Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przedwzmacniacz gramofonowy??

mkorek

Rekomendowane odpowiedzi

NAD jest OK ale nic poza tym. Przyzwoite phonostage za niewielkie pieniądze robi Project i RI Audio. Ostatnio mój znajomy kupił phonostagea tego ostatniego za 999zł, nota bene sprzedawanego pod marka Clearaudio za 1000EUR, i razem bylismy w ciężkim szoku jak to dobrze gra. W większym był tylko inny nasz znajomy, który ma phono Audio Nota za kilka ładnych tysięcy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>mkorek - w moim fazerku wejście gramofonowe przerobiłem na liniowe kupiłem preamp gramofonowy made by Puzon - jakość dźwięku bez porównania, szkoda pieniędzy na wejście gramofonowe we wzmaku, przynajmniej tak było w moim przypadku

pzdr 207

Witam

Z tego co się zdażyłem zorientować to najważniejsza jest wkładka potem preamp a potem cała reszta. Jeśli chodzi o wkładki zwróć uwagę na Goldring'a Elektra - wydaje mi sie, że jest to ciekawsza propozycja niż Ortofon.

Preampy - Jest wiele do kupienia lub zrobienia - DIY. Większość jest na układach scalonych - rozmawiałem ze znajomymi elektronikami i stwierdzili, że jednak taki na tranzystorach jest lepszy. Można powiedzieć, że taki zdobyłem i teraz tuninguję go.

Pozdr Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Looknij :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 lata później...

ciekaw jestem co myślicie o ty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niewiem własnie, mam gramofon, ale Denon DRA 500 bez wejscia odpowiedniego i niewiem czy czymś takim

Ukryta Zawartość

nie przekreśle całego zestawu...

prosze o pomoc!

Ukryta Zawartość

może ewentualnie coś z tąd...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry za poprzedni link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> wind

to prawda, ale $7300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Poszukuję preampa Audiolab 8000 ppa ( w przyzwoitej cenie ).

Jeśli gdzieś w sieci ktoś zauważy to ustrojstwo ,serdecznie proszę o namiary.

Z góry dziękuję za ew. pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tyn Audiolab tak zacny ( cienszko ko snaleść ). czy tesz tag mało go wypuścili na rynek!

sZUKAM OD DŁUŻSZEGO CZASU, I NIC !

Psychiatryczne wyceny z albionu i nicta wiencej!

Jakby kto widział, to niech da znać !

:-)))

A , k....a co to za preamp,że mój serdak kumpel jest skłonny tyle zapłacić.

Przecie to tylko Audiolab PPA !

Czy ktoś z szanownych furumowiczów porównywał może przedwzmacniacze gramofonowe Ri-Audio, Pro-Ject Tube box, czy Tube box MK II z produktem Lehmann Audio Black Cube? Recenzje wszystkich czytałem, są pozytywne :)

Lehmana można wypożyczyć, z Projectami i Ri-Audio może być trudniej, co utrudnia mi zrobienie takiego porównania.

Szczególnie interesowało by mnie to w kontekscie wykorzystania wkładek MC na poznimie cenowym >= 1 kpln i gramofonu, o ile ma to cokolwiek do rzeczy, Project RPM 10.

Witam serdecznie,

Ciekawa zbieżność, gram (grałem), na MC Blue Point Special Evo III, ProJect 10 ... porównywałem m.in. Lehmann'a Audio Black Cube z JJ 283.

Bardzo subiektywne wrażenia wynikające głównie z charakteru całości mojego toru ...

Lehamnn zabrzmiał zdecydowanie czyściej, z większą dynamiką i z pewnością nie męczącą precyzją. Przestrzeń miałem wrażenie że była również większa, porównując do JJ 283. Te smaczki na "So" Petera Gabriela (Mełodia/Virgin 1989), ta cisza ... W JJ całość była jakby przytłumiona z wrażeniem koca na głośnikach ... :)

Podobno JJ 283 nie był aż tak dobrze wygrzany (wg. AudioForte) dodatkowo - wyjątkowo mocno skręcone śruby obudowy nie pozwoliły na próby z ustawianiem różnego poziomu impedancji (a sprzęt wypożyczony)

Sugestie Voice'a kierowały w stronę ustawienia poziomu MM JJ 283 (moja EVO III jest wysokonapięciowa 2,5V).

