Skocz do zawartości
IGNORED

Black/Death/Thrash Metal - czyli Klub Miłośników Łojenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie rządzą trzy płyty: "Litany" (świetnie nagrana, kapitalna perka i takie same mia miażdżące kawałki) i "De Profundis" (tutaj jest więcej mroku) oraz naturalnie po części z sentymentu debiut. Każda inna pozycja też dobra, Vader nigdy nie zszedł poniżej pewnego poziomu, zawsze co najmniej na 3+. Taki zespół instytucja.

Vader - gdzieś czytałem fajne porównanie do BMW serii 3 z lat 90. Jak dziś takie auto podjeżdża na światłach do delikatnie się uśmiechamy. Rdza , obcierki itp. Ale zielone i jest respekt. Długowieczna maszyna .

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

Ja (nie)stety z Vadera wyrosłem, ale w swoim czasie katowałem Ultimate... oraz De profundis. W ogóle od Ultimate zacząłem słuchać metalu, jeszcze w czasach kasety magnetofonowej, choć pierwszym CD jaki kupiłem w ogóle był Impaled Nazarene "Suomi Finland Perkele". Bardzo fajna płyta, choć nieco kontrowersyjna.

Co do Decapitated, to powiedzieć, że wdepnęli w g...o, to za mało powiedzieć. Siedzą w szambie po uszy, i to niestety z własnego wyboru :-(. Jeden z amerykańskich muzyków "metalowych" opisał ichnią procedurę karną i napisał, że na proces mogą czekać blisko rok.

Co do ekstradycji albo choćby odbycia kary w Polsce po wyroku tam, to również nie jest takie oczywiste. Pewien polak oskarżony w Teksasie przez żonę (rozwód) o molestowanie swojego dziecka, dostał chyba ze 30 lat i władze stanu nie wyraziły zgody na odbycie kary w Polsce. Odsiedział 15 po czym został oczywiście deportowany. Tak więc życzmy chłopakom rychłego i SPRAWIEDLIWEGO procesu. Szkoda, że do tego doszło.

A z ich muzyki najbardziej lubię Organic..., mocne i wyrafinowane granie.

Ponoć kobieta oskarżająca chłopaków to niezłe ziółko: procesy za fałszywe zeznania, poza tym zgłosiła gwałt i porwanie po tym jak została zatrzymana za jazdę pod wpływem, następna sprawa: są świadkowie-w tamten wieczór była namolna, wyraźnie narzucała się chłopakom plus utarczki z ochroną klubu. Nieoficjalnie ale można znaleźć źródło tych informacji.

l'enfant sauvage

jest juz dostepny najnowszy split The Dead Goats i Calm the Fire, material w formie lp i tasmy, oba formaty w dwoch kolorach, caly dochod ze sprzedazy tasm jest przeznaczony na leczenie corki Marcina, wiec zachecam do zakupow

zawsze co najmniej na 3+

tak, biedne te nowe albumy, aktualnie coraz gorzej

Ponoć kobieta oskarżająca chłopaków to niezłe ziółko: procesy za fałszywe zeznania, poza tym zgłosiła gwałt i porwanie po tym jak została zatrzymana za jazdę pod wpływem, następna sprawa: są świadkowie-w tamten wieczór była namolna, wyraźnie narzucała się chłopakom plus utarczki z ochroną klubu. Nieoficjalnie ale można znaleźć źródło tych informacji.

To po kiego diabła wpuszczali taką do autokaru? Brak im było instynktu samozachowawczego i poczuli się wielkimi gwiazdami to mają na co zasłużyli.

No chyba że w sądzie wyjdzie że to ona ich napadła w autobusie i zgwałciła jednego po drugim.

A co powiecie na ostatni wypust Satyricon? Słucham od kilku dni na spotify i nawet mnie nie odrzuca, choć jestem fanem Rebel... Może po prostu już przywykłem do "nowego" oblicza Satyricon? W każdym razie do obierania ziemniaków i innych z zajęć kuchennych jak znalazł ;-) Ładna muzyka ;-)

A co powiecie na ostatni wypust Satyricon?

Deep Calleth Upon Deep już trochę obsłuchana, dobra płyta, kilka hitów plus momentami eksperymenty z brzmieniem industrialnym i nawet elementami lekko jazzującymi ale to śladowo, sporo melodii, generalnie jak dla mnie zawartość tego wydawnictwa bardzo komunikatywna. Na Metal Injection wysokie noty: 9,5/10.

l'enfant sauvage

Coś mi się wydaje, że kilka lat temu już to wrzucałem...ale w ramach przypomnienia: ekstaza amerykańskich szkółek niedzielnych i kościołów + podkład Angel Of Death;)))

1m30s- nie trzeba być wielkim aby kręcić mosh-pit'em;)) , generalnie do pełnego obrazu brakuje chyba tylko wall of death;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

A co powiecie na ostatni wypust Satyricon? Słucham od kilku dni na spotify i nawet mnie nie odrzuca, choć jestem fanem Rebel

bardzo dobra płytka. Rebel jest u mnie w topie wszechczasów, mimo że się nasłuchałem że to obrzydliwa komercha.

