Jump to content
IGNORED

tuning CD marantza (cd43) - problem w fazie końcowej

szakal123

Recommended Posts

Witam serdecznie

mam problem odnośnie dźwięku w tuningowanym CD-43 marantza, a dokładniej to po wymianie:

- rezystorów w sekcji audio na metalizowane

- wzmacniaczy operacyjnych na opa275

- kondensatorów sekcji audio na złote nichicony (wraz ze zmianami ich parametrów)

- wymianę kondensatorów w sekcji zasilania audio

- wymianę diod prostowniczych na ultraszybkie

- bocznikowaniem wyjść kondensatorami SCR KP/SN 0,1uF

dźwięk zmienił się diametralnie ogólnie na + bas stał się szybki, średnica krystaliczna (co bardzo mnie cieszy), lecz wysokie tony są po prostu nieznośne (pojawiło się nadmiernesyczenie przy wokalu [nie wiem jak mam to dokładnie opisać] a talerze są nadmiernie uciążliwe).

robiłem wszystko, wraz z zaleceniami ze strony diyaudio.com (no nie wymieniłem tylko kondensatorów 220nf na silver mica w sekcji audio) - jak dorwę się do skanera mogę te kartki z modami zeskanować (teraz jakoś nie mogę tego w sieci znaleźć...)

przed swoimi próbami wyciszenia wysokich tonów - pomyślałem, że spróbuje prosić o pomoc tutaj - może ktoś tuningował jakiś CD i wie gdzie co należy ruszyć by to wygładzić...

dodam, że zabawa pokrętłem table na wzmacniaczu mija się z celem (znika średnica, a syczenie ciągle pozostaje tylko jest po prostu bardziej znośne)

z góry dziękuje wszystkim za pomoc

jeśli potrzeba jakichś zdjęć - po pracy mogę zamieścić

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najlepiej włóż z powrotem te wszystkie części które podmieniłeś. Jak będzie ok to wtedy sobie dłubaj podmieniając po jednej parze elementów to się dowiesz co i dlaczego tak sieje.

Hidden Content

1

wygrzej i sluchaj

2

wkladanie kondkow 'na pale' moze dawac dziwne efekty

3

moze op sie wzbudza. szukaj na ten temat informacji i walcz z tym (np kondek w sprzezeniu zwrotnym lub na wejsciu miedzy wejsciem a masa)

4

wlutowanie wszystkiego moze byc uciazliwe. wroc ze wzmacniaczem (opa) i sprawdz czy to nie on sie wzbudza.

5

nichicony moga grac tak jak opisales. daj im sie wygrzac. ja u siebie nie uzywam nichiconow bo graja wlasnie tak jak opisales :(

Hidden Content

,,robiłem wszystko, wraz z zaleceniami ze strony diyaudio.com (no nie wymieniłem tylko kondensatorów 220nf na silver mica w sekcji audio),,

Zamień je na styroflexy.(te polskie sa OK.

Znane firmy produkujące hi-end w analogu je dają np Naim.

Hidden Content

a te 220 nano to nie za wiele . moze powinno byc w piko?

Hidden Content

Witam. Po pierwsze, jak już radził któryś kolega powyżej, powinno się dokonywać zmian stopniowo i sprawdzać, co wnoszą. Wtedy nabywasz też bezcennego doświadczenia.

Ale do rzeczy: jestem praktycznie przekonany, nawet dałbym sobie uciąć jakąś małą część ciała, że te syczące soprany to wina złotych Muse. U mnie ZAWSZE tak zmieniały dźwięk, nieważne czy w torze, czy w zasilaniu opampów. Zupełnie nie kumam, skąd ich popularność.

Spróbuj je podmienić na te co były, a lepiej na jakieś nippony z serii LXZ, LXY, itp. Na Panasoniki FC też uważaj, bo u mnie też paskudnie syczały.

bARDZO WAŻNE: POCZEKAJ, AŻ TO SIĘ WYGRZEJE. JAK NIE WYGRZEWAŁEŚ KONDÓW PRZED APLIKACJĄ, TO PRZYNAJMNIEJ 100 GODZIN POD OBCIĄŻENIEM (PODŁĄCZONY DO WZMAKA) NIECH POGRA. DOPIERO POTEM, JAK SIĘ NIE POPRAWI, TO EWENTUALNIE MOJE PORADY Z PIERWSZEJ CZĘSCI POSTU :)

Pozdrawiam!

Hidden Content

Poprawka: chodzi mi ogólnie o właśnie o te złote Nichicony, nie koniecznie Muse, bo chyba różne modele są złote...

Hidden Content

Kondensatory C602, C608 (i w drugim kanale C601, C607). One są w sprzężeniu zwrotnym, i odtwarzacz jest bardzo czuły na ich jakość. Wstaw tam styrofleksy, mogą być polskie. Przy drugim opampie możesz delikatnie zwiększyć pojemność kondow, wtedy będziesz miał mniej góry i redukcję syczenia.

Ten Marantz "lubi się" z Nipponami. Polecam.

Hidden Content

Bardzo wszystkim dziękuje za rady !

zostawiłem CD włączony non stop przez 2 dni - poprawiło się, dam temu CD-kowi czas do soboty, jak nie wygładzi się to, to wymienię te kondensatory w sprzężeniu zwrotnym o których wspominaliście

dam znać po weekendzie co z tego wyszło :)

pozdrawiam

Hidden Content

ten cd to przykład bubla konstrukcyjnego. najbardziej profesjonalny opis niedociągnięć i prób ich naprawy dał Ilimzn na diyaudio.com. Wszystkie wymiany kondensatorów i rezystorków "bo tak mi się wydaje" można potłuc o kant d... .

Hidden Content

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

właśnie patrze na serwisówke - C601/C602 - ma pojemność 100pF; C607/C608 120pF

co masz na myśli mówiąc - delikatnie przy drugim opamie zwiększyć pojemność ? o ile byś proponował ?

ps. chodzi Ci rozumiem o C607/C608 tak ?

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.