej to staje się jatką i stratą czasu ...

pozdrawiam - reart

• Redaktorzy

Cały ten długi kawałek był tylko po to, żeby ukryć w nim ważne stwierdzenie, ze godzisz sie z istnieniem projektanta niedoskonałego, który wypuszcza śmiertelne buble? Dobre i to. Ale chciałbym zwrócić uwagę, że Lem w "Podróżach Ijona Tichego żartował. Znowu ciekawość bierze, jaka to religia jest taka oryginalna... W każdym razie, jaka by ona nie była, osobiście za bardziej prawdopodobną uważam ewolucję, niż wszechmocnego stwórcę - partacza. Chociaż ta druga wizja jest bardzo pocieszna.

jar1, 14 Sie 2010, 22:48

>Zwykłe łepetynki tego nie mogom zrozumnieć :)

>A przyczyna jest prosta: przyzwoite studia kończy kilka procent społeczności natomiat religię

>zalicza dziewięćdziesiąt kilka.

tak mam bardzo zwykłą łepetynkę - ale skoro twoja jest tak świetna i skończyłeś tak elitarne studia - dlaczego wklejasz cudzesy zamiast błysnąć swoimi refleksjami?

wytłumacz więc w prostych słowach mnie prostakowi o co chodzi z tym wklejaniem kilogramów txt?

to co wklejasz to zaledwie tekst popularnonaukowy więc nie przesadzaj z tym elitarnym poziomem

ponawiam pytanie - co w tym artykule podważa zasadę antropiczną?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.