Skocz do zawartości
IGNORED

Zanim zaczniesz oceniać urządzenia... Dynamika nagrań, ranking

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zaczniesz oceniać jakość dźwięku danego urządzenia (systemu) sprawdź czy przypadkiem nie słuchasz zdewastowanego dynamicznie nagrania. To znaczy ze zmniejszoną rozpiętością cicho - głośno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie każdy zagląda do zakładki Muzyka i czyta odpowiedni wątek, dlatego warto o tym rankingu wspomnieć w Stereo.

Ranking jest nieoficjalny, jak wskazuje napis. No i wykorzystano czasem formaty stratne. To trzeba dodać. Jednak ranking ma dużą wartość informacyjną dla osób, które nie potrafią rozpoznać ubitego, napompowanego dźwięku od dobrej dynamicznie realizacji.

Dynamiczniej to nie znaczy głośniej ! A tak to pojęcie jest często rozumiane. Błędnie.

Ukryta Zawartość

I tutaj przykład ciągłej tendencji wzrostowej w spadku dynamiki nagrań. Te same tytuły zostają ponownie wydane, ale ze zdewastowaną dynamiką. Zazwyczaj nie warto kupować żadnych remasterów !

Wklejam przykładowe wyniki, bo warto, żeby to zostało na forum.

Ukryta Zawartość

post-17766-100000003 1277831860_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze, korzystam ze stronki od dość dawna i czasami naprawdę jestem zdziwiony!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dlatego dobrze zrealizowana klasyka brzmi „słabo” (dla pokolenia dyskotek).

Szmer (cisza) w filharmonii 20dB, fortissimo 110dB. Razem 90dB!

Nie dziwota, że tylko na dobrym sprzęcie da się odtworzyć taka skalę (granica dla CD).

Jeśliby był tak nagrany jakikolwiek nośnik i uparlibyśmy się z taką dynamiką słuchać, musielibyśmy nastawić najgłośniejsze fragmenty. Na ile?

Nie wiem, czy w salonie w budynku wielorodzinnym da radę bez stresowo (wizyta policji z sąsiadami) posłuchać 100dB. Ale powiedzmy, że tak.

Wówczas najcichsze dźwięki wypadną gdzieś około 10dB. A tego już nie da się usłyszeć w domu; lodówka w kuchni daje z 20dB!

No ale w dobrze przygotowanym salonie, dla innych pozostają słuchawki.

Ale i tak w zasadzie brak takich wydawnictw, choćby 80dB. A teraz spłaszcza się to jeszcze bardziej, dużo bardziej. Tragedia.

Zawsze uważałem, że niektóre płyty są zrobione perfect, taki wyznacznik ma pewnie każdy z nas, oceniałem brzmienie używając tych właśnie wyznaczników. Gdy odkryłem tę stronkę jakiś rok temu zacząłem sprawdzać brzmienie napompowane od dobrego nagrania z dobrą dynamiką. Nie zawsze te oceny się sprawdzają według mnie, ale to już tyczy się osobistej oceny brzmienia. Przeważnie potrafię dobrze ocenić jakość nagrania, ale z oceną dynamiki jest już różnie, czasami nie ma np przesteru a nagranie mimo to jest spartolone. Dzięki stronce mogę zobaczyć, czy to u mnie źle gra, czy faktycznie nagranie nadaje się do kosza :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Widze ze mialem racje piszac kiedys o loudness wars, i wlasnie o utworach Madonny, te nowe sa tak podkolorowane ze nie da sie tego sluchac, nowe Dire Straits (skladanki, remastery) maja to samo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Trzeba jeszcze dodać o tym, że sam sprzęcik czasami potrafi nieźle spierniczyć reprodukcję - dlatego tak ważne jest odpowiednie umiejscowienie kolumn w odpowiednim pomieszczeniu....

Dzisiaj realizatorzy mają gumowe ucho, jest za dużo cyfry i za dużo mp3`jek. Np płyty CD nagrane w technologi AAD brzmią zarąbiście, ale czasami trafi się płytka DDD i też brzmi przyjemnie! Wniosek jest taki: najważniejszy jest realizator!

Grzegorz7 chciał powiedzieć, że kompresja dynamiki jest potrzebna. Oczywiście, że tak, ale do pewnych akceptowalnych granic. Te granice (rozsądku) już dawno zostały przekroczone. Np. Exciter, Playing the Angel czy ostatni album Depechów nie nadają się do słuchania. Brzmią jak ze słuchawki telefonu, albo z małego radyjka. Dźwięk męczy. Szkoda.

A przecież Music For The Masses pod względem dynamiki jest bardzo dobrze zrealizowane, Black Celebration również.

"Music for the Masses" to płyta Depechów, która wg. mnie zakończyła pewien okres i była dla mnie kwintesencją ich twórczości. Potem faktycznie zacząłem się zastanawiać czy membrany w głosnikach mi się nie zawieszają albo czy wzmacniacz się nie wzbudza...Stare dobre czasy, a teraz? Szkoda gadać

Józek:

I tak i nie.

Brakuje mi najczęściej dynamiki nagrania.

Tak przyglądam się teraz membraną woofera (gra Pink Floyd jakoś od wczorajszej nocy ;). I ciche dźwięki (piszczałki i tło w Echoes) grają wyraziście, ale co się dzieje w maksimum!

Dzięki uprzejmości Żony i Córki. Są wyrozumiałe!

Ciekawe zagadnienie: dynamika głośnika. . .

W ogóle: dobry wątek.

Tak skrótowo mówiąc. Przesadzone upakowanie dynamiki powoduje: zlepiony, wywalony na twarz dźwięk, prawie całkowity brak przestrzeni, stereo też prawie żadne, męczące wokale, trzeszczące talerze, plastikowe brzmienie perkusji... Jednym słowem monotonny hałas. Głośno, ale z jakością rozmowy telefonicznej.

I po co te spory, że płyta CD jest do kitu ? Potencjał tej płyty, jako nośnika jest wykorzystywany tylko w kilku procentach. Wszystko zależy w największej mierze od panów realizatorów, producentów, wydawców. Teraz na każdym szczeblu produkcji kompresuje się materiał. Niedziwne, że potem nie idzie tego słuchać.

Dobrze zrealizowane dynamicznie nagranie daje prawdziwą przyjemność odsłuchu. Czasem nie można się oderwać od słuchania. Co więcej można słuchać muzyki bardzo długo bez uczucia zmęczenia. Posłuchajcie Suffer Well to zobaczycie, jak nie powinno się realizować muzyki. Choć utwór bardzo lubię i cenię, to brzmi on jak 40 razy przegrany z taśmy na taśmę, gdzie za każdym razem wzmacniano głośność materiału kopiowanego.

Jako audiofile, ludzie świadomi tego problemu możemy i chyba nawet musimy działać. I działamy :) Tzn. już jeden pozytywny przykład takiej postawy na forum mamy. Mam nadzieję, że Micke13 coś napisze w tym wątku :)

• Redaktorzy

zamykam temat - jest już bliźniaczy wątek:

-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.