Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz Yamahy z serii A wybrać?

rradziu91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zakupu wzmacniacza Yamahy i napotkałem się na serie która jest bardzo chwalona, a mianowicie A-720. Przeglądając otóż ten wzmacniacz na allegro znalazłem A-700 oraz A-1020. No i teraz pojawił się dylemat, który wybrać? Głośniki jakie mam to jbl-e60 w przyszłości zamierzam je wymienić, dlatego zapas mocy w wzmacniaczu mi się przyda. A wiadome, że im większa moc wzmacniacza tym łatwiej wysterować głośniki, co prawda z umiarem;) Czekam na wasze sugestie na temat tych wzmacniaczy. Pozdrawiam

Generalnie jeżeli chodzi o Yamahe i jej starą serie 700 to wydaje mi się, że kolejność od najlepszego (i najstarszego) wygląda następująco: A-700>>A-720>>AX-700. A-700 swoją budową wewnętrzną nawiązuje do legendarnych końcówek mocy z radiatorem w kształcie U. Jeżeli jednak podejść do sprawy praktycznie to A-720 jest dobrym wyborem ze względu na swoje parametry oraz dostępność części i serwisówki.

Co do A-1020 to moim zdaniem jest to mocniejsza wersja A-720.

Czyli zdecyduje się chyba na A-720 ze względu też na umiarkowaną cenę i jak kolega SE630PL mówi dostępność części. I jak widzę to aż tak ogromnych różnic między tymi wzmacniaczami nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co myślicie o tym? Cena jest chyba w porządku jak na stan techniczny i ogólnie ten wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem 350zł to dobra cena za ten wzmacniacz szczególnie w porównaniu z inna aukcją gdzie wyceniają go sporo wyżej.

Jednocześnie mam prośbę do kolegi discomaniac71, w czym AX-700 jest lepszy od A-700?

Podpisuje się pod prośbą kolegi, bo jak na mój gust to wizualnie ładniejszy jest A-700 a pod względem technicznym tez jakiś ogromnych różnic nie ma, więc chyba nie warto przepłacać. Czyli mówicie że jak na A-720 cena 350 złoty to dobra cena? Bo ja sie kompletnie nie orientuje ile taki wzmacniacz może być wart.

SE630PL, 11 Lip 2010, 23:31

>Moim zdaniem 350zł to dobra cena za ten wzmacniacz szczególnie w porównaniu z inna aukcją gdzie

>wyceniają go sporo wyżej.

Jeśli stan drugiego jest lepszy, najlepiej jak sprzedawany przez pierwszego właściciela który o niego dbał, to osobiście bym wolał dopłacić.

to jest ten drugi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

SE630PL

11 Lip 2010, 23:31

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 363 / 27 / 1

Jednocześnie mam prośbę do kolegi discomaniac71, w czym AX-700 jest lepszy od A-700?

We wszystkim. Podobnie jak AX 900 jest lepsza od A 1000 i A 1020.

rradziu91, 12 Lip 2010, 16:36

>to jest ten drugi

Ukryta Zawartość

Też trochę powojenny x-P

Ukryta Zawartość

To może ktoś z forum ma do sprzedania taki wzmacniacz (A-720)w dobrym stanie po atrakcyjnej cenie?;) Ale Kyle w porównaniu 1 z 2 to ten pierwszy myślę, że warto kupić, jak uważasz?

Yamahe dlatego że są to mocne wzmacniacze o ładnym dźwięku. Przykładowo technics zasiacz ma mocy przecietne ok 230 wat wiec mogą występować spadki napięcia przez co dźwięk bedzie tracił na jakości. A jakie mi zaproponujesz lepsze wzmacniacze? tak do ok 500 zł.