Może do moich lampowych monobloków, pre lampowe niekoniecznie ... :) To już subtelny wybór ... Będę chciał przymierzyć się do Ery Gold GrahamaSlee... czuje że to może być to ....

Czas i budżet pokaże .. :)

Pozdrawiam

-> Turbuh, 14 Lut 2007, 22:46

Dziękuję za informacje. Zbieżność faktycznie duża, być może wynika to z lokalizacji geograficznej (zapewne Ślask lub okolica?). Lehmann Black Cube jest na razie dla mnie pewniakiem. Twoja opinia mnie w tym umacnia.

Zastanawiam się jeszcze tylko, czy projecty i ri-audio nie zaoferują tego samego za niższą cenę. JJ w kazdym razie już odpada, jego harakter brzmienia zapewne tylko by pogrążył reszę sprzętu :)

Preferuję detaliczne i dynamiczne brzmienie, ciepełka mam za już zanadto (słucham tymczasowo na pre gramowfonowym wbudowanym w przedwzmacniacz rotela) a cały sprzęt o dziwo brzmi już bardzo ciepło.

Gdzieś spotkałem sie z opinią, że lampowe przedwzmacniacze gramofonowe, szczególnie dla wkładek MC, nie są najlepszym pomysłem, przynajmniej w budżetowym przedziale cen.

Witaj,

Lokalizacja to stolyca, natomiast doceniam bardzo miłe kontakty z p. Zbyszkiem z Voice'a, któremu nie straszne dalekie podróże :)

Może uda Ci się zdobyć/pożyczyć Ri-Audio PH1 - ceniony również na forum. Pre zmienił obecnie obudowę (i cenę niestety) na Clearaudio, jak lubisz ładne logo to śmiało ... :)

Pozdrawiam

Krzysztof

Elberoth 21 Lut 2004, 00:12 > NAD jest OK ale nic poza tym. Przyzwoite phonostage za niewielkie pieniądze robi Project (....)

Czyli napszyklad min. Phono Box MK II lub Phono Box SE, czy są to dobre przedwzmacniacze?

mkorek, 21 Lut 2004, 00:04

>Czy warto inwestowac w wzmacniacz ktory nie ma wejscia gramofonowego i dokupowac

>przedwzmacniacz?

Zdecydowanie tak

>Jesli tak to jaki przedwzmacniacz i ile trzeba wydac zeby to byl rozsadny

Najbardziej rozsądny jaki znam to wspomniane już CS BLUE PLUS za pieniądze porównywalne z NAD

>Czy NAD PP1 cos reprezentuje?

Coś napewno

O CambridgeAudio 640P akurat nikt nie pytał, ale w tej cenie nie można złego słowa powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Miałem okazję posłuchać go w ostatni weekend z moim gramofonem WilsonBenesch uzbrojonym w węglowe ramię ACT 0.5 i wkładkę Ply (HO-MC). Dźwiękowo przypomina mi RiAudio pod względem dźwieku precyzyjnego, szybkiego, bez docieplania. Życzyłbym mu nieco bogatszej palety barw i więcej czarnego tła. Niewielkie niedostatki w tej dziedzinie mogły wynikać z tego, że urządzenie było dopiero w trakcie wygrzewania, bo drugiego dnia grało juz lepiej. Wygląda całkiem elegancko i obsługuje wkładki MC. A cena 420zł - przy tego rzędu budżecie mój typ do posłuchania.

Czarny wygląda lepiej :)

Powodzenia

Papamek

post-28-100007860 1171892180_thumb.jpg

post-28-100007861 1171892179_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He, nikt nie pytał ;) Bo mam złe doświadczenia na forum z wychylaniem się.

W budżecie też zwróciłem na niego uwagę.

Dowód, że wiem o nim od kilku m-cy:

Ukryta Zawartość

Cena jest na dzień dobry 499zł.

Wygląda na solidnie wykonany i jest niedrogi oraz..kompletny ;) To fajnie, że dobrze się o nim wypowiadasz :) /Od czegoś ludzie muszą zacząć./

Bo już myślałem, że tylko Graham Slee i Graham Slee się liczy :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.