August Burns Red

dobrze, ze o gustach sie nie dyskutuje;)

Edytowane przez Moon

Ale na temat recenzji możesz podyskutować?

https://www.allmusic.com/album/phantom-anthem-mw0003098429

Edytowane przez Gość

Inaczej mielibyśmy Carnage :).

Wbrew pozorom odnośnie natury metalowej braci, wątek metalowy swoją drogą jest bardzo spokojny i aż miło poczytać. Nikt tutaj nie foruje co jest lepsze, bardziej true itp. :). Spokojna, przyjemna i rzeczowa dyskusja ze szczyptą humoru, jak powolne sączenie zimnego piwka w gorący wieczór : ).

E tam, nie mam nic przeciw dyskutowaniu o moim guście a nawet jego srogiej krytyce. ;-) Nie jest wprawdzie wyrafinowany, ale służy mi dobrze ;-)

W muzyce August... nie słyszę nic niestosownego, nic, czego należałoby się wstydzić. Zresztą 99% muzyki metalowej to skrajny kicz, ja ten kicz lubię a nawet uwielbiam :-)

Virgin Snatch...lubię Krakusów ;-)

Zresztą 99% muzyki metalowej to skrajny kicz, ja ten kicz lubię a nawet uwielbiam :-)

Ooo, nie zgadzaam się...sztuka ;-) dobrze odtworzony to sztuka :-)

Jedno nie wyklucza drugiego. Podobnie jak kiczem jest dla mnie opera, choć sprawność wykonawców nie podlega dyskusji. Bardziej chodziło mi o estetykę wizualną metalu, niż samą muzykę, która czasami jest bardzo trudna wykonawczo. Death metal jeszcze jakoś się broni, ale black metal z corpse paintem to już naprawdę cepelia. Co nie zmienia faktu, że black metal lubię słuchać i mam do tej muzyki sentyment.

W sumie i tak artyści metalowi mają do swojego twórczością większy dystans (choćby taki Immortal) niż artyści operowi do swojej. I bardzo dobrze :-)

Sorry za literówki i inne błędy, tapatalk nie pozwala wyedytować posta :-/

Coś dla zwolenników technicznych łamańców i zmian tempa, Archspire zaliczyłbym do grupy bandów w której znajduje się np. Fallujah, była premiera nowej płyty kilka tyg. temu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

Zresztą 99% muzyki metalowej to skrajny kicz,

Tak lekko licząc.

W sumie i tak artyści metalowi mają do swojego twórczością większy dystans (choćby taki Immortal) niż artyści operowi do swojej. I bardzo dobrze :-)

Immortal tak naprawde nigdy nie było traktowane poważnie przez (ty nazwałeś to dystans) ja bym to określił koniunkturalizm. Wiem że trudno traktować poważnie szczeniaków "grających dla szatana", ale ja zawsze bardziej szanowałem te zespoły, które robiły to z przekonania (przynajmniej wg. mojej oceny) niż, te które robiły to dla kasy. Immortal dla mnie był pierwszym zespołem, który wybił się na foli popularności drugiej fali BM. Wiadomo że piszę to wszystko z perspektywy czasu bo w chwili wydania Immortal odbierałem prawie na równi z Darkthrone. Z BM mam tak samo jak z punk rockiem zawsze lepiej mi się słucha zespołów, które w jakiś sposób utożsamiają się z tym o czym piszą.

jasne że kicz, w 1983 człowiek był młody, dużo wspomnień. Nie wiem czy to łojenie ale trudno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zisiaj w Wawie Archgoat, Bolzer, Svartidaudi

Ożeż w mordę jeżyka, ależ informacja. Trochę późno się dowiaduję i nie wiem, czy będę zostawić Moją Małą Diablicę, ale jest szansa, że wpadnę. Ciekawe czy w merczu będę płyty Svarti, w tym CD debiutu. Winyl jest, ale CD brak...

Jakie jest nagłośnienie w Zagadce? Daje radę?

Edytowane przez SVART

Stay tech! Niebawem w Poznaniu pokażą się chłopaki z Beyond Creation, mnie natomiast martwi jedna sprawa, od ostatniego Earthborn Evolution mijają równo 3 lata i...nawet plotki o nowym albumie, a przyznam, że bardzo liczę na ich kolejne wydawnictwo, patrząc na to jak Kanadyjczycy się rozwijają coś tak czuję, że przyszedł ich czas i to może być coś na prawdę wyjątkowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

francuski Baneful Storm, florydzki DM niczym Morbidzi z okolic jedynki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Moon

dzisiaj w Wawie Archgoat, Bolzer, Svartidaudi

zajebista kapelka ten Archgoat....pierwszy raz słucham......blasphemy aż miło :)

• Pokaż nowe odpowiedzi