Jest taka prawidłowość że z biegiem lat niektóre firmy robiły coraz słabsze sprzęty (modelowym tego przykładem jest Technics), bo gdzie się podziały końcówki mocy(np. od Yamahy) grające w klasie A i pobierające ponad 1000W:)

Co do wyboru między AX-730 i AX-700 to kwestia gustu, kup to co tobie się podoba, mi osobiście bardziej podoba się wygląd AX-700:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Generalizowanie na temat mocy zasilaczy i ich kolosalnego wplywu na dzwiek jako taki jest przykladem malej orientacji w audio. Swietnym przykladem jest tutaj bardzo wydajny Rotel. Poza tym Audiolab czy Musical Fidelity. Te wypierdki naprawde graja i czesto lepiej steruja kolumnami niz wielkie japonskie piece. Yamaha AX 730 zla nie jest. Powiem wiecej to jeden z ostatnich niezlych piecow tej firmy. Aczkolwiek celowalbym w AX 700 lub AX 900.

Ja ostatnio przerabiałem Yamahe M70, M2, M80, preamp C4 itp. W tej chwili mam pre Nakamichi 410 i technicsa SE-A5mk2. Gram na Technicsie bo lepiej gra nawet od M2 a o M80 nie wspominając. Jest tylko słabszy. Poszukaj sobie Technicsa SU-V8X, lub SU-V10X, Su-V8 i będziesz zadowolony bardziej niż z tych Yamah.

A-720

Ciepły, dość detaliczny wzmak, miękki nieźle schodzący bas, bardzo "muzykalnie" brzmi.

A-1020

Lepsza wersja 720, więcej szczegółów w brzmieniu, bardziej rozdzielcza góra, niżej schodzący bas, wciąż miękki i ciepły.

AX-700

Wzmacniacz znacznie jaśniejszy od dwóch powyższych, detaliczny na poziomie A-1020, ale już nie tak "muzykalny", czasem potrafi zabrzmieć ostro, bas bardziej zwarty i sprężysty, niżej schodzi.

AX-900

Jeszcze jaśniejszy niż AX-700, bardzo niski i świetnie kontrolowany bas, ale jak dla mnie za mało wypełnienia, a góra zdecydowanie za ostra.

Z powyższych najbardziej mi się podoba A-1020, najmniej AX-900, ale to nie znaczy, że tak je szereguję jeśli chodzi o to, który jest najlepszy i najgorszy. To moja subiektywna opinia poparta samodzielnymi odsłuchami, dla kogoś innego ten szereg może wyglądać zupełnie inaczej.

Te końcówki które wymieniłem grało dość szybkim i jasnym dźwiękiem, wcale nie ostro, tylko dość jasno, ogólnie duża dynamika, głośniki dosłownie fruwają, ale... dźwięk taki jakiś techniczny, średnica i bas bez lubianego wypełnienia, niby basu sporo i nisko schodzi ale nie ma wypełnienia, ale co ciekawe jest dość szybki. Wymienię według mojego uznania od najlepszej do najgorszej; M2, M70, M80, najlepsza z końcówek Yamahy jest B2. Do Yamahy trzeba umiejętnie dobrać resztę sprzętu, szczególnie kolumny. Końcowy efekt może być naprawdę ciekawy.

Ja nie jestem elektronikiem i wolę słuchać, niż analizować budowę ;) Postawiłem te wzmaki jeden obok drugiego i słuchałem, 720 i 1020 mam nawet cały czas w domu i używam (720 świetnie się sprawdza jako wzmak "imprezowy", nagłaśniał już całkiem spore sale ;) ). Takie różnice w brzmieniu stwierdziłem, ale nie zarzekam się, że to prawda absolutna, po prostu tak mi to zagrało.

Co do yamah,podobnie jak piasek mialem m70,m50,m60,ca 1000,cx1000,c4,c2x,pożyczoną b2 i jeszcze kilka innych i powiem krótko,żadna z wymienionych nie dorównuje dynamice,klarowności,szybkości se a5mk2 i su v8x.M2 u mnie stoi do dziś(jako statysta:P),pod spodem stoi su v8x i na nic go nie zaminie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.